Ο Linus Torvalds δοκιμάζει το KDE και το κριτικάρει

dsyrmalis | Τρί, 11/06/2012 - 15:20 | 2' | 7

Οι δηλώσεις του Linus Torvalds - ακόμα και αν αφορούν δευτερεύοντα ζητήματα - δημιουργούν έντονες συζητήσεις και πολλές φορές δρομολογούν σημαντικές εξελίξεις. Αυτή τη φορά στο μικροσκόπιο του δημιουργού του πυρήνα έχει μπει το KDE στο οποίο επέστρεψε μετά απο πολύ καιρό.

Όπως αναφέρει στο λογαριασμό του στο Google+ το KDE του φαίνεται πως ακόμα έχει καρτουνίστικο στυλ. Επίσης, τον παραξενεύει η συμπεριφορά των ξεκλείδωτων widgets, αφού όταν περνάμε το δείκτη του ποντικιού απο πάνω τους εμφανίζονται τα controls. Στα θετικά βρίσκει την μεγάλη παραμετροποίηση και τον έλεγχο που προσφέρει καθώς και το ότι και πάλι έχει το εφέ των Wobbly Windows διαθέσιμο. 

Είναι περιττό βέβαια να αναφέρουμε πως ήδη έχουμε εκατοντάδες σχόλια.

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Εντάξει ρε παιδιά! Έχω ακούσει και έχω ακούσει πράγματα στη ζωή μου, αλλά αυτό τα λέει όλα. Εντάξει, το KDE δεν είναι και ότι καλύτερο απο άποψη σταθερότητας, αλλά δεν έχει και καρτουνίστικο στυλ! Δεμ είμαι χρήστης του KDE (προτιμώ το MATE),κι έτσι δεν μπορώ να πώ τίποτα για τα ξεκλείδωτα widgets. Όσο για την παραμετροποίηση, οτιδήποτε είναι καλύτερο από αυτό:


 

Από σταθερότητα αντιμετωπίζω προβλήματα μόνο με το akonadi/kmail
Το υπόλοιπο KDE σε γενικές γραμμές είναι μια χαρά, όχι ότι δεν παίρνει βελτίωση αλλά μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου.

Για τα widget νομίζω είναι καλύτερα που εξαφανίζονται τα κουμπιά ελέγχου μόλις φύγει το ποντίκι από πάνω τους. «Καθαρίζει» τη θέα. Καλύτερα βέβαια να τα έχεις κλειδωμένα ώστε να μην τα μετακινείς και κατά λάθος και να μην βλέπεις τα κουμπιά τους.

Αυτό που προσωπικά με χαλάει στο KDE είναι το μενού του. Υπάρχει η εναλλακτική του κλασσικού μενού το οποίο όμως έχει εγκαταλειφθεί και το Lancelot που είναι αρκετά συμπαθητικό. Θεωρώ επίσης εντελώς ηλίθιο το να μην έχουν εξ ορισμού το Folder View. Την καύτερη υλοποίηση του την είδα στο OpenSuse αν και εκεί είχε διάφορα bugs στο κλασσικό μενού.
Γενικά τα περιβάλλοντα εργασίας στο Linux (Gnome 3, Unity, KDE) πήγαν να προσθέσουν δήθεν μοντέρνα χαρακτηριστικά και τελικά καταλήξαμε στο να ξεπηδήσουν αλλά τόσα περιβάλλοντα εργασίας (Cinnamon, Mate, Trinity) όπως και πολλοί χρήστες να χρησιμοποιήσουν το Xfce. Και τελικά το KDE 4 άρχισε να αποκτά και πάλι οπαδούς όταν έγινε περίπου όπως το KDE 3.
Βλέποντας το νέο Voyager και συγκρίνοντας με το Unity, εγώ είδα μια άγνωστη διανομή να φέρνει ένα περιβάλλον εργασίας πιο όμορφο, πιο γρήγορο, πιο σταθερό, με λιγότερες απαιτήσεις σε υλικό και με περισσότερες δυνατότητες-παραμετροποίηση σε σχέση με το Ubuntu. 
Πάντα εκφράζω την προσωπική μου άποψη.
Και τέλος πάντων δεν μπορώ να καταλάβω γιατί είναι χρήσιμη μια touchscreen σε Desktop σύστημα. Γιατί να κουράζεται ο χρήστης τεντώνοντας τα χέρια και γεμίζοντας δακτυλιές μια οθόνη 20" όταν με ένα ποντίκι κάνει την ίδια δουλειά πιο ξεκούραστα και με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Φαίνεται ότι θέλουν όλοι να δώσουν την ίδια όψη στο Desktop, tablet, netbook, .....smartphone, για να δεσμέψουν τον χρήστη στις συνήθειές του, αλλά είναι σκέτη αποτυχία.

Το καλό με το KDE είναι ότι έχεις το plasma desktop, plasma netbook και plasma active για κάθε συσκευή.

Εάν έχεις tablet και δεν θες να βάλεις το ανδροειδές...
Και στο κάτω-κάτω, η touchscreen είναι απλώς το επόμενο βήμα, έχουμε πολλά να δούμε ακόμα...

dsyrmalis]Και τέλος πάντων δεν μπορώ να καταλάβω γιατί είναι χρήσιμη μια touchscreen σε Desktop σύστημα. Γιατί να κουράζεται ο χρήστης τεντώνοντας τα χέρια και γεμίζοντας δακτυλιές μια οθόνη 20" όταν με ένα ποντίκι κάνει την ίδια δουλειά πιο ξεκούραστα και με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Επειδή έχω ένα TouchSmart με 24'' οθόνη, το οποίο αγόρασα συνειδητά και μάλιστα πριν από 2 χρόνια, μπορώ να σου πω ότι όταν εργάζεσαι και θέλεις να είσαι όσο το δυνατό παραγωγικός, ακόμη και η κίνηση του χεριού από το πληκτρολόγιο προς το ποντίκι είναι μεγάλος μπελάς !!! Όταν όμως θέλεις να χαλαρώσεις, απλά να σερφάρεις στο ιντερνετ ή να παίζεις παιχνίδια η touchscreen απογειώνει πραγματικά την εμπειρία (απλά δοκίμασε σε μια touchscreen ένα hiden object παιχνίδι ή κάποιο RTS).

Το μέλλον για εμένα δεν βρισκεται καν στις touchscreens, αλλά σε συσκευές που θα αναγνωρίζουν hand-gestures, τα οποία θα μπορούν να χρησιμεύσουν ακόμη και σε παραγωγική χρήση, δηλαδή αντί να ψάξεις και να κινήσεις το χέρι σου από το πληκτρολόγιο για να πιάσεις το ποντικί, απλά θα κάνεις μια κίνηση στον αέρα πάνω από το πληκτρολόγιο.

Γενικότερα πιστεύω πως όλα αυτά τα desktop δεν φέρνουν καμία σοβαρή αλλαγή. Πριν λίγες ημέρες έψαχνα  και δοκίμαζα διάφορα widgets του KDE 4. Τελικά διαπίστωσα πως δεν μου προσφέρουν απολύτως τίποτα. Το Magic folder μου φάνηκε κάπως συμπαθητικό αλλά δεν τρελάθηκα κιόλας.Για παράδειγμα, το Widget για τον καιρό δεν μου αρέσει περισσότερο απο ότι το conky weather κλπ. Αν έχετε να προτείνετε και κάποιο χρήσιμο widget είμαι όλος αυτιά.