Linux Inside #5: Οργάνωσε online την εταιρεία σου

Editorial

Φίλε αναγνώστη,

Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κοινότητας του ελεύθερου λογισμικού είναι ότι είμαστε λίγοι, αλλά «φωνακλάδες». Για κάθε τι που γίνεται, για κάθε μία εξέλιξη και νέα δημιουργία, θα πούμε και θα γράψουμε τη γνώμη μας σε blogs, φορουμ και περιοδικό σαν κι αυτό, και πολλές φορές ξεπερνούμε κάποια όρια, που άλλες κοινότητες δεν θα ξεπερνούσαν.

Αυτή η υγιής, κατ' εμέ, συμπεριφορά οφείλεται βέβαια στο ότι εμείς «οι λινουξάδες» δεν είμαστε απλοί καταναλωτές της τεχνολογίας που αναπτύσσει κάποια απρόσωπη εταιρεία με εξίσου ανώνυμους developers (αναρωτιέμαι πόσοι χρήστες Windows έχουν διαβάσει έστω τα ονόματα προγραμματιστών του λειτουργικού τους). Ούτε είμαστε «κλειδωμένοι» σε κάποια συγκεκριμένη πλατφόρμα ή γραφικό περιβάλλον, επειδή χρησιμοποιούμε το Χ πρόγραμμα.

Αντίθετα, χρησιμοποιούμε το Linux με το γραφικό περιβάλλον που μας αρέσει και είμαστε όλοι συνεργοί και συμμέτοχοι στην κοινή προσπάθεια ανάπτυξης του ελεύθερου λογισμικού και του λογισμικού ανοικτού κώδικα. Με τις παρατηρήσεις μας προς τους developers, την αναφορά σφαλμάτων (bug reporting) στους μηχανισμούς που προσφέρει κάθε project που χρησιμοποιούμε ακόμα και με την άμεση υποβολή διορθώσεων (patches), κάθε χρήστης του Linux συμμετέχει με τον τρόπο του, άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο, στην ανάπτυξη του λογισμικού που χρησιμοποιεί στον υπολογιστή του.

Επιπλέον, η μαγεία του Linux είναι η γνώση του ότι, αν μπορείς και έχεις κάποια καλή ιδέα, μπορείς να την υποβάλλεις στην ομάδα ανάπτυξης του έργου που σε ενδιαφέρει για να την εξετάσουν. Αν μάλιστα είσαι λίγο... μερακλής και γράψεις λίγο καλό κώδικα για να υλοποιήσεις αυτήν την ιδέα και τον στείλεις στην ομάδα ανάπτυξης. τότε αυξάνονται οι πιθανότητες να δεις την δουλειά σου να ενσωματώνεται σε μια επόμενη έκδοση του προγράμματος ή της εφαρμογής. Αυτό είναι κάτι μαγικό, όταν συμβαίνει, πιστέψτε με και αξίζει να το δοκιμάσετε...

Για τους ίδιους ακριβώς λόγους, όμως, είμαστε και φωνακλάδες, υπέρ το δέον πολλές φορές. Πάρτε για παράδειγμα την «αναμπουμπούλα» με το Gnome 3. Μπορεί να προτιμώ να εγκαθιστώ στους υπολογιστές μου το KDE, και το Qt μου φαίνεται καλύτερο από το GTK για ανάπτυξη εφαρμογών, αλλά δεν χαίρομαι καθόλου όταν διαβάζω σε forum, blogs κλπ, διάφορα αρνητικά σχόλια από χρήστες του Gnome που δηλώνουν απογοητευμένοι από το Gnome 3 και τις αλλαγές που επέφερε στο αγαπημένο τους γραφικό περιβάλλον (άσχετα αν συμφωνώ με κάποια από αυτά). Προβληματίζομαι όταν κάποιοι προχωρούν παραπέρα γράφοντας πύρινα άρθρα για developers που έχουν χάσει το μπούσουλα, που δεν ακούν τους χρήστες, κοκ, και ενοχλούμαι όταν βλέπω κάποιους άλλους να βρίζουν όπου δουν τη λέξη Gnome 3, μιλώντας για “φασιστικη'νοοτροπία” των developers, κλπ.

