Η χρεωκοπημένη Ισλανδία προετοιμάζει την πλήρη υιοθέτηση του ανοικτού λογισμικού

dsyrmalis | Παρ, 03/30/2012 - 13:10 | 1' | 15



Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της ευρωπαικής επιτροπής, η Ισλανδία προετοιμάζει την πλήρη της στροφή στο ανοικτό λογισμικό. Η κυβέρνηση της χώρας δεν σκοπεύει μέσα σε ένα μόλις χρόνο να περάσει στο ανοικτό λογισμικό, αλλά να δημιουργήσει μια σταθερή βάση και να διευκολυνθούν οι μετέπειτα εξελίξεις.
Τέτοια παραδείγματα δημόσιων οργανισμών σύμφωνα με τον υπεύθυνο του προγράμματος, Τryggvi Björgvinsson, είναι η πόλη του Ρέικιαβικ, το Εθνικό Νοσοκομείο και όλα τα υπουργεία της χώρας.
Ήδη πάντως αρκετά σχολεία της Ισλανδίας χρησιμοποιούν ανοικτό λογισμικό για την κάλυψη των αναγκών τους.
Έτσι αντιμετώπισε μια χρεωκοπημένη χώρα το ζήτημα. Η Ελλάδα; 

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Αν η Ελλάδα βάλει linux στις δημόσιες επιχειρήσεις, είναι σαν να φτύνει επίσημα τη microsoft και την αμερικανική οικονομία.....
Η microsoft αποτελεί βασικός πυλώνας της αμερικανικής οικονομίας μαζί με το εμπόριο όπλων και δεν ξέρω τι άλλο.
Σαν "προσκυνημένα" παιδάκια (έτσι θέλουν να φαινόμαστε στο εξωτερικό) νοιαζόμαστε για τις ξένες οικονομίες (να μην τους κακοκαρδίσουμε...), και όχι για τη δική μας..!!!!
Με αυτούς τους κυβερνήτες αποκλίεται να θεσπίσει το ελληνικό δημόσιο τη χρήση του linux...

Υστερόγραφο
Τα παραπάνω δεν είναι πολιτικού περιεχομένου, αλλά απλές "λογικές" σκέψεις....

tomkat]Αν η Ελλάδα βάλει linux 

Nαι ,αν !     Κάτσε πρώτα να βγάλουμε κανένα δικό μας προιόν στη αγορά & μετά το λινουξ!Βέβαια να μ πεις ότι και η microsoft δισεκατομύρια Ευρώ παίρνει άπο τα όμορφα(λέμε) Windows 

Κατα την άποψη μου σε μεγάλο βαθμό έπρεπε να υπήρχε ήδη Linux στο δημόσιο. Στους 100 υπολογιστές οι 99 έπρεπε να τρέχουν Linux και ένας Windows για τυχόν ασυμβατότητες σε συναλλαγές με το εξωτερικό.
Το μοντέλο του ανοικτού λογισμικού είναι βιώσιμο και μονόδρομος για την Ελλάδα. Σε επόμενη ανάρτηση θα δείξουμε ότι με το ανοικτό λογισμικό γίνεται να υπάρχουν δισεκατομμύρια έσοδα. Και δεν αναφέρομαι στη Google και το Android που παρεπιπτόντως οι server της έχουν ως σύστημα αρχείων το EXT 4.

Εύχομαι να γίνουν όπως τα λες dsyrmalis....
Ίσως να μην ξυπνήσει όλος ο δημόσιος τομέας (ακόμη).
Καλά θα είναι να αρχίσουν τοπικά κάποιοι δήμοι σιγά σιγά να το χρησιμοποιούν στις υπηρεσίες τους....
Αν ήμουν καθηγητής σε σχολείο, σίγουρα θα έψηνα το σχολείο να βάλω linux, και να τους το συντηρώ-βοηθώ εγώ....
Αν αρχίσει από τοπικό επίπεδο, σιγά σιγά θα εξαπλωθεί και καθολικά.....
Μακάρι να πει ο κάθε υπουργός "Για να μειώσουμε τα έξοδα στο υπουργείο ας βάλουμε linux" !!!!

