MONOMAXOS Lite Edition

emcpn | Τετ, 11/18/2009 - 22:10 | 3' | 36

Πρόκειται για την ελαφριά έκδοση του Μονομάχου για την οποία συζητούσαμε εδώ και αρκετό καιρό. Είναι η πρώτη φορά που το ISO του Μονομάχου διατίθεται σε Live CD (650 MB) και προορίζεται για χρήση κυρίως από παλιούς υπολογιστές με περιορισμένες δυνατότητες, και Netbooks. Προκειμένου να επιτευχθεί η λειτουργία με χαμηλές απαιτήσεις σε μνήμη RAM χρησιμοποιείται το LXDE περιβάλλον εργασίας αντί του Gnome όπως έχετε συνηθίσει μέχρι τώρα όπως και ο PCMAN file manager αντί του Nautilus. Ομοίως και όλες οι  εγκατεστημένες εφαρμογές  αυτή τη φορά έχουν επίσης χαμηλές απαιτήσεις σε πόρους συστήματος.

Παρόλη την προσπάθεια που έχει γίνει ώστε το τελικό αποτέλεσμα να επιβαρύνει όσο το δυνατόν λιγότερο τους πόρους του υπολογιστή δεν έχουν χρησιμοποιηθεί εντελώς "minimal" χαρακτηριστικά με σκοπό να είναι εύκολο στη χρήση και από ανθρώπους που δεν είναι συνηθισμένοι  στις ιδιαιτερότητες που έχουν τα πάρα πολύ ελαφρά λειτουργικά συστήματα. Έχουν διατηρηθεί μερικά απαραίτητα στοιχεία του gnome προκειμένου να είναι εύκολη η χρήση (πχ gnome network manager).Έμφαση έχει δοθεί στην αναπαραγωγή πολυμέσων στη χρήση του internet καθώς και την διαδυκτιακή επικοινωνία.Επίσης για λόγους εύκολης μετάβασης και ευκολία στην εγκατάσταση υπάρχει η δυνατότητα εγκατάστασης μέσα από τα windows με την χρήση τροποποιημένου wubi installer όπως και της τελευταίας έκδοσης του Unetbootin για να φτιάχνετε πολύ εύκολα Live USB με τον Μonomaxos Lite Edition.

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ: Επεξ/στης 1GHz / 128 MB RAM (εγκατεστημένο στον υπολογιστή χρειάζεται περίπου 70ΜΒ μετά το boot) / 32 MB κάρτα γραφικών /κάρτα ήχου / σύνδεση internet

ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ: LXDE/PCmanFM/Xarchiver/leafpad/xterminal/calculator/luckybackup/Abiword/gnumeric/xpdf/Emesene/epiphany/firefox/mozilla thunderbird/skype/transmission torrent/fotox/image viewer/audacious/smplayer/brasero/gnome games

DOWNLOAD:

direct / torrent / Rapidshare Links

ISO size=650 MB

www.monomaxos.gr/lite

* Στην εγκατάσταση μέσω wubi για να ενεργοποιηθεί η εναλλαγή Αγγλικού-Ελληνικού πληκτρολογίου με Alt+Shift μετά το τέλος της εγκατάστασης δώστε στο τερματικό (μόνο μια φορά θα χρειαστεί αυτό)

setxkbmap -option grp:switch,grp:alt_shift_toggle,grp_led:scroll us,el

 

 

Φόρουμ
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Καταρχην, μπραβο για την προσπαθεια. Και για την κυρια εκδοση αλλα και για αυτη.

Του εριξα μια ματια και εχω να παρατηρησω τα παρακατω:

1. Οταν ανοιγει o firefox πεταγεται το παραθυρο των addons. Γιατι δεν προσθεσες τον firefox 3.5? Μου αρεσαν παρα πολυ τα ετοιμα bookmars. Εξυπνο.

2. Δεν εχεις επιλεξει gtk theme. Επελεξε ενα απο το lxappearance.

3. To μενου ειναι ανακατεμενο. Τα accessories κατω, στη μεση τα settings. Αν θα μπορουσες να τα διορθωσεις. Μικρο το κακο μεν, η δυναμη της συνηθειας δε.

4. Τα εικονιδια της lxpanel ειναι απαραδεκτα (τα μαμισια εννοω). Απο εκει που αλλαξες το εικονιδιο του μενου μπορουσες να αλλαξεις και τα υπολοιπα.

5. Μπορουσες να αποφυγεις το gnome system monitor, με το πολυ καλυτερο και ελαφρυτερο htop.

6. Αν θυμαμαι καλα εχεις για editor τον leafpad. Ειναι δυσχρηστος. O gedit ειναι εξισου ελαφρυς και σιγουρα πιο λειτουργικος.

7. Καπου στο thread του boombuntu εδωσα ενα αρχειο .fonts.conf για να βελτιωθουν λιγο τα fonts γιατι φαινονται πολυ ασχημα λογω lxde και ελλειψης antialiasing. Αν θελεις δοκιμασε το.