Προς τι ο φανατισμός βρε παιδιά;

Δεν συμφωνώ καθόλου με όσους χίμηξαν να φάνε τον Jon McCann, βασικό designer του Gnome 3, ο οποίος σε συνέντευξή του στην Der Standard είπε το αυτονόητο, κατ' εμέ: Η ομάδα ανάπτυξης αποφασίζει προς τα που θα πάει αισθητικά, λειτουργικά και τεχνικά ένα έργο. Ακούει μεν τους χρήστες, διαβάζει τις προτάσεις τους, αλλά σε τελική ανάλυση τον τελευταίο λόγο τον έχουν οι developers. Μπορεί να κάνουν λάθος βέβαια, και δεν έχει συμβεί λίγες φορές αυτό, αλλά κι αυτό δικαίωμά τους είναι. Στην τελική, ένα ακόμα μαγικό στοιχείο του Linux είναι ότι οι ομάδες ανάπτυξης δεν είναι κλειστές κλίκες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι πόρτες τους είναι ορθάνοιχτες, και όποιος έχει πραγματικά καλή διάθεση μπορεί να συμβάλει στην πορεία ενός έργου. Θα μου πείτε, αυτό δεν μπορεί να το κάνει ο απλός χρήστης και θα έχετε δίκιο. Αλλά δεν νομίζετε ότι είναι λίγο υπερβολικό να ζητάμε από ανθρώπους που φτιάχνουν κάτι, συνήθως θυσιάζοντας τον ελεύθερο χρόνο τους, να αναπτύξουν εκείνο που εμείς έχουμε στο μυαλό μας και όχι εκείνοι; Δεν είναι... ράφτες που τους πληρώνουμε για να φτιάξουν κάτι. Είναι άνθρωποι σαν κι εμάς, που κάνουν κάτι από γούστο. Μην το ξεχνάμε αυτό.

Καλό φθινόπωρο να έχουμε!

Δημήτρης Καλαμαράς

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

>> ΑΦΙΕΡΩΜΑ

  • Feng Office CE
    Παρουσιάζουμε μια εξαιρετική λύση για να διαχειρίζεσαι έργα, έγγραφα, πελάτες, email και ραντεβού, χωρίς έξτρα κόστος και χωρίς να φοβάσαι για τα δεδομένα της επιχείρησης σου.

>> HIGHLIGHTS

  • Kernel Development
    Ο Γιάννης Τσιομπίκας γύρισε από τις παραλίες δριμύτερος. Καιρός να ξεσκουριάσουμε βουτώντας ξανά στην ανάπτυξη του πυρήνα, γράφοντας ένα από τα πιο βασικά και πιο πολύπλοκα κομμάτια του: τα processes!
  • Android 3.x
    Ο Άγγελος Νακούλας αποκαλύπτει τα νέα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες που μας φέρνει η νέα γενιά του Android...
  • Συγκριτικό: Εργαλεία Backup
    Ο Δημοσθένης Κοπτσής συγκρίνει τα καλύτερα προγράμματα για να κάνεις backup ενός ή περισσότερων συστημάτων Linux και όχι μόνο...
  • Επαγγελματικό DTP με Scribus και Inkscape
    Ποιος είπε ότι για επαγγελματική σελιδοποίηση χρειάζεσαι ντε και καλά Mac και QuarkXpress; Ο Σταύρος Τεμερτζίδης γράφει ένα βήμα προς βήμα οδηγό για να κάνεις σελιδοποίηση με το Scribus και το Inkscape
  • Εργαλεία για data deduplication
    Ο Βαγγέλης Μπαλάσκας σου μαθαίνει τα μυστικά του deduplication και τις κατάλληλες εφαρμογές για να γλυτώσεις από τα διπλά αρχεία.