Ολα καλά και ωραία αυτά που λέτε , αλλά είναι λίγο  <<επιφανειακά>> αν μου επιτρέπεται η έκφραση.
Υπάρχει μια ταινία με τον Μαυρογιαλούρο που αποτυπώνει επακριβώς την πραγματικότητα που ισχύει και ότι και να λέμε εμείς κινούμενοι , ομολογουμένως , από ευγενή ελατήρια μας κάνουνενα φαινόμαστε χαζοί και ηλίθιοι ταυτόχρονα και μαζί και χώρια!

 Ρωτάει ο υπουργός:  Γιατί δεν έχει γίνει το γιοφύρι?
Απαντάει ο Γκρούεζας (κοματόσκυλο) : Γιοφύρι είναι υπουργέ μου , εφτά μέτρα υπόθεση. Οσο και να βάνει από πάνω τι να αφήσει ...πεθαμένη δουλειά ....εφτά μέτρα είναι ...ούτε τα σίδερα δεν βγαίνουνε.

Κάντε το τώρα στο θέμα μας:

Ρωτάει ο αφελής -βλάκας φορολογούμενος: Γιατί δεν βάζετε λίνουξ?
Απαντάει ο <<<αρμόδιος>>> : λίνουξ είναι ρε φίλε ...τζαμπέ..ποιος να ασχοληθεί μαζί του...νταξ καλό είναι, αλλά τζαμπέ...όσο και να βάνεις από πάνω μόνο οι οθόνες και τα ποντίκια μένουνε ...τι μερδικό να μείνει?

μπορούμε να γράφουμε μέχρι αυριο πρωί , αλλά νομίζω η κεντρική ιδέα δώθηκε.

 

Ζητώ  συγνώμμη για την παρέμβαση - νομίζω οτι τέτοιυ είδους χαραστηρισμοί είναι ακομψοι.

Χρεωκοπημένη - ίσως δεν χρειαζόταν αυτή η λέξη στην πρόταση.

Ισως στο μέλλον κάποιοι να γράψουν κάτι αντίστοιχο για την Ελλάδα  δηλαδή όλους εμάς.
(Αν και το απεύχομαι).
Και πάλι συγνώμμη για την παρατήρηση μου.

 

Nextp, δεν χρειάζονται συγγνώμη για τις παρατηρήσεις, ειδικά όταν είναι καλόπιστες :)
Το χρεωκοπημένη όπως καταλαβαίνεις δεν γράφτηκε για να μειωθεί η Ιρλανδία, αλλά για τον αντίθετο λόγο. Να δούμε δηλαδή το πως αντιμετωπίζει ένα κράτος με οικονομικά προβλήματα τα ζητήματα του. Μια χρεοκοπία δεν μειώνει ένα κράτος, αφού μπορεί να έχει συμβεί απο εξωτερικούς παράγοντες. Και η χώρα μας χρωκοπημένη είναι. Και όλες οι χώρες στον κόσμο έχουν τεράστια χρέη. Απο τις ΗΠΑ και τη Γερμανία μέχρι την Ιαπωνία. Λόγω σπουδών-επαγγέλματος (οικονομικά) γράφω μάλλον με μεγάλη "άνεση" τους οικονομικούς όρους :) Τους έχω στην καθημερινότητα μου και δεν με σοκάρουν προσωπικά. Ίσως όμως να εχεις δίκιο.
@gb Δυστυχώς χτύπησες στο κέντρο.

Ti το θελετε ρε το ανοικτο λογισμικο;Τσαμπατζηδες! Φραγκοφονιαδες! Ταληροφονια! Αυτα τα κανουν οι φτωχομπινεδες οι Ισλανδοι .Εμεις ειμαστε Ελληνες κ ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!

