ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ ΣΤΟ LINUX

tom1972 | Τρί, 12/13/2011 - 21:53 | 9' | 20

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ ΣΤΟ LINUX
================================

Κάθε λειτουργικό σύστημα έχει τις δυσκολίες του την πρώτη φορά χρήσης.
Ας Θυμηθούμε στα windows, τι τράβηξε ο καθένας για να τα μάθει και να τα συνηθήσει όταν τα πρωτοείδε.
Όλοι ρωτάγαμε φίλους, για το πως θα κάνουμε το κάθε τι (εγκαταστάσεις, cracks, διάφορα προγράμματα κ.ά.).

Έτσι και το linux, με τις τόσες διανομές του, όταν το βλέπεις για πρώτη φορά πελαγώνεις...
Το ίδιο πελάγωσα κι εγώ στην πρώτη μου επαφή, και μάλιστα με το ubuntu 8.04 (από τα ποιο απλά).

ΣΥΜΒΟΥΛΗ 1η
------------
Ψάχνουμε στο google, για γνώμες για το ποιες διανομές υπάρχουν, και διαλέγουμε αυτή που μας βολεύει περισσότερο, σύμφωνα με τις εργασίες για τις οποίες χρειαζόμαστε τη διανομή αυτή.
Υπάρχουν κάποιες διανομές, για desktop (με full εργαλεία, που χρειάζονται μνήμη), για netbooks (με περισσότερα εργαλεία για σερφάρισμα στο internet, που χρειάζονται λιγότερη μνήμη), κ.ά.

Επίσης διαλέγουμε το περιβάλλον εργασίας που μας αρέσει (π.χ. GNOME, KDE, κ.ά.).

ΣΥΜΒΟΥΛΗ 2η
------------
Γενικά στο linux μπορούμε να κάνουμε σχεδόν ότι ακριβώς κάναμε και στα windows.
Για κάθε πρόγραμμα windows, υπάρχουν τα αντίστοιχά τους στο linux.
Ακόμη και παιχνίδια, που παίζονται στα windows, έχω καταφέρει να τα παίξω στο linux (ποσοστό άνω του 50% επιτυχία στις εγκαταστάσεις αυτές).
Για να γίνει αυτό, πρέπει κάποιος να ψάξει και να μάθει πως ακριβώς γίνεται το κάθε τι.
Συμβουλή λοιπόν για τους καινούργιους στο linux, είναι να εγκαθιστούν το linux μαζί με τα windows σε double-boot.
Κάνουμε ότι θέλουμε και ξέρουμε ήδη να κάνουμε στα windows (τα οποία τα ξέρουμε καλά), κρατώντας το linux εναλλακτικό λειτουργικό μέχρι να το μάθουμε καλά.

Έτσι ξεκίνησαν όλα για εμένα, μέχρι να καταλήξει το linux, να είναι το ΒΑΣΙΚΟ μου λειτουργικό σύστημα, κρατώντας τα windows, για κάποια παιχνίδια στα οποία είμαι εθισμένος (και τα οποία δεν έχω καταφέρει να τα εγκαταστήσω στο linux "ακόμα").
 
ΣΥΜΒΟΥΛΗ 3η
------------
Τι πρέπει να κάνεις σαν αρχάριος στο linux

1.
Μπαίνεις google, γράφεις κάποιο πρόβλημά σου, για παράδειγμα αναφέρω "ubuntu show trash icon desktop".
Αντί για ubuntu μπορείς να βάλεις, το όνομα της διανομής σου. Γράφω το παραπάνω, διότι ήταν το πρώτο μου βασικό πρόβλημα όταν μετακόμισα από windows σε ubuntu!!! (το γράφω με ειρωνικό τρόπο, για τον τρόπο που σκεφτόμουνα όταν ήμουν πολύ αρχάριος)
Κατόπιν, βλέπεις από τα αποτελέσματα, πόσοι άλλοι έχουν το ίδιο πρόβλημα, και κάνεις κι εσύ αυτό που οι ειδικοί εξηγούν.
Κάποιες φορές μπορεί να μη βοηθήσει η μέθοδος σε κάποιο site, γιατί μπορεί να μην έχει γράψει την εξήγηση αυτή κάποιος που είναι "ειδικός", αλλά κάποιος που έχει την καλή διάθεση να βοηθήσει.
Μπορεί η εξήγηση που δίνει, να είναι για άλλη έκδοση της διανομής που χρησιμοποιείς.
Μην απογοητεύεσαι, ψάξε και σε άλλα site.
Για παράδειγμα, για την εγκατάσταση ενός προγράμματος, αν δεν είναι εύκολη από τον αυτόματο εγκαταστάτη (π.χ. synaptic package manager), βρες τις εντολές τερματικού (terminal-konsole) που απαιτούνται, με τον παραπάνω τρόπο, κάνε copy-paste στο terminal-konsole, και έτοιμη η εγκατάσταση.

