Αρθρο που δημοσιευτηκε στο περιοδικο.

ubuderix | Τετ, 06/01/2011 - 12:44 | 3' | 12

Καλημερα σε ολους και καλο μηνα.
Ειμαι αναγνωστης του περιοδικου (LinuxFormat) εδω και 6 χρονια τουλαχιστον χωρις να εχω χασει ουτε ενα τευχος και τωρα επισης σαν Linuxinside και αλλα τοσα χρονια χρηστης  Linux διανομων.
Αφορμη που γραφω τωρα αποτελεσε το αρθρο του κυριου Ρουσσου  "Επισημη (πιστοποιημενη) διανομη  Linux για την Ελλαδα (μερος 2ο)-Ποια διανομη ταιριαζει καλυτερα στην ελληνικη πραγματικοτητα".
Δεν εχω καποια προσωπικη γνωριμια μαζι του ουτε αντιπαλοτητα για να μην παρεξηγηθω.
Πραγματικα διαβασα αρκετες φορες αυτα που εγραψε και δεν μπορεσα να καταλαβω ο λογος υπαρξης αυτου του αρθρου.
Ποιος μπορει να ορισει οτι η ταδε η'' η δεινα διανομη ειναι καλυτερη απο την αλλη; ΜΟΝΟ Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΧΡΗΣΤΗΣ με βαση τον βαθμο φιλικοτητας της διανομης (για αυτον τον λογο σε εναν που θελει να δοκιμασει-πειραματιστει-"παιξει" για πρωτη φορα με το Λινουξ δεν του συνιστουμε Arch-Gentoo-Slack κλπ κλπ )
Γιατι να υπαρχει η αντιπαλοτητα οτι "UBUNTU καλυτερη γιατι αυτη εβαλε πολυ κοσμο με την φιλικοτητα της σε πειρασμο να δοκιμασει Linux, -ΟΧΙ DEBIAN γιατι ειναι η μαμα της UBUNTU , μα τι λες τωρα Linux ειναι μονο οι διανομες που ολα γινονται με κονσολα-εντολες ....)
Ολα αυτα ειναι αποψεις που φρεναρουν την διαδοση περι ΕΛΛΑΚ.
Γραφετε σε καποιο σημειο κυριε Ρουσσο "θα προσπαθησω να εξετασω ψυχραιμα τα βασικα χαρακτηριστικα των γνωστων διανομων"
Κι εγω κυριε Ρουσσο εχασα την ψυχραιμια μου με αυτα που διαβασα,κατα βαθος εχετε δικιο.
Γιατι μεσα απο το βημα που προσφερει το περιοδικο αφησατε να εννοηθει ξεκαθαρα πως μονο FEDORA ταιριαζει "...σε desktop υπολογιστες Δημοσιου."
Εαν αυτο δεν ειναι ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ για FEDORA αγαπητοι φιλοι του linuxinside τοτε τι ειναι ;
ΜΗΠΩΣ θα πρεπει να ονομαστει το περιοδικο "FEDORA INSIDE" ?
Λιγη αντικειμενικοτητα δεν βλαπτει  