8. Τελος μπορουσες να χρησιμοποιησεις τον slim αντι του gdm και ελαφρυνει και αλλο το συστημα

 

Ειδα ομως οτι ειναι πραγματι εξαιρετικα ελαφρυ. με το bootαρα απο live-usb καταναλωνε 120MB ram. με firefox 220ΜΒ. Πολυ καλα.

paschalis_m]

Καταρχην, μπραβο για την προσπαθεια. Και για την κυρια εκδοση αλλα και για αυτη.

Ευχαριστώ πολύ και δεν σου κρύβω ότι το έχω συμπαθήσει και γω φοβερά στην Lite εκδοχή !!!

paschalis_m] Οταν ανοιγει o firefox πεταγεται το παραθυρο των addons. Γιατι δεν προσθεσες τον firefox 3.5? Μου αρεσαν παρα πολυ τα ετοιμα bookmars. Εξυπνο.

Αν σου πω ότι ο Epiphany λειτουργεί υποδειγματικά και ότι μόνο για λόγους συνήθειας για τον πολύ κόσμο που χρησιμοποιεί Μονομάχο μπήκε ???

paschalis_m]To μενου ειναι ανακατεμενο. Τα accessories κατω, στη μεση τα settings. Αν θα μπορουσες να τα διορθωσεις. Μικρο το κακο μεν, η δυναμη της συνηθειας δε.

Είναι τόσο μικρό που μάλλον συνιθίζεται έτσι πολύ εύκολα !!!

paschalis_m]Τα εικονιδια της lxpanel ειναι απαραδεκτα (τα μαμισια εννοω). Απο εκει που αλλαξες το εικονιδιο του μενου μπορουσες να αλλαξεις και τα υπολοιπα.

Συμφωνώ αλλά μου ξέφυγε τελευταία στιγμή ... Γενικά όμως το μενουδάκι δεν είναι άσχημο όπως είναι τώρα ...

paschalis_m] Μπορουσες να αποφυγεις το gnome system monitor, με το πολυ καλυτερο και ελαφρυτερο htop.

Η συνήθεια που λέγαμε πιο πάνω ....

paschalis_m] Αν θυμαμαι καλα εχεις για editor τον leafpad. Ειναι δυσχρηστος. O gedit ειναι εξισου ελαφρυς και σιγουρα πιο λειτουργικος.

Το κοινό του Μονομάχου μπορεί να μην προσέξει αν υπάρχει καν editor !!! Αν ρίξεις μια ματιά στα post που γίνονται σχετικά θα καταλάβεις που το πάω ...

paschalis_m] Καπου στο thread του boombuntu εδωσα ενα αρχειο .fonts.conf για να βελτιωθουν λιγο τα fonts γιατι φαινονται πολυ ασχημα λογω lxde και ελλειψης antialiasing. Αν θελεις δοκιμασε το.

Είναι ήδη βελτιωμένα !!! Σκέψου πως δείχνουν κανονικά !!!

paschalis_m]Τελος μπορουσες να χρησιμοποιησεις τον slim αντι του gdm και ελαφρυνει και αλλο το συστημα

Σωστή παρατήρηση αλλά όπως είπα προσπάθησα να αποφύγω και το πολύ minimal !!!

 

www.monomaxos.gr

Κατ' αρχήν μπράβο στην ομάδα του monomaxos για την πάρα πολύ καλή προσπάθεια. Εχουμε πια και δεύτερη "φιλική" ελαφριά διανομή (μαζί με το puppel) για τα παλιά, φτωχά σε πόρους, μηχανήματά μας.

Σε pc με 256 ram είναι πύραυλος. Ζορίστηκε να εγκατασταθεί στα 128 ram αλλά μετά την εγκατάσταση τρέχει και σ' αυτό άψογα χωρίς καθυστερήσεις και κολήματα.

Γενικότερα θα προτιμούσα και εγώ τον gedit από το leafpad κυρίως γιατί είναι λίγο δύσχρηστο.

Για τον ρόλο του πάντως το "μονομαχάκι" γενήθηκε ώριμο.

Εγώ το έχω "υπερσυμπαθήσει" πάντως !!! Άσε που αρχίζω να καταλαβαίνω πλέον το κόλλημα του alfisti με οτιδήποτε light !!!

www.monomaxos.gr

Κατ'αρχήν να πώ κι εγώ ενα μπράβο !!!-όσο πιό μεγάλο και ειλικρινό γίνεται κι όσο μετράει από ένα "νέο" και ανειδίκευτο ...

και να εκφασω την απορία μου:

επειδή σκόπευα να το προσπαθήσω για εγκατάσταση σε netbook φίλου ο οποίος όμως έχει πρόβλημα με τα αγγλικά,

το περιβάλλον γίνεται ελληνικό μετά την εγκατάσταση? (γιατι με livecd ομολογώ δεν το κατάφερα αν και σε άλλα lxde το έχω  κάνει)

pls παιδιά μη σταματάτε την προσπάθεια κάτι προπάθειες σαν  office-edition ίσως κάποια στιγμή μας δώσουν τη δυνατότητα

να ξεκουνήσουμε κάποια W κατεστημένα ειδικά στο Δημόσιο τομέα!!!

