Εγκατάσταση vlc

testament | Τετ, 11/23/2011 - 14:21 | 1' | 15

Μόλις εγκατέστησα το Mandriva Linux Powerpack 2011 και προσπαθώ να καταλάβω πως γίνεται να κάνεις εγκατάσταση κάποια προγράμματα, αφού χρησιμοποιώ εδώ και χρόνια Windows.

Συγκεκριμένα προσπαθώ να εγκαταστήσω τον vlc για αναπαραγωγή ήχου και ταινιών, όμως δεν είναι δυνατή η εγκατάστασή του. Πως μπορώ να εγκαταστήσω αυτό το πρόγραμμα;

Εκ των προτέρων ζητώ συγνώμη που δεν έκανα αναζήτηση μέσα στο forum και να προσθέσω ότι είμαι εντελώς άσχετος με ότι αφορά Linux!

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

καλησπέρα  θα ήθελα  κατ΄ρχήν να σε καλοσωρίσω στον κόσμο του Linux, και να πούμε για άλλη μία φορά ότι τα Linux δεν είναι windows στο τρόπο εγκατάστασης προγραμμάτων, κάθε διανομή έχει τα δικά της αποθετήρια και απο εκεί εγκαθιστάς τα προγράμματα που θέλεις για να κάνεις την δουλειά σου Δυστηχώς δεν γνωρίζω απο το Mandriva για να σε βοηθήσω περισσότερο αλλά με λίγη υπομονή θα δεί κάποιος το μύνημα σου και θα σε βοηθήσει Πάντως μην απογοητευτείς τώρα στην αρχή, προσπάθησε αφιέρωσε λίγο χρόνο θα δείς ότι υπάρχει πάρα πολύ βοήθεια στον κόσμο του Linux και γι΄αυτήν σου τη προσπάθεια θα ανταμειφθείς και με το παραπάνω θα έχεις ένα τέλειο λειτουργικό,όμορφο,και πάνω από όλα νόμιμο Επίσης θα ήθελα να σου πώ την ερώτηση που έκανες εδώ στο forum να την κάνεις και στο http://www.mandrivalinux.gr/index.php για δες και εκεί τι παίζει 

Το mandriva powerpack δεν το εχω εγκαταστησει και οτι θα πω αφορα το one που ειναι ελευθερο....κατ αρχην απο τις ρυθμισεις συστηματος /σαν υπερχρηστης,βρισκουμε την καρτελλα που αφορα λογισμικο και απο εκει ρυθμιζουμε-ανανεωνουμε-προσθετουμε-αφαιρουμε αποθετηρια και λογισμικο,δηλαδη προγραμματα....μια καλη ιδεα ειναι να προσθεσουμε και τριτα αποθετηρια ,που περιεχουν codecs και αλλα χρησιμα προγραμματα μεκλειστο λογισμικο απο εδω http://easyurpmi.zarb.org/?language=el     ...οσον αφορα τον vlc,οπως και καθε προγραμμα που υπαρχει στα αποθετηρια της διανομης,ενας ευκολος τροπος εγκαταστασης ειναι να ανοιξουμε ενα τερματικο ,γραφουμε su ,δινουμε τον κωδικο υπερχρηστη και μετα γραφουμε urpmi vlc ,παταμε enter και το προγραμμα θα εγκατασταθει στον υπολπγιστη μας

Πάντως, ανάθεμά με αν καταλαβαίνω τι συμβαίνει με τα software's.

Ρε παιδιά μπας και παίζει ρόλο ότι η έκδοση που χρησιμοποιώ είναι "σπασμένη";

testament

Ο χρήστης thrasos, μέσα σε όλα που σου έγραψε, όταν σε καλωσόρισε, έγραψε κι αυτό:
"...θα έχεις ένα τέλειο λειτουργικό,όμορφο,και πάνω από όλα νόμιμο."
Δώσε έμφαση στην τελευταία λέξη!!!