Περα απο την πλακα να συμπληρωσω τον g.b που ειπε με ακριβεια την ελληνικη πραγματικοτητα οι ισλανδοι παντα ενδιαφεροντουσαν για το δημοσιο συμφερον κ η χρεοκοπια ειναι αποτελεσμα αποτυχημενων επενδυσεων των ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ τραπεζων, κ οχι διαφθορας του κρατους ,κ η ειδηση ειναι αναμενωμενη

Για την ελλαδα -το παραδεισο της διαφθορας- η αναμενωμενη ειδηση θα ειναι οτι η χωρα ,λογω χρεων, στρεφεται στο πειρατικο λογισμικο και στο clopyright.Κ μια απο τις αιτιες θα ειναι η σκληρη αντιδραση των ελληνων δημοσιων-ιδιωτικων υπαλληλων να απαχωριστουν απο την ms κ το λογισμικο της

tomkat]
Υστερόγραφο
Τα παραπάνω δεν είναι πολιτικού περιεχομένου, αλλά απλές "λογικές"
σκέψεις....

Φίλε tomkat νομίζω , όπως και σε πολλούς άλλους , έχει δημιουργηθεί σύγχυση μεταξύ
των εννοιών "κομματική" και "πολιτική". Η πολιτική είναι
ένα πλαίσιο κανόνων/θέσεων που αποφασίζει μία κοινωνία ή μέρος της να ακολουθήσει.
Οπότε το να θέλουμε στο δημόσιο να μπει linux είναι μια πολιτική που πρεσβεύουμε
σαν κοινότητα, την οποία δεν συμμερίζεται η κυβέρνηση Smile. Συγνώμη για την
παρέμβαση απλά θεωρώ ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε να κάνουμε "πολιτικού
περιεχομένου" τοποθετήσεις γιατί αυτό δείχνει και ότι νοιαζόμαστε για την
κοινωνία που ζούμε. Τώρα λόγο περιεχομένου του linux inside μπορεί να μην
θέλουμε να προβούμε σε "κομματικού περιεχομένου" τοποθετήσεις αλλά
αυτό είναι διαφορετικό και καλό είναι να τα ξεχωρίζουμε.
Ελπίζω να μην παρεξηγηθώ Wink

Δεν τίθεται καμοία παρεξήγηση, φίλε Pygasos .
Απλά για κάποια στιγμή πέρασε από το μυαλό μου μην οδηγήσει η σκέψη μου σε βαριά πολιτική συζήτηση, που είναι εκτός πνεύματος site...
Έχεις πάντως δίκιο του ότι άλλο "πολιτικό" και άλλο "κομματικό"

Γιατί η Τουρκία έχει προχωρήσει, με την επίσημη στήριξη του κράτους, στην ανάπτυξη του Pardus (linux) με σκοπό την σταδιακή μετάβαση όλων των Η/Υ των Υπηρεσιών της χώρας σε "εγχώριο" λογισμικό; Γιατί είναι απόλυτα λογικό. Το Pardus ξεκινήσε με σκοπό την μετάβαση των Η/Υ των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας της Τουρκίας σε μηδενικού κόστους, ασφαλέστερο και με λιγότερες ανάγκες συντήρησης λογισμικό. Ένα και ένα κάνουν δύο. Ανάλογες κινήσεις έχουν γίνει σε Κίνα, Ρωσία, Γαλλία. Στα Σκόπια χρησιμοποιούν linux στα δημοτικά σχολεία για την εξοικείωση των μαθητών με τους Η/Υ, το διαδίκτυο και τις νέες τεχνοιλογίες. Πάλι με μηδενικό, σε ό,τι αφορά το λογισμικό, κόστος. Και εμείς εμμένουμε στο ακατανόητο: να πληρώνουμε εκατομμύρια σε άδειες χρήσης εμπορικού λογισμικού, το οποίο μπάζει από παντού σε θέματα ασφάλειας, δεν ανανεώνεται και καταντά παρωχημένο εντός τριετίας, με υπολογίσιμο κόστος σε ώρες και χρήμα μόνο για τις εργασίες συντήρησης (defraggmentation κλπ) και όλα αυτά τη στιγμή που υπάρχει διαθέσιμο ελεύθερο/δωρεάν λογισμικό, ασφαλές, σταθερό, με ανύπαρκτες ανάγκες συντήρησης και συνεχώς αναβαθμιζόμενο. Στ' αλήθεια, εάν αυτό δεν λέγεται ασχετοσύνη, εξωφρενική και ακατανόητη ανοησία, σπατάλη δημόσιου χρήματος (τη στιγμή που όλοι διατείνονται πως κάνουν ό,τι μπορούν για την περιστολή σπαταλών), ακόμη και απιστία σε βάρος του Δημοσίου, τότε πώς λέγεται;