Ok παιδιά το έστησα και εγώ και είναι super. Το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζω είναι ότι χάνει τις ρυθμίσεις για την αλλαγή πληκτρολογίου από αγγλικά σε ελληνικά μετά από κάθε επανεκκίνηση.. ( καμία ιδέα επί τούτου; )

Προσπαθώ τώρα να του ρυθμίσω το skype και του κατεβάζω την τελευταία του έκδοση που ελπίζω να δουλέψει. Είναι η 2.1.0.81 για το intrepid και μου έβγαλε ότι τα dependencies είναι οκ.

Κάτι άλλο. Δεν μου απενεργοποιεί το synaptics touchpad. Δηλαδή ότι χακιά και να του έκανα δεν δουλεύει πάνω στον μονομάχο, παρόλο που αυτά είναι κόλπα για ubuntu. Κανένα κόλπο για να κλείσω αυτό το touchpad που με βασανίζει εδώ και δεν μπορώ να γράψω; ( θα το σπάαασωωωω. δεν θα γλυτώωωωσειιι.. :) )

*******

Η άλλη μου επιλογή, είναι ο υπόλοιπος κόσμος.

Αν δώσεις μια φορά στο τερματικό   setxkbmap -option grp:switch,grp:alt_shift_toggle,grp_led:scroll us,el  είσαι ΟΚ. Θα έχεις αλλαγή γλώσσας με Alt+Shift μια χαρά ... (αυτό με την αλλαγή διάταξης πληκτρολογίου είναι γνωστό κουσούρι στην συγκεκριμένη έκδοση του LXDE που χρησιμοποιείται στο Μονομαχάκι , το οποίο είναι και η μεγάλη αδυναμία μου !!!)

Αυτό με το Skype με ενδιαφέρει να μας πεις κάποια στγμή πως πήγε ... (πάντως το Μονομαχάκι "πατάει" πάνω σε Jaunty πιο πολύ ....)

Ειλικρινά δεν με έχει απασχολήσει ποτέ κάτι τέτοιο , αν και τώρα που το λες μάλλον θα έπρεπε γενικά να υπάρχει ένας απλός τρόπος για να το απενεργοποιεί κάποιος γιατί όπως φαίνεται απασχολεί και "τον υπόλοιπο κόσμο" από μια γενική ματιά που έριξα ... Δες πάντως αυτό εδώ φαίνεται να δίνει λύση στην περίπτωση σου ...

www.monomaxos.gr

ulver]

το θεματακι στην μπαρα το μαυρο-glossy  που εχεις βαλει πως το εγκατεστησες?μαλλον ποιο σωστα πως μπορεις να το αλλαξεις αν θες(περα απο το χρωμα του)

Συγγνώμη για την καθυστέρηση στην απάντηση αλλά δεν έβρισκα το αρχείο που χρειάζεται για να κάνεις glosssy την μπάρα σε διάφορες αποχρώσεις χωρίς να χρειαστείς να πειράξεις ολόκληρο το Theme ... Κατέβασε το από εδώ σε πρώτη φάση (έχω μέσα διαφόρων ειδών αποχρώσεις). Τώρα για να το αλλάξεις (ισχύει και σε gnome) στις ιδιότητες της μπάρας και εκεί που λέει για το χρώμα της πρέπει να επιλέξεις "use background image" όπου με τη χρήση καθενός από τα Images που σου έχω εδώ μπορείς να έχεις πολύ ωραίες αποχρώσεις στην μπάρα σου !!!

www.monomaxos.gr

emcpn]

Αν δώσεις μια φορά στο τερματικό   setxkbmap -option grp:switch,grp:alt_shift_toggle,grp_led:scroll us,el  είσαι ΟΚ. Θα έχεις αλλαγή γλώσσας με Alt+Shift μια χαρά ... (αυτό με την αλλαγή διάταξης πληκτρολογίου είναι γνωστό κουσούρι στην συγκεκριμένη έκδοση του LXDE που χρησιμοποιείται στο Μονομαχάκι , το οποίο είναι και η μεγάλη αδυναμία μου !!!)

Του το δίνω και δουλεύει για όσο διαρκεί το session. Μόλις κλείσω τον υπολογιστή στο χάνει και θέλει πάλι από την αρχή την εντολή. Του την έδωσα και με sudo μήπως και την πάρει μόνιμα αλλά τζίφος..

Αυτό με το Skype με ενδιαφέρει να μας πεις κάποια στγμή πως πήγε ... (πάντως το Μονομαχάκι "πατάει" πάνω σε Jaunty πιο πολύ ....)

