Nokia & Qt τέλος! Ζήτω το Qt!

dimitris | Τρί, 08/14/2012 - 22:04 | 4' | 1

Η Nokia έκλεισε οριστικά την πόρτα στον ανοικτό κώδικα την προηγούμενη εβδομάδα, μεταβιβάζοντας ολόκληρη την ανοικτού κώδικα πολυπλατφορμική εργαλειοθήκη Qt μαζί με τους developers που εργάζονταν σε αυτή στην Φινλανδική εταιρεία Digia.

Οι τίτλοι τέλους μπήκαν την προηγούμενη εβδομάδα με μια λιτή ανακοίνωση στην οποία δεν δίνονταν πολλές λεπτομέρειες. Η Digia είναι η ίδια εταιρεία που είχε αγοράσει το 2011 το εμπορικό κομμάτι της Qt (δηλαδή το support σε εμπορικούς πελάτες) και σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν θα είναι πλέον μοναδική υπεύθυνη για την ανάπτυξη της Qt, τις άδειες χρήσης και τις υπηρεσίες γύρω από αυτήν.

Συνολικά, 125 developers που εργάζονταν στην Qt μεταφέρθηκαν στην εταιρεία. Στη ανακοίνωση της Digia επισημαινόταν ότι στόχος είναι η γρήγορη μεταφορά της Qt στο Android και στα Windows 8, καθως και η επιτυχημένη κυκλοφορία της Qt 5, στα πλαίσια του Qt Project που θα συνεχίσει να είναι ανοικτού κώδικα.

Ως γνωστόν η Qt είναι η εργαλειοθήκη πάνω στην οποία αναπτύσσονται οι βιβλιοθήκες και γενικότερα το γραφικό περιβάλλον εργασίας KDE. Για να καθησυχάσει την κοινότητα του KDE, η Digia έστειλε ένα email στο οποίο τονίζει ότι θέλει να συνεχίσει και να εμβαθύνει τη συνεργασία με το KDE για το καλό όλων.

Η μεταβίβαση κόστισε στην Digia 4,92 εκατ. δολάρια, ένα ποσό πολύ μικρότερο από τα 150 εκατ. δολάρια που είχε πληρώσει η Nokia για την εξαγορά της Trolltech, της εταιρείας που ανέπτυσσε την Qt μέχρι το 2008.

Παράλληλα, στις αρχές Ιουλίου, ο Σωτήρης Μακρυγιάννης που ήταν επί χρόνια διευθυντής Εφαρμογών στο Meego στη Nokia ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την εταιρεία, αφήνοντας και αιχμές για την εκπληκτική δουλειά που έγινε στο N9 (το τελευταίο Qt smartphone της Nokia) που όμως δεν στάθηκε αρκετή για τη Nokia αλλά και την αλλαγή πορείας της εταιρείας προς τα Windows. Για όσους δεν γνωρίζουν πρόκειται για τον manager που είχε κεντρικό ρόλο στη περίφημη σειρά Internet tablets της Nokia: N770, N800, N810, N900 και τέλος N9/N950, προσλαμβάνοντας developers, συμμετέχοντας στη λήψη αποφάσεων, κοκ.

Δείτε τα tweets του Σωτήρη Μακρυγιάννη εδώ: https://twitter.com/melsop74/status/220235286154711040

Τώρα μένει να δούμε μέσα στο 2013 αν το στοίχημα της Nokia με τα Windows Phones θα της βγει. Έχει ήδη χάσει την πρώτη θέση στα smartphones παγκοσμίως και ο στόχος να πάρει ένα μερίδιο 5% με τα Phone δεν φαίνεται και τόσο εφικτός. Που ξέρετε, όπως λέει και ο κ. Μακρυγιάννης, ίσως σε 15 χρόνια τα N900, N9 κοκ να έχουν περισσότερη αξία από τα Windows Phones της Nokia...

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια