Περι Steve Jobs και των δηλώσεων του Richard Stallman

dsyrmalis | Τρί, 10/11/2011 - 10:59 | 4' | 21

Ποτέ δεν υπήρξα φανατικός οπαδός του Richard M Stallman. Αντίθετα κάποιες φορές θεωρώ πως είναι υπερβολικός και χάνει με τη συμπεριφορά του το όποιο δίκιο έχει. Στην περίπτωση όμως της κριτικής του προς τον Steve Jobs δεν έχω παρα να συμφωνήσω απολύτως. Ας δούμε όμως τι δήλωσε ο Stallman για τον Steve Jobs αντίθετα με το πνεύμα της εποχής και κόντρα στο κλίμα που δημιούργησαν τα ΜΜΕ για το θάνατο του:

 "Steve Jobs, the pioneer of the computer as a jail made cool, designed to sever fools from their freedom, has died.


As Chicago Mayor Harold Washington said of the corrupt former Mayor Daley, "I'm not glad he's dead, but I'm glad he's gone." Nobody deserves to have to die - not Jobs, not Mr. Bill, not even people guilty of bigger evils than theirs. But we all deserve the end of Jobs' malign influence on people's computing.

Unfortunately, that influence continues despite his absence. We can only hope his successors, as they attempt to carry on his legacy, will be less effective."

"Ο Steve Jobs, ο πρωτοπόρος του να κάνει τους υπολογιστές-φυλακή να φαίνονται ωραίοι και που σχεδίασε να αποκόψει τους ανόητους απο την ελευθερία τους, πέθανε.

Όπως ο Δήμαρχος του Σικάγο Harold Washinghton είπε για τον πρώην διεφθαρμένο Δήμαρχο Dalley, "Δεν είμαι χαρούμενος που πέθανε, αλλά χαίρομαι για την απουσία του." Κανείς δεν αξίζει να πεθάνει- ούτε ο Jobs, ούτε ο Bill Gates, ούτε ακόμα άτομα που είναι ένοχοι για μεγαλύτερα εγκλήματα απο τα δικά τους. (Του Jobs και του Gates). Όλοι όμως αξίζουμε τον τερματισμό της επιρροής του Jobs στους υπολογιστές των ανθρώπων. 

Δυστυχώς αυτή η επιρροή συνεχίζεται παρά την απουσία του. Μπορούμε μόνο να ελπίσουμε πως οι διάδοχοι του, καθώς θα επιχειρούν να συνεχίσουν την παρακαταθήκη που άφησε, να είναι λιγότερο αποτελεσματικοί."

Ο Richard Stallman έχει απόλυτο δίκιο και κάποιος επιτέλους έπρεπε να βγει και να πει αυτά τα πράγματα. Δεν το περιμέναμε βέβαια απο τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Τον Steve Jobs τον ενοχλούσε να μπορεί να καταλαβαίνει ο χρήστης το πως λειτουργεί ο υπολογιστής του. Όλα αυτά χωρίς να αναφέρουμε τις συνθήκες των εργαζομένων στα εργοστάσια της Apple στην Κίνα. Δεν χαίρομαι λοιπόν που πέθανε αλλά χαίρομαι για την απουσία του και λυπάμαι για την επιρροή του.

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

 ολη η ουσια....εγκρινεται και καταγραφεται στις ιστορικες ατακες  .............. Δεν χαίρομαι λοιπόν που πέθανε αλλά χαίρομαι για την απουσία του και λυπάμαι για την επιρροή του.