Στον κόσμο του GNU/Linux κάποιες "κακές" συνήθειες
από τον κόσμο των windows, είναι ασυμβίβαστες και ανάρμοστες με την
πρακτική και τον τρόπο σκέψης των χρηστών του.
Αν δεν είσαι διατεθημένος να αλλάξεις τρόπο σκέψης και λειτουργίας σαν χρήστης, και να αποβάλλεις αυτές  τις "κακές" συνήθειες, βρίσκεσαι σε λάθος χώρο.
Δεν πιστεύω ότι θα βρεις κάποια βοήθεια, ούτε σε αυτό εδώ, ούτε σε κανένα άλλο forum χρηστών GNU/Linux.

H έκδοση Powerpack της Mandriva, είναι εμπορικό προϊόν.
Ο τρόπος να την αποκτήσεις ήταν πάντοτε με κάποιο χρηματικό αντίτιμο.
Εφόσον δεν την έχεις αγοράσει, σε παρακαλώ να διαμορφώσεις (να κάνεις format) το/τα partition που την εγκατέστησες, και αν πραγματικά σε ενδιαφέρει να γνωρίσεις αυτό τον μαγευτικό κόσμο του Linux,
να εγκαταστήσεις μία από τις τόσες και τόσες δωρεάν διανομές που υπάρχουν (πάνω από 250 διανομές, που καλύπτουν όλα τα γούστα και τις ανάγκες).
Για να διαλέξεις, μπορείς να ξεκινήσεις από το forum και τις σελίδες αυτού εδώ του ιστότοπου (του Linux Inside), και θα ενημερωθείς ικανοποιητικά, σχετικά με τις διανομές και to Linux γενικότερα:
Παρουσιάσεις διανομών Linux
Frequently Asked Questions (Συνήθεις Ερωτήσεις)
Επίσης στην ιστοσελίδα του Distrowatch, έχει πληροφορίες (στα αγγλικά), τουλάχιστον για τις 100 περισσότερο δημοφιλείς διανομές.
Αν για κάποιο λόγο, θέλεις οπωσδήποτε να εγκαταστήσεις Mandriva, υπάρχει η δωρεάν έκδοση της διανομής, ονομάζεται  Mandriva One, και η τελευταία της έκδοση (2011), είναι διαθέσιμη από την σελίδα λήψεων της Mandriva.

Αν ειναι σπασμενη δεν μπορει να σε βοηθησει κανεις.....δεν εχει νοημα σε προιοντα ελευθερου λογισμικου να μιλαμε για σπασμενα.....χανεται η ουσια της ενασχολησης μας και η ελευθερια μας...δεν θελουμε σπασμενα προιοντα,οχι οτι δεν μπορουμε.....μπορουμε και παραμπορουμε και μαλιστα καλυτερα απο τους φαν της &MS$ ...απλα δεν το θελουμε....γιατι λοιπον δεν πας στο ελευθερο ανοικτο και δωρεαν mandriva one και να εισαι κυριος του εαυτου σου?

John66,  η τοποθετηση σου ειναι αριστη,δεν την ειδα πριν γραψω τα δικα μου....εγκρινω και επαυξανω

