Κυκλοφόρησε το Scientific Linux 5.7 Boron

Δημοσθένης | Παρ, 09/16/2011 - 21:40 | 2' | 2


Το Scientific Linux (SL) είναι μια διανομή Linux δημιουργημένη από το Fermi National Accelerator Laboratory και το European Organization for Nuclear Research (CERN) και άλλα εργαστήρια και πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο. Είναι δωρεάν και open source operating βασισμένο στο Red Hat Enterprise Linux με σκοπό να είναι όσο πιο κοντά γίνεται στην εμπορική διανομή.

Ο πρωταρχικός του σκοπός είναι να μειώσει τον διπλό κόπο των εργαστηρίων για την εγκατάσταση ενός λειτουργικού συστήματος και σαν δεύτερο σκοπό να υπάρξει μια κοινή διανομή που να εξυπηρετεί τους σκοπούς των εργαστηρίων όπως ένα υπολογιστικό περιβάλλον για διάφορα πειράματα.

Στις 14 Σεπτεμβρίου 2011 εκδόθηκε το νέο Scientific Linux 5.7. Η νέα διανομή έφερε βελτιωμένη υποστήριξη για τα XFS, OpenAFS και NDISwrapper, αναβαθμισμένη την Oracle Java, το wireless firmware, GNUPlot 4.2.6, Alpine 2.02, Aufs 20090202, R 2.13.1 και άλλα.

Για την πλήρη ανακοίνωση της έκδοσης δείτε στο http://www.scientificlinux.org/news/release-57

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Επειδή πολλοί χρήστες μπερδεύονται απο το όνομα της διανομής να προσθέσουμε τα εξής: Η διανομή δεν απευθύνεται σε επιστήμονες, αλλά το όνομα της το έχει πάρει επειδή φτιάχνεται σε επιστημονικά εργαστήρια.
Υπάρχουν 1-2 εφαρμογές που διευκολύνουν κάποιες εργασίες στο CERN αλλά ο μέσος χρήστης ούτε καν θα καταλάβει οτι υπάρχουν. Μάλλον θα βρείτε πολύ περισσότερα επιστημονικά προγράμματα στο Debian παρά στο Scientific. Ουσιαστικά πρόκειται για μια διανομή όπως όλες βασισμένη στον πηγαίο κώδικα του RHEL και εξαιτίας αυτού του γεγονότος είναι πολύ σταθερή και μια καλή επιλογή για server. Επίσης είναι ταχύτατη και το Gnome της πετάει στην κυριολεξία!!
Η έκδοση 5.7 είναι ουσιαστικά οι αναβαθμίσεις ασφαλείας μαζί με μικρές αλλαγές του πηγαίου κώδικα της προηγούμενης έκδοσης του RHEL. Το support σε κάθε έκδοση είναι περίπου 3 χρόνια και εξαρτάται απο το εως πότε η Red Hat δίνει τον πηγαίο κώδικα για τα patch ασφαλείας.
Αν κάποιος θέλει να δοκιμάσει τη διανομή στο pc του, θα του πρότεινα το Scientific 6.1 γιατί η σειρά 5Χ έχει πολύ παλιά πακέτα.

Γεια σας
Χρησιμοποιώ εδω και ενα χρονο τα SL5.5
Από οτι γνωριζω δεν υπαρχουν updates μεταξυ major διανομών. Δλδ απο τα 5.5 να παω στα 6 +
Μπορειτε ομως να μου υποδειξετε ασφαλη τροπο (χωρις να χασω δεδομενα) ωστε να αναβαθμισω απο τα 5.5 στα 5.7?

Ευχαριστω