Έπαιξε κανονικά αλλά είναι κουφό το μικρόφωνο μου. Δηλαδή στο test που κάνω για να δω αν δουλεύει το skype ακούω κανονικά αλλά δεν μπορώ να γράψω την φωνή μου η οποία ακούγεται σαν να έρχεται από το υπερπέραν. Ρύθμισα και ξανα ρύθμισα το alsa στα cupture του και στην ένταση του μικροφώνου αλλά και πάλι τίποτα. Ακόμα το παιδεύω... :(

Ειλικρινά δεν με έχει απασχολήσει ποτέ κάτι τέτοιο , αν και τώρα που το λες μάλλον θα έπρεπε γενικά να υπάρχει ένας απλός τρόπος για να το απενεργοποιεί κάποιος γιατί όπως φαίνεται απασχολεί και "τον υπόλοιπο κόσμο" από μια γενική ματιά που έριξα ... Δες πάντως αυτό εδώ φαίνεται να δίνει λύση στην περίπτωση σου ...

Τα έχω δοκιμασει όλα αυτά.. Από το qsynaptics μέχρι το touchfreeze και ότι χακιά μπορούσε να γίνει. Στο μονομάχο χάνει τις ρυθμίσεις ανάλυσης της οθόνης επιτόπου και θέλει επαναφορά του xorg.conf παρόλο που το edit του xorg.conf δεν αφορά την ανάλυση της οθόνης αλλά την ενεργοποίηση της shared memory για να μπορείς να απενεργοποιήσεις το σπαστικό touchpad. Αυτό το γαμημένο το synaptics γιατί το βάζουν; Έχει καταστρέψει το σύμπαν. Δεν μπορείς να γράψεις χωρίς να το ακουμπήσεις και κάνει τον κέρσορα να χοροπηδάει σαν μαιμού.

Στο ορκίζομαι έχω σκεφτεί να το ξηλώσω κανονικά. Να πάρω σφυρί και κατσαβίδι και να μην μείνει τίποτα. Ένας λόγος που χρησιμοποιώ σπάνια αυτόν τον υπολογιστή είναι το γαμημένο το touchpad.

Όπως και να έχει δεν καταλαβαίνω γιατί χάνει τις ρυθμίσεις του ο μονομάχος αν προσθέσεις μία εγγραφή για το touchpad στο xorg.conf.. το βρίσκω εντελώς παράλογο γιατί δεν πειράζω κάτι άλλο και δεν το έχω συναντήσει σε καμία διανομή αυτό.

*******

Η άλλη μου επιλογή, είναι ο υπόλοιπος κόσμος.

Περιμενω ομως ακομα να μου πεις σχετικα με το gui, που υπηρχε στην εκδοση του Skype, στο Μonomaxo 4.

Παντως σε live cd αψογο & σφαιρατο ειναι & αν λυσω καποια αλλα ζορια σ' ενα αλλο pc της δουλειας, θα το εγκαταστησουμε εκει...

Πες ομως για το skype....

Π.Σ.Π.Α

 

 

constantinos]

Περιμενω ομως ακομα να μου πεις σχετικα με το gui, που υπηρχε στην εκδοση του Skype, στο Μonomaxo 4.

Παντως σε live cd αψογο & σφαιρατο ειναι & αν λυσω καποια αλλα ζορια σ' ενα αλλο pc της δουλειας, θα το εγκαταστησουμε εκει...

Πες ομως για το skype....

Π.Σ.Π.Α

 

 

Are you talking to me??? :P :P

*******

Η άλλη μου επιλογή, είναι ο υπόλοιπος κόσμος.

Constantinos]

Περιμενω ομως ακομα να μου πεις σχετικα με το gui, που υπηρχε στην εκδοση του Skype, στο Μonomaxo 4.

Παντως σε live cd αψογο & σφαιρατο ειναι & αν λυσω καποια αλλα ζορια σ' ενα αλλο pc της δουλειας, θα το εγκαταστησουμε εκει...

Πες ομως για το skype....

Ωχ σε μένα μίλαγε τελικά ... Λοιπόν το skype που έχει ο Monomaxos 4 είναι η mid edition του Skype (ver.3.xx παρακαλώ) και υπάρχει στα repos του jaunty.Από το λίγο που την έχω δουλέψει είναι πολύ καλή φάση πάντως ...

Πάλι στο θέμα του touchpad τώρα .... Διαπίστωσα πριν μερικές μέρες ότι τελικά η απενεργοποίηση του touchpad στον LXDE μάλλον είναι άπιαστο όνειρο τελικά !!! Δουλεύω τις τελευταίες μέρες για μια παραλλαγή του Monomaxos που προορίζεται αυστηρά για χρήση σε netbooks (βγήκε και είδηση πλάκα πλάκα !!! ) όπου τέτοιες λειτουργίες με χρήση συνδυασμού πλήκτρων όπως απενεργοποίηση του touchpad/αλλαγή φωτεινότητας/αυξομειώσεις έντασης ήχου/επιλογή οθόνης απεικόνισης/ κτλ κτλ γίνονται πάρα πολύ εύκολα ελέω gnome φυσικά ...