2.
Μπαίνεις google, και βρίσκεις κάποιους οδηγούς, οι οποίοι εξηγούν από προχωρημέμα θέματα, μέχρι και πολύ απλά, όπως για παράδειγμα: "20 πράγματα που μπορούμε να κάνουμε μετά την εγκατάσταση της τάδε διανομής"

3.
Γράφεσαι σε κάποιο site (όπως στο linux inside, ή το site του ubuntu κ.ά.), και ρωτάς ό,τι δεν μπορείς να κάνεις στο linux.
Πίστεψέ με υπάρχουν πολλοί που θα προθυμοποιηθούν να σε βοηθήσουν.

4.
Κάθε φορά που βρίσκεις κάποια κόλπα, και λύνεις κάποια προβλήματά σου, σημείωσέ τα σε ένα αρχείο κειμένου, και κράτησε το για να θυμάσαι πως κάνεις το κάθετι.

5.
Ρώτησε κάποιους φίλους (π.χ. αυτούς που πιθανώς σου σύστησαν το linux), αν μπορούνε να βοηθήσουνε.

6.
Μόλις το συστήσουμε το linux σε άλλους, τους βοηθούμε και αυτούς για να συνεχίσουνε, όπως εμάς μας βοήθησαν κάποιοι άλλοι!!

7.
Όταν καταλάβεις ότι έχει μάθει αρκετά για το παραθυρικό περιβάλλον και για απλά θέματα (για κανα χρόνο...), αποφάσισε να προχωρήσεις στο επόμενο στάδιο.
Μάθε κάποιες εντολές του BASH, και δούλεψε λίγο με κονσόλα (terminal-konsole).
Για έναν πολύ αρχάριο που μόλις έχει μετακομίσει από τα windows στο linux, οι εντολές είναι κατάρα (ότι ήταν και για εμένα στην αρχή).
Τώρα όμως που θα έχεις πάρει το "βάπτισμα του πυρός", δοκίμασε την πρώην πίκρα, δηλαδή να δώσεις τις πρώτες σου εντολές, για κάποιες εργασίες, που πιο πριν, ή τις έκανες από τα "κουμπάκια", ή έβρισκες τις εντολές σε site, και τις έκανες copy-paste, χωρίς να τις καταλαβαίνεις.
Πίστεψέ με ότι θα νιώσεις, σαν να έχεις κατακτήσει το linux.
Μετά από αυτη την εμπειρία, θα είναι σαν να έχεις υπογράψει, αιώνιο συμβόλαιο πίστης στο linux, και θα έχουν περάσει τα windows σε δεύτερη μοίρα.

ΤΕΛΟΣ
------
Όπως κατάλαβες, στην αρχή είναι όλα πρωτόγνωρα και μάλλον δύσκολα.
Μην το βάλεις ποτέ κάτω.
Όλα τα καλά είναι δύσκολα (αγαθά κόποις κτώνται)

Σκέψου τα καλά του linux όπως:
1. Δεν υπάρχουν ιοί στο linux, δηλαδή το internet θα είναι για σένα ένα άκακο σκυλάκι από πλευράς ιών!!!
2. Δε θα κυνδινεύεις να σε κλήσει φυλακή η microsoft, επειδή της κράκαρες το λογισμικό.
Δηλαδή στο linux, θα θεωρείσαι πλήρως νόμιμος (χωρίς να έχεις τύψεις...!!!)
3. Μην απογοητεύσαι επειδή το "pro evolution" δεν σου παίζει στο linux (δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ).
Η παρατήρηση είναι για πιτσιρικάδες. Πάντως δεν γράφτηκε το linux, για το pro evolution.
4. Το linux, δεν είναι για όλους, αλλά μόνο για αυτούς που θέλουν να βουτήξουν στα βάθη του!!
5. Τα υπόλοιπα καλά του, θα τα γράψεις μόνος σου στο site, όταν γευτείς καλά τα παραπάνω ...!!!!!

Εμπιστέψου την κοινότητα linux, και υπάρχουν πολλοί που θα θε βοηθήσουνε να συνεχίσεις.
Βοήθησε να μεγαλώσει η κοινότητα, και η ώρα της λευτεριάς στο λογισμικό φτάνει !!!