Πες τα χρυσόστομε dsyrmalis. Άντε γιατί μας τα έχουν κάνει τσουρέκια την τελευταία βδομάδα με τον Jobs οι γυφτοκουλτουριάριδες. Για να μη παρεξηγηθώ, δεν είναι κακό να σου αρέσουν τα gadgets και μένα μ'αρέσουν, αλλά όλη αυτή η μεταθανάτια υστερία, για τον άνθρωπο που οραματίστικε τους υπολογιστές-φυλακή, από ανθρώπους που το μόνο που κάνουν με τον υπολογιστή τους ή το gadget τους, είναι να παίζουν Angry Birds και άντε και λίγο facebook, είναι το λιγότερο εμετική. Σαν τον "μεγάλο στοχαστή" (σύμφωνα με το Forbs) πρωθυπουργό μας και φανατικό ipad user (τα Angry Bird που λέγαμε) που με αφορμή το θάνατο του Jobs, έγραψε στο twitter μερικές (σκόρπιες;) σκέψεις σαν αποχαιρετισμό, στον άνθρωπο που τον ενέπνευσε να φτιάξει το κράτος-φυλακή. Φυσικά ακολούθησε τσουνάμι φιλοφρονήσεων από τους απανταχού Έλληνες twitters! Άντε βρε, με το καλό και με έναν πλανήτη-φυλακή, στα πρότυπα της προφητικής του ρήσης πριν 2 χρόνια στη σοσιαλιστική διεθνή (ΔΙΕΘΝΗ!) "...we need a global goverment and we need it now"
Προκαταβολικά συγνώμη, που μου βγήκε λίγο πολιτικοποιημένη ή άποψη, αλλά της δύσκολες μέρες που ζούμε, είναι πολύ δύσκολο να μη σκεφτόμαστε πολιτικά το κάθε τι που μας συμβαίνει.

Συγγνώμη που το λέω, αλλά μάλλον αυτές οι εχθρότητες από την πλευρά των "πιγκουίνων" δεν θα πηράξουν και πολύ τα "μήλα"...
Επίσης, δεν θα ήταν καλύτερα να ασχοληθούμε λίγο με τα Windows 8 (τα οποία προβλέπονται ακόμα πιο γελοία) από το να βριζουμε ένα νεκρό?

Σωστά όλα αυτά που είπατε. Και δεν είναι μόνο οτι δεν ήθελε ο χρήστης να ξέρει πως λειτουργεί το MAC του. Επειδή κάποιες εταιρείες έβγαζαν ανταλλακτικά για MAC, ήθελε να τους δυσκολεύσει και αυτούς και να είναι ασύμβατα. Έτσι όλοι θα αγόραζαν ακόμα και καλώδια της Apple. Έλεος δηλαδή. Για να μην πιάσουμε τα θέματα με τα DRM και τη μουσική στο iphone κλπ.
@bakoulis Πραγματικά και εγώ δεν άντεχα να ακούω αυτά τα άτομα να τοn λένε οραματιστή και πρωτοπόρο. Καλά τους χαρακτήρισε ο Stallman "fools" και καλά κάνεις και τα χαρακτηρίζεις όλα αυτά εμετικά. Το να δένεις με αλυσίδες συσκευές και χρήστες δεν είναι καινοτομία.
@antoni4040 Δεν βρίζουμε κανένα νεκρό. Κάνουμε κριτική στις ιδέες, σε αυτά που έκανε και σε αυτούς που τον αποθεώνουν και είναι άσχετοι στην πραγματικότητα. Ξέρεις για νεκρούς σε κάποια εργοστάσια στην Κίνα αλήθεια; Αυτούς δεν τους αποθέωσε κανείς.

Antoni4040]Συγγνώμη που το λέω, αλλά μάλλον αυτές οι εχθρότητες από την πλευρά των "πιγκουίνων" δεν θα πηράξουν και πολύ τα "μήλα"...
Επίσης, δεν θα ήταν καλύτερα να ασχοληθούμε λίγο με τα Windows 8 (τα οποία προβλέπονται ακόμα πιο γελοία) από το να βριζουμε ένα νεκρό?

επειδή είμαι περίεργος και επειδή γυρω μου συμβάινουν πράγματα που είτε δεν τα αντιλαμβάνομαι είτε δεν έχω τον χρόνο για να ενημερωθώ .... μου κάνεις ένα μπριφινγκ (σικ) να μου παρουσιάσεις τους λόγους για τους οποίους τα windows 8 (πότε θα βγούνε αυτά και δεν το πήρα είδηση) είναι πιο γελοία και από τα windows 7 ?
και δεύτερον γιατί να αφήσουμε την apple και να ασχοληθούμε με τα windows 8 ?
 δεν ζητάω τίποτα πολλά , μια μίνι ενημέρωση για να μην πεθάνω αγράμματος ....

