Πρόβλημα με τα ελληνικά σε opensuse 12.1.

harvas81 | Παρ, 03/30/2012 - 21:33 | 4' | 14

Καλησπέρα σε όλους. Εγκατέστησα την τελευταία έκδοση της αγαπημένης μου διανομής σε ένα μικρό netbook της Asus (Eee PC 4G Surf) με τη βοήθεια ενός USB Stick. Δυστυχώς υπάρχει πολύ λίγος χώρος στον εσωτερικό δίσκο (μόλις 4 GB SSD) και γι'αυτό τοποθέτησα μια κάρτα SDHC 16 GB. To root directory μπήκε στον SSD και το /home και swap μπήκαν στην κάρτα SD.

Έβαλα μόνο VLC, Pidgin, Java και μετά προχώρησα κανονικά στις αναβαθμίσεις που μου ζήτησε το Apper, ωστόσο κάποια στιγμή όταν προσπάθησα να βάλω και το Skype, διαπίστωσα ότι δεν υπήρχε χώρος στο δίσκο και γι'αυτό άρχισα να απεγκαθιστώ ορισμένες εφαρμογές που δε χρειαζόμουν (εφαρμογές του Libre Office, Gimp, Kaffeine, Amarok κλπ). Τελικά άδειασα λίγο χώρο και μπήκε το Skype. Παρεπιπτόντως, πώς γίνεται να ρυθμίσω το Skype ώστε να μην εκκινεί κάθε φορά που συνδέομαι; Το έχω αυτό το θέμα και σε άλλα μηχανήματα linux και βλέπω ότι στις ρυθμίσεις του δεν έχει την αντίστοιχη επιλογή (όπως στα Windows).

Κι εκεί που είπα ότι είμαι έτοιμος, ξαφνικά βλέπω ότι το plasmoid στην επιφάνεια εργασίας αντί να δείχνει τα εικονίδια των εφαρμογών που θέλω (firefox, my computer, online help, office κλπ), όπως έκανε μέχρι τότε, άρχισε να δείχνει τους φακέλους του home, δηλαδή bin, Desktop, Documents, Downloads και μερικούς άλλους με ακαταλαβίστικους χαρακτήρες. Προφανώς είναι οι φάκελοι με ελληνικά ονόματα. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί συνέβη αυτό ξαφνικά, χωρίς να πειράξω το αρχείο /etc/fstab.

Παρατήρησα επίσης ότι στο KWrite όταν γυρίζω στα ελληνικά δεν μπορώ να βάλω τόνους! Γράφω ελληνικούς χαρακτήρες, αλλά δεν μπορώ να τονίζω τα φωνήεντα. Το παράξενο είναι ότι στο Mozilla Firefox, μπορώ να γράψω ελληνικά!

Τέλος, αν δημιουργήσω φακέλους με ελληνικά ονόματα μέσα στο home, τότε αυτοί φαίνονται με αγγλικά ερωτηματικά! Για κάποιο λόγο το KDE δεν αναγνωρίζει ελληνικούς χαρακτήρες και αναρωτιέμαι αν ευθύνεται κάποια εφαρμογή που απεγκατέστησα ή το ότι εγκατέστησα τις γραμματοσειρές TTF της Microsoft. Δε νομίζω πάντως...

Υπόψην ότι σε αυτό το netbook δεν υπάρχει ίχνος κατάτμησης των Windows. Περιμένω τη βοήθεια κάποιου περισσότερο έμπειρου μέλους. Μπορώ να δώσω όσες πληροφορίες χρειαστούν. Ευχαριστώ.

Φόρουμ
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Σου απαντώ για το κομμάτι που έγραψες.... (τα μπλε είναι τα δικά σου)

Κι εκεί που είπα ότι είμαι έτοιμος, ξαφνικά βλέπω ότι το plasmoid στην
επιφάνεια εργασίας αντί να δείχνει τα εικονίδια των εφαρμογών που θέλω
(firefox, my computer, online help, office κλπ), όπως έκανε μέχρι τότε,
άρχισε να δείχνει τους φακέλους του home, δηλαδή bin, Desktop, Documents....