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Δεν μπορώ να απαντήσω για άρθρο που γράφτηκε απο άλλον. Θα το κάνω όμως σε ότι αφορά γενικότερα τις διανομές .
Το πρώτο τεύχος λοιπόν, με βάση αυτή τη λογική, θα έπρεπε να ονομαστεί Ubuntu 10.10 Inside γιατί δεν βρέθηκε στο review κανένα αρνητικό στοιχείο στο Ubuntu, αλλά βρέθηκαν στο Fedora 14.
To δεύτερο τεύχος να ονομαστεί Debianinside γιατί πήρε την υψηλότερη βαθμολογία το Squeeze.
Είχε όμως και OpenSuse και η συγκεκριμένη έκδοση χαρακτηρίστηκε ως μια απο τις καλύτερες ενώ επίσης στη συνέχεια είχε και άλλα θέματα για openSuse. Και λίγη προπαγάνδα απο PC-BSD που είχε χαμηλότερη κατανάλωση μνήμης απο τις διανομές Linux και το KDE ανταποκρινόταν πιο γρήγορα.
Στο τρίτο τεύχος πάλι θάφτηκε ελαφρώς το Slackware, ενώ ο ίδιος το χρησιμοποιώ και είναι απο τις αγαπημένες μου διανομές, αλλά τα review δεν γράφονται μόνο για εμένα. Αν την έγραφα για τον εαυτό μου το Slackware θα έπαιρνε την υψηλότερη βαθμολογία. Και μπορώ να ορίσω οτι ο τελικός αρχάριος χρήστης που δεν ξέρει τη διαφορά μεταξύ μνήμης και σκληρού δίσκου, να μην μπορέσει ποτέ να εγκαταστήσει Slackware, Arch, Gentoo ή BSD.  Για αυτό στο ίδιο τεύχος το Ubuntu 11.04 πήρε την υψηλότερη βαθμολογία, ενώ αν την έγραφα για τις δικές μου ανάγκες θα του έβαζα 2/5.

Aγαπητε φιλε dsyrmalis
Γραφοντας στον επιλογο του θεματος περi "FEDORA INSIDE" ονοματος περιοδικου ειναι ΗΛΙΟΥ ΦΑΕΙΝΟΤΕΡΟΝ η αμεροληψια του αρθρου και αρα η κλιση της ζυγαριας προς καποια μερια,
Εκφραζοντας παντα την προσωπικη μου αποψη εχω να πω οτι παντα πριν την εκτυπωση ενος αρθρου  γινεται αναγνωση και τυχον διορθωσεις οχι μονο απο τον γραφοντα αλλα και απο ολη την ομαδα.
Οφειλε λοιπον η συντακτικη ομαδα να ΔΕΙ οτι θα δημιουργηθει θυελλα αντιδρασεων για τον τροπο που προσεγκιστηκε το ολο θεμα.
Ως απλος αναγνωστης και μονο θορυβουμε απο την διαμαχη για το ποια ειναι η καλυτερη διανομη για χρηση γενικως.
Τελικα τι ειμαστε;
Υποστηρικτες μιας εταιριας που μας προσφερει ενα λειτουργικο;
Υποστηρικτες οπαδικα μιας διανομης με φανατισμο;

η''

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΠΕΡΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ;

Δεν με ενδιαφερει πως θα λεγεται η διανομη και απο ποια εταιρια μπορει να ειναι ,που θα εγκαταστησω σε εναν υπολογιστη φιλου μου προσπαθωντας να του δειξω κατι το διαφορετικο.
Δεν με ενδιαφερει ποια διανομη θα μπει στο Δημοσιο αρκει να ειναι ΕΛΛΑΚ.
Οχι να θαβουμε αλλες και να εκθιαζουμε αλλες.
Δεν με ενδιαφερει ποια διανομη θα βαλω στο pc φιλου μου παρα να "κατσει" καλα ,και να ειναι φιλικη στον νεο χρηστη. 
Για μενα το Linux ειναι ενα ,οι διανομες πολλες και για ολους-γνωριζοντες η'' μη
Φιλικα παντα
Γιωργος 

Αγαπητέ Ubuderix, δεν κλίνει η ζυγαριά στο πρώτο τεύχος υπερ του Ubuntu και κατά του Fedora;
Αφού αναφέρεις και εταιρείες δες και το άλλο. Διάβασε πως τελειώνει το άρθρο για το Red Hat Enterprise Linux που είναι διανομή εταιρείας και που πωλείται. 
"Για τους απλούς χρήστες αν και δεν τους αποτρέπουμε απο τη χρήση του, το κοινοτικό Fedora είναι μάλλον καλύτερη επιλογή".
Αν εσύ ήσουν υπάλληλος της Red Hat, δεν θα θεωρούσες πως αυτό είναι κατα της εταιρείας σου;
Την υψηλότερη βαθμολογία σε διανομή δεν την εχει πάρει εως τώρα το Debian που είναι καθαρά ελεύθερο λογισμικό και μια καθαρά κοινοτική διανομή;
Θες να στο πω και αλλιώς; Και εγώ μπορεί να διαφωνώ σε κάποια σημεία με το άρθρο αλλά αυτό δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Δεν είσαι ελεύθερος να καταθέσεις εδώ τη δική σου επιχειρηματολογία;
Εξάλλου μπορείς ακόμα και να στείλεις το δικό σου άρθρο με τη δική σου θέση στο περιοδικό και να δημοσιευτεί. Αν θες διάβασε το call for papers στη σελίδα 97. 