Ελπίζω να βοήθησα, με εκτίμηση tomkat !!

Δώσε αστέρια!

MO: 3.2 (ψήφοι: 7)

Σχόλια

Καλησπερα και χρονια πολλα σε ολους! Καινουριος και εγω στο linux και γεματος αποριες. Μου το προτειναν  σαν εναλλακτικο-καλυτερο λογισμικο απο τα win ειδικα στο θεμα του ιντερνετ και αποφασισα να το δοκιμασω. Συγχωρεστε με αν σας τρελανω στις ερωτησεις αλλα πραγματικα δεν το ξερω αλλα θελω να το μαθω σιγα-σιγα. Μια πρωτη ερωτηση, σας παρακαλω αν καποιος μπορει να βοηθησει, ειναι πως θα εγκαταστησω το στικακι του cosmote που εχω για το internet. Ευχαριστω και ανναμενω!Smile

     Να υποθεσουμε οτι εχεις κανει ηδη εγκατασταση λινουξ στο λαπτοπ σου ? Δεν γραφεις ποιας διανομης ομως , ουτε αν  τρεχεις  λινουξ μονο απο live ,οπως ειναι & το πιθανοτερο , αφου εχεις πολλες ερωτησεις. Παλι η.....ιστορια με το....στικακι της Cosmote ! ! !  Το  στικακι  παιζει στα παραθυρα του Βασιλακη γιατι εχει  μαζι με το κουτι του & τον driver για να παιξει στα παραθυρα.  Αν δεν υπαρχει ετοιμος & γραμμενος καποιος driver  για το μοντελο που εχεις ,  τα  πραγματα τα  βλεπω  παρα πολυ...χλωμα  να καταφερεις να συνδεθεις με το στικακι της Cosmote. Ασε που πρεπει να εχεις & γνωσεις guru τουλαχιστον. Αν εχεις καπου ενα ενσυρματο router , συνδεσου με ethernet να κανεις την δουλεια σου , αυτοματα & χωρις καμια αλλη παρεμβαση , γιατι  αλλιως , μεγαλο.....πακετο ! !

Καλησπερα φιλε μου! Ναι εχω κανει εγκατασταση τα linux,  την εκδοση Ubuntu (αν καταλαβα καλα αυτο εννοεις οταν λες ''διανομη'' ετσι?) Οταν λες ''live'' τι εννοεις? Δυστυχως δεν εχω προσβαση σε καποιο ασυρματο δικτυο μεσο wifi προς το παρων..Frown οποτε πρεπει να βρω ακρη με το στικακι. Γενικα παντως εχω πηξει κομματακι!!

    Μονο ενσυρματα συνδεομενος δεν θα εχεις προβλημα , δλδ με κανονικο ρουτερ με καλωδιο ethernet , αλλιως δυστυχως δεν θα καταφερεις σπουδαια πραγματα για να μην πω απολυτως τιποτα. Παρε το laptop σε γνωστο σου που εχει κανονικο ρουτερ , αν δεν εχεις ηδη & συνδεσου με το ubuntu πρωτη φορα. Το στικακι ειναι κατα πασα πιθανοτητα μονο για windows & δεν θα βρεις ακρη.


            @tomkat

          Το Copyrignt η σιγκεκριμενη εταιρια να το χαιρεται ΕΧΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΤΗΝ ΛΕΞΗ PENTAGON

Καλησπερα και καλη χρονια !! Μια ερωτηση παρακαλω.Ρωτησα στην cosmote και οντως το στικακι μου δεν ''παιζει'' με LINUX...Ξερει κανεις καποιο usb στικακι που να εχει drivers για linux ωστε να βαλω μεσα την sim του Cosmote??

   η Cosmote δεν ειναι και η πιο ειδικη στο θεμα.Μπορει το στικακι να παιζει και με λινουξ , δλδ να υπαρχει ετοιμος driver  για το μοντελο σου.Ειχε δοθει προσφατα μια απαντηση σε παρομοιο ερωτημα.Ψαξε μεσα στα θεματα του φορουμ.Θα το βρεις πολυ ευκολα.Συνεχισε γιατι βλεπω πως το παλευεις το λινουξ !  !

herco]Οσον αφορα το stick της Cosmote - μια χαρα δουλευει με wine.

Φιλε μου καλησπερα και χρονια πολλα! Το δοκιμασα και αυτο, να κανω δλδ εγκατασταση το αρχειακι setup exe. με wine αλλα τιποτα. Εδω να σου πω οτι εχω το HAUWEI E 1823.Tι κανω λαθος?