Αγαπητέ g.b....
Μου φαίνεται πιο σωστό να "θάβουμε" την Microsoft αντί για την Apple για τους εξής λόγους:
1) Το OS της, τα Windows, είναι ασταθή, ακριβά, γεμάτα ιούς και εντελώς "κλειστά",
2) Το μόνο hardware που βγάζει είναι πληκτρολόγια και ποντίκια (εγώ, πάντως, προτιμώ τη Logitech...),
3) Το MS Office είναι ακριβό (άσε που δεν παίζει στο Linux...),
4) Και μόνο που βλέπεις την οθόνη των Windows 8 αναγουλιάζεις (είναι φτιαγμένη για tablet),
5) To be continued...
Λοιπόν???  

Αντώνη, υπο μια έννοια το MAC OS X μπορεί να συγκριθεί πιο σωστά αφού και τυπικά είναι Unix, ενώ τα Win όχι. Έχει πάρει την πιστοποίηση Unix. Το core του έχει φτιαχτεί πάνω σε Unix και έχει παρει κομμάτια απο το FreeBSD και ίσως και απο το NetBSD και το Open. Σε πληροφορώ οτι αν ήταν η Apple μονοπώλιο στη θέση της Microsoft ίσως τα πράγματα να ήταν πολύ χειρότερα. Πρόκειται για μια εταιρεία που δεν έκλεινε απλώς το λογισμικό, αλλά και το Hardware. Ακόμα και τα κινητά τηλέφωνα.
Αυτά που αναφέρεις για τα Windows παίρνουν πολύ συζήτηση. Πλέον έχουν βελτιωθεί αρκετά. Προσωπικά τα έχω σχεδόν μόνο ως παιχνιδομηχανή και για συμβατότητα με τον υπόλοιπο κόσμο. Και καλύτερα να ήταν τα Windows, πάλι Linux θα χρησιμοποιούσα αφού μου ταιριάζει η άδεια τους και η φιλοσοφία τους. Το πολύ πολύ αν είχαν κάτι καλό να ζητούσα να φτιαχνόταν κάτι ανάλογο ή καλύτερο στο Linux. 

Όσο και αν συμφωνώ με την κριτική προς τον Steve Jobs που εκφράζεται σε αυτό το άρθρο, δυστυχώς είναι τόσο μονόπλευρη όσο και οι διθύραμβοι των ΜΜΕ. Γιατί θέλω να πιστεύω ότι βασικός στόχος του Jobs δεν ήταν να κάνει τους υπολογιστές ή τα τηλέφωνα κλειστά και ελεγχόμενα συστήματα. Στόχος του ήταν να προσφέρει ολοκληρωμένα προϊόντα με πολύ καλή εμπειρία στον χρήστη. Και καθώς τα στάνταρτ που έθετε ήταν πολύ υψηλά (η εμμονή του με τη λεπτομέρεια είναι πασίγνωστη), ήταν σχεδόν αναπόφευκτο να δημιουργήσει κλειστά συστήματα. Σκεφτείτε πόσο πιο εύκολο είναι να γίνει «σωστά» ένα λειτουργικό που τρέχει σε ελεγχόμενο hardware (MacOS) σε σχέση με ένα λειτουργικό που τρέχει σε οποιοδήποτε hardware (Windows, Linux). Προφανώς αυτό συνδυάστηκε άψογα με τις επιχειρηματικές επιδιώξεις της Apple -- μπορεί να πει κανείς και ότι αυτά τα δύο αλληλοτροφοδοτούνταν.

Πιστεύω πάντως ότι το να βλέπει κανείς μόνο τη μία από τις δύο πλευρές της ιστορίας αυτής είναι απλώς άδικο, και στην προκειμένη περίπτωση για αυτό το λόγο θεωρώ τη δήλωση του Stallman ελαφρώς προσβλητική -- μάλλον πάλι χάνει το δίκιο του με τον τρόπο που εκφράζεται.

Έχεις ένα δικιο, dsyrmails, αλλά, από την δική μου εμπειρία, τo Mac OS είναι πολύ καλύτερο από τα Windows...
Επίσης, συμφωνώ πάρα πολύ με τον nplatis... 

