Fedora 17

dsyrmalis | Κυρ, 06/03/2012 - 10:06 | 2' | 17



Το Fedora είναι μια απο τις πιο δημοφιλείς διανομές Linux. Κάθε νέα έκδοση της είναι λογικό να μας απασχολεί. Ας μην ξεχνάμε πως οι αλλαγές και οι προσθήκες του Fedora περνάνε αργότερα σε μια απο τις πιο αξιόπιστες διανομές ειδικών καθηκόντων που δεν είναι άλλη απο το RHEL. 
Το Fedora 17 με την ονομασία Beefy Miracle κυκλοφορεί σε διάφορες "γεύσεις" με τα KDE 4.8, Gnome 3,4, Xfce 4.10 και το LXDE. Οι ελάχιστες απαιτήσεις συστήματος, ανάλογα και με το iso που θα επιλέξουμε έχουν περίπου ως εξής:
Επεξεργαστής 400 MHZ, μνήμη 768 MB και 10 GB ελεύθερος χώρος στο δίσκο. Επίσης, όσοι ασχολούνται με την εικονικοποίηση (και όχι μόνο) θα εκτιμήσουν το ότι το Gnome δεν χρειάζεται απαραίτητα οδηγούς με επιτάγχυνση 3D.
Η πιο σημαντική όμως εξέλιξη είναι η η προσπάθεια που γίνεται σε αυτή την έκδοση για την απλοποίηση της δομής των αρχείων του. Τα πάντα μετακομίζουν και συγκεντρώνονται κάτω απο τον κατάλογο /usr.
Στα συν της νέας έκδοσης αξίζει να αναφέρουμε και την παρουσία του Gimp στην έκδοση 2.8.


Ιστοσελίδα: http://fedoraproject.org/
Λήψη: http://fedoraproject.org/en/get-fedora

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

dsyrmalis]
Η πιο σημαντική όμως εξέλιξη είναι η η προσπάθεια που γίνεται σε αυτή την έκδοση για την απλοποίηση της δομής των αρχείων του. Τα πάντα μετακομίζουν και συγκεντρώνονται κάτω απο τον κατάλογο /usr.

Υπαρχει καποιο link για αυτο το θεμα, Διονυση ? Γιατι στα release notes, με μια πρωτη ματια δεν βρηκα κατι.

https://fedoraproject.org/wiki/Features/UsrMove

Ουσιαστικά έχουμε αυτό:
 Η βάση πάει κάτω απο το /usr. Τα directories /bin, /sbin, /lib, /lib64 θα είναι μόνο symlinks:
/bin → /usr/bin
/sbin → /usr/sbin
/lib → /usr/lib
/lib64 → /usr/lib64

Και σαν τροφή για σκέψη:
 http://www.freedesktop.org/wiki/Software/systemd/TheCaseForTheUsrMerge

Οπως το περιμενα - καμια αναφορα στα release notes - απλα μια ενημερωση/συζητηση στο https://fedoraproject.org/wiki/Features/UsrMove χωρις καμια αναφορα στο FHS - ευτυχως το αναφερουν στο talk .

Για μια ακομα φορα λοιπον η redhat δια μεσου του fedora "σπαει" το FHS και το LSB, και τραβαει το δικο της δρομο - δυστυχως τα symlinks δεν διορθωνουν το προβλημα οσο και αν προσπαθουν. Αυτος ο χωρις λογικη παραγκωνισμος των προτυπων που θα εφερναν μια μορφη συμβατοτητας και κοινης πορειας των διανομων ειναι που μας εχει οδηγησει εδω που ειμαστε.

 Οι νεοι χρηστες δεν γνωριζουν τη σημασια αυτων των προτυπων και οταν φτασουν να αναρωτηθουν για ποιο λογο τα πακετα του debian δεν τρεχουν στο fedora  - εισπρατουν απο τους και καλα εμπειρους χρηστες την απαντηση οτι για αυτο φταιει το package system των διανομων (δηλαδη φταιει το  .deb ή το .rpm). Καμια σχεση δυστυχως.

Ειναι προς τιμην του Debian που ακολουθει κατα γραμμα το FHS (ακομα και στην νεα του μορφη την 2.3) οπως και για τις αλλες "συμφωνες" διανομες οπως πχ το 100% free, Dragora GNU/Linux. Και η πραγματικη τροφη για σκεψη Διονυση ειναι το γιατι καποια μεριδα των υπολοιπων διανομων  ενω δηλωνουν πως το ακολουθουν βρισκουν συνεχεια τροπους να το παρακαμπτουν να το ακυρωνουν και να διαστρεβλωνουν τη χρηση του.

