Linux home Server ή Host Account

LinuxFlame | Δευ, 07/04/2011 - 15:03 | 2' | 10

Για σας παιδιά είμαι καινούριος εδώ και ελπίζω να κάνω την ερώτηση στο σωστό Topic. Έχω στήσει ένα Linux Home Server προσπαθώντας να φιλοξενήσω μια σελίδα για μαθητές και φίλους. Η σύνθεσή μου είναι 1 Mbps upload. Η σελίδα είναι περίπου 150 MB χωρίς να έχω προσθέσει πολύ  περιεχόμενο, είναι στην πραγματικότητα μια κοινότητα, και έχει μια Msql περίπου 20 MB. Προς το παρών η κίνηση είναι μικρή και δεν έχω προβλήματα. Θέλω να ρωτήσω επειδή μου αρέσει και με διευκολύνει που την έχω σε δικό μου Server 

  1. Aξίζει τον κόπο να την κρατήσω εκεί μέχρι να έχω προβλήματα με το bandwidth ή να την μεταφέρω από τώρα σε ένα Host account;
  2. Ξέρω ότι χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη αλλά όσοι κάνετε τον κόπο και τη δείτε μπορείτε να μου πείτε κάποια πράγματα που ίσος είναι τελείως λάθος;

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

Φόρουμ
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Αν δεν έχεις πολύ μεγάλο traffic νομίζω ότι άνετα μπορείς να συνεχίσεις. Ποιά διανομή έχεις;

Ευχαριστώ πολύ για την άμεση ανταπόκριση.
Η σελίδα είναι στημένη σ ένα μηχάνημα σχετικά χαμηλών επιδόσεων

CPU   AMD 2 Gh
RAM  3GB
HD     80GB

Αυτή τη βδομάδα θα τη μεταφέρω σε ένα ισχυρότερο μηχάνημα.

CPU   P4 3 Gh FSB 800 Socket 775
RAM  4GB
HD     500GB

Για να δω αν θα έχει ουσιαστική διαφορά.
Το λειτουργικό είναι Ubuntu 10.04 Server Edition. Ο server είναι πιστεύω αρκετά καλά στημένος. Αυτό που με προβληματίζει ιδιαίτερα είναι ότι ακόμη και με υψηλή κίνηση κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν θα υπάρχει πρόβλημα αλλά όταν θα υπάρχουν πάνω από 10 ταυτόχρονοι χρήστες τα πράγματα θα είναι άσχημα. Πέραν του ότι η συντήρηση ενός server δεν είναι αστεία υπόθεση.

LinuxFlame, σου προτείνω να μην αλλάξεις καν server... Αυτός που έχεις είναι τέλειος για ένα site. Η PHP και η MySQL δεν βαραίνουν το σύστημα τόσο που να θέλεις πιο ισχυρό μηχάνημα. Οπότε εάν η μεταφορά αυτή σημαίνει επιπλεόν κόστος για εσένα σου συνιστώ να μην το κάνεις. Εάν φιλοξενούσες πολλά site (και εννοώ ΠΟΛΛΑ) ή το ένα site έτρεχε κανονική εφαρμογή με πολλά queries (και πάλι εννοώ ΠΟΛΛΑ) στην βάση δεδομένων τότε ίσως...

Το μόνο πρόβλημα γενικά με τους οικειακούς servers είναι η κατανάλωση ρεύματος. Εκεί απλώς να δεις εάν πράγματι σε συμφέρει, διότι υπάρχουν άριστοι servers με π.χ. 80/έτος και bandwidth 5GB που τελικά μπορεί να σε συμφέρει...

Από εκεί και πέρα νομίζω ότι το 1Mbps θα σε καλύψει για αρκετό καιρό, καθώς μεταφράζεται σε 125ΚΒ μεταφοράς δεδομένων. Εάν το site σου δεν είναι γεμάτο φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης θα σε καλύψει δεδομένου ότι μια τυπική σελίδα έχει μέγεθος περίπου 100-120ΚΒ (εάν δε υπολογίσεις ότι ορισμένες φωτογραφίες, αρχεία javascript, φύλλα css κ.τ.λ. cach-άρονται από τον browser μπορεί να μιλάμε για μεγέθη τις τάξης των 70-80ΚΒ για  τακτικούς χρήστες), που σημαίνει ότι η σύνδεσή σου μπορεί να εξυπηρετήσει άνετα 2 άτομα ταυτόχρονα (πράγμα που για να συμβεί θα πρέπει να μετράς επισκεψιμότητα σε χιλιάδες χρήστες ημερησίως) ακόμη και περισσότερους με αναμονή 1-2 δευτερόλεπτα που είναι λογική...