     Αυτο πια και αν ξεπερνα ακομα και τα ορια της επιστημονικης φαντασιας.. να εγκατασταθει ο driver για τα παραθυρα μεσα απο το ...wine  &  μετα  το στικακι να παιζει  σε...λινουξ ! !  Βρες πρωτα αν υπαρχει driver για linux  &  υστερα ρωτα kαι καποιον ειδικο στο θεμα πως θα συνδεθεις ασυρματα στο net ,  γιατι με αοριστολογιες  τυπου ''μια χαρα τα παει και μεσα απο εξομοιωτη''   σε βλεπω να μενεις για πολυ καιρο εκτος συνδεσης. Ο, τι δεν δουλευει με το λινουξ , δεν τρεχει τιποτα , δοκιμαστε τον εξομοιωτη & ξεμπερδεψατε..?!!

zenwalk05]     Αυτο πια και αν ξεπερνα ακομα και τα ορια της επιστημονικης φαντασιας.. να εγκατασταθει ο driver για τα παραθυρα μεσα απο το ...wine  &  μετα  το στικακι να παιζει  σε...λινουξ ! !  Βρες πρωτα αν υπαρχει driver για linux  &  υστερα ρωτα kαι καποιον ειδικο στο θεμα πως θα συνδεθεις ασυρματα στο net ,  γιατι με αοριστολογιες  τυπου ''μια χαρα τα παει και μεσα απο εξομοιωτη''   σε βλεπω να μενεις για πολυ καιρο εκτος συνδεσης. Ο, τι δεν δουλευει με το λινουξ , δεν τρεχει τιποτα , δοκιμαστε τον εξομοιωτη & ξεμπερδεψατε..?!!

Ποια επιστημονικη φαντασια ? αυτη ειναι η δουλεια του wine - αυτη ειναι η δουλεια του Ndiswrapper.

Οπως γραφω εδω http://www.herco.org/weblog/?p=125 περασα 10 μερες σε ενα κορφοβουνι με το ubuntu και cosmote usb stick και ειχα προσβαση στο διαδικτυο. Δεν ειχα την πολυτελεια να το ψαξω πριν - και η λυση του wine δουλεψε μια χαρα.

Επισης δεν χρειαζεται τοσο αρνητικο υφος - δεν προσβαλα κανεναν αναφεροντας την προσωπικη μου εμπειρια.

zenwalk05]     Αυτο πια και αν ξεπερνα ακομα και τα ορια της επιστημονικης φαντασιας.. να εγκατασταθει ο driver για τα παραθυρα μεσα απο το ...wine  &  μετα  το στικακι να παιζει  σε...λινουξ ! !  Βρες πρωτα αν υπαρχει driver για linux  &  υστερα ρωτα kαι καποιον ειδικο στο θεμα πως θα συνδεθεις ασυρματα στο net ,  γιατι με αοριστολογιες  τυπου ''μια χαρα τα παει και μεσα απο εξομοιωτη''   σε βλεπω να μενεις για πολυ καιρο εκτος συνδεσης. Ο, τι δεν δουλευει με το λινουξ , δεν τρεχει τιποτα , δοκιμαστε τον εξομοιωτη & ξεμπερδεψατε..?!!

Φιλε μου χρονια πολλα και σε εσενα! Συγγνωμη αν δεν κατεχω το Linux τοσο καλα οσο εσυ και συγγνωμη κιολας που ρωταω αποριες... Σε ευχαριστω αλλα δεν βοηθησες καθολου σε τιποτα μεχρι τωρα...

    ωραια , αφου υπαρχει και η σχετικη τεκμηριωση της εμπειριας σου γραμμενη σε blog γιατι δεν  παραθετεις και τη σχετικη διευθυνση να βοηθηθει & ο φιλος μας , παρα με ενα ''δουλεψε μια χαρα με το wine''   τον αφηνεις  να βρει την ακρη?  Στην εντελως αοριστη απαντηση απευθυνοταν και το αρνητικο υφος του post.
   
  Επισης , χρονια πολλα φιλε ,  & το να ρωτας δεν ειναι καθολου κακό , το θεμα με την ασυρματη συνδεση ποτέ δεν με απασχολησε  &  προτεινα μια εναλλακτικη λυση να συνδεθεις με ethernet   αν υπηρχε η δυνατοτητα για κατι τετοιο. Αφου λοιπον το Ndiswrapper  κανει ολα τα τρικ ,  & το μοντελο ειναι το ιδιο με του herco η επιτυχια ειναι εξασφαλισμενη , εστω & μεσα απο το wine. Γραψε μας ομως και κατι οταν το καταφερεις , για να χρησιμευσει και ως οδηγος & για ολους τους υπολοιπους με το ιδιο θεμα.