PS. marlene αυτό που θα σου πρότεινα να δοκιμάσεις πάντως και μάλλον έχει σοβαρή λογική (αν έχεις χρόνο φυσικά και δεν βαριέσαι κτλ κτλ) είναι νααναβαθμίσεις το monomaxaki σε αυτόν εδώ τον πειραγμένο kernel που σου δίνει την δυνατότητα για τέτοιες "χακιές" σαν και αυτή που θέλεις εξ ορισμού... (το λινκ που σου δίνω περιλαμβάνει και αναλυτικές οδηγίες). Δεν το έχω δοκιμάσει στην πράξη για να εγγυηθώ για το αποτέλεσμα φυσικά (δεν έχω πρόσβαση και στο pc σου άλλωστε !!!) αλλά πιστεύω ότι είναι αξιόλογη πρόταση για δοκιμές από μέρους μου ...

Αναμένω νέα !!!!

www.monomaxos.gr

Είθελα να προσθέσω κάτι στις ελάχιστες απαιτήσεις του Monomaxos lite.

Το εγκατέστησα σε παλιό PC (CPU:Pentium III, 500Mhz, Katmai, RAM: SDRAM PC-133 256Mb, Κάρτα Γραφικών: Nvidia με RAM 16Mb) και μπορώ να πώ ότι με κατέπληξε ευχάριστα. Το υπόψη PC λειτουργεί θαυμάσια χωρίς το παραμικρό πρόβλημα, εχοντας ενεργοποιήσει όλα τα υποσυστήματα. Καταπληκτική δουλειά, το συστήνω ανεπιφύλακτα στους φίλους μου, στους οποίους έχω ήδη εξηγήσει τα πλεονεκτήματα του LINUX.

Καλησπέρα!!!

Εχω γραψει απο τα iso το Livecd και οταν παω να κανω boot δεν μου βγαζει τα μενου....    με βγαζει σε μια μαυρη οθονη και λεει

Grub και ενας κερσορας αναβοσβηνει......

Εχω κανει κατι ΛΑΘΟΣ????? Τι μπορει να παιζει????

Στο "μεγαλο" μου pc to livecd παιζει αψογα.... το pc που μου βγαζει το προβλημα ειναι ενα παλιο notebook PIII 650 me 195MB

 

 

παίδες καλησπέρα
προσπαθώ να συνδεθώ με το notebook μέσο wifi και όταν κάνω διπλό κλικ στην σύνδεση που θέλω μου ζητάει κωδικό wep αλλα η σύνδεση έχει μονο wpa...
τι μπορώ να κάνω????

σημερα η πρωτη μου εγκατασταση του μονομαχου (και γενικα linux) ...
ζοριστικα .... τα καταφερα ομως...
περαστηκε το lite (απο το live cd ) σε ενα παλιο HP laptop (p3 , 128mb , )
αλλα.... απο οτι ανακάλυψα το samba λειπει ....
στην προσπαθεια να το κατεβάσει αυτοματα βγαζει 401 errors ....
δοκιμασα και εγκατασταση απο την κονσολα ( εε....προοδος για πρωτη μερα ) αλλα παλι 401 ...δεν βρισκει τους servers .... το θέμα ειναι οτι έχω κανονική πρόσβαση στο ιντερνετ ....

θελω να το κανω κατεβαστήρι ..... οπότε αν δεν περάσω samba.... μου είναι άχρηστο .

please help .... 

w: failed to fetch http://hacktolive.org/repo/pool/main/remastersys/remastersys_2.012-1_all.deb

404 not found ......

ENA ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟ ΤΟ UPDATE MANAGER 

ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΜΕ SYNAPTICS , ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΜΕ ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΑ DOWNLOADS..... 
ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΜΕ ΟΤΙ ΤΡΟΠΟ ΒΡΩ .... ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΠΤ ....
2 ΜΕΡΕΣ ΠΑΛΕΥΩ .... ΣΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ.... ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.... 
ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ... ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΑΜΙΑ ....

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΞΗΛΩΣΩ ΤΟΝ ΜΟΝΟΜΑΧΟ ..... ΘΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΕΚΔΟΣΗ UBUNTU
ΚΑΙ ΑΝ ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΒΓΑΛΩ ΑΚΡΗ .... ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΑΤΗΣΩ ΤΟ LINUX ....

ΑΥΤΑ ΤΑ ΓΡΑΦΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΤΟ LINUX ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ.....
ΕΙΜΑΙ ΑΡΙΣΤΟΣ ΓΝΩΣΤΗΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ  ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ..... ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΔΟΥΛΕΙΑ....
ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ Ο ΜΕΤΡΙΟΣ ΧΡΗΣΤΗΣ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΟ LINUX .... 

manos_ir]
ΕΙΜΑΙ ΑΡΙΣΤΟΣ ΓΝΩΣΤΗΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ  ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ..... ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΔΟΥΛΕΙΑ....

Τυχαιο? δε νομιζω

      Πάντα  δοκιμάζουμε ό,τι  νεότερο  στο  Linux ,  ο Monomaxos ειναι ένα  custom-ubuntu 11.04 ,  με  το  11.10  Ubuntu  δεν  θα έχεις  πρόβλημα. Αν  πάλι  ΔΕΝ  μείνεις  ευχαριστημένος  απο το Linux ,  ΔΕΝ  θα  φταίει  το  Linux ,   αφού   σε   εκατομμύρια  χρήστες   δουλεύει  άψογα  &   έχει  αντικαταστήσει  σε ΟΛEΣ   τις  εφαρμογές  που  τρέχουν    τα  windows .   Επομένως  2  πράγματα  συμβαίνουν  .  Ή  κάποια  ασυμβατότητα  με  το  παλαιό   hardware  που  μπορεί  να  έχεις , πχ  printer κτλ   ή    κάτι  ΔΕΝ  κάνεις  σωστά ,  λόγω  ελλιπούς  γνώσης   στο  να  πετύχεις  αυτό  που  θέλεις. Σε  κάθε  περίπτωση ,  παρατώντας  το  Linux ,  το  μόνο  που  ΔΕΝ  ζημιώνεται  είναι  το  ίδιο  το  LInux  ,  παρά  μονάχα  εσύ  ο  ίδιος  ,  γιατί  ΔΕΝ  το  προσπάθησες  αρκετά. Το  Linux  μαθαίνεται  κυρίως  με  δική   σου  προσπάθεια  &   είναι  ΑΔΥΝΑΤΟΝ  να  είσαι  άριστος  γνώστης  στα  PC  &  να μην  καταφέρεις  σύντομα  να  μάθεις  καλά  &  το  Linux .  Ξεκίνησα  απο τα  live-cds  του  περιοδικού πριν  6  χρόνια ,  χωρίς  καμία  γνώση  για το  linux ,  είχα  τότε  τα windows Millenniun  edition ,  &  τώρα  τρέχω   πολλά   είδη  διανομών που  με  καλύπτουν  σε όλα  1000% .

Ακριβώς όπως τα λέει ο φίλος zenwalk05.
Ήμουνα χρήστης τον ακατονόμαστων για πολλά χρόνια, αλλά πριν 5-6 χρονιά γνώρισα το Linux και στην αρχή μπερδεύτηκα αρκετά μπορώ να πω .
Με υπομονή διάβασμα και βοήθεια από την τεράστια κοινότητα του Linux -γιατί δεν ήμουνα και exper- κατάφερα να μάθω και να αγαπήσω,
το Linux, βασικά έμαθα πολλά περισσότερα και μετάνιωσα γιατί δεν μπήκα στον κόσμο του ανοιχτού λογισμικού πιο πριν.

     Μέχρι  πρίν  μιά  βδομάδα , το  μόνο  που  ΔΕΝ  μπορούσα να   κάνω με το Linux  ήταν  η  μετατροπή  videos  για  να παίζουν  στην  κονσόλα  PSP . Είχα  βρεί  ένα  πρόγραμμα , το  Leawo freeware στα win7  &  έκανα  τη  δουλειά  μου , αλλά  με τους  περιορισμούς  του  freeware  σε  ποιότητα  video ,  όχι  full screen mode  , δλδ  τα  ''κλασσικά''  για να  αναγκαστείς  να  αγοράσεις το  εμπορικό πρόγραμμα μέσω  ιντερνέτ.  Έψαχνα  για  μιά  λύση  για  3+ μήνες ,  χωρίς  ποτέ  να  ποστάρω  στο  site  για  μιά  λύση , ενώ  σχεδόν  είχα  πειστεί  ότι  δεν  πρόκειται  να  βρώ  κάποιο  καλό πρόγραμμα  στο linux που  να  κάνει  όλα όσα  ήθελα με το video converting στο PSP.
       Τελικά ,  με  αφορμή  την  νέα  έκδοση  του  FFMpeg Multi Converter ,   ασχολήθηκαν  αμέσως  2  users με το  θέμα  (  vagrale13  &  Ilias95  )  &    την  άλλη  μέρα  κατάφερα   να  έχω  τη  λύση  που  έψαχνα  τόσο  καιρό  ,  μέσα  από  εντολή  του  τερματικού ,  ενώ  η  όλη  μετατροπή  γίνεται  με  τον  αποδοτικότερο  τρόπο  που  υπάρχει ,  αφήνοντας πίσω  πολλά  εμπορικά  προγράμματα  που  έχουν  βγεί  για το PSP  στο net.
       Το   ίδιο  γρήγορα  βρήκα  τη  λύση  στο  πρόβλημα  του  update  της  διανομής  BRIDGE-Linux  (  ένα  ARCH Linux )  με  ένα  διορθωμένο  αρχείο για  το  σύστημα διαχείρησης πακέτων ,  που  δόθηκε  αμέσως  απο έναν  άλλο  user ,  τον  Thanos.
         Και   ακολουθούν  αμέτρητες  άλλες πληροφορίες  &  λύσεις  που  υπάρχουν  στα  πάμπολλα threads  του  site ,  που  γράφτηκαν  απο  αμέτρητους users.  Νά  η  δύναμη  της  κοινότητας του Linux. Αν  πάλι ,  κάτι  δεν  μπορείς  να  καταφέρεις  στο Linux , αν  επιμείνεις  λίγο , σίγουρα  θα βρείς  την καλύτερη  λύση  στο  όποιο  θέμα.