>> LINUX LABS

  • Επεξεργασία εικόνας στο Gimp (Mέρος ΙΙ)
    Ο Σταύρος Τεμερτζίδης σε μαθαίνει να φτιάχνεις πορτρέτα και αποκαλύπτει τεχνικές ρετούς για να έχεις το βέλτιστο αποτέλεσμα.
  • Αξιοποίησε το YaST (Μέρος II)
    Ο Κώστας Κουδάρας συνεχίζει την εισαγωγή στο πιο ολοκληρωμένο ίσως κέντρο ελέγχου μιας διανομής Linux, αυτό του openSUSE.
  • ΕΛ/ΛΑΚ για Χημικούς
    Ο Κώστας Μπουκουβάλας κάνει μια επισκόπηση των προγραμμάτων ελεύθερου λογισμικού για την επιστήμη της Χημείας
  • LaTeX & Kile
    Ο Βασίλης Μαυρουδήςσε εισάγει στο LaTeX, μια εναλλακτική προσέγγιση στην στοιχειοθεσία εγγράφων, που υπόσχεται ακρίβεια και υψηλή ποιότητα!
  • Μαθηματικά Πακέτα: Maxima
    Ο... BDFL του Linux Inside σε μυεί σε ένα τα καλύτερα εργαλεία του ελεύθερου λογισμικού για υπολογιστική άλγεβρα.
  • Facebook από τη γραμμή εντολών
    O Δήμος Πούπος αποκαλύπτει ότι δεν χρειάζεσαι γραφικό περιβάλλον για να συνδεθείς στο FB, να γράψεις στον τοίχο σου και να στείλεις μηνύματα!
  • Hacking με το Anjuta
    Ο Σίμος Ξενιτέλλης σε εισάγει στον τρόπο του Anjuta για να αναπτύξεις το πρώτο σου πρόγραμμά, και να το ανεβάσεις στο github.
  • Android: Ανάπτυξη RSS Reader
    Ο Παναγιώτης Χρήστου σε στρώνει στο διάβασμα για να φτιάξεις επιτέλους έναν RSS reader της προκοπής για το Android σου και να διαβάζεις τα άρθρα του linuxinsider.gr!
  • Φτιάξε πακέτα RPM
    Ο Νίκος Ρούσσος, παράτησε το Slackware για τα μάτια της Fedora, και τώρα σου δείχνει πως να γράψεις  ένα spec της προκοπής για να χτίσεις τα δικά σου πακέτα RPM για την αγαπημένη διανομή.
  • Hack the planet!
    Ο Γιώργος Καπελλάκης σου δείχνει κόλπα και χακιές για την κονσόλα και το γραφικό περιβάλλον.

>> ΓΙΑ UBERGEEKS

  • Arduino + Xbee
    Ο Βασίλης Γεωργιτζίκης αφού κατάφερε να μιλήσει ασύρματα με το Arduino του μέσω του XBee, τώρα θέλει να το προγραμματίσει κιόλας από απόσταση... Το θέμα είναι, εσύ τι έκανες τόσο καιρό με το Arduino σου, ε; Ε; Λέγε!
  • E-shop pentest
    Ο Αναστάσης Στασινόπουλος περιγράφει μια αληθινή ιστορία που του συνέβη για να δεις πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να παραβιάσει το site σου, αν είσαι απρόσεκτος...

>> ΔΟΚΙΜΕΣ

  • Διανομές
    Ο Διονύσης Συρμαλής δοκιμάζει και παρουσιάζει τα: Sabayon 6, AntiX M11, Aptosid 2011.02, Mandriva 2011, και Peppermint
  • Εφαρμογές
    Ο Βαγγέλης Πετσιάς γράφει για τα: DiscWrapper, Webilder, Webian Shell, UMPlayer, traGtor και Silicon Empire 
  • Linux Gaming
    Ο Δημοσθένης Κοπτσής έπαιξε μέχρι τελικής πτώσης και παρουσιάζει με υπερηφάνεια τα Regnum Online και Osmos

>> ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ

  • Μάθε Linux
    Είσαι αρχάριος; Ρίξε μια ματιά σε αυτές τις σελίδες για να πάρεις μια ιδέα

>> ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΑΞΙΕΣ...ΟΙ ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ ΤΟΥ LINUX INSIDE

  • Ειδήσεις
    Τα σημαντικότερα γεγονότα του τελευταίου διμήνου με το πενάκι του Λευτέρη Κοσμά.
  • Το “μάτι” του πιγκουίνου
    Κριτικός σχολιασμός των ειδήσεων και παραλειπόμενα, η τακτική μας δόση από τον Θοδωρή Λύτρα
  • OWASP Updates
    Ο Κωνσταντίνος Παπαπαναγιώτου αφήνει για λίγο στην άκρη τα χρέη των... εφαρμογών για να παρουσιάσει τι ενδιαφέρον παρουσιάστηκε στο συνέδριο OWASP AppSec EU2011.
  • Academia
    Ο Βασίλης Βλάχος αποκαλύπτει για πρώτη φορά δημοσίως ότι εκτιμά πολύ τη Microsoft. Μάθετε γιατί...
  • Εκπαίδευση
    Το ελεύθερο λογισμικό ταιριάζει κυρίως με το σχολείο, λέει ο Γιάννης Κασκαμανίδης και παρουσιάζει mind mapping εφαρμογές για δασκάλους και μαθητές...
  • Web applications
    H Ελένη Καζάνη παρουσιάζει sites που αξίζει να επισκεφθούμε.
  • Linux Market
    Ο υποφαινόμενος προτείνει προϊόντα από τον κόσμο του Linux ...
Περιεχόμενα DVD

Όπως πάντα, το συνοδευτικό DVD του περιοδικού μας είναι πραγματικό πολυ-εργαλείο! Το ανανεωμένο μενού εκκίνησης (εικόνα δεξιά) επιτρέπει να τρέξετε ζωντανά και να εγκαταστήσετε το Sabayon 6 με περιβάλλον KDE, media center και netbook. Επιπλέον μπορείτε να δοκιμάσετε το Aptosid 2011.02, το PCLinuxOS Minime 2011.07, το AntiX M11 με IceWM ή FluxBox και φυσικά το Puppel XFCE του alfisti.

Επίσης, στο μενού εκκίνησης θα βρείτε την επιλογή Rescue Tools που σας οδηγεί σε ένα χρήσιμα εργαλεία, όπως το TinyCore για να εκκινήσετε παλιότερους υπολογιστές. το SuperGrubDisk για να επαναφέρετε το GRUB σας, το PartedMagic για να διορθώσετε προβλήματα στο δίσκο και να φτιάξετε κατατμήσεις, το CloneZilla για να κλωνοποιήσετε δίσκους ή κατατμήσεις, το memtest για έλεγχο της μνήμης, το HDD για να ελέγξετε τους δίσκους και το HDT για να δείτε το υλικό του υπολογιστή.
Σύνολο, 8 διανομές σε πολλαπλό boot!