   Τωρα που διαβασα το σχετικο κειμενο απο το blog  ΔΕΝ εχω ΚΑΜΙΑ αμφιβολία  πως ειναι πανευκολο να  συνδεθει καποιος με οποιοδηποτε στικ.. Πραγματικα , ολοι πρεπει να αναψουμε μια λαμπαδα στον αγιο GNU...

Ξαναλεω οτι δεν προσβαλα κανεναν λεγοντας οτι το cosmote usb stick παιζει με wine - σε αντιθεση με το συνεχιζομενο προσβλητικο σου υφος.

   PASSO ! ! !   το Cosmote στικ παιζει αψογα μεσω wine & οχι μονο !

   γιατι μηπως με το post μου προσεβαλα κανεναν ?

   Τωρα θα βοηθησεις το φιλο μας προσωπικα & θα αποδειξεις το αυτονοητο , οτι δουλευει !

Δεν περίμενα ότι αυτά που έγραψα στην αρχή θα έδιναν αφορμή για συζήτηση και έμενα κατά λάθος έξω από αυτή !!
Έχω κι εγώ μια εμπειρία με στικάκι που είχε πάρει η αδερφή μου για internet, αλλά δε θυμάμαι τι μάρκας ήταν.
Δοκίμασα να βρώ drivers και να χρησιμοποιήσω ndiswrapper, αλλά δεν τα κατάφερα εκείνη τη στιγμή. Ίσως τώρα να έχουν βγει από κάποιον guru-coding (ευτυχώς που υπάρχουν κι αυτοί !!)
Πάντως ορκίστηκα να αγοράζω οτιδήποτε αρκεί να υποστηρίζει και linux.
Αν όχι, τότε ευχαριστώ αλλά δε θα πάρω!
Αν δεν το έχουν καταλάβει οι διάφορες εταιρίες ότι το linux βγαίνει μπροστά, θα αναγκαστούν να το καταλάβουν αργότερα !

Ανέφερα τους guru-coding (δική μου έκφραση...), επειδή βρίσκουν λύσεις για τα πάντα !
Σκεφτήτε ότι ενώ για να εγκαταστήσεις σύνδεση internet σε windows πρέπει να εγκαταστήσεις drivers από το cd, ενώ με ότι linux και να δοκίμασα, μόνο με τη σύνδεση του καλωδίου, συνδεόταν άμεσα αφού είχε του drivers εντός....
tomkat

2 xρονια πριν είχα κι εγω 1 το Ubuntu και το Mint το επαιζαν κατευθειας για κανενα αλλο δεν ξερω με αυτα εχω ασχοληθει

Exo ena provlima me ta BOOTIMAGE ton simerinon ISO.

Gia na katalavei kapios ti akrivos enoo leo afta:

an me to 7zip kano aposimbiesh se ena ISOIMAGE vgazei ta arxeia pou periexei mata3i alon kai to fakelo [BOOT] oxi mono ton boot. autos o fakelos (den 3ero an einai sosta ego ton leo BOOTIMAGE) periexei ta arxeia (an einai FLOPY EMULATION opos sto WIN98 h kai se ala) pou diavazei o ypologisths gia na synexisei meta apo to BIOS opos IO.sys MSDOS.sys kai COMMAND.com. an afto to (BOOTIMAGE) to grapso se FLOPY 3ekinaei o ypologisths. ola kala mexri edo.

TORA to provlima:

to BOOTIMAGE ginetai me to 7zip na tou kano extract kai mou dinei auta ta arxeia. tetoio FLOPYEMULATION BOOTIMAGE mboro na to emfaniso me ena gia paradeigma TEXTEDITOR.

Erotish pos mboro na emfaniso ta arxeia enos NO EMULATION BOOT IMAGE ton WIN i apo ena LINUX ISOIMAGE;

@jtgiannis
Το cosmote flash το έχω δοκιμάσει σε Ubunutu 9.04(tote) και έπεζε απλά επρεπε να εγκατεστήσεις 1 driver!Επίσις μπορείς με κόλπο να βάλεις άλλο πρόγραμμα  στο modem και θα παίζει! Πχ της HAUWEI παίζει στο λινουξ!