Nplatis έχει μια λογική αυτό που λες. Αλλά ακόμα και έτσι να είναι επέτρεψε μου όχι απλώς να διαφωνώ, αλλά τη νοοτροπία που υπάρχει στα Mac να τη θεωρώ και "εχθρική-αντίπαλη" προς εμένα που έχω άλλη φιλοσοφία. Θα τα δεχόμουν σε ένα μικρό βαθμό όλα αυτά αν στους υπολογιστές που έχω δεν λειτουργούσαν σωστά τα Windows XP, τα Vista, τα 7, οι δεκάδες διανομές Linux, το OpenBSD, το FreeBSD και το NetBSD. Και υπάρχουν εκατομμύρια διαφορετικά pc ανα τον κόσμο με ίδιο chipset αλλά απο διαφορετικές εταιρείες, με διαφορετικά λειτουργικά, διαφορετικές εκδόσεις καρτών γραφικών, με διαφορετικούς drivers κλπ. Επίσης, αν δεν λειτουργούσαν σωστά εκατομμύρια κινητά με Android απο διαφορετικούς κατασκευαστές. Και κυρίως αν δεν υπήρχαν 13 αυτοκτονίες και απόπειρες στο εργοστάσια της Κίνας που κατασκευάζονται τα iphone μέσα σε ένα χρόνο. Δεν ήξερε πως αυτοί οι άνθρωποι εργάζονταν 12 ώρες την ημέρα, επι 6 ημέρες την εβδομάδα για ένα κομμάτι ψωμί; Ψάξε λίγο για τα Foxconn factories στην Κίνα και για τους δέκα νεκρούς και θα δεις οτι τα πράγματα είναι κάπως περίεργα.

Παιδια...καλες οι νεκρολογιες και οι μετα θανατον επαινοι και κριτικες.Ομως,το θεμα εχει ως εξης:περα απο αδιαμφισβητητα πρωτοπορος,ο Jobs ηταν ΚΑΙ ο ορισμος του φασιστα.Κλειστα λειτουργικα?Ασυμβατοτητες με περιφεριακα?DRM?Τι να πρωτοθυμηθω?Κατα βαση,ο Jobs,πουλουσε design,οχι λειτουργικο.Ενταξει,ειπαμε...αλλα μην το αφοδευσουμε κιολας..Ενας υπολογιστης,ειναι ΠΟΛΛΑ περισσοτερα απο status symbol παιδια.Φυσικα,τα ιδια και χειροτερα,ισχυουν για τον Bill.Λυπαμαι που πεθανε,και μαλιστα ετσι,μα...δεν λυπαμαι για την απουσια του.

Γιατί, το "90 hours/week and LOVING it" πού το πάμε; Ή την αυτοκτονία του άλλου του φουκαρά που έχασε το πρωτότυπο του iPhone; Ο Jobs είχε καταλύσει κάθε έννοια εργασιακής αξιοπρέπειας ακόμη και στις ΗΠΑ. Σαν εργοδότης ήταν το υγρό όνειρο του Milton Friedman και του Friedrich Hayek. Κανονικά, θα μου ήταν αδιάφορος - συναισθηματικά - ο θάνατός του. Όμως απεχθάνομαι όλα τα αρνητικά που πρέσβευε (κλειδωμένο λογισμικό και υλικό, DRM, πόλεμος - ηλιθίων - πατεντών αντί υγιούς ανταγωνισμού, εμετικό μάρκετινγκ κλπ). Δεν έχω βέβαια αυταπάτες ότι δεν θα βρει μιμητές. Έχτισε μια εταιρική κουλτούρα, η οποία είναι χούι και για τα διοικητικά στελέχη και για τους τεχνικούς και για τους πελάτες. Κι ως γνωστόν, πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι.

