Ετήσια αναφορά Linux - Μεγάλη η συνεισφορά της Microsoft!

dsyrmalis | Πέμ, 04/05/2012 - 13:14 | 3' | 8

Αν ο τίτλος αυτός είχε γραφτεί πριν λίγες ημέρες θα θεωρούσαμε πως πρόκειται για πρωταπριλιάτικο αστείο. Και όμως! Στην ετήσια αναφορά για τον Linux πυρήνα που δημοσιεύτηκε απο το Linux Foundation, η Microsoft βρίσκεται στην πρώτη εικοσάδα όσον αφορά την συνεισφορά κώδικα για τον πυρήνα. Η αναφορά αυτή μας παρουσιάζει και πολλά άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία:

  • Ο κώδικας έφτασε τις 15.000.000 γραμμές και τα 37.000 αρχεία. Το 2010 τα νούμερα αυτά ήταν 13.000.000 και 33.000.
  • Οι 400 ενεργοί developers του 2005 έγιναν 1300 το 2011. Το 75% απο αυτούς είναι επαγγελματίες προγραμματιστές που πληρώνονται για την εργασία τους.
  • Το σύνολο των προγραμματιστών που έχουν προσφέρει στον πυρήνα απο το 2005 είναι 7800 και προέρχονται απο 800 διαφορετικές εταιρείες.
  • Η Microsoft έφτασε στη θέση 17, όσον αφορά τη συνεισφορά κώδικα για τον πυρήνα. Αρχικά η Microsoft είχε πρόβλημα καθώς ο κώδικας που έδινε δεν κάλυπτε τα υψηλά στάνταρ του Linux
  • H Nokia, παρά την εγκατάλειψη της πλατφόρμας MeeGo για τα Windows Mobile 7, βρίσκεται πολύ ψηλά ξεπερνώντας κατα πολύ εταιρείες όπως η Google!
  • Το 16% των συνολικών αλλαγών του πυρήνα προέρχονται απο εθελοντές.
  • Η Red Hat έρχεται πρώτη απο τις εταιρείες και ακολουθoυν οι Intel και Novell.

Την πλήρη αναφορά μπορούμε να την κατεβάσουμε σε μορφή .pdf απο τη σελίδα του Linux Foundation.

 

Tags
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Σωστη η σκεψη για αναφορα στο ετησιο κλεισιμο των συνεισφορων στη συντηρηση του linux kernel - αλλα η προσθεση στον τιτλο του thread της Microsoft και μαλιστα ως "μεγαλης συνεισφορας" απλα δημιουργει εντυπωσεις και μαλλον οχι τις σωστες.

Δεν ειναι καμια συνεισφορα της προκοπης το 0.99% με 688 patches σε μια ολοκληρη χρονια - απο τη μεγαλυτερη εταιρεια λογισμικου του πλανητη. Ειναι γνωστο οτι συμμετεχει απλα και μονο για να πικαρει το Linux Foundation και για να γραφεται το ονομα της στις λιστες των contributors - και στο κοντινο παρελθον προσπαθωντας να βαλει στον πυρηνα υλικο με copyrights - οποτε και θα ηταν προτιμοτερο να μνημονευθουν αλλες εταιρειες που ειτε στηριζουν χρονια και με τεραστιο ποσοστο τον πυρηνα (Redhat πχ) ή που κανουν πραγματικα σοβαρη δουλεια ακομα και αν δεν εχουν αμεση σχεση με το αντικειμενο (Intel πχ)

