Άδεια GPL

xfreak | Παρ, 10/07/2011 - 14:48 | 1' | 3

Έχω ξεκινήσει ένα project και θέλω να το ανεβάσω στο sourceforge.net. Βέβαια δεν είμαι σίγουος για την άδεια GPL, με την οποία θέλω βέβαια να το δημοσιεύσω! Αποκτάει αυτόματα μόλις το ανεβάσω ή πρέπει κάπου να κάνω υπεύθυνη δήλωση ότι ειναι όντως δικός μου ο κώδικας;;
Ευχαριστω!
xfreak

Tags
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Σε κάθε αρχείο κώδικα πρέπει να αναφέρεις το copyright και σε τι license εκδίδεται το κάθε κομμάτι (συνήθως, σε σχόλιο στην αρχή του κάθε αρχείου). Μετά επισυνάπτεις ένα αρχείο COPYING ( ή και περισσότερα), ανάλογα με το πόσες άδειες χρησιμοποιείς.

Γεια και χαρά.

Η απάντησή αυτήαφορά ΜΟΝΟ την GPL.
Η πατρότητα του κώδικα είναι ευθύνη του συντάκτη του. Απ' αυτό το σημείο και μετά εφαρμόζεται και ισχύει η GPL. Με αυτήν διατηρείς (και στην συνέχεια παραχωρείς μέσω αυτής - copyleft) τα δικαιώματά σου.
Κατά συνέπεια:
- η GPL δεν σε προστατεύει στην περίπτωση που εσύ (ο συντάκτης) έχεις παρανομήσει, δεν την αφορά και δεν σε ελέγχει (ή απαιτεί πρόσθετες βεβαιώσεις)
- η GPL σε προστατεύει (εσένα και όλο τον κόσμο στον οποίο παραχώρησες τον κώδικά σου) απέναντι στην ορθή εφαρμογή της

Νομίζω σε κάλυψα. Θα επαναλάβω ότι τα παραπάνω ισχύουν για την GPL (ενώ ίσως όχι για άλλες παρόμοιες αλλά όχι ίδιες-συμβατές άδειες και δεν με ενδιαφέρει να αναφερθώ σε αυτές).

Τέλος, συγχαρητήρια τόσο για την συνεισφορά σου στην παγκόσμια κοινότητα ελεύθερου λογισμικού όσο και για την επιλογή της άδειας gpl η οποία στην Ελλάδα (εκτιμώ κυρίως λόγω άγνοιας) είναι παρεξηγημένη.

Καλημέρα!
Ευχαριστώ πολύ και τους δύο για την άμεση απάντηση, με καλύψατε απολύτως.
Αν και το project μου δεν είναι τίποτα μεγάλο, σκοπεύω να κρατάω το forum ενήμερο, μήπως ενδιαφερθεί κανείς να συμμετάσχει!
Ευχαριστώ και πάλι
xfreak