Είμαι κατά όλων των αρνητικών που πρέσβευε ο Jobs. Έτσι, για μένα ο θάνατός του αντιπροσωπεύει μια μικρή επιβράδυνση στην εξάπλωσή τους. Αυτό όμως που με κάνει να θέλω να θέσω τέρμα σε κάθε έννοια πολιτικής ορθότητας είναι το cult of personality που αναπτύχθηκε γύρω από τον Jobs με την έγκριση και ενεργό υποστήριξη του ιδίου. Σ'αυτό ο Jobs για μένα είναι όμοιος με τον Στάλιν, τον Σαντάμ Χουσεΐν, τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και κάθε παρόμοιο "πατερούλη", οι δε νεκρολογίες που τον εξυμνούν κυριολεκτικά μου φαίνονται άθλιες.

Θεωρώ πολύ πιο εύστοχα τα εξής άρθρα:

"Νεκρολογία για έναν... ροκ σταρ*" του Γαλαξιάρχη (από τον "Παραλληλογράφο")

και

"Στιβ Τζομπς: η ξεδιάντροπη αγιοποίηση ενός αδίστακτου καπιταλιστή" από το aformi.gr

Ακόμη, η συνεισφορά του στην πληροφορική με τα iMoan και iBad ήταν απολύτως αρνητική. Ως τέως χρήστης iMoan 3G έχω να σύρω τα εξ αμάξης στην Apple και στους πιστούς της οπαδούς: Από πού ν'αρχίσω; Από το ανύπαρκτο σήμα της συσκευής; Από την απαράδεκτα μικρή διάρκεια ζωής της μπαταρίας; Από το ότι αρχικά δεν υποστήριζε MMS; Από την - ουσιαστική - ποινικοποίηση του jailbreak; Από το ότι αρχικά δεν είχε ελληνικούς χαρακτήρες για SMS; Από το ότι, έτσι και το έβαζες στην κωλότσεπη, στράβωνε το σασί και πλέον η κάρτα SIM δεν έκανε σωστή επαφή (και μετά σου έλεγε η αντιπροσωπεία ότι "δεν καλύπτεσαι από εγγύηση" γι'αυτό; Έλεος δηλαδή! Η δε νοοτροπία της γκατζετιάς που προήχθη με τα lifestyle σχεδίασης MacBook και, σε χειρότερο ακόμα βαθμό, με τα iMoan και iBad έκανε ιδανικό το να παίζει κανείς Angry Birds και να βλέπει τσόντες στο κινητό internet αντί να κάνει ο,τιδήποτε άλλο. Κι όσο για τους νάρκισσους που μου έρχονται στην παραλία με το MacBook ή το iBad για να πουλήσουν μούρη, εκεί φαίνεται ακόμα πιο έντονα η απαράδεκτη επιρροή του Jobs.

Για να μην πω για το ότι η επιρροή των άθλιων αυτών συσκευών μας οδήγησε στα εκτρώματα που ακούν στα ονόματα Gnome 3 και Unity και γίνω πάλι κακός.

Έλεγα στο προηγούμενο σχόλιό μου ότι ο θάνατος του Jobs θα ήταν απλά μια μικρή επιβράδυνση στη ζημιά που έκανε με τις πρακτικές του και τελικά δικαιώνομαι.

Δυστυχώς ο Jobs ακόμη κι από τον τάφο εξακολουθεί - σα βρυκόλακας - να κάνει ζημιά στον ελεύθερο ανταγωνισμό:

Όπως αποκαλύπτει ο Florian Mueller, μια πατέντα σχετικά με heuristics οθονών αφής επιτρέπει στην Apple να απαγορεύει την κυκλοφορία νέων tablets με Android ανεξαρτήτως μάρκας στην Αυστραλία και ήδη άρχισε να κινείται η "καλή" μας Apple προς αυτήν την κατεύθυνση και σε άλλες χώρες, κάνοντας αρχή - βεβαίως - από την κατ'εξοχήν δικτατορία του copywrong και του patent trolling, τις ΗΠΑ:

http://fosspatents.blogspot.com/2011/10/steve-jobs-patent-enables-apple-to-shut.html

Εγώ δεσμεύομαι ότι δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να αναπτύξω λογισμικό για συσκευές Apple. Τέτοιες πρακτικές οφείλουν να αντιμετωπίζονται με μποϋκοτάζ από την κοινότητα της πληροφορικής ώστε να τους μείνουν οι πατέντες αμανάτι: hardware χωρίς software είναι άχρηστο. Η Apple κήρυξε τον πόλεμο σε όλο τον κόσμο της πληροφορικής και η φιλειρηνική και μετριοπαθής αντιμετώπιση που επεφύλαξε ο Τσάμπερλαιν στον Χίτλερ έχει ιστορικά αποδειχθεί πόσο αποτυχημένη είναι.