Καταρχήν Herco όπως καταλαβαίνεις δεν πρόκειται να γίνω σε καμία περίπτωση συνήγορος της Microsoft. Μιλάμε όμως για μια εταιρεία η οποία μέχρι πριν λίγα χρόνια χαρακτήριζε ως καρκίνο το Linux. Και 688 patch είναι πολλές πολλές γραμμές κώδικα. Το 0,99% στα 15.000.000 ή στα 2.000.0000 γραμμές κώδικα του τελευταίου χρόνου είναι ένας μεγάλος αριθμός. Να στο πω και αλλιώς; Ποιά είναι η συνεισφορά στον πυρήνα απο κάποιες δημοφιλείς διανομές Linux; Πόσα τα patch της Canonical;
Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν συνεισφέρεις κώδικα για να πικάρεις. Δεν δρουν έτσι οι εταιρείες. Η Microsoft συνεισφέρει γιατί έχει συμφέρον. Έχει ανάγκη πλέον το Linux.
Η Microsoft ξέρεις γιατί μπήκε στον τίτλο; Γιατί η ίδια συνηδειτοποιεί την ήττα της στο διαδίκτυο και για να μείνει στο παιχνίδι πρέπει τα λειτουργικά της να συνεργάζονται με το Linux. Δες τι είδους patch έδωσε και θα καταλάβεις. Και όχι μόνο δεν πικάρει, αλλά κατάπιε μεγάλο ποσοστό απο την υπερηφάνια της και συμμορφώθηκε με τα στάνταρ του Linux για να δώσει σωστό κώδικα. Ξέρεις τι θα πει να είσαι η μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού στον πλανήτη και να σου στέλνουν πίσω τον κώδικα σου ως απαράδεκτο και εσύ να τον ξαναδουλεύεις και να συμμορφώνεσαι;
Αυτές τις εντυπώσεις λοιπόν ήθελε να δημιουργήσει ο υποφαινόμενος με την είδηση. Αλλά εξαρτάται το πως ερμηνεύει ο καθένας αυτά που διαβάζει. Ουσιαστικά ο γράφων πικάρει τη Microsoft:
"Αρχικά η Microsoft είχε πρόβλημα καθώς ο κώδικας που έδινε δεν κάλυπτε τα υψηλά στάνταρ του Linux".
Φυσικαι εσύ απο την πλευρά σου έχεις δίκιο αφού ερμηνεύεις την είδηση αλλιώς. Δεν θα ήθελα όμως βγει με πιο επιθετικό ύφος η είδηση, αφού δεν μισώ την εταιρεία αλλά απλώς διαφωνώ με τη φιλοσοφία του κλειστού λογισμικού.

Θα συμφωνήσω με τον dsyrmalis ότι η microsoft έχει συμφέρον από το κώδικα που γράφει και.... ας δεχτούμε επίτελους ότι όλες οι μεγάλες εταιρείας που γράφουν κώδικα για το linux το κάνουν ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ! Απλά άλλο το
επιχειρηματικό πλάνο της Microsoft άλλο της RedHat! Δεν μπορώ να ακούω άλλο ότι η Microsoft είναι η κακιά
και η Redhat, Canonical, Novel, Google οι καλές εταιρείες! Όλες οι εταιρείες αποσκοπούν στο κέρδος και δεν είναι κακό
αυτό! Πως να το κάνουμε δηλαδή ρε παιδιά? Δε γίνετε ο άλλος να κάθεται να γράφει κώδικα 8-10 ώρες την ημέρα και να το κάνει τζάπα! Ούτε να εθελοτυφλούμε κάνοντας πως δεν γνωρίζουμε πόσες όμορφες τεχνολογίες και προϊοντα έχουν προέλθει από τη Microsoft! Δουλεύω κύριε? Τότε με κάποιο τρόπο πρέπει να πληρωθώ!
Είτε αυτό είναι από τις πωλήσεις είτε είναι από την υποστήριξη! Αν θέλω για την ευχαρίστηση μου να γράψω κώδικα 3-4 ώρες τη βδομάδα και να τον δώσω τζάπα ΟΚ θα το κάνω αλλά το linux δεν έφτασε εκεί που έφτασε με αυτόν τον τρόπο!
Έφτασε ΚΑΙ με αυτόν τον τρόπο!

Φιλε Διονυση παρερμηνευεις αυτα που εγραψα - οποτε επικεντρωνομαι σε 2-3 σημεια.