ρε παιδες.... 

δεν μπορει να κατεβασει τπτ η διανομη .... ολα αναφερονται σε ενα ελληνικο server .... ο οποιος ειναι κατω ...
πως να βρει να κατεβασει ? 

δεν ειναι θεμα του linux πιστευω.... αλλα του μονομαχου ... 
δεν εχω κατι με το linux , αντιθετως προσπαθω μεσα απο αυτα τα πρωτα βηματα να μπω σιγα σιγα σε αυτον τον χωρο .....

απλα θελω να καταλαβω αν φταιει ο μονομαχος που σε καθε αρχειο (ειτε απο synaptip , ειτε απο update manager ) μου βγαζει νεκρα λινκς .... 
Π.Χ. : 
W: Failed to fetch http://gr.archive.ubuntu.com/ubuntu/pool/main/libe/libevent/libevent1_1.3e-3_i386.deb 
404 not found .

ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙ ΚΑΤΙ ΟΤΑΝ ΧΤΥΠΑΕΙ ΝΕΚΡΑ ΛΙΝΚΣ ?

 

zenwalk05  .... Στα pc ειμαι και εγω απο τα milenium ... αλλα εκτοτε.... η απασχοληση μου εφτασε σε επιπεδα hardware πολυ υψηλα (απο watercooling, σε 24/7 overclocking , σε δικτυα και οικιακους servers ) αλλα παντα υπο την microsft καθως ολα τα προγραμματα της δουλειας μου , ηταν για windows..... και δεν ειχα χρονο για εκμαθηση νέων.

τωρα ..... εψαχνα ενα linux για ενα παλιο λαπτοπ που εχω για να το κανω καταρχας κατεβαστηρι ....
πρωτο search ..... monomaxos βγηκε γρηγορα (εψαχνα και ενα live cd γιατι το kanotix που ειχα δεν επαιζε πλεον)
επεσα στον μονομαχο lite .... το κατεβασα... το περασα...επαιξε μια χαρα παρα τα 128 μνημη που ειχε... οποτε... teamviewer και στο ντουλαπι .... προσπαθοντας να δω τα αρχεια του σερβερ (ενα celvin της futsitsu-siemens , linux-based)  καταλαβα οτι δεν εχει τον samba.... και προσπαθω 3 μερες να τον εκγαταστησω .... 
τι κανω λαθος   οταν χτυπαει νεκρά λινκς ???
προσπαθω και με πακετα που κατεβαζω χειροκινητα απο ftp servers αλλα τπτ ....
ποση προσπαθεια ακομα ?

αν έχετε υπόψην καποια εξίσου ελαφρια έκδοση χωρίς προβλήματα .... παρακαλω να μου την συστησετε  

   Δυστυχώς ,  φαίνεται  να  έχεις πελαγώσει  σε  μισή  κουταλιά  νερό  !  !  !    Αναμενόμενο βέβαια ,  αφού  πρώτον   ο  Monomaxos Lite  είναι  μιά  πάρα πολύ  παλιά  προσπάθεια  που  για  τον  καιρό της  ήταν  πολύ  επιτυχημένη ,   αλλά  εφόσον  έπαψε  να  υποστηρίζεται  απο καποιο  server , πώς  να  κατεβάσεις updates  &  πακέτα ? Αδύνατον , άρα  ξέχασέ τον.  Ασφαλώς , θα  μπορούσες  να  ρυθμίσεις από  τερματικό   ίσως  κάποιον  άλλο  server  ενεργό  για  την  ίδια  version  ubuntu  με  του μονομάχου lite , αλλά  ΔΕΝ  υπάρχει κανένας  λόγος  να το κάνεις αυτό , 2+ χρόνια μετά την  αρχική του κυκλοφορία. Άρα ΔΕΝ  φταίει  ούτε  ο ίδιος  ο μονομάχος ,  ούτε  φυσικά  ο  δημιουργός του  γιατί  μιά  προσπάθεια ΔΕΝ μπορεί να υποστηρίζεται επ' άπειρον.
      Τί   πιό  απλό  από το να  κατεβάσεις  το  Lubuntu  11.10 ,  που  είναι  προσαρμοσμένο &  για  παλαιό  hardware   &    έχει  μέσα τα  πάντα ?   Ξεκίνα  πρώτα  με   ένα  ubuntu-based linux ,  για  να μην  απογοητευτείς ,  για  να  μάθεις  πολύ  γρήγορα  &  εύκολα  το linux  &  μετά   ΕΝΑ  είναι  μόνο σίγουρο. ΔΕΝ  θα  βρίσκεις  χρόνο  για  να  ασχοληθείς  με  τίποτε  άλλο  πέρα από το linux ,  κάτι  σαν  στερητικό  σύνδρομο  &  ακόμα  χειρότερο ΑΝ  μείνεις  έστω  &  μία  μέρα  χωρίς  το  λίνουξ. Προσοχή ,  το  λίνουξ  είναι  πολύ  σκληρή  ουσία  για  τους  κομπιουτεράδες. & ΔΕΝ  υπάρχει  καμιά  θεραπεία  γι'αυτό  ούτε  σώζεσαι  με  υποκατάστατα  τύπου  windows. Γι'αυτό , σκέψου το κάλα  πρίν  το  αποφασίσεις.