>> DVD HIGHLIGHTS

  • Sabayon 6
    Το Sabayon 6 είναι μια γρήγορα εξελισσόμενη διανομή που βασίζεται στο Gentoo. Διαθέτει πυρήνα 2.6.39, GCC 4.5.2, KDE 4.6.4, Gnome 2.32, και LibreOffice 3.3.3, ενώ η νέα έκδοση έχει καλόγουστο artwork, μεγάλες βελτιώσεις στο διαχειριστή πακέτων Entropy και στο γραφικό κέλυφος, Entropy Store, αλλά και διορθώσεις στον εύχρηστο και αξιόπιστο εγκαταστάτη Anaconda. Περιλαμβάνει οδηγούς για κάρτες γραφικών AMDκαι NVidia αλλά και και αποκωδικοποιητές πολυμέσων.
  • AntiX M11 Jayaben Desai
    Το AntiX είναι δημιουργία ενός Βρετανού εκπαιδευτικού που ζει και εργάζεται μόνιμα στη χώρα μας. Βασίζεται στο Debian testing αλλά και στο Mepis. Είναι μια εξαιρετική διανομή για παλιότερα συστήματα αφού έχει ελάχιστες απαιτήσεις. Όπως λέει ο δημιουργός του, μπορεί να τρέξει ακόμα και σε παλιούς Pentium με μόλις 64 ΜΒ RAM. Παρά τις χαμηλές απαιτήσεις, όμως, το AntiX προσφέρει κάθε λειτουργία που υπάρχει στις μεγάλες διανομές. Θα βρείτε ένα κανονικό Κέντρο Ελέγχου από το οποίο μπορείτε να ρυθμίσετε από το Firewall μέχρι τη λήψη αντιγράφων εφεδρείας.
  • Aptosid 2011.02
    Το Aptosid, που παλιότερα ονομαζόταν Sidux, είναι μια διανομή που βασίζεται στο Debian unstable, δηλαδή στο ασταθές δέντρο του Debian. Στόχος είναι να μας δώσει μια πιο λειτουργική έκδοση του unstable με βάση το KDE, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί τη συμβατότητα με το Debian. Bασίζεται σε πυρήνα 2.6.39 με KDE 4.6.5. Δεν περιλαμβάνει Firefox όμως. Αν θέλετε να τον εγκαταστήσετε αναζητήστε το πακέτο iceweasel (έτσι ονομάζεται ο Firefox στο Debian) και εγκαταστήστε το.
  • PCLinuxOS 2011.07
    To PCLinuxOS είναι μια διανομή που αναπτύσσει ο Texstar με βάση το Mandriva αλλά με πολλές αλλαγές, όπως π.χ. το ότι χρησιμοποιεί το apt και το Synaptic για διαχείριση πακέτων, και όχι το urpmi. Στο DVD θα βρείτε την MiniMe έκδοση, μια μινιμαλιστική εκδοχή με ελάχιστες εφαρμογές που απευθύνεται σε όσους θέλουν να φέρουν τη διανομή τους απολύτως στα μέτρα τους. Πυρήνας 2.6.38, KDE 4.6.5 και ξεκινάτε να κατεβάζετε πακέτα!
Σχόλια

μια παρατήρηση, το τεύχος αυτό μου φάνηκε λίγο στεγνό και βαρετό σαν περιεχόμενο.

Επίσης μια πάγια παρατήρηση, τα δισκάκια που συνοδεύουν τα περιοδικά, είναι σχεδόν πάντα γρατζουνισμένα. Δεν ξέρω αν είμαι άτυχος ή παίζει κάποιο πρόβλημα στην μεταφορά του περιοδικού.

Φιλικά και με καλή διάθεση.

ssdff]
μια παρατήρηση, το τεύχος αυτό μου φάνηκε λίγο στεγνό και βαρετό σαν περιεχόμενο.

Επίσης μια πάγια παρατήρηση, τα δισκάκια που συνοδεύουν τα περιοδικά, είναι σχεδόν πάντα γρατζουνισμένα. Δεν ξέρω αν είμαι άτυχος ή παίζει κάποιο πρόβλημα στην μεταφορά του περιοδικού.

Αν έχεις οποιοδήποτε πρόβλημα με το δισκάκι (δεν αποκλείεται - κατά τη μεταφορά τα δένουν όλα μαζί οπότε όλο και κάποιο χαλάει), μπορείς πάντα να πάρεις τηλέφωνο στο 210-9238672 και να ζητήσεις το Τμήμα Κυκλοφορίας. Η κυρία που είναι υπεύθυνη θα σου στείλει ένα δωρεάν για αντικατάσταση.

Τώρα για το περιεχόμενο, είμαστε όλοι αυτιά. Τι θα ήθελες να διαβάσεις στα επόμενα τεύχη;

@ashton, μπορείς να πάρεις τηλέφωνο στο 210-9238672 και να ζητήσεις τεύχη.
Εναλλακτικά στείλε email προς το Τμήμα Κυκλοφορίας χρησιμοποιώντας τη φόρμα από το μενού Περιοδικό > Επικοινωνία