Ποιά είναι η συνεισφορά στον πυρήνα απο κάποιες δημοφιλείς διανομές Linux; Πόσα τα patch της Canonical;

Αυτη την ερωτηση Διονυση να την απευθυνεις στα παιδια που χρησιμοποιουν ubuntu,xubuntu,funduntu,bubuntu και το κακο συναπαντημα. Η Canonical ειναι μια εταιρεια που προσφερει δωρεαν ενα "λειτουργικο" συστημα το οποιο μονο κατα συνθηκη ειναι GNU/Linux διανομη. Ουτε GPL ειναι, και το ποσοστο της open source μορφης του ειναι πλεον περιορισμενο. Η εταιρεια αυτη δεν συμπεριφερθηκε ποτε ως διανομη - δεν επεστρεψε πραγματικα λειτουργικο κωδικα στο Debian - οταν αντιθετα πηρε τα παντα απο τους εκει devs - και δεν συνεισφερει ουσιαστικα στην αναπτυξη του kernel. Δεν την ανεφερα ως το καλο παραδειγμα οποτε και δεν υποχρεωνομαι να απαντησω εγω. [αν και το εκανα :-) ]

Τωρα γιατι αλλες διανομες που ρωτησες - υπαρχει στην αρχη της λιστας η κατηγορια NONE - η οποια περιλαμβανει ολους τους devs που προερχονται ΚΑΙ απο τις διανομες. Θα ειδες οτι προκειται για το μεγαλυτερο κομματι. Δες πχ και τον γνωστο Greg Kroah-Hartman
που εγραφε μεχρι και το Φεβρουαριο μεσω της SUSE και τον προσελαβαν τελικα στο Linux Foundation. Και καλα εκαναν. Στη κατηγορια αυτη υπαρχουν επισης πολλα παιδια απο το Debian - πχ ολο το "υλικο" απο την λιστα debian-kernel καταληγει ως patches στο Linux Foundation. Μην τους κρινουμε ολους αυστηρα. 

Γιατί η ίδια συνηδειτοποιεί την ήττα της στο διαδίκτυο και για να μείνει στο παιχνίδι πρέπει τα λειτουργικά της να συνεργάζονται με το Linux. Δες τι είδους patch έδωσε και θα καταλάβεις.

Εδω κατι εχεις παρεξηγησει Διονυση. Δες αλλη μια τα patches που εδωσε. Η microsoft δεν θελει να βρει διοδο ωστε τα λειτουργικα της να συνεργαζονται με το GNU/linux - αλλα να βρει διοδο ο Linux kernel προς τα λειτουργικα της. Ειναι ακριβως το αντιθετο και δεν εχει καμια σημασια με αυτο που κανει εδω και 3 χρονια.

Η microsoft μπορει οτι ωρα θελει να παρει τον Linux kernel να του προσθεσει μια ντουζινα modules και να το κανει να συνεργαστει με την οποια πλατφορμα θελησει να κυκλοφορησει στο μελλον. Ξαναλεω οτι η παρουσια της στο Linux Foundation ειναι τυπικη και για να δειξει οτι "εδωσε" πραγματα στον πυρηνα οταν αποφασισει να τον χρησιμοποιησει. Δεν κανω καμια δαιμονοποιηση - προκειται για καθαρα επιχειρηματικη πολιτικη, μια πολιτικη που εχει καθε δικαιωμα να κανει.

Ξέρεις τι θα πει να είσαι η μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού στον πλανήτη και να σου στέλνουν πίσω τον κώδικα σου ως απαράδεκτο και εσύ να τον ξαναδουλεύεις και να συμμορφώνεσαι;

Καθε χρονο και η Intel και η IBM και αλλες εταιρειες παιρνουν πισω κωδικα τους - δεν ειναι κατι που εγινε πρωτη φορα και σιγουρα δεν εχει σχεση με την υπερηφανια καμιας εταιρειας - ολες ξερουν τα standards που ζηταει το Linux Foundation - ειτε συμμορφωνονται ειτε φευγουν - ειτε δεν συμμορφωνονται εξαρχης για να προκαλεσουν και λιγο θορυβο γυρω απο το ονομα τους - πλαγια διαφημιση δηλαδη.