"Σαν εργοδότης ήταν το υγρό όνειρο του Milton Friedman και του Friedrich Hayek."
Όλα τα λεφτά αυτή η ατάκα.

Τώρα αυτά με τις πατέντες όπως και αυτά περί των συνθηκών εργασίας στην Κίνα δεν νομίζω ότι αφορούν μόνο την Apple. Η Foxconn κατασκευάζει για λογαριασμό πάρα πολλών εταιρειών (http://en.wikipedia.org/wiki/Foxconn#Clients) απλώς η Apple τυχαίνει να είναι από τους πιο μεγάλους πελάτες και τους πιο αναγνωρίσιμους.

Επίσης μπορούμε, νομίζω, να αναγνωρίσουμε ποιος είχε τη διορατικότητα να προωθήσει (όχι ασφαλώς να δημιουργήσει) το ποντίκι και το γραφικό περιβάλλον, όταν οι άλλοι επέμεναν στη γραμμή εντολών. Επίσης να διατηρήσει την Pixar και να την μετασχηματίσει από εταιρεία υπολογιστών υψηλών επιδόσεων σε υπερ-δημιουργική εταιρεία παραγωγής ταινιών.

Όπως ξαναέγραψα, απλώς με ενοχλεί η μονομέρεια.

Προσωπικά ούτε αγόρασα ποτέ Apple ούτε μάλλον πρόκειται, γιατί πάντα με ενοχλούσε η κλειστή φιλοσοφία τους.

Η Apple όχι απλά είναι αναγνωρίσιμος και μεγάλος πελάτης του στρατοπέδου συγκέντρωσης που ονομάζεται Foxconn, αλλά έχει την ιδιαιτερότητα ότι λατρεύτηκε και θεοποιήθηκε από τους φοιτητές των ανθρωπιστικών επιστημών - τρόπον τινά έχει καθιερωθεί ως η εταιρεία της οποίας τα μηχανήματα αγοράζουν ανθρωπιστές, άνθρωποι με δημοκρατικές ευαισθησίες κλπ.

Από την άλλη, εταιρείες όπως η IBM (νυν Lenovo), η HP, η Dell, η Compaq, η SGI, η Intergraph δεν επεδίωξαν να αποκτήσουν τέτοιο όνομα.

Το γεγονός λοιπόν ότι η Apple, η εταιρεία των "δημοκρατικά και ανθρωπιστικά ευαίσθητων ανθρώπων" αποδέχεται καταπατήσεις βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα εργοστάσια των subcontractors της καθιστά το - επιτυχημένο, ομολογουμένως - μάρκετινγκ που κάνει εδώ και χρόνια υποκριτικό, παραπλανητικό και γεμάτο ψευτιές. Καταλαβαίνω βέβαια ότι το μάρκετινγκ είναι η "επιστήμη" (γιατί ουσιαστικά περί ψευδοεπιστήμης πρόκειται, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα) του να πουλάς φύκια για μεταξωτές κορδέλες, αλλά και η ψευτιά έχει τα όριά της.

Αυτομάτως βεβαίως καθίστανται υποκριτές και οι "δημοκρατικά ευαισθητοποιημένοι" πελάτες της που με τις αθρόες αγορές τους επιβραβεύουν συνθήκες εργασίας που λίγο απέχουν από αυτές που εξασφάλιζε στους αιχμαλώτους πολέμου η σεπτή οικογένεια Quandt (ιδιοκτήτες της BMW) στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε ό,τι αφορά τώρα τη μετατροπή της Pixar σε εταιρεία παραγωγής ταινιών, σιγά τα ωά. Πρώτον, και να μη βρισκόταν η Pixar θα βρισκόταν κάποια άλλη εταιρεία να κάνει αυτήν τη δουλειά, δεύτερον οι ταινίες της είναι καλλιτεχνικά ασήμαντες. Ωραία εφέ, αλλά περιεχόμενο τετριμμένο ως ανεπαρκές. Θα ήταν ύβρις και ιεροσυλία να συγκριθεί οποιαδήποτε ταινία της Pixar με το "Χαρακίρι" του Kobayashi ή τον "Μεγάλο Δικτάτορα" του Τσάπλιν.