Για τα plasmoid της επιφάνειας εργασίας κάνεις τα εξής:

  • Δεξί κλικ στην επιφάνεια εργασίας
  • πηγαίνεις στην τελευταία επιλογή "Ρυθμίσεις συστατικού προβολή φακέλου"
  • Στο παράθυρο που ανοίγει πηγαίνεις στην καρτέλα "Τοποθεσία"
  • Εκεί ρυθμίζεις ποια τοποθεσία θες να δείχνει η επιφάνεια εργασίας σου

Όσο για τα ελληνικά που είπες, δεν είμαι σίγουρος αλλά είχα κι εγώ πρόβλημα δεν είχα καθόλου ελληνική γλώσσα
στο 12.1 (σε αντίθεση με το 11.4).
Για να λύσω το πρόβλημα εγκατέστησα το πακέτο kde4-l10n-el
Δοκίμασέ το με την εντολή
# zypper in kde4-l10n-el
Δοκίμασέ το και πες μου αν έπιασε.....

    Συγνώμη αλλά τα όσα έγραψα αναφέρονται για περιβάλλον KDE.
    Δεν σε ανέφερες τι περιβάλλον έχεις, αλλά αν είναι KDE ελπίζω να δουλέψουν τα παραπάνω....

    Αυτό με τους τόνους συμβαίνει σε άλλες qt εφαρμογές (π.χ Kate, Kopete);

    Φίλε bat12, το kate δεν έχει πρόβλημα με τόνους σε μενα σε καμία έκδοση opensuse kde...
    To kopete που είπες δεν το ξέρω....

    tomkat]Φίλε bat12, το kate δεν έχει πρόβλημα με τόνους σε μενα σε καμία έκδοση opensuse kde...
    To kopete που είπες δεν το ξέρω....

     
    Η ερώτηση ήταν προς harvas81.

    Ευχαριστώ για την απάντηση, αλλά το πρόβλημα παραμένει. Σε ποιο αποθετήριο βρίσκεται το εν λόγω πακέτο; Με μια απλή αναζήτηση στο Yast δεν το βρήκα, όπως φυσικά και με την εντολή του zypper. Προσπαθώ να προσθέσω το αποθετήριο του KDE και δε μου το επιτρέπει! Βγάζει ένα μήνυμα "Could not save changes in repository configuration". Από την άλλη μου επιτρέπει να διαγράψω κάποιο αποθετήριο, οπότε υποπτεύομαι ότι οφείλεται στον περιορισμένο ελεύθερο χώρο που έχει το σύστημα. Μπορεί κανείς να μου υποδείξει μια σειρά από περιττά πακέτα που θα μπορούσα να ξηλώσω προκειμένο να αναπνεύσει λίγο το σύστημα; Θυμίζω ότι αυτός ήταν ο λόγος που δεν μπορούσα να εγκαταστήσω το Skype.

    Σε ό,τι αφορά το plasmoid του desktop, ναι, τώρα εμφανίζει μεν τα εικονίδια, αλλά με την κατάληξη .desktop. Δεν έχει επανέλθει δηλαδή στην αρχική κατάσταση. Είναι προφανές ότι κάτι έχει γίνει corrupted στο σύστημα, ίσως από κάποια αναβάθμιση ή απεγκατάσταση, ωστόσο θυμάμαι ότι ουδέποτε έσπασα κάποια εξάρτηση. Νομίζω ότι πρέπει να αδειάσει κάποιος χώρος στο δίσκο. Μου βγάζει και το YaST ένα προειδοποιητικό μήνυμα για το δίσκο.

    Το πρόβλημα όμως παραμένει στα ελληνικά. Το πακέτο kde4-l10n-el τι ακριβώς κάνει; Γυρίζει όλο το περιβάλλον στα ελληνικά; Εγώ επιθυμώ απλώς τη σωστή υποστήριξη της γλώσσας, όχι απαραίτητα το ελληνικό περιβάλλον. Ευχαριστώ.

    tomkat]Φίλε bat12, λες το kde4-l10n-el να του λειτουργήσει ;

    Δεν νομίζω να έχει σχέση.Είχα διαβάσει πριν λίγο καιρό για παρόμοια θέματα (τόνοι φωνηέντων).  Στην μία περίπτωση ήταν πρόβλημα qt (εξού και η ερώτησή μου πιο πάνω) και στην άλλη πρόβλημα locales. To κακό είναι ότι αφορούσαν άλλη διανομή και δεν γνωρίζω πως αντιμετωπίζονται σε OpenSuse.