Επισης μιας και σε διαβαζω να το ξεκαθαριζεις καθε φορα - ουδεποτε ειπα ή σκεφτηκα οτι δεν γραφεις (οσο) αντικειμενικα γινεται. Στο εχω ηδη ξανα αναφερει σε αλλο thread οτι δεν παιζει κατι τετοιο απο την πλευρα μου. Ισα ισα μαλιστα. Απλα η διαφωνια μου ηταν σαφης οτι "η προσθεση στον τιτλο του thread της Microsoft και μαλιστα ως "μεγαλης συνεισφορας" απλα δημιουργει εντυπωσεις και μαλλον οχι τις σωστες" - και μεχρι εκει.

Φιλε prokopis βγαινεις λιγο εκτος θεματος - δεν ανεφερθει πουθενα οτι η microsoft ειναι η κακια και οι αλλες οι καλες - αυτο που ειπα ηταν οτι θα μπορουσαμε να εξαρουμε αλλες εταιρειες που εχουν προσφερει πολλαπλασια - ανεφερα την Redhat που εκτος ολων των αλλων φιλοξενει (δωρεαν) στους servers της ενα πολυ μεγαλο κομματι της κοινοτητας (πχ το GNOME) - οπως ακομα και εταιρειες χωρις αμεση σχεση (εχουν εμμεση οκ) με το αντικειμενο οπως η Intel. Και εννοειται οτι δεν προκειται για Ιδρυματα - για το κερδος γινονται ολα - απλα διαφερει ο τροπος που το διαχειριζονται ολο αυτο και ειναι σημαντικο πολλες φορες ακομα και για τους τελικους χρηστες.

@herco δεν εννοούσα ότι εσύ ή ο dsyrmalis είπατε κάτι τέτοιο, απλά η συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα ήταν η αφορμή για να γράψω τα παραπάνω.

Το θέμα είναι πως δίνει για παράδειγμα κώδικα για το virtualisation. Είναι κάτι που αφορά δίκτυα σε εταιρικό-server επίπεδο.
Το Samba όμως προέκυψε απο reverse engineering. Γιατί εκεί να μην έδινε κώδικα απο την αρχή αν ήθελε το Linux να βρει δίοδο στα λειτουργικά της; Γιατί να μη μας πικάρει εκεί; Γιατί να μη μας πικάρει με το Wine; 
Γιατί κατα την άποψη μου το Samba απευθύνεται και σε οικιακούς χρήστες και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εκεί κυριαρχούσε και δεν ήθελε με τίποτα να συμβεί η συνεργασία των λειτουργικών. Ήθελε να υπάρχουν όσο πιο πολλά προβλήματα γίνεται ώστε οι χρήστες να παραμένουν στα Windows. Στα μεγάλα δίκτυα όμως και σε επιπεδα server βλέπει πως δεν είναι μονοπώλιο και αναγκάζεται να βάλει την ουρά στα σκέλια και να δώσει κώδικα. Αν δεν το κάνει θα υποχωρήσει και άλλο η θέση της.(Κάτι μου λέει πως εννοούμε το ιδιο με διαφορετικό τρόπο)
Το θέμα του Ubuntu είναι διαφορετικό. Έχει ελάχιστη συνεισφορά στον πυρήνα αλλά προσφέρει σε άλλους τομείς. Θα μπορούσε να δώσει πιο πολλά πάντως.
Πάντως η είδηση δεν νομίζω πως είναι η Red Hat που βρίσκεται κάθε χρόνο στις πρώτες θέσεις. Εξάλλου και αναφέρεται στο άρθρο και υπάρχει screenshot με την πρωτιά της. Νομίζω πως έπρεπε να αναφερθεί η Microsoft αφού μιλάμε για κάτι πρωτάκουστο. Ψάξτε λίγο και στο δίκτυο και θα δείτε πως και στα site του εξωτερικού αυτό ειναι το κεντρικό θέμα συζήτησης και η μεγάλη έκπληξη.
Επίσης, όσον αφορά τη Red Hat μόλις πριν λίγες ημέρες είχαμε αναφορές για αυτή. Για το ότι τρέχει στα περισσότερα χρηματιστήρια και για τα έσοδα της που ξεπέρασαν το 1 δις.

