Τόσο κοντά που μπορείτε να το αγγίξετε: Το Ubuntu σε κινητά και ταμπλέτες

dimitris | Τετ, 01/02/2013 - 15:13 | 5' | 3

Κάτι καινούριο στο χώρο των λειτουργικών συστημάτων και του mobile computing υπόσχεται ότι θα φέρει σύντομα η Canonical, η εταιρεία πίσω από το Ubuntu.

Πρόκειται για μια ειδική mobile έκδοση του Ubuntu με περιβάλλον βελτιστοποιημένο για κινητά και tablets με οθόνες αφής. Η Canonical το προβάλλει ως "το superphone που είναι επίσης και PC". Με λίγα λόγια το τηλέφωνο μας θα γίνεται ένα κανονικό PC όταν το βάζουμε στο dock. Και με αυτόν τον τρόπο, ο Mark Shuttleworth θα φτάσει ένα βήμα πιο κοντά στον μεγαλεπήβολο στόχο του για τη δημιουργία ενός λειτουργικού που θα τρέχει παντού από τα PC μέχρι τα tables και την τηλεόραση...

Πέρα από τα ωραία λόγια μας -γιατί προς το παρόν λόγια είναι όλα αυτά- τι (θα) προσφέρει το mobile Ubuntu; Καταρχήν, το περιβάλλον του είναι πιο απλό, χωρίς εμφανή κουμπιά όπως έχουμε συνηθίσει μέχρι σήμερα σε iOS και Android.

Για την ακρίβεια, η πλοήγηση βασίζεται στα swipes στις άκρες της οθόνης και όχι σε κουμπιά. Το concept είχε εμφανιστεί στο MeeGo, αν και στην περίπτωση του νέου Ubuntu κάθε swipe έχει τη δική του λειτουργία.

Για παράδειγμα με swipe από την αριστερή πλευρά προς τα δεξιά, εμφανίζεται ένα dock με εικονίδια, που θυμίζουν εξωπραγματικά το Unity που έχουμε στο PC μας!

Στην κορυφή θα υπάρχουν εικονίδια, με ενδιαφέρουσες λειτουργίες (και πάλι θυμίζουν Unity), ενώ θα υπάρχει και δυνατότητα φωνητικής πλοήγησης.

Και πως εμφανίζονται όλες οι ανοικτές εφαρμογές του κινητού; Απλά κάνουμε πλήρες swipe από τα αριστερά προς τα δεξιά.

Σύμφωνα με την Canonical, είναι ήδη στα σκαριά ένα app store που θα προσφέρει web apps και native εφαρμογές για το συγκεκριμένο hardware. Οι εφαρμογές δεν θα είναι Java αλλά γραμμένες σε HTML5 ή/και σε native κώδικα του Ubuntu (με QML και κώδικα C,C++,JS, κοκ) για μεγαλύτερη ταχύτητα. Μάλιστα, η Canonical υπόσχεται ότι οι εφαρμογές του Ubuntu4Phone θα τρέχουν άνετα ακόμα και σε φτηνά smartphones.

Σημείωση: Το νέο λειτουργικό θα βασίζεται στο Android, αλλά θα είναι αυτόνομο.

Μην περιμένετε να δείτε στο άμεσο μέλλον Ubuntu phones, καθώς δεν έχει ανακοινωθεί συμφωνία με κάποια εταιρεία κατασκευής.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Shuttleworth, όμως, τις επόμενες εβδομάδες θα είναι έτοιμη μια build του Ubuntu for Phones για το Nexus, ενώ συσκευές που θα τρέχουν εξαρχής Ubuntu θα δούμε -ελπίζουμε- από το 2014...

Πάντως, η Canonical συνόδευσε την αναγγελία του mobile Ubuntu από δηλώσεις υποστήριξης από πολλούς κατασκευαστές ARM επεξεργαστών, αλλά φυσικά και το Qt Project, κομμάτι του οποίου είναι η QML και το Qt Toolkit στην οποία βασίζεται αυτό.

Δείτε το βίντεο εδώ

Να σημειωθεί πως στην ιστοσελίδα της εταιρείας δέσποζε από την Τρίτη 1η Γενάρη ένα τεράστιο banner με αντίστροφη μέτρηση η οποία παρέπεμπε σε ανακοίνωση η οποία θα γινόταν στις 8 το βράδυ της 2ας Γενάρη. Δεν υπήρχε άλλη ένδειξη για το τι πρόκειται να είναι πέρα από τη φράση "Τόσο κοντά που μπορείτε να το αγγίξετε".

Tags
Δώσε αστέρια!

MO: 5 (ψήφοι: 1)

Σχόλια