Linux Kernel 3.0 (η επομενη εκδοση)

vagrale13 | Τετ, 06/01/2011 - 21:08 | 1' | 5

http://img689.imageshack.us/img689/8316/tmpx9m6xn.png

Εδω και δυο ημερες εχει ανακοινωθει απο τον Linus Torvalds, οτι η νεα εκδοση του πυρηνα (kernel)
δεν θα ειναι η εκδοση 2.6.40 αλλα, η εκδοση 3.0
Επισης, να αναφερουμε οτι η εκδοση Kernel 2.6.0,
ανακοινώθηκε για πρώτη φορά στις 18 Δεκεμβρίου 2003


Πηγη: https://lkml.org/lkml/2011/5/29/204

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Φαίνεται πως ο Linus συμφώνησε με τις εσωτερικές φωνές που άκουγε!!
"The voices in my head also tell me that the numbers are getting
too big. I may just call the thing 2.8.0. And I almost guarantee that
this PS is going to result in more discussion than the rest, but when
the voices tell me to do things, I listen
."
http://lwn.net/Articles/444314/

vagrale13]Επισης, να αναφερουμε οτι η εκδοση Kernel2.6.0, ανακοινώθηκε για πρώτη φορά στις 18 Δεκεμβρίου 2003

Πάντα το θυμάμαι το 2003 και την ανακοίνωση του 2.6 με νοσταλγία, και πάντα μου φέρνει στο μυαλό την ακόλουθη εικόνα που είχε κυκλοφορήσει τότε (κλικ για μεγέθυνση):

Σκέφτομαι σήμερα, πόσο κοντά έφτασε τελικά στο "όνειρο" (όχι φυσικά να σκοτώσει κυριολεκτικά το Βασιλάκη αλλά να κλέψει την πρωτοκαθεδρία στα λειτουργικά για desktop χρήση); Όχι και πολύ. Πόσο πολύ με απασχολεί; Καθόλου! Χαίρομαι που βλέπω ότι το ελεύθερο λογισμικό εξαπλώνεται και βρίσκει χρήσεις παντού. Επίσης χαίρομαι που παραμένει διαφορετικό και γεμάτο εναλλακτικές.

Μεγαλώνοντας και εγώ μαζί του, σταμάτησα να μπαίνω στο τριπάκι της κόντρας/σύγκρισης με οτιδήποτε άλλο και είμαι απλά τρισευτυχισμένος με την επιλογή που έκανα πριν 12 χρόνια, όταν ακόμα ήμουν φοιτητής και ευγνώμων για την ελευθερία που μου προσφέρει το Linux και το ελεύθερο λογισμικό γενικότερα.

Linux 3.0 και αισίως περνάμε στη τρίτη δεκαετία του αγαπημένου μας πυρήνα. Καλά να είμαστε να γιορτάσουμε μαζί και το 4.0!

ΥΓ: Παρά τους δύσκολους καιρούς που περνάμε έξω από τις οθόνες των υπολογιστών μας, δε σηκώνει και μια μάζωξη για πρόποση το γεγονός;

O gnulabis έχει δίκιο. Το γεγονός σηκώνει πρόποση! :)

Πάντως, από το λίγο που παρακολούθησα τη συζήτηση στη LKML, δεν κατάλαβα να υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος για την τόσο μεγάλη αλλαγή σειράς έκδοσης. Όπως λέει και ο Linux μάλλον 2.8.x έπρεπε να πάει. Οπότε η επιλογή του 3.0 μου φαίνεται ότι δεν είναι τόσο εσωτερικές φωνές όσο εξωτερικές. Είναι της μόδας τελευταία (δείτε και το Firefox)...

Πάντως δεν με χαλάει. Θα μπορώ να πειράζω τον slackware ότι ο πυρήνας μου είναι 3.0 ενώ αυτουνού 2.6.x ...ακόμα! :)

Δεν υπάρχει κανένας σοβαρός λόγος για τη μετάβαση σε 3.0, πέρα από το ότι ο πυρήνας διανύει τη 3η του δεκαετία.

Μεταξύ 2.4 και 2.6 θυμάμαι ότι οι αλλαγές ήταν κοσμοϊστορικές. Από τότε που μπήκαμε στο 2.6, σύντομα έγινε αντιληπτό ότι ο πυρήνας λίγο-πολύ έχει κλείσει από πλευράς ριζοσπαστικών αλλαγών και ότι οι αλλαγές/προσθήκες θα ήταν για διόρθωση προβλημάτων και υποστήριξη νέων συσκευών, filesystems κλπ.

Γι'αυτό και παράτησαν το όλο σχέδιο "μόνες εκδόσεις για devel, ζυγές για stable". Θυμάμαι χαρακτηριστικά τον Torvalds να λέει σε διάφορες φάσεις ότι από εδώ και πέρα η σκυτάλη των σημαντικών αλλαγών περνάει στις εφαρμογές. Αν λοιπόν περίμεναν σοβαρό λόγο, θα έφταναν στο ...2.6.100 (που λέει ο λόγος).

Όπως και να έχει, δε νομίζω σύντομα να δούμε Linux 4.0, θα περάσουν αρκετά χρόνια, οπότε, με ή χωρίς ιδιαίτερο λόγο, είναι ιστορική η στιγμή. Στη τελική γιορτάζουμε νέες εκδόσεις διανομών, δε θα γιορτάσουμε major version του πυρήνα;

Είναι και ένα καλό κόλπο να "πορώσει" τους developers! Μια πρόποση την αξίζει το γεγονός, συμφωνώ και εγώ :)