  Αν απο το τερματικο δινοντας  urpmi vlc δεν αναγνωριζει την εντολη η διανομη ειναι για ολικη απεγκατασταση.
  Για να βρεις μια ακρη και κυριως για να δουλεψεις πρωτη φορα με Linux κατεβασε το Mageia Linux με GNOME.
  Το Mandriva One ερχεται μονο με KDE και μονο αυτο υποστηριζεται official  απο την Mandriva.Γι αυτο τωρα στο    ξεκινημα Mageia και οταν το μαθεις καλα ειναι πανευκολο και το KDE.
   Στο τερματικο δωσε ως root  urpmi.update -a για ενημερωση της διανομης με τα αποθετηρια της Mageia  και κατοπιν urpmi --auto-select για ενημερωση ολου του συστηματος. Ομως πριν πας στο τερματικο απο το Applications--->Install and Remove Software πας στον Software Management και απο εκει ενεργοποιεις τα αποθετηρια ως εξης .Πας  Options--->Media Manager  και το dialog box  σε κατευθυνει τι πρεπει να κανεις.Αυτο χρειαζεται να γινει μια μονο φορα. Μετα πας στο τερματικο και δινεις τις παραπανω εντολες για update της διανομης.
  Τωρα για εγκατασταση οποιουδηποτε προγραμματος δινεις urpmi  vlc xboard glchess gnuchess phalanx και ουτω καθ εξης.Πανευκολο.
  Αυτα τα ολιγα και εδω ειμαστε και για περισσοτερα.Και τωρα οι καλυτερες διανομες που πρεπει να εχεις στο συστημα σου : PCLOS_edu_gr PCLOS-zen-mini PCLOS-LXDE Mageia-GNOME Mandrava-LXDE-2011 fork απο εναν Ρωσσο απο το Καζακσταν C.C.C.P.*  απο τα Φεντοροειδη μονο  Kororaa-15.1-GNOME απο τα Ουμπουντοειδη LUNINUXOS-11.10.5  Zorin-5.2-core32 or Zorin3.2-core32 και ασφαλως UBUNTU-11.10 Oneiric Ocelot 32bit or XUBUNTU Ultimate-Edition-3.0-gamers 32bit  Mint-12-GNOME 32bit  ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ
ZEVEN OS 4 DESKTOP με το Be OS GUI και τελος αντε και το MONOMAXOS v6  μεσα. Απο τα PACMAN οπωσδηποτε CHAKRA-2011.11 με KDE και Archbang-2011.11 με openbox.
 P.S.-τα παραπανω γραφτηκαν απο Mageia1-Gnome.

 μια μικρη διορθωση : Kororaa-15.1-KDE η  Kororaa-15.1-Gnome αναλογα με τα γουστα.Και η fork διανομη ειναι η Mandriva Linux  LXDE 2011 ετοιμη για κατεβασμα απο το LXDE.ORG.

  

command not found!!!!!!! Αυτο θα βγει αν δωσεις $ urpmi vlc  ως απλος user. Για να δουλεψει η εντολη θελει δικαιωματα root. Δινεις su στο τερματικο και σου ζητει to password του root. Τωρα αντι για δολλαριο $ βγαινει ενα ωραιο καγκελο # που σημαινει οτι εισαι root . Και το urpmi vlc δουλευει περιφημα. Αυτα γιατι καπου εγραψες πως εισαι ολιγον ασχετος απο Linux και απο Vespa.Τουλαχιστον τωρα ξερεις απο Vespa.Καιρος να μαθεις και απο Linux.   

John66, σίγουρα κουβαλάω τη νοοτροπία των windows, αφού όπως είπα είμαι χρόνια χρήστης.

Δε γνωρίζω πολλά από διανομές Linux αλλά σίγουρα εντυπωσιάστηκα από το νέο μου λειτουργικό αφού δίνει έμφαση στο εντυπωσιακά ομολογουμένως γραφικό περιβάλλον χρήστη.

Και επειδή είμαι περίεργο ον σίγουρα θα δοκιμάσω στο μέλλον και κάποια άλλη διανομή από αυτές που προτείνεται.

Έχω δοκιμάσει για λίγο, στο παρελθόν, Ubuntu, Fedora και Mint.

zenwalk05, ευχαριστώ για την καθοδήγηση, έκανε κάποια update αλλά συνεχίζω να μην καταλαβαίνω τι είναι αποθετήρια και πως κάνω εγκατάσταση ένα πρόγραμμα. Στο Media Manager μου έχει ένα κατεβατό από κάποιες διευθύνσεις. Τι κάνω παρακάτω;

επιλέγεις  τον server απο Ελλαδα να υποθεσω τον NTUA.GR η τον UOC και κανει την ενημερωση.