"Στο τρίτο τεύχος πάλι θάφτηκε ελαφρώς το Slackware, ενώ ο ίδιος το χρησιμοποιώ και είναι απο τις αγαπημένες μου διανομές, αλλά τα review δεν γράφονται μόνο για εμένα. Αν την έγραφα για τον εαυτό μου το Slackware θα έπαιρνε την υψηλότερη βαθμολογία"

Ακριβως σε αυτο το σημειο ειναι προς τιμην σου που δεν επηρεασες το αρθρο σου λογω προσωπικης αγαπης-χρησης και εγραψες αντικειμενικα.
Γνωριζοντας ολοι οπως πολυ σωστα εγραψες κι εσυ "δεν γραφονται μονο για εμενα" θα επρεπε να γραψει ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ και οχι σαν Fedora ambassador.
Δυστυχως ομως ο κυριος Ρουσσος συμφωνα παντα με τα γραφομενα του  μειωσε τις αλλες διανομες που παρουσιασε γραφοντας και καποια στοιχεια που δεν ευσταθουν.
Εξαλλου οι αναγνωστες του αρθρου εχουν την κριση κατα ποσο τα δεχονται η'' οχι.

ΦΙΛΙΚΑ παντα
Γιωργος 

ubuderix]Ολα αυτα ειναι αποψεις που φρεναρουν την διαδοση περι ΕΛΛΑΚ.
Γραφετε σε καποιο σημειο κυριε Ρουσσο "θα προσπαθησω να εξετασω ψυχραιμα τα βασικα χαρακτηριστικα των γνωστων διανομων"
Κι εγω κυριε Ρουσσο εχασα την ψυχραιμια μου με αυτα που διαβασα,κατα βαθος εχετε δικιο.
Γιατι μεσα απο το βημα που προσφερει το περιοδικο αφησατε να εννοηθει ξεκαθαρα πως μονο FEDORA ταιριαζει "...σε desktop υπολογιστες Δημοσιου."
Εαν αυτο δεν ειναι ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ για FEDORA αγαπητοι φιλοι του linuxinside τοτε τι ειναι ;
ΜΗΠΩΣ θα πρεπει να ονομαστει το περιοδικο "FEDORA INSIDE" ?
Λιγη αντικειμενικοτητα δεν βλαπτει  

Φίλε ubuderix, όπως είπε και ο Κάλαχαν το κακό είναι ότι όλοι έχουν από μία άποψη. :)

Σοβαρά τώρα, ο Νίκος έγραψε τη γνώμη του, δεν είπε πουθενά ότι αυτά είναι γραμμένα στην πέτρα και πρέπει να τα δεχτούμε όλοι ως δέκα εντολές. Φυσικά υπάρχει, και καλά κάνει να υπάρχει, αντίλογος.

Όμως άλλο αυτό και άλλο να σπεύδεις να «χρεώσεις» το Linux Inside σε μια συγκεκριμένη διανομή. Αντίθετα, εμείς (και εγώ προσωπικά) είμαστε _ανοικτοί_ σε κάθε άποψη και θα την δημοσιεύσουμε αρκεί να έχει κάτι να προσφέρει.