Χιλιες φορες να μην το χρησιμοποιησουν καθολου ή να μην ασχοληθουν μαζι του - ή να φτιαξουν κατι τελειως καινουργιο (θυμησου το Gobolinux) - παρα αυτο που συμβαινει σημερα.

Δυστυχως ειναι πλεον εμφανες οτι η μεγαλες διανομες (Ubuntu,Fedora,OpenSuse) δεν θελουν πλεον καμια σχεση με το ιδιο το GNU/Linux και αυτοπροσδιοριζονται (και διαφημιζονται) ως νεα λειτουργικα συστηματα. Και καλοι ειναι οι "Πρεσβευτες" καλα ειναι και τα μπλουζακια και τα καπελακια - αλλα ο δρομος που εχουν παρει καποιοι δεν φαινεται να οδηγει σε κατι καλο το λειτουργικο που χρησιμοποιουμε.

@ dsyrmalis + όποιος άλλος μπορεί ...

Την έxω εγκαταστήσει ήδη, αλλά στα αποθετήρια, δεν βγάζει τίποτε για vlc....
Εκτός αν κάνω λάθος...!!! Πρώτη φορά έχω συναντήσει τέτοιο πρόβλημα στο linux !
Πως θα εγκαταστήσω το vlc ?? Ευχαριστώ εκ των προτέρων ....

Θεωρώ θετικό το γεγονός ότι απλοποιείται η δομή του Fedora αλλά ο Herco έχει ΑΠΟΛΥΤΟ δίκιο σε αυτα που αναφέρει. Νομίζω πως σε αυτό τον τομέα τα BSD τα πάνε καλύτερα.

Καταρχήν δεν είναι απόφαση της RedHat, αλλά της κοινότητας του Fedora. Δεν είναι κάτι που προέκυψε απ' το πουθενά. Υπάρχει ήδη συζήτηση γενικώς στην κοινότητα για αλλαγή:
http://www.freedesktop.org/wiki/Software/systemd/TheCaseForTheUsrMerge

Παρόμοιες συζητήσεις γίνονται αυτή τη στιγμή και στις υπόλοιπες διανομές (including Debian).

Νικο, καταρχην ΕΙΝΑΙ αποφαση της Red Hat και το fedora ειναι αδυνατον να μην ακολουθησει.

Απο τον καιρο του RHEL 5 - οπως αναφερεται και στο Deployment Guide (παραγραφος 1.2.1.13) γραφει

"In Red Hat Enterprise Linux, the intended use for the /usr/local/ directory is slightly different from that specified by the FHS. The FHS says that /usr/local/
should be where software that is to remain safe from system software
upgrades is stored. Since software upgrades can be performed safely with
RPM Package Manager (RPM), it is not necessary to protect files by putting them in /usr/local/. Instead, the /usr/local/ directory is used for software that is local to the machine."

Επισης ο Josh Knight του lug.mtu.edu (αλλα και του fedorasolved) σε μια παρουσιαση του θεματος - που υπαρχει παντου στο διαδικτυο χωρις να εχει αμφισβητηθει - αναφερει οτι το fhs "εσπασε" στο fedora 16 κατα προτροπη των red hat devs ! Μπορεις να το κατεβασεις απο εδω πχ

Και για να ολοκληρωσω τη προηγουμενη σκεψη μου - δεν ειπα οτι αυτη ή καποια αλλη βελτιωση ειναι κακη ή μη συμφερουσα για το λειτουργικο. Λεω οτι ειναι πολυ διαφορετικο να ακολουθεις τα προτυπα και να προτεινεις λυσεις για μελλοντικη εφαρμογη - απο το να κανεις οτι θελεις και μετα να στελνεις προτασεις στο fhs για βελτιωση της υπαρξης του. Πολυ διαφορετικο.

Και φυσικα υπαρχουν σχετικες συζητησεις στο Debian - μονο που δεν αλλαξαν ηδη την "ιεραρχικη δομη" του λειτουργικου - προτειναν και περιμενουν απαντησεις. Στο fedora - και οχι μονο, για να λεμε και του στραβου το δικιο - ακολουθουν αλλο δρομο.

Απ' τη στιγμή που είναι feature του Fedora είναι απόφαση της κοινότητας του. Τίποτα δεν μπορεί να γίνει δεκτό στο Fedora αν δεν το αποφασίσει η κοινότητα του, ασχέτως ποιος το προτείνει. Η άγνοια για τον τρόπο που λειτουργεί το Fedora Project είναι λογικό να δημιουργεί τέτοιες παρανοήσεις για το που σταματάει η εμπλοκή της RedHat.