Όλα κ' όλα, η Apple έχει κάνει καταπληκτικές ανακαλύψεις! Τους προσωπικούς υπολογιστές, τα mp4, τα smartphones, τα tablets, το γραφικό περιβάλλον εργασίας κτλ... Και σήμερα, τα linux μπορούν και τρέχουν σε αυτές τις συσκευές (από άλλους κατασκευαστές, βέβαια...)! Όσο για το GUI, άστα να πάνε! Τι θέλω να πω? Θέλω να πω ότι η Apple δίνει υπέροχες ιδέες στα linux, αν το καλοσκεφτείς! Ασ' τους να συνεχίσουν...
Πριν το καταλάβουν θα ζουν σε έναν κόσμο που κυριαρχούν τα linux...
  

Αντώνη, οι υπολογιστές, τα personal computers και τα Laptop δεν ανακαλύφθηκαν ούτε απο την Apple ούτε απο τον Steve Jobs. Οι υπολογιστές υπήρχαν δεκαετίες πριν. To ίδιο ισχύει και για το Gui και το ποντίκι που σαν εφεύρεση ανήκει στον Doug Englebart (1965.) Το Gui ονομαζόταν oNLine System. Το αν ο Jobs δεκαετίες αργότερα το είδε απο τη Xerox είναι άλλο θέμα. Το ίδιο ισχύει και για τα smartphones που βγήκαν απο την ΙΒΜ, το mp4 και τα tablet pc.

Λογοπαιγνιο......Ανακαλυπτω =βρισκω κατι που ηδη υπαρχει.....εφευρισκω=δημιουργω κατι που δεν υπαρχει ως τωρα....Επομενως οντως ο jobs ανακαλυψε ολα αυτα που αναφερουν οι antoni -dsyrmalis...υπηρχαν,τα ειχαν εφευρει αλλοι,τα ηξεραν σχεδον ολοι και καποια στιγμη τα 'ανακαλυψε' και η apple...τα τυλιξε σε χρυσο περιτυλιγμα ,τα μοσχοπουλησε και επεισε τον κοσμο οτι αυτη δημιουργησε το συμπαν...Υ.Γ. αιωνια η μνημη του Γκεμπελς,αφησε πισω του καλους μαθητες..... 

Τι να πούμε και τι ν' ασχοληθούμε μ' έναν άνθρωπο που ξεκίνησε νομίζω φτωχός και παρ' όλα αυτά , απέλυε τα στελέχη του μόλις πάταγαν τα 30 τους χρόνια.

Επίσης τα 7άρια , μόνον γελοία δεν είναι και άν υπήρχαν εδώ και χρόνια τέτοια win , μπορεί εγώ τώρα να μην έτρεχα linux. Για να σοβαρευόμαστε λιγάκι και να μην γράφουμε ότι μας κατέβει και ότι διαβάζουμε στο νετ.

Συνεχίζω και λέω , ώρα του καλή και αέρα στα πανιά του. Είχα μια σκασίλα , τι να σας λέω. Το μόνο που τον ευχαριστώ είναι για το υπέροχο τότε και πρωτοποριακό iphone (αναφέρομαι στο πρώτο) το οποίο κυριολεκτικά άλλαξε τον τρόπο που λειτουργούν σήμερα τα τηλέφωνα. Έ, να του πούμε κι ένα ευχαριστώ κι ας μην είχε bluetooth, κάμερα της προκοπής, ας μην τράβαγε βίντεο , άς μην μπορούσες να βάλεις δικό σου ήχο κλπ. Ήταν ο τρόπος που δούλευε, που όποιος το πρωτοέβλεπε και δη πως αλλάζουν οι φωτογραφίες στην συλλογή και πως μεγεθυνόντουσαν με τα δάχτυλα που μέναν με το στόμα ανοιχτό. Ωραίες εποχές...