Αν θέλετε να δημοσιεύσετε στο επόμενο τεύχος στείλε μου email στο editor papaki linuxinsider.gr για τα διαδικαστικά.

ubuderix]
Εκφραζοντας παντα την προσωπικη μου αποψη εχω να πω οτι παντα πριν την εκτυπωση ενος αρθρου  γινεται αναγνωση και τυχον διορθωσεις οχι μονο απο τον γραφοντα αλλα και απο ολη την ομαδα.
Οφειλε λοιπον η συντακτικη ομαδα να ΔΕΙ οτι θα δημιουργηθει θυελλα αντιδρασεων για τον τροπο που προσεγκιστηκε το ολο θεμα.
Ως απλος αναγνωστης και μονο θορυβουμε απο την διαμαχη για το ποια ειναι η καλυτερη διανομη για χρηση γενικως.

Φίλε ubuderix, τα κείμενα που στέλνουν οι συνεργάτες του Linux Inside διορθώνονται εγκρίνονται από τον αρχισυντάκτη (ο γράφων) όπως σε όλα τα περιοδικά.

Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς με το «όφειλε να δει». Εννοείς ότι έπρεπε να λογοκρίνω; Ακόμα κι αν δεχτούμε ότι υπήρξε η «θύελλα αντιδράσεων» που αναφέρεις, από πότε πρέπει να λογοκρίνω τους συνεργάτες του περιοδικού επειδή η άποψη τους μπορεί να δυσαρεστήσει εσένα, εμένα, τον Διονύση και άλλα Χ άτομα;

Παιδιά, κάθε παιχνίδι έχει κανόνες. Και ο βασικός κανόνας στις δημοσιεύσεις και στον Τύπο είναι ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να γράφει τη γνώμη του (στο μέτρο της κοσμιότητας).

Όσοι διαφωνούν με μια γνώμη μπορούν κάλλιστα να γράψουν και να δημοσιεύσουμε τη δική τους. Δεν είμαστε κλειστή κλίκα, περιοδικό είμαστε και όλοι οι καλοί χωράνε.

Καλησπερα φιλε Δημητρη.
Κατα αρχην να ξεκαθαρισω κατι :
Δεν εχω καποια προσωπικη αντιπαλοτητα με τον κυριο Ρουσσο ,δεν τον γνωριζω προσωπικα μονο μεσω της εκδηλωσης στο ΤΕΙ Πειραια που τον ειδα και του hackerspace.
Δεν κανω υποδειξεις απλα σκεψεις γραφω.
Το να κανει καποιος σαν αρχισυντακτης μια συζητηση και υγιη διαλογο με τον αρθρογραφο του πανω σε ενα θεμα δεν ειναι απαραιτητα και λογοκρισια.
Εξαλλου και τωρα αυτο κανουμε συζητηση-διαλογο και αυτο πιστευω οτι ειναι πολιτισμος.  
Οσων αφορα αυτο που μου εκανες παραθεση "Οφειλε λοιπον η συντακτικη ομαδα να ΔΕΙ οτι θα δημιουργηθει θυελλα αντιδρασεων για τον τροπο που προσεγκιστηκε το ολο θεμα." πολυ απλα εννοω οτι δεν ειναι οι καταλληλες περιγραφες για αλλες 2 διανομες Λινουξ που στην πραγματικοτητα αφηνουν σαν συμπερασμα στον αναγνωστη κατι που δεν ισχυει απαραιτητα το οτι μονο η διανομη FEDORA ειναι ικανη για υπολογιστες Δημοσιου.
Ολες οι διανομες εχουν τα (+) και (-) αλλα ολες κανουν την ιδια δουλεια.
Ας μου απαντησει καποιος  "Τι περισσοτερο κανει η μια διανομη απο την αλλη η'' τι κανει η μια που δεν κανει η αλλη ;"
Δεν μιλαω φυσικα για ασυμβατοτητες υλικου η'' φιλικοτητα,για τελικο αποτελεσμα που εισπραττει ο χρηστης φυσικα εννοω.
Θα πρεπει δηλαδη να προστατευουμε μεσω των γραφομενων μας ολες τις διανομες γιατι ολες ειναι ΛΙΝΟΥΞ. 
Αυτα κατα την γνωμη μου ειναι η ουσια του θεματος και οχι ποια ειναι η καλυτερη .
 