Μιλας ομως για projects του 1992 και 1993 - δεν υπηρχε καν η τεραστια βαση των windows - ουτε καν GNU/Linux στη πραξη. Αλλα χρονια τοτε. Εχουν μεσολαβησει 2 δεκαετιες υβριστικης αντιπαραθεσης και απειλων για αγωγες επι παραβιαση καποιων χιλιαδων (?) πατεντων και αλλα πολλα φαιδρα. Και ενω παραμενει η απειλη των αγωγων - περσι και προπερσι η Microsoft εβγαλε περισσοτερα χρηματα απο τις συμφωνιες [(για χρηση πατεντων της (?)] με εταιρειες που δημιουργουν GNU/Linux προιοντα απο οτι ολες οι πωλησεις των Windows phones - συμμετεχει στο kernel developing.
Αν αυτο ερμηνευεται ως "οπισθοχωρηση" της microsoft επειδη εχει χασει το web (το οποιο χωραει πολυ νερο) και κινδυνευει να χασει και τη μαχη των desktop λειτουργικων, τοτε οδηγουμαστε σε λαθεμενα συμπερασματα που θα αποβουν μοιραια στο κοντινο μελλον.

 Οσο για τη φετεινη εκπληξη - το 2009 η microsoft ανακοινωσε οτι θα δωσει 20.000 γραμμες κωδικα στον Linux Kernel - το 2010 πηρε πισω οτι εδωσε γιατι ηταν εκτος προδιαγραφων - εχει πλακα το να σκεφτουμε οτι δεν ηξερε οτι θα ηταν εκτος προδιαγραφων - και περσι εδωσε τα 688 patches που προαναφερθησαν και τα οποια δεν μπορουν (προσωπικη εστω αποψη) να χαρακτηριστουν ως μεγαλη συνεισφορα

Για μενα - και κλεινω εδω τις ανταπαντησεις - η πρωτη εκπληξη ηρθε το 2009 - και η επομενη θα ερθει αργοτερα με τις επομενες κινησεις της συγκεκριμενης εταιρειας, και οχι επειδη εστειλε επισημα καποιο υλικο στον πυρηνα.

Παρεπιπτόντως ανάλογα προβλήματα με τον κώδικα είχαν προκύψει και με τη Google και ο "κακός" κώδικας αν θυμάμαι καλά σχετιζόταν με το Android. Αυτό εντελώς πληροφοριακά. Τη μάχη των Desktop λειτουργικών δεν νομίζω να τη χάσει στο άμεσο μέλλον, ειδικά όταν η δημοφιλέστερη διανομή Linux στηρίζεται στο Unity που προς το παρόν δεν έχει καν υιοθετηθεί απο άλλες διανομές Linux...
Στο Web γενικότερα, περισσότερο με φοβίζει (μελλοντικά) η Google, όσο παράδοξο και αν ακούγεται. H Microsoft λογικά θα συμβιβαστεί με κάποιο σεβαστό μεν μερίδιο, αλλά δεν νομίζω γίνει μονοπώλιο. Θέλει αλλά δεν μπορεί. Φυσικά μπορεί να κάνω και λάθος, αλλά οι εξελίξεις με το Flash μου δημιούργησαν μεγάλη καχυποψία.
Στο θέμα των Windows phone το είχαμε γράψει και εδώ, αλλά η υπόθεση μάλλον δεν σχετιζόταν άμεσα με το Linux, αλλά με λειτουργίες του Android σε επίπεδο εκτός πυρήνα. (interface κλπ)