    Φίλε harvas έλεγξε αν το repositories
    packman
    oss
    non-oss
    είναι εγκατεστημένα και ενεργοποιημένα.... Μάλλον στο 1ο θα είναι το πακέτο που σου είπα....
    Δεν είμαι σίγουρος σε πιο repository είναι....
    (Εγώ τα εγκατέστησα σχεδόν όλα τα repositories για να είμαι μέσα....)
    Το kde4-l10n-el, εγκαθιστά την ελλήνική γλώσσα στο σύστημα για να μπορέσω να την ενεργοποιήσω...
    Στο 11.4, ήταν εγκατεστημένο, αλλά στο 12.1, δεν το είχε.....

    Όσο για το skype, το κατέβασα από το αντίστοιχο site, και το εγκατέστησα χειροκίνητα
    # rpm -Uhv "όνομα_skype".rpm
    Aλλά προσοχή μετά έπρεπε να εγκαταστήσω και τα πακέτα

    # zypper install libasound2-32bit xorg-x11-libXv-32bit xorg-x11-libs-32bit libqt4-x11-32bit libpng12-0-32bit
    # zypper libpng12-0

    για αν λειτουργήσει.... Το βρήκα το κόλπο αυτό από το internet.

    Για την ελάφρυνση του συστήματος που μου είπες δεν ξέρω να σου πω....
    Βέβαια από ότι μου είπες ο δίσκος σου είναι μικρός και προφανώς το σύστημα που έβαλες δεν θα είναι πλήρες όπως η πλήρης εκδοση που έβαλα..... ίσως γι'αυτό να του λείπουν κάποια πράγματα... (Δηλαδή να είναι εγκατάσταση για ελαφριά συστήματα, αλλά δεν είμαι σίγουρος γι αυτό...)

    Φίλε bat12, ίσως να έχεις δίκιο, απλά ας δοκιμάσει κι αυτό και βλέπουμε...
    Ευχαριστώ πάντως για την παρατήρησή σου !!!!

    Φίλε harvas, τώρα το πρόσεξα καλύτερα, όντος έχεις λίγο χώρο στο δίσκο, και δε σηκώνει τη διανομή αυτή.....
    Ίσως να η διανομή που χρησιμοποιείς να είναι μινιμαλιστική περιπτωση της κανονικής για ελαφριά συστήματα σαν το δικό σου... (γι αυτό να του λείπουν πακέτα....)
    Δεν είμαι σίγουρος γι αυτό....
    Ίσως να πρέπει να δοκιμάσεις μια άλλη διανομή που να ταιριάζει με το "λίγο" hardware σου.... και να απαιτεί λιγότερο χώρο εγκατάστασης, αλλά δεν είμαι σίγουρος γι αυτό.....

    Δοκίμασε αυτά με τα reopositories που σου πρότεινα και βλέπουμε.... Ελπίζω να βοήθησα, αν όχι κάποιος άλλος πιο έμπειρος θα σου πει τι θα κάνεις....

    Πάντως στο μηχάνημα αυτό θα έβαζα πιο ελαφρύ περιβάλλον. Lxde(για να μην πω σκέτο openbox αλλά έχει αρκετό παίδεμα) ή το πολύ xfce. Αν δεν θές να αλλάξεις διανομή μπορείς να περάσεις ένα  πιο ελαφρύ περιβάλλον ή να δεις και κάποιες άλλες εκδόσεις του OpenSuse  http://en.opensuse.org/Derivatives .
    Απο κει και πέρα μπορείς να δεις και άλλες διανομές όπως Lubuntu, Leeenux, CrunchBang κλπ. 

    Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας. Τελικώς, αποφάσισα να περάσω στο μικρό αυτό netbook το Android 4.0 και να διαγράψω τα OpenSuSE. Πράγματι ήταν πολύ βαρύ το σύστημα για ένα τόσο φτηνό hardware. Πιστεύω ότι αυτή ήταν η πηγή των προβλημάτων μου, αφού χρησιμοποιώ SuSE σε αρκετά μηχανήματα και δεν είχα ποτέ προβλήματα. Ήταν και πολύ αργό και δυσκίνητο στις αλλαγές και αυτό έκανε ακόμη πιο δύσκολο το troubleshooting.

    Τώρα λειτουργεί πολύ άμεσα και δίνει μια λειτουργική εικόνα. Είμαι ικανοποιημένος με το Android.

    Φίλε harvas χάρηκα κι εγώ για την συνεργασία για το linux... !!!
    Μια κοινότητα είμαστε και πρέπει να αληλοβοηθιόμαστε ........