zenwalk05]   μετά   ΕΝΑ  είναι  μόνο σίγουρο. ΔΕΝ  θα  βρίσκεις  χρόνο  για  να  ασχοληθείς  με  τίποτε  άλλο  πέρα από το linux ,  κάτι  σαν  στερητικό  σύνδρομο  &  ακόμα  χειρότερο ΑΝ  μείνεις  έστω  &  μία  μέρα  χωρίς  το  λίνουξ. Προσοχή ,  το  λίνουξ  είναι  πολύ  σκληρή  ουσία  για  τους  κομπιουτεράδες. & ΔΕΝ  υπάρχει  καμιά  θεραπεία  γι'αυτό  ούτε  σώζεσαι  με  υποκατάστατα  τύπου  windows. Γι'αυτό , σκέψου το κάλα  πρίν  το  αποφασίσεις.[/quote
Περί αυτού ρώτα την γυναικά μου.....
Laughing

    έτσι  ακριβώς  είναι  με αυτό  το  drug  που  λέγεται  Linux ,  ανάθεμα  τον  Torvalds  κείνο  το  βράδυ του  Ιούνη  του '91  που  έπινε  τις  μπύρες  τη  μιά  πίσω από  την  άλλη. Εκατομμύρια θύματα all over the  world , παγκόσμια  μάστιγα...

     Άλλη  μιά  σπουδαία  ανακάλυψη  σήμερα  ,  4  μήνες  το  κυνηγούσα  πώς  να  σώζω  τα  πακέτα RPMS  για  Fedora  &  derivatives ,   τα  κατέβαζα  ένα-ένα  με την  pkcon download ,  σκέτη  ταλαιπωρία .  Η  λύση  μέσω  google  πολύ  απλή..  Διορθώνεις  στο  αρχείο  /etc/yum.conf     την   γραμμή  από  keepcache=0    σε   keepcache=1    και  τα  πακέτα  διατηρούνται  στον  κατάλογο  /var/cache/yum/i386/16/updates/packages   &    /var/cache/yum/i386/16/fedora/packages    .   Αφού  κάνεις  copy-paste  τα RPMS  ,  εκτελείς  &   ένα  # yum  clean packages    για  να  απαλλαγείς  από το  old  stuff  ,  υποχρεωτικά ,  πρίν  ξανα-αναβαθμίσεις  πάλι ,  για  να  μην  μπλέξουν  τα  παλιά   πακέτα  με τα  καινούρια.

μαλιστα.... δεν ήξερα οτι η εκδοση αυτη ειναι παλια και δεν υποστηριζεται πλεον ....
μαθαμε κατι ....

θα κανω την νεα μου δοκιμη με την εκδοση που ανεφερες  zenwalk05
και θα προσπαθησω απο την αρχη . 

Στο linux θα μπω.... το εχω αποφασισει ...
ερχονται δυσκολες μερες ...
ας εξοπλιστω τουλαχιστων καταλληλα .

θα με δειτε σε καποιο αλλο σημειο του φορουμ λοιπων .... με τις νεες απορειες που θα προκυψουν....
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ. 

manos_ir, προτείνω να δοκιμάσεις και το Salix XFCE 13.37. Είναι χαμηλών απαιτήσεων, ταχύτατο και βασίζεται σε Slackware. Δεν θα σε απογοητεύσει.

Υπήρχε στο DVD του τεύχους 4, αν το είχες αγοράσει.

το καταφερα να το εγκαταστησω. ...
αλλα δεν ξεκιναει ....

error 15 βγαζει ! 

     Ποιό  κατάφερες  να  εγκαταστήσεις  άνθρωπέ  μου ???  Το  Lunbuntu  ή  το  Salix ???   Εδώ  μέσα  σ'αυτό  το  site   χρειάζεται  κάποιος   να  έχει   μαντικές  ικανότητες   για  να  καταλάβει  τί  έχει  ο  καθένας  μέσα  στο  κεφάλι του.  error 15  στο  Salix  λοιπόν  ???     Περίφημα  ! ! !  Ξεκίνησες  με  ένα  από  τα  προβληματικότερα  inux  σε  ό, τι   αφορά    τον  boot loader ,  γιατί  από  πακέτο  kernel-devel   για  να  έχει  κάποιος  γραφικά  της  προκοπής  ,   καλύτερα  να  μην  το   αρχίσουμε.....  Saliarix OS  έπρεπε  να το  λένε μάλλον. &  από  ....υποστήριξη ???   Θα  το  δεις  και μόνος  σου.

ναι το salix δοκιμασα δυστηχως ..... (συγνωμη για την ελειπη περιγραφη μου) !
θα δοκιμάσω και το lubunutu αμεσα (να καψω το iso μενει) και θα ενημερώσω. !