Uderdix, σκέψου λίγο να εφαρμόστεί απο τον αρχισυντάκτη αυτό που λες. Και να στείλω ένα κείμενο για το Slackware. Αυτό να αλλάξει για να μη θίξουμε την κοινότητα του. Έτσι να πάρει την ίδια βαθμολογία με το Ubuntu και να κρύψω επίσης το γεγονός οτι έχει παλαιότερο λογισμικό ή το ότι δεν έχει πολλά πακέτα, οτι δεν υποστηρίζει επίσημα το Gnome, οτι  δεν έχει αυτόματη επίλυση εξαρτήσεων κλπ. Όλα μια χαρά μέχρι εδώ.
Και ξαφνικά διαβάζει το περιοδικό ένας αρχάριος και σκέφτεται πως Slackware, Mint, Ubuntu, Fedora, OpenSuse είναι πάνω κάτω τα ίδια. Ξαφνικά και ενώ κάνει την εγκατάσταση βρίσκεται απέναντι στο cfdisk ή το fdisk και χάνει ένα Terabyte με δεδομένα... Φαντάζεσαι τη θέση μου;  Αν μου έστελνε ένα email τι να του απαντούσα;
Να σου πω και την προσωπική μου άποψη για το θέμα Linux και δημόσιο;
Ποιός αποφασίζει για το λογισμικό στο δημόσιο; Εμείς; Όχι βέβαια. Η απόφαση είναι στα χέρια του ίδιου του δημοσίου. Εμείς τι πρέπει να κάνουμε;
Κάθε κοινότητα ή ακόμα και εταιρεία να αναφέρει τα συν και τα πλην της δικής τους διανομής. Το Δημόσιο να τα λάβει υπόψη, να τις δοκιμάσει και να αποφασίσει. Θα ήταν πολύ πιο επικοδομητικό να έλεγες για παράδειγμα ότι "όχι το Ubuntu κάνει για αυτό και για αυτό το λόγο και το Fedora δεν κάνει για αυτό και για αυτό το λόγο". Κάθε κοινότητα δηλαδή να επιχειρηματολογήσει υπερ της διανομής της.
Να σου αναφερω και σε ποιό σημείο διαφωνώ συγκεκριμένα με το άρθρο; Οτι στο δημόσιο σε γενικές γραμμές το hardware είναι αρχαίο και δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία το πόσο "φρέσκος" είναι ο πυρήνας.
Αυτό όμως δεν έχει καμία σημασία και πάλι, γιατί εκφράζω μια προσωπική άποψη. Σε πολλά άλλα σημεία συμφώνησα με την επιχειρηματολογία του άρθρου. Και πάλι ούτε αυτό έχει σημασία, πάντα κατα την άποψη μου.
Τι καλύτερο όμως απο το να γράψεις ένα κείμενο αναφέροντας πως η X διανομή είναι η καταλληλότερη για το Δημόσιο ή για καθήκοντα Server ή για χρήση Desktop;
Μην παρεις τις απαντήσεις μου σαν επίθεση γιατι ειλικρινά δεν έχω τέτοια πρόθεση.
 
 

Προσωπικα το αρθρο του κ. Νίκου Ρούσσου, το παιρνω ως απλα και μονο ως μια προσωπικη αποψη του, και τιποτα παραπανω. Απο εμενα ειναι απολυτα σεβαστη, και ας διαφωνω με οσα εχει γραψει. Αλλωστε, εχουμε ελευθερια λογου, και ο καθενας μας, μπορει να εκφραζει ελευθερα την αποψη του.

Απο εκει και περα, πρεπει να επισημανουμε, οτι γενικα, τα οσα γραφει δεν ειναι αληθες, και ειναι σχεδων ολα λαθος. Περισσοτερο εχουν βαση στην αντιπαθεια-αντιπαλωτητα που εχει ο εγγραφων για το Ubuntu και την Canonical, παρα μια αντικειμενικη και αληθες αποψη. Αυτο το επισημενω περισσοτερο, για τον αναγνωστη που θα το διαβασει, μην κανει το λαθος, και παρασυρθει, και πιστεψει πως τα πραγματα ειναι ετσι οπως εχουν γραφει.

