Mark Shuttleworth: To Ubuntu ξεπέρασε το Red Hat

dsyrmalis | Κυρ, 03/18/2012 - 12:03 | 2' | 9

Ο Mark Shuttleworth απο την προσωπική του σελίδα αναφέρει πως το Ubuntu ξεπέρασε το Red Hat Enterprise Linux σε χρήση στους servers. Για την ακρίβεια, παρουσιάζοντας στοιχεία απο το w3techs.com ισχυρίζεται πως το τελευταίο έτος το μερίδιο των εταιρειών που υιοθέτησαν το Ubuntu είναι μεγαλύτερο απο αυτό του RHEL. Για τον ιδρυτή του Ubuntu αυτό σημαίνει πως στην κατηγορία Enterprise το Ubuntu αρχίζει να ξεπερνά τη Red Hat. Ας δούμε και τα στοιχεία που μας παρουσιάζει:


 Η αλήθεια βεβαίως δεν είναι και ακριβώς έτσι αφού αν δούμε τα πραγματικά δεδομένα η κατάσταση είναι κάπως διαφορετική:



Το ποσοστό του RHEL μαζί με το CENTOS που αποτελεί ουσιαστικά την ίδια ακριβώς διανομή είναι μεγαλύτερο απο αυτό του Ubuntu και το μερίδιο τους ξεπερνά το 42%. Ενδιαφέρον θα είχε να δούμε το πόσοι είναι οι πελάτες της Red Hat και πόσοι του Ubuntu. Πάντως το κοινοτικό Debian φαίνεται να ξεπερνά και τα δύο. 

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Μπράβο σε όλους παιδιά. Μην μπαίνουμε σε ανούσια flame-η-δικιά-μου-διανομή-είναι-μεγαλύτερη-wars. Δεν αξίζει.

dsyrmalis]

Το ποσοστό του RHEL μαζί με το CENTOS που αποτελεί ουσιαστικά την ίδια ακριβώς διανομή είναι μεγαλύτερο απο αυτό του Ubuntu και το μερίδιο τους ξεπερνά το 42%.

CentOS + RHEL = 28.9% + 12.2% = 41.1% & αν βάλουμε & το Fedora + 5% έχουμε 46,1% για τη Red Hat.
Σχεδόν η μισή αγορά σε σχέση με το ποσοστό του Ubuntu. Πάντως & 18,5% δεν είναι & άσχημα για το τελευταίο σε μία δύσκολη αγορά όπως οι servers!

Δεν ειναι σωστες τετοιες "σουμες". Με την ιδια λογικη το ποσοστο του Debian + Ubuntu ειναι 48.5% αλλα αυτα δεν λενε κατι.

Αυτο που θελει να τονισει ο Shuttleworth ειναι οτι και η δικη του ΔΩΡΕΑΝ διανομη (μετα τα ΔΩΡΕΑΝ Debian και Centos) ξεπερασε με τη σειρα της το RHEL το οποιο ειναι επι πληρωμη. Ειναι πολυ σημαντικο αυτο - αν και οχι τοσο αισιοδοξο επιχειρηματικα - για το μελλον του επι πληρωμη support για server distros.

Μην θυμηθουμε και τις πρωτες κριτικες για το εγχειρημα του Ubuntu Server απο διαφορους καλοθελητες - γενικα ειναι μια επιτυχια τα ποσοστα αυτα και ο Mark το πανηγυριζει αναλογα.

Herco, το Red Hat, το CENTOS και το Scientific είναι ακριβώς οι ίδιες διανομές. Το Ubuntu δεν είναι το ίδιο με το Debian Stable, αφού στηρίζεται στο Debian Testing ή και στο Experimental. Μιλάμε για διανομές με διαφορετικές εκδόσεις πυρήνα, Gcc, LAMP κλπ.

Διονυση στεκεσαι στο λαθος σημειο - απερριψα ηδη τη σουμα - και εδωσα απλα ενα αντιστοιχο υπερβολικο και φυσικα λανθασμενο παραδειγμα.

Εξηγησα παρακατω το σκεπτικο του Shuttleworth και το point των πανηγυρισμων του.

Herco για να μη δημιουργούνται παρεξηγήσεις να σου πω πως χρησιμοποιώ Debian Stable και Slackware σαν διανομές στους δικούς μου server. Το Debian Stable το χρησιμοποιώ και ως το βασικό μου λειτουργικό στο Laptop. Αν υπάρχει μια διανομή που την έχω χρησιμοποιήσει ελάχιστα, αυτή είναι το Fedora. Για το RHEL δεν το συζητάμε καν. Γενικότερα δεν είμαι fan του .rpm. Αυτό για να μη νομίζει κανείς πως είμαι κάποιος Fedoraκιας κλπ. 

Σε οτι με αφορα - δεν εχω καμια τετοια αποψη. Ο τροπος γραφης σου Διονυση ειναι παντα ξεκαθαρος και οσο ουδετερος πρεπει.