Όπως είπα και πριν (βλ. link) η συζήτηση έχει ξεκινήσει εκτός Fedora (και πιθανόν και εκτός RedHat) για τη βελτίωση του FHS. Στο Fedora αποσφασίσαμε να υιοθετήσουμε τις προτεινόμνες αλλαγές. Κατά τη γνώμη μου σωστά. Το FHS είναι μάλλον απαρχειωμένο σύστημα, που κληρονομήσαμε από unix συστήματα. Καταλαβαίνω την ανάγκη για την ύπαρξη standards, αλλά πολλές φορές για να προχωρήσει η τεχνολογία χρειάζεται κάποιος να κάνει το πρώτο βήμα.

Η τεκμηριώση που υπάρχει στο σχετικό feature page του Fedora είναι αρκετά πειστική, για τους λόγους που οδήγησαν στην αλλαγή. Στο τεχνικός μέρος, δεν σπάει τίποτα καθώς υπάρχουν σχετικά symlinks.

Καταρχην να ξεκαθαρισω οτι ουτε εχω ουτε θα μπορουσα να εχω σχεση με τη "διακυβερνηση" του fedora project - τωρα, το ποιος κανει κουμαντο ειναι μια αλλη ιστορια, ειδικα με το σκεπτικο οτι υπαρχουν υπαλληλοι της red hat που ασκουν πολιτικη στο fedora. Αλλα αυτα ενδιαφερουν τους χρηστες του fedora και δεν μπορω να τα ξερω, οπως πολυ σωστα ειπες.

Το link που μου εδωσες παλι - το εχει δωσει και στο 3ο post του thread ο Διονυσης - το ξαναδιαβασα παντως.

Στο θεμα μας τωρα, η κυρια μου αντιρρηση ηταν εξαρχης οτι το fedora δηλωνει fhs compliant - ενω δεν ειναι. Το αν ειναι σωστο να αλλαξει το fhs δεν το αμφισβητησα πουθενα - αλλα μιας και δεν εχει αλλαξει τη στιγμη αυτη που μιλαμε - οταν κυκλοφορεις κατι που δεν ειναι συμβατο μαζι του, ε απο ηθικους τουλαχιστον φραγμους θα επρεπε να το ξεκαθαριζεις. Για μενα ειναι λαθος το να "σκιζουμε" τα προτυπα - αν τωρα οι ανθρωποι του fedora - αλλα και αυτοι της red hat (οπως σου εγραψα, απο το rhel5 και μετα το ιδιο πραγμα συμβαινει) αποφασισαν να αλλαξουν απο μονοι τους τη μορφη του fhs, αλλα να συνεχισουν να διατεινονται οτι το ακολουθουν - ε τοτε καποιου ειδους κοροιδια παιζει, δεν νομιζεις ?

Ειπες οτι το fhs ειναι μερικως απηρχειωμενο - δημιουργηθηκε ομως το 1994. Το init πχ ερχεται απο το system ΙΙΙ του 1982, το bash απο το 1983, ακομα και ο πυρηνας του GNU/Linux ερχεται απο το 1991.  Unixοειδες λειτουργικο συστημα ειναι το GNU/Linux - σχεδον τα παντα εχουν ερθει με καποιες παραλλαγες απο αρκετα παλιοτερα. Αν τωρα το fedora θελει να εξελιχθει - πραγμα θεμιτοτατο - ας δοκιμασει το runit (εξαιρετικο) αντι για το init ή το beanshell αντι για το bash. Αλλα το να διατεινεται ως fhs compliant ενω δεν ειναι,  εξακολουθει να ακουγεται καπως.

Μπορεί να κάνω και λάθος, αλλά νομίζω πως επισήμως το Fedora προσδιορίζει πως ακολουθεί ένα subset του FHS προτύπου το οποίο είναι αρκετά ακριβές.

Πανω-κατω περίπου ότι ισχύει και με τις άλλες διανομές (πχ. το /sys δεν προβλέπεται στο FHS).