Φυσικα και εγω, δεν γνωριζω ουτε προσωπικα, ουτε διαδικτυακα τον κ. Νίκο Ρούσσο, και ετσι δεν εχω κατι προσωπικα μαζι του.

Βεβαια θα ηταν καλο με καποιο τροπο, να μπορουσε να μας απαντησει, και να παρει και μια θεση αν θελει μεσα απο αυτο το forum, μιας και σε αυτο το περιοδικο εχει γραψει την αποψη του!

Δεν νομιζω παντως να εχει καποιο λογο να απολογειται, ουτε ο Αρχισυντακτης του περιοδικου, ουτε καποιος Διχειριστης-Συντονιστης του forum, ουτε κανεις αλλος, περα απο αυτον που εχει γραψει την αποψη του, αν υπαρχει καποια διαφωνια με καποιον αναγνωστη.
Αλλωστε, ο dimitris, που ειναι ο Αρχισυντακτης του περιοδικου, σε οσους γραφουμε, μας εχει αφησει την ελευθερια να εκφραζουμε απολυτα την αποψη μας! Οποτε δεν εχει καποιο λογο να απολογηθει για τιποτα!

Τα άρθρα ενός περιοδικού, ακόμα κι αυτό είναι κάπως "τεχνικό" όπως το linux inside δεν είναι επιστημονικές μελέτες και δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να έχουμε απαιτήσεις... "δικαστικής" η επιστημονικής αμεροληψίας. Frown
Το αν συμφωνούμε με το περιεχόμενο του άρθρου ή με το συμπέρασμά του είναι τελείως άλλη υπόθεση. Σε άρθρο πάντως που εξετάζει το ποια διανομή θα ήταν καταλληλότερη για έναν σκοπό, προφανώς και τελικά θα προκρίνεται κάποια.
Απ' ότι καταλαβαίνω το πρόβλημα με το άρθρο έχει να κάνει με τον τρόπο που παρουσιάζονται σε αυτό η ubuntu και η fedora. Προσωπικά βρίσκω την παρουσίαση και των 2 πολύ κοντά στα όσα γνωρίζω/πιστεύω. Διαφωνώ όμως με το (άδηλο) συμπέρασμα ότι η fedora θα ήταν καλύτερη (αν και χρήστης της διανομής τα τελευταία χρόνια), καθώς δεν πιστεύω πως μπορεί μια διανομή που δεν έχει υποστήριξη σε βάθος χρόνου να χρησιμοποιηθεί με αυτό τον τρόπο...
Περιμένω με ενδιαφέρον την συνέχεια αυτής της σειράς των άρθρων.Smile
 

Den exei kanena noima na ta lete ayta me ton arxisyntakti tou linux inside, o opoios den egrapse to sygkekrimeno arthro, kai opos anaferthike kai parapano poly sosta, den exei kamia douleia na to logokrinei.

Osoi niothete oti exete megales antiriseis sto sygkekrimeno arthro, kalytera pigente mia volta apo to blog tou comzeradd na tou peite tis diafonies sas apeythias: http://autoverse.net/2011/06/01/
 i grapste rebuttal gia to epomeno teyxos.

vagrale13]Απο εκει και περα, πρεπει να επισημανουμε, οτι γενικα, τα οσα γραφει δεν ειναι αληθες, και ειναι σχεδων ολα λαθος. Περισσοτερο εχουν βαση στην αντιπαθεια-αντιπαλωτητα που εχει ο εγγραφων για το Ubuntu και την Canonical, παρα μια αντικειμενικη και αληθες αποψη.

Νομιζω οτι με αυτα τα λογια του vaglare13 ειναι το νοημα ολης αυτης της κουβεντας!