Πάντως, μην υποτιμάτε τα μηχανήματα σας ιδίως όταν τρέχουν *nix. ;Eνας AMD στο 2GHz  είναι σοβαρό και δυνατό μηχάνημα. Σκέψου ότι παλιότερα ολόκληροι servers πανεπιστημίων και ερευνητικών ιδρυμάτων δεν είχαν ούτε το 1/1000 των δυνατοτήτων του επεξεργαστή σου και λειτουργούσαν σωστά. Αυτή την στιγμή τρέχω σε εικονική μηχανή Ubuntu Server 11.04 ως web-server, ftp-server, mail-server και media-server έχοντας δώσει στην εικονική μηχανή έναν επεξεργαστή στα 2,13GHz και 1GB RAM και η καταναλωση μνήμης δεν έχει υπερβεί τα 77 ΜΒ!!!

Στον υπολογιστή που έχεις μπορείς ακόμα και να βάλεις αρκετούς Virtual Server. Χαρακτηριστικά να σου πω πως το Slackware.com τρέχει σε ένα Pentium III 600MHZ με 512 MB RAM...

Παιδιά σας ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια με βγάλατε από περίπλοκο δίλημμα. Τον τελευταίο καιρό έφαγα αρκετές εργατοώρες για το θέμα και αυτά που διάβαζα δεν κολλούσαν  με αυτά που υπολόγιζα. Χρησιμοποίησα ένα δωρεάν δοκιμαστικό πακέτο εταιρίας και ανέβασα τη σελίδα, υπήρχε μια μικρή διαφορά αλλά τίποτα σπουδαίο.
Http://fun4us.pwsdemo.gr  της Webprosector Ελλήνική στο Ηράκλειο Κρήτης και servers Γερμανία.

Apkoutsou το μηχάνημα δεν θα μου είναι επιπλέον κόστος το έχω είδη και θα χρησιμοποιήσω το τωρινό για Buckup server γιατί ποτέ δεν ξέρεις.  Από πλευράς κατανάλωσης τα πράγματα είναι καλύτερα και από ότι υπολόγιζα ίσος γιατί λόγο σπιτιού κάνω απίστευτα μικρή κατανάλωση και είμαι σε χαμηλές χρεώσεις.

Dsyrmalis στο άμεσο μέλλων θα προσπαθήσω να στήσω κάτι σε MultiSite  οπότε αναγκάστηκα θα χρησιμοποιήσω αρκετούς virtual servers. Ένα θεματάκι μου είναι  το domain γιατί τώρα δανείζομαι dyndns.org και δίνει μέχρι 2 δωρεάν. Με μια μικρή έρευνα που έκανα διαπίστωσα ότι το απλό domain στην Ελλάδα με Static IP από τον ISP κοστίζει ακριβότερα από αρκετά Hosting πακέτα με δωρεάν domain τουλάχιστον για τα πρώτα 2 χρόνια.

150mb για site είναι σεβαστό μέγεθος. Οπότε πιθανός έχεις πολλές photos ή pdf αρχεία κ.λ.π. κ.λ.π.
Λογικά αυτό σημαίνει οτι εφόσον ξεκίνησες έτσι, τότε θα συνεχίσουν να αυξάνονται.
Και αυτό θα ζορίσει πολύ το συστημά σου.

Και γενικώς αυτό που αναφέρει ο apkoutsou για τις php - mysql είναι σωστά εκτός κι αν τρέχεις Joomla-Wordpress ή κάτι παρόμοιο, ή αν είναι custom εφαρμογή και κακογραμμένη.
Αν πρόκειται να κρατήσεις το site σου απλό και λιτό δεν υπάρχει κανένας λόγος να πληρώνεις για hosting.
Αν όχι τότε θα πας αναγκαστικά σε αυτή τη λύση.
Και καλό είναι να το κάνεις νωρίς για να μην αντιμετωπίσεις προβλήματα μεταφοράς.
π.χ. ασυμβατότητα μεταξύ των εκδόσεων της php και της mysql (για λόγους ασφάλειας και αξιοπιστίας οι εταιρείες έχουν συνήθως παλιές versions).

Αποστόλη η σελίδα είναι  στην πραγματικότητα μια προσπάθεια να δημιουργήσω μια σελίδα με πολλές δυνατότητες για τους χρήστες ένα είδος κοινότητας.