Απ'οτι έχω δει το fedora είναι πολλύ πιο γρήγορο απ'το ubuntu και δεν είναι και πολύ δύσκολο αυτό που μου την σπάει και δεν το έχω εγκαταστήσει είναι οτι δεν μπορώ αν χρησιμοποιήσω την κάρτα τηλεόρασης γιατι δεν κάνει compile τον οδηγό μου πετάει μυνήματα ότι δεν βρίσκει κάτι σχετικά με το dvb_frontend.h
πραγματικά δεν ξέρω τι φταίει.
 

herco]Στο θεμα μας τωρα, η κυρια μου αντιρρηση ηταν εξαρχης οτι το fedora δηλωνει fhs compliant - ενω δεν ειναι. Το αν ειναι σωστο να αλλαξει το fhs δεν το αμφισβητησα πουθενα - αλλα μιας και δεν εχει αλλαξει τη στιγμη αυτη που μιλαμε - οταν κυκλοφορεις κατι που δεν ειναι συμβατο μαζι του, ε απο ηθικους τουλαχιστον φραγμους θα επρεπε να το ξεκαθαριζεις. Για μενα ειναι λαθος το να "σκιζουμε" τα προτυπα - αν τωρα οι ανθρωποι του fedora - αλλα και αυτοι της red hat (οπως σου εγραψα, απο το rhel5 και μετα το ιδιο πραγμα συμβαινει) αποφασισαν να αλλαξουν απο μονοι τους τη μορφη του fhs, αλλα να συνεχισουν να διατεινονται οτι το ακολουθουν - ε τοτε καποιου ειδους κοροιδια παιζει, δεν νομιζεις ?

You are technically correct - the best kind of correct.Smile
Το πρόβλημα με τα όσα λες είναι ότι στον πραγματικό κόσμο, αρκετές φορές τα επίσημα πρότυπα ακολουθούν τις εξελίξεις και τις "τυποποιούν" ώστε να υπάρχει κοινό σημείο αναφοράς για όλους. Το ίδιο πιστεύω πως θα γίνει και στην περίπτωση της αλλαγής για την οποία συζητάμε.
Προσωπικά με ενοχλεί περισσότερο η αλλαγή των mountpoints των αφαιρούμενων συσκευών που πλέον είναι κάτω από το /run/media/$USER/ παρά το UsrMove.

herco]ας δοκιμασει το runit (εξαιρετικο)

Δυστυχώς όλοι πηγαίνουν προς systemd - δεν βλέπω κανέναν να συγκινείται με τους απογόνους των daemontools του djb -και δεν είναι μόνο το όντως εξαιρετικό runit.

mobinmob]στον πραγματικό κόσμο, αρκετές φορές τα επίσημα πρότυπα ακολουθούν τις εξελίξεις και τις "τυποποιούν" ώστε να υπάρχει κοινό σημείο αναφοράς για όλους. Το ίδιο πιστεύω πως θα γίνει και στην περίπτωση της αλλαγής για την οποία συζητάμε.

Εχεις απολυτο δικιο σε αυτο - ετσι συμβαινει εξω - απλα περιμενω παντα κατι καλυτερο εδω μεσα. Παντως αν την 1η του Ιουλη - οπως πηρε το ματι μου καπου - που θα κυκλοφορησει η νεα εκδοση του fhs (3.0) περιεχει ολα αυτα που "προσθεσαν" στο fedora - θα κρυφτω καπου να γλυτωσω τη μηνη των Φεντοριανων :-)

 

Δυστυχώς όλοι πηγαίνουν προς systemd - δεν βλέπω κανέναν να συγκινείται με τους απογόνους των daemontools του djb -και δεν είναι μόνο το όντως εξαιρετικό runit.

Δυστυχως ετσι ειναι - το χρησιμοποιω καθε μερα στο Dragora αλλα και σε κατι customιες που "μαγειρευω" και τρεχει απιστευτα ομαλα - αλλα απο τη στιγμη που το freedesktop.org προωθει το systemd, δεν βλεπω φως για το runit.

Το αστείο είναι πως όταν συζητούσαν για αλλαγή init στο fedora (την πρώτη φορά, όταν κατέληξαν στο upstart), κάποιος πρότεινε το runit και μάλιστα έκανε port και αρκετά από τα initscripts σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Η δουλειά του υπάρχει ακόμα στο sourceforge.
Αν σε ενδιαφέρουν οι εναλλακτικές, ρίξε μια ματιά στο minit και στο ninit που είναι "απόγονος" του. Χτίζουν πάνω στις ιδέες των daemontools και περιορίζουν την χρήση του shell παραμένοντας σκανδαλωδώς απλά...

Το minit του Felix von Leitner το γνωριζω γιατι το blog του το linkαρει o Harald Welte στο gnumonks - αλλα το ninit πρωτη φορα το ειδα τωρα - ξεκιναω διαβασμα, thanks mate ;-)