Linux Inside #6: Παράλληλος Προγραμματισμός

Editorial

Φίλε αναγνώστη,

Τώρα που η χώρα βρίσκεται στην χειρότερη κρίση της μεταπολεμικής ιστορίας της, πολλοί είναι εκείνοι που προτείνουν να επαναξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσαμε ως κράτος και ως κοινωνία. Προσπερνώ τα όσα έχουμε όλοι ακούσει και διαβάσει, είτε στα κανάλια είτε σε άρθρα ελληνικών και ξένων εφημερίδων και περιοδικών, για να ασχοληθώ με κάτι που αφορά εμάς, που ασχολούμαστε με το ελεύθερο λογισμικό.

Πριν από μερικά χρόνια, το 2006, η τότε ελληνική κυβέρνηση είχε υπογράψει μια παχυλή συμφωνία με την αμερικάνικη πολυεθνική εταιρεία από το Ρέντμοντ για την προμήθεια «πολλαπλών αδειών χρήσης λογισμικού σχεδιασμένου για πελάτες με 250 ή περισσότερους υπολογιστές», πράγμα που με απλά λόγια σημαίνει ότι το ελληνικό δημόσιο αγόρασε από την Microsoft χιλιάδες άδειες χρήσης Windows. Πόσες χιλιάδες; Κανείς δεν ξέρει. Η συμφωνία που έγινε νόμος του κράτους με το ΦΕΚ Α 27/2008 κάλυπτε το σύνολο των ηλεκτρονικών υπολογιστών που χρησιμοποιούσε -μέχρι τότε- η δημόσια διοίκηση με προϊόντα Microsoft, ενώ υπήρχε ρητή δέσμευση για αγορά ακόμα 70.000 αδειών χρήσης, πάντα σε «προνομιακές τιμές»...

Ποτέ δεν μάθαμε ακριβώς πόσα εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια έδωσε το κράτος, δηλαδή εμείς, για όλες αυτές τις άδειες, αφού το ΦΕΚ ξεκαθάριζε ότι η «τελική τιμή, τα στοιχεία τιμολόγησης και οι δόσεις αποπληρωμής για τις άδειες αυτές θα συμφωνηθούν δυνάμει ξεχωριστών συμφωνιών». Η σύμβαση έληξε το 2010 (είχε τετραετή διάρκεια) αλλά μπορούμε με κάποια βεβαιότητα να πούμε ότι πιθανώς ακόμα να πληρώνουμε αυτές τις χιλιάδες άδειες χρήσης.

Για ποιο πράγμα λοιπόν πληρώσαμε αυτά τα ποσά; Για Office και Windows. Μπορεί τότε αυτή η επιλογή να φαινόταν αυτονόητη, μια και βρισκόμασταν σε περίοδο παχιών αγελάδων, αλλά τώρα που η Ελλάδα βρίσκεται με ένα τεράστιο χρέος, μπορεί κανείς να θέσει το εξής απλό ερώτημα:

Μήπως δεν υπήρχε εναλλακτική λύση σε αυτήν την επιλογή;

Προφανώς. Και αυτή η λύση ήταν -και είναι- το Linux, το ελεύθερο λογισμικό και το LibreOffice. Αν εξαιρέσουμε κάποιους συγκεκριμένους τομείς (εφορίες, κλπ) που τρέχουν εξειδικευμένο λογισμικό πάνω στα Windows, νομίζω ότι στην πλειονότητα τους οι υπολογιστές στο Δημόσιο μπορούν άνετα να τρέχουν κάποια διανομή Linux με LibreOffice και να κάνουν οι υπάλληλοι την ίδια ακριβώς δουλειά χωρίς μείωση της αποδοτικότητας και με κατακόρυφη εξοικονόμηση πόρων.

Αυτό που το 2006 φαινόταν μια απίστευτη και ίσως ρομαντική ιδέα, σήμερα είναι απλά αναγκαστική λύση. Το δημόσιο έχει χιλιάδες υπολογιστές σε γραφεία που κάνουν απλές δουλειές. Με λίγη προσπάθεια μπορούν όλοι αυτοί να «γυρίσουν» σε ελεύθερο λογισμικό και να εξοικονομήσει το ελληνικό κράτος δεκάδες εκατομμύρια από άδειες χρήσης. Αυτό δεν θα γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη, θα χρειαστεί βούληση από το κράτος, εκπαίδευση τεχνικών, επανεκπαίδευση των υπαλλήλων και ομάδες προγραμματιστών για την δημιουργία συμβατών εφαρμογών (στις περιπτώσεις που δεν θα καλύπτονται από το Wine) αλλά -δόξα το Τux- υπάρχουν πολλά καλά μυαλά και χέρια στα ελληνικά πανεπιστήμια, στους φορείς και στις μικρές εταιρείες που μπορούν να αναλάβουν αυτό το έργο. Το κέρδος θα είναι διπλό. Εκτός του ότι θα εξοικονομήσουμε χρήματα, τώρα και στο μέλλον, θα μπουν οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία μιας εσωτερικής αγοράς στην οποία θα βρουν απασχόληση όλοι αυτοί οι φοιτητές και φοιτήτριες στα τεχνολογικά τμήματα που αυτή τη στιγμή σκέφτονται μόνο την φυγή, ως επαγγελματικό διέξοδο, προξενώντας ανεπανόρθωτη πληγή στην χώρα.

Δεν ξέρω αν αυτά που γράφω γίνονται τόσο εύκολα όσο μου φαίνονται εμένα. Αλλά για να το κάνουν άλλες χώρες όπως η Γερμανία, η Ρωσία και η Κίνα, κάτι θα ξέρουν.

Φιλικά,

Δημήτρης Καλαμαράς
 

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

>> ΑΦΙΕΡΩΜΑ

  • Παράλληλος προγραμματισμός για αυξημένες επιδόσεις
    O Κωνσταντίνος Δελησταύρου ξεκλειδώνει τα μυστικά του parallel programming. Σου δείχνει τα βήματα για να στήσει το δικό σου cluster με όλα τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να μπορείς να γράφεις παράλληλο κώδικα και να αξιοποιείς στο έπακρο πολλούςυπολογιστές. Αναλυτικές οδηγίες με παραδείγματα «παράλληλου» κώδικα.

>> HIGHLIGHTS

  • Linux Hardware (NEO)
    Νέα στήλη από τον Δημοσθένη Κόπτση όπου παρουσιάζουμε hardware που είναι συμβατό με το Linux.
  • Linuxάκιας Junior (NEO)
    Μια ιδέα που έγινε πραγματικότητα. Ο Χρήστoς Κοτζαμπάσης γράφει για τους νεαρότερους φίλους του Linux και μόνο!

>> LINUX LABS

  • SuperCollider
    Ο Κώστας Τσακάλογλου σε μυεί σε ένα καταπληκτικό εργαλείο για να συνθέτεις τις δικές σου ψηφιακέςμελωδίες στο Linux.
  • YAST (Μέρος IIΙ)
    Ο Κώστας Κουδάρας σου μαθαίνει να στήνεις FTP και το Samba server στο openSUSE μέσω του YaST.
  • Maxima (Μέρος II)
    Ο... BDFL του Linux Inside σου δείχνει πως να κάνεις παραγώγιση καιολοκλήρωση με 2-3 κλικ.
  • ArchLinux
    O Κλέαρχος-Άγγελος Γκούντρας παρουσιάζει έναν βήμα προς βήμα οδηγό για να στήσεις το δικόσου Arch Linux από το μηδέν.
  • Gimp scripting
    Ο Σίμος Ξενιτέλλης δείχνει πως να φτιάχνεις τα δικά σου addons για το πανίσχυρο Gimp με λίγη Python, για να ξετρελάνεις του "photoshopάδες" φίλους σου...
  • FreeNAS
    Ο Σταύρος Τεμερτζίδης στήνει ένα φτηνό αλλά αξιόπιστο δικτυακό αποθηκευτικό χώρο με δίσκους σε RAID1
  • Sqlite (Μέρος Ι)
    Αξιοποίησε τις embedded βάσεις δεδομένων με αυτή τηνμίνι εισαγωγή στον κόσμο της SQLite.
  • Bind
    Ο Χριστόδουλος Λαμπρινός κάνει μια βουτιά στα άδυτα του Domain Name System για να φτάξεις το δικό σου nameserver.
  • Kernel Development
    Τέχνη για λίγους; Μπορεί. Ο Γιάννης Τσιομπίκας επιμένει ότι είναι εφικτό να φτιάξεις τον ολόδικό σου πυρήνα... 

>> ΓΙΑ UBERGEEKS

  • Quickly
    Ο Κωνσταντίνος Αποστόλου παρουσιάζει ένα καταπληκτικό εργαλείο που διευκολύνει τον προγραμματισμό ώστε να χτίζεις γρήγορα και εύκολα εφαρμογές Python με γραφικό περιβάλλον GTK για το Ubuntu και όχι μόνο.
  • Apache & eAccelerator
    Ο Βαγγέλης Μπαλάσκας στήνει από το μηδέν τον Apache web server με PHP, mod_deflate, mod_evasive, caching και eAccelarator για γρήγορα και ασφαλή websites. 

>> ΔΟΚΙΜΕΣ

  • Διανομές
    Ο Διονύσης Συρμαλής δοκιμάζει και παρουσιάζει αναλυτικά τις νέες μεγάλες κυκλοφορίες: openSUSE 12.1, Ubuntu 11.10, και φυσικά Fedora 16.
  • Εφαρμογές
    Ο Βαγγέλης Πετσιάς γράφει για τα: Wallch, GrubCustomizer, RhythmCat, Krita, NeembuuUploader, και  PlexyDesk.
  • Linux Gaming
    Ο Δημοσθένης Κοπτσής έπαιξε μέχρι τελικής πτώσης και παρουσιάζει με υπερηφάνεια τα Revenge of Titans, BlobWars και Advanced Strategic Command .

>> ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

  •  Greg Kroah-Hartman
    Ο kernel developer που εργάζεται για τη Novell μιλά στο Linux Inside για τον πυρήνα και το Tumbleweed.
  • Cοrnelius Schumacher
    Συζητάμε για το KDE με έναν από τους παλιότερους προγραμματιστές του, που είναι πλέον πρόεδρος του KDE e.V.
  • OpenSUSE-el
    Ανακρίνουμε δύο μέλη της ελληνικής κοινότηταςopenSUSE.
  • Ammar Qammaz
    Συναντήσαμε τον φοιτητή που έφτιαξε ένα πραγματικό ρομπότ που λειτουργεί Linux 

>> ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΑΞΙΕΣ...ΟΙ ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ ΤΟΥ LINUX INSIDE

  • Ειδήσεις
    Τα σημαντικότερα γεγονότα του τελευταίου διμήνου με το πενάκι του Λευτέρη Κοσμά.
  • Το “μάτι” του πιγκουίνου
    Κριτικός σχολιασμός των ειδήσεων και παραλειπόμενα, η τακτική μας δόση από τον Θοδωρή Λύτρα
  • OWASP Updates
    Ο Κωνσταντίνος Παπαπαναγιώτου επανέρχεται στα χρέη των... εφαρμογών για να μας δείξει πως να τα αποπληρώσουμε.
  • Academia
    Ο Βασίλης Βλάχος γράφει για το Πάρτι της Πληροφορικής που ευτυχώς τελείωσε και προτείνει τρόπους για να πορευτούμε στο εξής...
  • Εκπαίδευση
    Το ελεύθερο λογισμικό ταιριάζει κυρίως με το σχολείο, λέει ο Γιάννης Κασκαμανίδης και παρουσιάζει μια απίστευτα προηγμένη εφαρμογή e-portfolio.
  • Web applications
    H Ελένη Καζάνη παρουσιάζει sites που αξίζει να επισκεφθούμε.
  • Linux Market
    Ο υποφαινόμενος προτείνει προϊόντα από τον κόσμο του Linux ...

 

 

Περιεχόμενα DVD

Όπως πάντα, το συνοδευτικό DVD του περιοδικού μας είναι πραγματικό πολυ-εργαλείο! Αυτή τη φορά, το μενού εκκίνησης είναι πιο σπαρτιάτικο αλλά επιτρέπει να τρέξετε ζωντανά και να εγκαταστήσετε αν το επιθυμείτε τόσο το Ubuntu 11.10 όσο και τα ξαδερφάκια του: το Kubuntu 11.10 με KDE 4 και το Lubuntu 11.10 με LXDE περιβάλλον για παλιότερους υπολογιστές.

Επίσης θα βρείτε την τελευταία κυκλοφορία αναφοράς του Arch Linux, καθώς μικρότερες διανομές και εργαλεία ανάγκης στην περίπτωση που θα τα χρειαστείτε. Έχουμε το κλασικό TinyCore για να εκκινήσετε παλιότερους υπολογιστές, το PartedMagic για να διορθώσετε προβλήματα στους δίσκους και να αλλάξετε τις κατατμήσεις του, το CloneZilla για να κλωνοποιήσετε δίσκους ή κατατμήσεις,και φυσικά το Puppel από τον alfisti. Δηλαδή για μία ακόμα φορά 8 διανομές σε πολλαπλό boot!

 

>> DVD HIGHLIGHTS

Ubuntu 11.10

Το Oneiric Ocelot είναι ορόσημο για το Ubuntu καθώς από εδώ και πέρα τραβάει το δικό του δρόμο με το γραφικό περιβάλλον Unity καινοτομώντας με μια εμφάνιση που δεν υπάρχει σε άλλες διανομές Linux. Βασίζεται σε πυρήνα 3.0 και προσφέρει ανανεωμένο Κέντρο Λογισμικού, νέο Alt+Tab, καλύτερη διαχείριση εφαρμογών, αρχείων, μουσικής και βίντεο από ταLenses, Thunderbird και ένα σωρό μικρολεπτομέρειεςπου το κάνουν μοναδικό.

Kubuntu 11.10

Το νέο Kubuntu βασίζεται στο Linux 3.0 και το KDE4.7 και προσφέρει ένα σταθερό, όμορφο καιγρήγορο περιβάλλον εργασίας. Η νέα έκδοση φέρνει βελτιώσεις στα γραφικά,στο Amarok και στον διαχειριστή αρχείων,ένα καλύτερο σύστημα δικτύωσης και μια νέα σουίτα για διαχείριση και αναβάθμιση του εγκατεστημένου λογισμικού. Περιλαμβάνει ακόμα τη σουίτα Kontact, μετο Kmail 2, για διαχείριση μηνυμάτων, επαφών,ημερολογίου κα.

Lubuntu 11.10

Το Lubuntu είναι το νεότερο μέλος της οικογένειαςτων ουμπουντοειδών! Σκοπός του είναι να προσφέρει μια ελαφρύτερη εκδοχή τουUbuntu που να καταναλώνει λιγότερους πόρουςτου συστήματος. Για να το πετύχει αυτό χρησιμοποιεί το γραφικό περιβάλλον LXDE και μια σειρά από εναλλακτικές, απλούστερες εφαρμογές. Θα σας φανεί χρήσιμο αν θέλετε να βάλετε Linux σε ένα παλιό PC, ακόμα και με Celeron με 128ΜΒ RAM.

ArchLinux 2011.08.19

To Arch Linux είναι μια διαφορετική διανομή Linux. Σκοπός του είναι να δώσει στον χρήστη ένα «ελάχιστο» λειτουργικό σύστημα,απαλλαγμένο από κάθε ξένη παρέμβαση. Η εγκατάστασή του είναι πρωτόγονη και μετά θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το διαχειριστή πακέτων pacman για να εγκαταστήσετε γραφικό περιβάλλον και όλα τα συναφή. Το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει όμως... 

Σχόλια

 Δημητρη τα λες τοσο καλα αλλα οι υπυθυνοι-ανευθυνοι που τους δινουμε τις θεσεις και μας εξουσιαζουν με τα δικα τους  μετρα και σταθμα συνεχιζουν να λειτουργουν με τον ιδιο τροπο.
Μονο με τις συνεχεις φωνες μας περι ελευθερου λογισμικου ,με διαφορες εκδηλωσεις-παρουσιασεις θα πρεπει να δειξουμε οτι υπαρχει και μια αλλη διασταση στα λειτουργικα.

Και καινούργιες στήλες και καλά άρθρα...
Αν δεν το φέρει γρήγορα το κέντρο τύπου, θα πάω στην Ανταρκτική να ζήσω σαν πιγκουίνος!!!

Όπως σου είπα και στο email Δημήτρη αυτό το τεύχος είναι χρυσό σε θεματολογία !!!!
Ας αποτελέσει πρότυπο για τα επόμενα.

Εμένα μου άρεσε η ιδέα να υπάρχει μια στήλη για κατασκευές με Arduino. Αν και αυτό το τεύχος δεν έχει στήλη για αυτό αλλά μια παρουσίαση εγώ βάζω την ιδέα πρόταση να γίνει στήλη και να αρθρογραφούν τα hackerspace.

:)

εγώ πάλυ προτήνω να κάνουμε ψυφοφορίες γαι να κάνουμε πράγματα από κοινού για την διάδοσή του λίνουξ και έτσει όλοι μαζί να προσπαθήσουμε για κάτι πιο άμεσο και πιο γρήγοα διαδιδόμενο , δείνο παράδιγμα που έβγαλα φωτοτυπίες με τα καλά του λινουξ και τα μύραζα στον κόσμο , στην πλατεία ελευθερίας Κατερίνης , και η ψηφοφορία να ανακοινωνεται στο περιοδικό.