Arch Linux: Μία σύντομη παρουσίαση

tsallinia | Παρ, 09/30/2011 - 21:15 | 10' | 3

-PROLOGUE-

Καλησπέρα παιδιά! Προ ολίγων ημερών, και έπειτα από προτροπές γνωστών, αποφάσισα να εγκαταστήσω το Αrch Linux στο PC μου. Ομολογώ ότι με όσα είχα ακούσει, οι απαιτήσεις μου ήταν ιδιαίτερα υψηλές. Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι είμαι χρήστης του Linux (με ιδιαίτερη εμπειρία χρήσης στο Debian και Fedora Core) από το 2005 περίπου, και γι' αυτό το λόγο μπορώ, σχετικά εύκολα, να καταλάβω τα υπέρ και τα κατά των διανομών σε σύντομο χρονικό διάστημα. Χάριν ευκολίας, θα χωρίσω την παρουσίαση σε 5 θεματικές ενότητες(Εγκατάσταση, Επιδόσεις, Χαρακτηριστικά, Pacman, Tips and Tricks).

A.0 -ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-

Η εγκατάσταση ενός βασικού συστήματος Arch, μαζί με το Desktop Enviroment και τις βασικές του ρυθμίσεις, μπορεί να χαρακτηριστεί από μέτρια ως δύσκολη, ακόμα και απαρχαιωμένη. Εδώ δεν θα βρείτε προεπιλεγμένα πακέτα, ούτε out of the box ρυθμίσεις, παρά μόνο τα εντελώς απαραίτητα(πχ ο nano editor). Θυμάμαι ότι πριν ένα χρόνο περίπου, είχα αποτύχει να το εγκαταστήσω στο Pc, και μάλιστα, δήλωνα έντονα σε όσους με ρωτούσαν, ότι, στο Arch τίποτε δεν είναι αυτονόητο!

But... Εδώ βρίσκεται τελικά και η μαγεία της πανίσχυρης αυτής διανομής. Όταν κάνεις για πρώτη φορά εγκατάσταση -the Arch way- κερδίζεις σε εμπειρία, ταχύτητα, και μία πλήρως customized διανομή, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα σου (χωρίς περιττά προγράμματα, βιβλιοθήκες κτλ). Με μία και μοναδική εγκατάσταση, έμαθα πως να ρυθμίζω τα repositories μου, πως να κερδίζω χρόνο κατά την εκκίνηση του υπολογιστή (μέσω της ρύθμισης ορισμένων daemons), και πολλά άλλα. Φυσικά, είχα για συμπαραστάτη και οδηγό, το πραγματικά -ΑΡΙΣΤΟ- Arch Wiki που με καθοδήγησε βήμα-βήμα. Στο εν λόγω wiki, μπορείτε να βρείτε απαντήσεις σε οποιοδήποτε πρόβλημά σας.

Α.1 #Include

Για όσους το επιθυμούν, η δεν έχουν χρόνο να ασχοληθούν με το στήσιμο του Arch, μπορούν να δοκιμάσουν το Archbang. To Archbang είναι ουσιαστικά το Arch, με μόνη διαφορά ότι έχει προεγκατεστημένο το OPENBOX (Desktop Enviroment), και τρέχει κάποια user scripts που αυτοματικοποιούν ορισμένες βασικές ρυθμίσεις (π.χ. εγκαθιστά μόνο του, τους drivers για τον ήχο, το internet management κ.α.), με αποτέλεσμα η εγκατάστασή του να είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ πιο εύκολη. Αφού το εγκαταστήσετε, μπορείτε να του βάλετε KDE η GNOME, με μία και μόνο εντολή:

su

pacman -S kde

ή

su

pacman -S gnome

Tόσο απλά!

Β.0 -ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ-

Σε ένα PC με AMD PHENOM και 4GB Ram, το Arch Linux είναι γρήγορο, πολύ γρήγορο... Με κάποιες χειροκίνητες ρυθμίσεις, μου εμφανίζει το Gnome 3 (no comments) σε μόλις 25 δευτερόλεπτα μετά το πάτημα του On! O file manager πάει σφαίρα, και γενικά, το σύστημα δείχνει απόλυτα στιβαρό. Μόνο στο Slackware έχω δει αντίστοιχες επιδόσεις και τόσο χαμηλή κατανάλωση πόρων.

Β.1. Νetbook

Τα ίδια ισχύουν λίγο-πολύ και στο netbook δοκιμής (Acer Aspire 1, 751h). Mε το Openbox για Desktop Enviroment, η κατανάλωση της Ram σπάνια ξεπέρασε τα 150 MB, ενώ η CPU δούλευε στο 1% χωρίς ανοικτές εφαρμογές, ενώ με ανοικτές εφαρμογές, σπάνια ξεπερνούσε το 20%.

Γ.0. -ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ-

Στην ερώτηση “γιατί να βάλω Arch;”, η αβίαστη απάντηση είναι: για τα πανίσχυρα features του. Αναλυτικότερα, το Arch είναι μια Rolling Distro, γεγονός που σημαίνει ότι θα έχετε πάντα τα πιο φρέσκα πακέτα στο σύστημά σας, χωρίς να ανησυχήτε μήπως η νέα κυκλοφορία, θα εξαλείψει το support για τη δική σας έκδοση, και τούτο διότι, κάθε νέα κυκλοφορία του Arch σε cd, είναι απλά το Arch με τα latest updates. Έτσι, αν έχετε ένα cd με το Arch 2008.1, αν το κάνετε update, θα έχετε στη διάθεσή σας το τελευταίο “release”.

Δύο άλλα πανίσχυρα features του Arch, είναι το ABS και το AUR. Το ABS(Arch Build System) σας επιτρέπει να κατεβάζετε οποιοδήποτε πρόγραμμα, των επίσημων repositories, σε source μορφή, για να το κάνετε compile και εγκατάσταση με optimization για το δικό σας hardware (όπως γίνεται στο Gentoo δλδ). Η διαδικασία γίνεται με δύο απλές εντολές (makepkg και pacman -U). Για περισσότερες πληροφορίες, δώστε στο google ABS+ARCH+WIKI. Όσον αφορά το AUR, μπορείτε να το φανταστήτε σαν ένα unofficial repository με χιλιάδες επιπλέον προγράμματα. Τα πακέτα αυτά δεν είναι σε binary (εκτελέσιμη) μορφή, ούτε συγχρονίζονται με τον pacman. Τα αρχεία AUR είναι σε .PKG μορφή (όπως και τα προγράμματα του ABS) και τα κατεβάζουμε, είτε μέσω της ιστοσελίδας AUR (βρίσκεται στην επίσημη σελίδα του Arch, στο section Aur), είτε μέσω του yaourt, η του cower. Αυτά τα προγράμματα σας επιτρέπουν, μόνο, να κατεβάσετε το αρχείο, ενώ για να το εγκαταστήσετε, ακολουθείτε την ίδια οδό με το ABS :-)

Δ.0. -PACMAN-

Κατά καιρούς, έχουν γραφτεί πολλά για τον Pacman, τον διαχειριστή πακέτων του Arch, γραφόμενα που τον κατέστησαν στο μυαλό των linuxάδων δημοφιλή, αλλά και αμφιλεγόμενο ταυτόχρονα. Ύστερα από πολλές ώρες ενασχόλησης μαζί του, μπορώ μετά βεβαιότητας να πω ότι, είναι πανεύκολος στη χρήση, και πανίσχυρος στην απόδοση. Νομίζω ότι υπερτερεί του Synaptic, ενώ κάνει το Yast και το Yum, να φαντάζουν σαν προγράμματα γραμμένα για... Windows!

Δ.1.-ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΟΥ PACMAN-

pacman -S program = εγκατάσταση του program

pacman -Ss program = αναζήτηση προγράμματος με το όνομα program

pacman -R program = αφαίρεση του program από το σύστημα

pacman -Syu = συγχρονισμός με repositories και update

Ε.0 -TIPS AND TRICKS-

Ερ. Πώς κάνουμε τον pacman να κατεβάζει πιο γρήγορα;

Απ. Ως root δίνουμε στο terminal:

pacman -S python

cd /etc/pacman.d

cp mirrolist mirrorlist.bak

rankmirrors -n 7 mirrorlist.bak>mirrorlist

Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τον Reflector που κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά.

Ερ. Από που μπορώ να κάνω τις βασικές ρυθμίσεις του Arch;

Απ. Μέσω του rc.conf. Η μετάβαση γίνεται με την εντολή nano /etc/rc.conf. Εκεί μπορείτε να βρείτε όλες τις ρυθμίσεις για το σύστημά σας.

Ερ. Πώς πετυχαίνω πιό γρήγορο boot για το Arch;

Απ. Ως root δίνετε nano /etc/rc.conf . Έπειτα πηγαίνετε στο daemons section, και βάζετε το σύμβολο @ πριν από όποια προγράμματα θεωρείται ότι δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικά για να bootαρουν με μεγάλο priority. Το @ σημαίνει ότι ο πυρήνας linux δεν θα περιμένει να φορτώσουν, για να συνεχίσει τις απαραίτητες για το boot διεργασίες.

Tags
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Καλή και "διδακτική" διανομή το Arch και ο Pacman είναι πολύ γρήγορος. Δεν ξέρω αν έχει σχέση το ότι έχει γραφτεί σε C. Αν βέβαια θυμάμαι καλά. Το μοναδικό μείον είναι το package signing.
Δεν υπάρχει και μια εντολή κάτι σαν Pacman -S Kde-minimal ώστε να εγκαθιστάς μόνο τα απολύτως βασικά;

Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Εξ ορισμού το arch είναι minimal χα χα.
Λοιπόν , εγκαθιστάς το kdebase κι έτσι έχεις μόνον την βάση, ούτε ο dolphin άν θυμάμαι καλά δεν είναι μέσα

dsyrmalis]Καλή και "διδακτική" διανομή το Arch και ο Pacman είναι πολύ γρήγορος. Δεν ξέρω αν έχει σχέση το ότι έχει γραφτεί σε C. Αν βέβαια θυμάμαι καλά. Το μοναδικό μείον είναι το package signing.
Δεν υπάρχει και μια εντολή κάτι σαν Pacman -S Kde-minimal ώστε να εγκαθιστάς μόνο τα απολύτως βασικά;

Νομίζω γράφεις pacman -S kdebase-workspace.Αλλά αν θυμάμαι καλά παραείναι minimal :P

Το package signing θα βρίσκεται στον pacman 4.0 που  βρίσκεται υπό ανάπτυξη  στο testing branch