 οπου UOC  το University of Crete και NTUA το National and Kapodistrian University of Athens.Αποθετηριο ειναι ενας  server οπου υπαρχουν ολα τα προγραμματα της διανομης που σε ενδιαφερει.Για να εγκαταστησεις τον vlc πρεπει να συνδεθεις με τον server  για να λαβεις τα δεδομενα-data.

 αν θελεις κατι πραγματικα εντυπωσιακο και εφφετζιδικο σε live-CD συνιστω PCLINUX OS LXDE. Εχει εγκατεστημενο ολο το πακετο GCC πραγμα ΑΠΟΛΥΤΑ απαραιτητο για να εγκατασταθει ο AMD-ATI driver σε περιπτωση που εχεις ATI PCI-Express καρτα γραφικων.Η ενημερωση γινεται με $ sudo apt-get update και η εγκατασταση προγραμματων με $ sudo apt-get install vlc xboard glchess κτλ. Για να δεις τα εφφε του COMPIZ-FUSION πρεπει να εγκαταστησεις το πακετο compiz-fusion και το fusion-icon με  $ sudo apt-get install compiz-fusion fusion-icon και εισαι ετοιμος να μπεις σε συνεδρια-session drak3D μετα απο αποσυνδεση και επανασυνδεση στο συστημα. Αυτα αν εχεις AMD-ATI.Αλλιως με τον απλο vesa-driver θα εχεις μονο 2D desktop.Πριν το δοκιμασεις ομως χρειαζεσαι και καποιες λεπτομεριες-ψιλα γραμματα ακομα,δλδ καποιες οδηγιες για να μην καταληξει σε φιασκο.Παντως το LINUX ειναι πραγματικα πολυ ευκολο αν μπεις στο νοημα.

 Εδω ειμαστε παλι.Το εψαξα λιγο περισσοτερο το θεματακι μεσα απο το Mandriva 2011 LXDE απο το οποιο και γραφω αυτες τις γραμμες σε κατασταση LIVE-USB απο ενα USB Flash disk Verbatim 32GB USB 2.0 στο οποιο εχω αλλες...24  LIVE-USB διανομες με το προγραμματακι MULTISYSTEM USB που το εγραψε για UBUNTU ενας Γαλλος,ποιος αλλος ( αυτος ο λαος ειναι πραγματικα πολυ πρωτοποριακος ! ! ! )
 
  Απο το  Install and Remove Software ανοιγει το  Software Management , παμε στο Options και επιλεγουμε Media Manager. Εμφανιζεται το παραθυρο Configure Media. Παμε File και επιλεγουμε Add a specific media mirror. Εμφανιζεται το παραθυρο Choose media type για να γινει για πρωτη φορα η συνδεση του συστηματος μας με το Website της  Mandriva. Επιλεγουμε  Full set of sources. Τωρα γινεται η συνδεση με τον  server  της Mandriva  για πρωτη φορα. Κατεβαζει καποια δεδομενα. Κατοπιν εμφανιζεται το παραθυρο Mirror Choice , επιλεγουμε Yes και τωρα ξανα-εμφανιζεται το ιδιο παραθυρο για να επιλεξουμε  server αυτη τη φορα. Σχεδον τελειωσαμε. Επιλεγεις τον  server που θες , χτυπας το ΟΚ και ενημερωνεται το συστημα.
  Αφου γινουν ολα αυτα ανοιγεις τερματικο $ urpmi.update -a  και μετα  # urpmi --auto-select  ως  root για αυτοματη αναβαθμιση της διανομης. Ποιο αναλυτικα δεν γινεται. Αποκλειεται να μην το καταφερεις.
   Παντως η Mandriva 2010.0 2010.1 2010.2 Gnome Xfce και  LXDE MUD v2 μαζι με ολα τα PCLINUX OS
ειναι απο τα πιο επιτυχημενα LIVE-DISTROS.