  • Δημιουργία Δημόσιων, Ιδιωτικών και Κρυφών Ομάδων
  • Αποθήκευση και Κατέβασμα Αρχείων
  • Δημιουργία Album Φωτογραφιών
  • Δημιουργία και Συμμετοχή σε Forums
  • Μεταφορά και Προβολή Εξωτερικών ροών (RSS)
  • Chat σε Δημόσια και Ιδιωτικά και Πρωσοπικά κανάλια
  • Αποστολή Μηνυμάτων
  • Δημιουργία Σχέσεων
  • Προβολή Youtube Video
  • Αποθήκευση Συνδέσμων

κτλ
Έχω βάλει και ένα link αν θέλεις να τη δεις και χαρά μου αν θες να γίνεις και μέλος να μου πεις και την άποψη σου. Έχεις δίκιο για τα προβλήματα ασυμβατότητας μεταξύ των εκδόσεων της php και της mysql πρόσφατα είχα ένα θέμα σε μια μεταφορά. Η σελίδα είναι στημένη με Wordpress και από το panel  παρατηρώ ότι έχοντας βάλει τα περισσότερα από τα πρόσθετα που θέλω και με αρκετή χρήση δεν αντιμετωπίζω πρόβλημα. 
Πρόχειρες μετρήσεις που έκανα μου έδειξαν ότι οι σελίδες έχουν  μεγέθη τις τάξης των 70-80ΚΒ όταν cach-άρονται από τον browser όπως ακριβώς είπε και ο apkoutsou. Το θέμα μου είναι  ότι χρησιμοποιώ την ίδια σύνδεση και για προσωπική χρήση και είμαι αρκετή ώρα online όταν λοιπών κάνω upload κάτι κόβω upload από το Server. Νομίζω όμως ότι τα στατιστικά είναι όπως λέει ο apkoutsou αν πράγματι είναι έτσι δεν νομίζω να αντιμετωπίσω μεγάλο πρόβλημα. Θα έχω ρισκάρει όμως όπως είπες με  την ασυμβατότητας μεταξύ των εκδόσεων της php και της mysql σε μια ενδεχόμενη μεταφορά.

Κατ' αρχάς συγχαρητήρια και καλή συνέχεια με την σελίδα σου. Μια παρατήρηση μόνο, πρέπει να προσέξεις λιγάκι το εικαστικό κομμάτι. Για παράδειγμα το menu "διπλώνει" και το Links πηγαίνει σε δεύτερη σειρά. Επίσης το κοκκινοπό πλαίσιο που εμφανίζεται σε ορισμένα tags δεν εμφανίζεται ολόκληρο (π.χ. στο Δυνατότητες με την εγγραφή σας στο Fun4Us και στο Περιεχόμενα).
Θέλει λίγο ψάξιμο με το css.

Δεύτερον. Το upload δεν σε ενδιαφέρει, εκτός κι αν πρόκειται να ανεβάζεις αρχεία κάθε 5 λεπτά.
Ακόμα πιο απίθανο είναι να ανεβάζουν κάτι κάθε 5 λεπτά οι χρήστες.
Αν παρατηρήσεις, στο "πακέτο" σύνδεσης που δίνουν οι Internet providers το upload "κομμάτι" έχει διαφορετικές τιμές και είναι ξεχωριστό από το download. Υπάρχει λόγος για αυτό και μόνο η υπερβολική του χρήση επιδρά δραματικά στο συνολικό bandwith.
Σημείωσε δε οτι το να είσαι στο διαχειριστικό του wordpress και να καταχωρείς άρθρα δεν εντάσσεται στο upload.
Οπότε λοιπόν μην πολυσκοτίζεσαι γι αυτό, αν το δουλεύεις σε λογικά πλαίσια.

Τρίτον.
Τα μεγέθη των σελίδων όντως πρέπει να είναι (το πολύ) της τάξης που αναφέρατε.
Ομως το wordpress είναι "βαριά" εφαρμογή. Κάθε σελίδα του περιέχει πολλά require και include τα οποία με τη σειρά τους καλούν σελίδες που πολλές φορές έχουν ένα σκασμό functions που απλά περιμένουν το πότε θα χρησιμοποιηθούν, επιβαρύνοντας όμως συνολικά την εφαρμογή.
Και όσο προσθέτεις plugins και add ons και και και τα πράγματα γίνονται χειρότερα.
Επίσης το μοντέλο database (myisam) που χρησιμοποιεί δεν είναι ότι πιο γρήγορο υπάρχει.
Δυστυχώς είναι ο τρόπος που έχει σχεδιαστεί το wordpress (και όλα τα cms) που έχουν αυτά τα προβλήματα.

Αν ο αριθμός των χρηστών σου περιοριστεί σε μονοψήφιο αριθμό τα πράγματα βολεύονται.

Πάντως δύο σημαντικές παρατηρήσεις.
Το κυριότερο πρόβλημα σου δεν θα είναι αυτό καθε αυτό το μηχάνημα, το οποίο όπως αναφέρθηκε, είναι αξιοπρεπέστατο γι αυτή τη δουλειά.
Θα είναι η κατανάλωση του bandwidth σε συνδυασμό με το αυξανομένο μέγεθος του site.
Με λίγα λόγια online users χ mb
Και πάντα έχε κατά νου οτι τα προγράμματα αυτά έχουν σοβαρά προβλήματα ασφάλειας.
Οπότε θα πρέπει να κάνεις το καλύτερο δυνατό για να θωρακίσεις τον server σου. Διαρκώς...

