Η HP έγινε Platinum Member στο Linux Foundation

dsyrmalis | Σάβ, 11/10/2012 - 19:07 | 2' | 2

Μια απο τις πιο γνωστές εταιρείες στον κόσμο - η Hewlett Packard - προχώρησε σε μια στρατηγική επένδυση σε σχέση με το Linux. Καταβάλλοντας 500.000 δολάρια έγινε Platinum Member στο Linux Foundation. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η HP αποκτά μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος και φυσικά θα έχει και αυτή λόγο στα ζητήματα γύρω απο το Linux. Εκτός απο την HP, Platinum Members είναι και εταιρείες όπως η Fujitsu, η IBM, η Intel, η NEC, η Oracle, η Qualcomm Innovation Center και η Samsung.
Να λοιπόν που εταιρίες κολοσσοί καταλαβαίνουν τη δυναμική του Linux αλλά και το γεγονός πως το μοντέλο του ανoικτού λογισμικού μπορεί να αποφέρει μεγάλα κέρδη.

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Η κινηση αυτη ειναι μερικως τυπικη (η συμμετοχη στο board) και μερικως πρακτικη (αλλη μια δωρεα υψους 500.000 στο ιδρυμα).

Η HP δεν καταλαβε τωρα τη δυναμικη του GNU/Linux - ειναι απο τις πρωτες - αν οχι η πρωτη - που εμπρακτα εβαλε στο επιχειρηματικο παιχνιδι της το λειτουργικο μας οταν το 1995 ξεκινησε να αναβαθμισει το δικο της HP/UX προσθετοντας μεταξυ αλλων και υποστηριξη του bash. Το 1999 η τοτε υπευθυνη του τομεα αυτου, Stormy Peters, εκανε οτι ηταν δυνατον για να προσθεσει στο HP/UX το καινουργιο - τοτε - GNOME. Στο καπακι η ιδια δημιουργησε ενδοεταιρικα το Hewlett-Packard Open Source Program office και επεισε το συμβουλιο ιδιοκτητων της HP οτι πρεπει τα προιοντα της εταιρειας να υποστηριζουν εστω δευτερογενως το GNU/Linux.

Ετσι δημιουργηθηκε το hplip - μια εποχη που ουτε το SANE ουτε το CUPS ηταν αξιοπιστες εφαρμογες - και τουλαχιστον απο το 2005 και μετα η αγορα ενος hp μηχανηματος ηταν (και ειναι) σε μεγαλο βαθμο εγγυηση οτι θα "δουλεψει" σε περιβαλλον GNU/Linux.

Μακαρι και οι υπολοιποι του platinum board (με εξαιρεση την IBM) να ειχαν τετοιο background και να χρησιμοποιουσαν εμπρακτα τη "δυναμικη" που χρηματοδοτουν. Απο την αλλη βεβαια το λειτουργικο GNU/Linux δεν ειναι το Linux Foundation (το οποιο εχει λογο στην αναπτυξη του πυρηνα Linux και τιποτα αλλο) - ας εριχναν χρηματα και στο GNU project ή στο Debian που ειναι και οι βασεις του δημιουργηματος που εχουμε στα pc μας. 

Μέχρι τώρα ήταν Golden Member που θεωρείται κατώτερη βαθμίδα του Platinum. Και είναι σωστά όλα αυτά που λες. Το θέμα είναι όμως πως στο παρελθόν την έβλεπαν καχύποπτα στο χώρο του Linux.