Μια μεγάλη απώλεια - Απεβίωσε ο Dennis Ritchie

dsyrmalis | Πέμ, 10/13/2011 - 14:15 | 2' | 10

Φαίνεται πως σήμερα είχαμε μια πραγματικά μεγάλη απώλεια. Απεβίωσε σε ηλικία 71 ετών ο Dennis MacAlistair Ritchie. Πρόκειται για τον άνθρωπο που δημιούργησε τη γλώσσα C και έναν απο τους δύο ιδρυτές του Unix χάρη στο οποίο οφείλουμε και το Linux αλλά και άλλα λειτουργικά συστήματα όπως αυτά της οικογένειας BSD.
Κλασσικό παραμένει και το βιβλίο του "The C Programming Language" που πρωτοεκδόθηκε το 1978 και που συχνά το αποκαλούμε απλώς K&R.(Kernighan&Ritchie)
O Dennis Ritchie ήταν γνωστός ως drm. (η email του διεύθυνση στα Bell Labs αλλά και στα newsgroups. Τελειώνοντας να σημειώσουμε πως όσοι στο πρώτο μας πρόγραμμα γράφουμε "Hello World" το οφείλουμε και αυτό στον drm. Το μόνο που έχουμε να πούμε για αυτό τον άνθρωπο είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ για την τεράστια προσφορά του και να εκφράσουμε τη λύπη μας για αυτή την πραγματικά μεγάλη απώλεια.




Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Γι αυτον ομως δεν θα βοα το διαδικτυο για κανενα χρονο ,για να τον υμνει ποσο σοφος,πρωτοπορος,οραματιστης,μεγαλοφυης,αγιος και σχεδον θεος ηταν.........βλεπετε δεν ειναι jobs .......οι συγκρισεις  αναποφευκτες.....Καλο ταξιδι dennis..... ο κοσμος σου οφειλει παρα πολλα....και να ξερεις οτι η πληροφορικη θα ηταν διαφορετικη χωρις εσενα....

Έτσι είναι φίλοι μου, αυτός δεν είχε κανά εκατομμύριο λοιμοκτονούντα Κινεζάκια στη δούλεψη του.
Ούτε πουλούσε τα "οραμματά" του ως μαύρο χαβιάρι για να πλουτίζει. Η C είναι δωρεάν και ελεύθερα διακινούμενο αγαθό για όλους, όχι gadgets επίδειξης νεοπλουτισμού. Καλό ταξίδι Ritchie.

Βραβείο Τιούρινγκ το 1983, Εθνικό Μετάλλιο Τεχνολογίας το 1998, εργάστηκε από το 1967 στα περίφημα Bell Labs - πόσα πράγματα που σήμερα θεωρούμε δεδομένα ανακαλύφθηκαν εκεί...

Θα μου επιτρέψεις Διονύση, να κάνω μια διόρθωση.

Το σημαντικότερο δημιούργημα του κ. Ρίτσι, εκτός από τη γλώσσα C, ήταν το Unix. Αυτός μαζί με τον Κεν Τόμσον πρακτικά έφτιαξαν αυτό το λειτουργικό σύστημα που λέγεται Unix. Και σε αυτόν πρακτικά οφείλεται και η ύπαρξη του Linux, το οποίο πρακτικά είναι ένα Unix-οειδές...

Δημήτρη δεν διαφωνούμε. Τυχαία έβαλα πρώτα τη γλώσσα C. Αυτή είναι η επίσημη ιστοσελίδα του:
http://www.cs.bell-labs.com/who/dmr/ Ιστορικό ενδιαφέρον νομίζω πως έχει αυτό το link: http://cm.bell-labs.com/cm/cs/who/dmr/otherunix.html
Και μερικές ατάκες του απο τη Wikipedia:

  • "UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." (Το UNIX είναι βασικά ένα απλό λειτουργικό σύστημα, πρέπει όμως να είσαι ιδιοφυΐα για να καταλάβεις την απλότητα.)
  • "I am not now, nor have I ever been, a member of the demigodic party." (Δεν είμαι τώρα, ούτε έχω ποτέ υπάρξει, μέλος του κόμματος των ημίθεων.)
  • "Usenet is a strange place." (Το Usenet είναι περίεργο μέρος.)

// Από tomkat
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>

int main(int argc, char *argv[])
{
      printf("\nΣ'ευχαριστούμε Dennis Ritchie, ");
      printf("για την προσφορά σου στην πληροφορική !!\n");
      printf("Αναπαύσου εν ειρήνη !!\n");
      printf("Ένας μαθητής σου ...!\n");

      return 0;
}

Καλο  ταξιδι Ντενις !Το iphone καποια στιγμη θα ξεχαστει γιατι τηλεφωνα θα βγουνε στο μελλον απειρα.Η c είναι απο τις πρωτες γλωσσες προγραμματισμου που μαθαινει καποιος φοιτητης πληροφορικης .Το unix εξελιχθηκε σε bsd, linux κ.α κ στην πραγματικοτητα υπαρχει ακομα.Αρα να μην εχουμε αμφιβολιες για το ποιον θα θυμουνται οι επομενες γενιες.Να πω την αληθεια τον Ritchie τον ηξερα ενω τον Jobs τον εμαθα τωρα.

bakoulis]Έτσι είναι φίλοι μου, αυτός δεν είχε κανά εκατομμύριο λοιμοκτονούντα Κινεζάκια στη δούλεψη του.

Ούτε πουλούσε τα "οραμματά" του ως μαύρο χαβιάρι για να πλουτίζει. Η C είναι δωρεάν και ελεύθερα διακινούμενο αγαθό για όλους, όχι gadgets επίδειξης νεοπλουτισμού. Καλό ταξίδι Ritchie.

 

+1.000.000

Δυστυχώς ήμουν από αυτούς που δεν πήραν είδηση την... είδηση! Είναι πραγματικά μία μεγάλη απώλεια για την επιστημονική κοινότητα το ότι ο Dennis Ritchie απεβίωσε. Το έργο του θα μας σημαδεύει όλους, τόσο αυτούς που τον γνωρίζουν όσο και αυτούς που δε θα τον μάθουν ποτέ.

Btw, γνώριζα τόσο τον Jobs από παλιότερα όσο και τον Ritchie απ' όταν ξεκίνησα να σπουδάζω Πληροφορική. Δεν είναι ντροπή να μην ξέρει κανείς κάποιον από τους 2 ή και τους 2. Θεωρώ μεγαλύτερη ντροπή να μην ξέρει κανείς ΓΕΝΙΚΑ σε ποιους οφείλει ιστορικά (και όχι μόνο) που οφείλει αυτά τα οποία θεωρούνται αυτονόητα στη σημερινή ζωή.