Αποστόλη σ ευχαριστώ πολύ για τις παρατηρήσεις σου. Είχα την εντύπωση ότι το πρόβλημα με την αναδίπλωση του menu το είχα λύση αλλά.... Το πρόβλημα με το πλαίσιο της αρχικής σελίδας είναι καθαρά δική μου “κακοτεχνία”. Css δεν θέλω να πειράξω γιατί θα έχω πρόβλημα με της αναβαθμίσεις. Γενικά και το εικαστικό κομμάτι και το περιεχόμενο θέλουν αρκετή δουλειά ελπίζω σε λίγες μέρες που θα χαλαρώσουν λίγο οι επαγγελματικές μου υποχρεώσεις να ασχοληθώ εντατικότερα. Πάντως θα ήταν χαρά μου να ακούσω τις παρατηρήσεις σου και για άλλα θέματα που μπορεί να εντόπισες.
Τις τελευταίες μέρες είχα σημαντικό πρόβλημα με το traffic γιατί κάποιοι χρήστες κάναν download ένα respin του Ubuntu 10.04  που έχω φτιάξει και τα πράγματα ήταν απελπιστικά.
Η αλλαγή του μηχανήματος δεν θα γίνει τόσο γιατί πιστεύω ότι δεν είναι επαρκές αυτό που έχω, αλλά για να δω αν πραγματικά θα υπάρξει κάποια εμφανής διαφορά.
Όντως το wordpress είναι "βαριά" εφαρμογή και σε συνδυασμό με το buddypress γίνεται ακόμη περισσότερο. Με δοκίμες που έκανα με 6 ταυτόχρονους χρήστες που κάνα chat κτλ και με τριψήφιο αριθμό επισκεπτών δεν υπήρχε μεγάλο πρόβλημα. Παρόλα αυτά τα θέματα ασφάλειας που ανέφερες, η μελλοντική επέκταση της σελίδας αλλά και η αδυναμία μου να βρω μια υπηρεσία να ανεβάσω το 1GB iso που φιλοξενώ με έκαναν εξαρχής να σκέφτομαι τη λύση του Web Hosting.
Αυτό που μου λες δηλαδή Αποστόλη είναι ότι δύσκολα θα μπορέσω να συνεχίσω τη φιλοξενία της σελίδας σε Home Server;

 - Δεν νομίζω οτι θα έχεις πρόβλημα αν πειράξεις το css. Ρυθμίσεις μεγέθους είναι. Οπως το μενού π.χ.
Παρόλα αυτά δεν ορκίζομαι γιατί έχω καιρό να "πειράξω" wordpress, αλλά μπορείς πάντα να κρατάς backup το "δικό" σου css και να τα κάνεις σκάντζα όταν κάνεις αναβαθμίσεις και το ίδιο πάλι.
Συνήθως οι αναβαθμίσεις δεν αφορούν τα templates.

 - Δυστυχώς ναι. Το home web hosting είναι ακόμα δύσκολα εφικτό.
Οχι επειδή δεν έχουμε τα κατάλληλα μηχανήματα αλλά γιατί οι "υπηρεσίες" που θέλουμε να προσφέρουμε με τα sites μας ολοένα και αυξάνονται. Κι αυτό διαφοροποιεί πολλές παραμέτρους που παίζουν τελικά ρόλο.

Κατά τη γνώμη μου το hosting στο σπίτι αξίζει όταν έχεις ανεβάσει ένα portfolio, κάποια μικρά προγραμματάκια τα οποία θέλεις να τα κάνεις share με τον κόσμο κ.λ.π. κ.λ.π.
Για blogs, forums κ.λ.π.  και γενικώς οτιδήποτε "ταίζει" τον κόσμο με διαρκώς ανανεώσιμη και αυξανώμενη ύλη, αρχίζει και ξεφεύγει το πράγμα.

Παρ' όλα αυτά μην σε παίρνει από κάτω. Δοκίμασε και δεν πρόκειται να χάσεις κάτι.
Ούτε το κεφάλι θα σου κόψουν ούτε θα πληρώσεις παραπάνω ασφάλιστρα για το αμάξι ούτε τίποτα.
Εκτός ίσως από την γκρίνια από την γκόμενα/αίσθημα/γυναίκα κ.λ.π.
Αλλά αυτό μάλλον είναι το μόνο σίγουρο Laughing
Αντίθετα θα μάθεις αρκετά πράγματα.
Οπότε... it's up to you