φίλε dionfon , η απάντηση ειναι απλή και μην βασανίζεσαι δεν μπορούμε να αλλάξουμε κάτι , εκτός πάμε να ψηφίσουμε κάτι άλλο σε αυτές τις εκλογές.

θα σου πω ένα δύο παραδείγματα για να δεις και εσύ , όπως τουλάχιστον πιστευώ εγώ έχουνε τα πράγματα.μια παράκληση μόνο μην μείνεις στα πρόσωπα , αλλά επικεντρώσου στις καταστάσεις.

αν αύριο όλα τα δημόσια νοσοκομεία κάνουνε σωστά την δουλειά τους το αποτέλεσμα θα είναι πάρα πολλά <<ιδιωτικά>> θα μείνουνε νε βαράνε μύγες ...

αν αύριο όλα τα δημόσια σχολεία κάνουνε σωστά την δουλειά τους πολλά ιδιωτικά και άλλα τόσα φροντιστήρια θα μείνουνε με την ..τσατσάρα στο χέρι να τα χτενίζουνε ...

αν το ένα , αν το άλλο ...όλα αυτά που ξέρουμε θα διαλυθούνε..
(όχι ότι δεν διαλύονται τώρα , αλλά λέμε.,..)

είναι δύσκολο να διαχειρίζεσαι το χάος και μέσα σε αυτόν τον κακό χαμό
το λιγότερο που σκέφτεται κάποιος έιναι το ελευθερο λογισμικό ...

(μην βαράτε όλοι μαζί ένας ένας)

g.b]φίλε dionfon , η απάντηση ειναι απλή και μην βασανίζεσαι δεν μπορούμε να αλλάξουμε κάτι , εκτός πάμε να ψηφίσουμε κάτι άλλο σε αυτές τις εκλογές.
θα σου πω ένα δύο παραδείγματα για να δεις και εσύ , όπως τουλάχιστον πιστευώ εγώ έχουνε τα πράγματα.μια παράκληση μόνο μην μείνεις στα πρόσωπα , αλλά επικεντρώσου στις καταστάσεις.
αν αύριο όλα τα δημόσια νοσοκομεία κάνουνε σωστά την δουλειά τους το αποτέλεσμα θα είναι πάρα πολλά <<ιδιωτικά>> θα μείνουνε νε βαράνε μύγες ...
αν αύριο όλα τα δημόσια σχολεία κάνουνε σωστά την δουλειά τους πολλά ιδιωτικά και άλλα τόσα φροντιστήρια θα μείνουνε με την ..τσατσάρα στο χέρι να τα χτενίζουνε ...
αν το ένα , αν το άλλο ...όλα αυτά που ξέρουμε θα διαλυθούνε..
(όχι ότι δεν διαλύονται τώρα , αλλά λέμε.,..)
είναι δύσκολο να διαχειρίζεσαι το χάος και μέσα σε αυτόν τον κακό χαμό
το λιγότερο που σκέφτεται κάποιος έιναι το ελευθερο λογισμικό ...
(μην βαράτε όλοι μαζί ένας ένας)

 

Σε όλα αυτά που αναφέρατε όλοι, προσθέτω 100000000000.....000000000 συμφωνώ !!!
Επειδή δεν είμαι παλιός στο site κολάω να τα πω χύμα, "χρησιμοποιώ" την παλαιότητα κάποιων "χρυσόστομων", και λέω  ότι συμφωνώ μαζί σας !!!!!