Linux Inside #3 - θέλεις να γίνεις internet DJ;

Editorial

Με την κυκλοφορία του νέου Ubuntu 11.04, με κωδική ονομασία Natty Narwhal (σε ελεύθερη μετάφραση «κομψός μονόκερως») η Canonical σηματοδοτεί την στροφή της προς τη διαφορετικότητα και την διακριτότητα. Τι εννοώ; Στις προηγούμενες δεκατρείς εκδόσεις της διανομής, από το Warty Warthog μέχρι το Maverick Meerkat, το Ubuntu βασιζόταν πάντοτε σε ένα πάνω-κάτω καθαρό Gnome 2.x. Ότι προσθήκες, νέα χαρακτηριστικά και αλλαγές έκανε το upstream project, εν προκειμένω το Gnome, η Canonical τις ενσωμάτωνε στο Ubuntu. Αντίστροφα, ότι bugs εντόπιζαν οι χρήστες και οι developers του Ubuntu πήγαιναν αργά ή γρήγορα upstream για να ενσωματωθούν στο Gnome. Έτσι ωφελούνταν όλοι: οι χρήστες του Ubuntu είχαν έναν γνώριμο γραφικό περιβάλλον και το Gnome Project βελτιωνόταν συνεχώς και φυσικά κέρδιζε και σε αναγνωρισιμότητα αφού ήταν το προεπιλεγμένο γραφικό περιβάλλον στην κατά τεκμήριο δημοφιλέστερη διανομή Linux της εποχής μας.

Οι καιροί αλλάζουν όμως. Πίσω από το Ubuntu και τα ουμανιστικά τσιτάτα του Warty Warthog υπάρχει μια εταιρεία, η Canonical, που όπως όλες οι εταιρείες θέλει να βγάλει κέρδος. Αλήθεια, ποιος θυμάται σήμερα τα ωραία artwork με τους ανθρώπους κάθε φυλής που αγκαλιασμένοι σχημάτιζαν τον κύκλο του λογοτύπου του Ubuntu ή τα ωραία λόγια για το ελεύθερο λογισμικό και τον Νέλσον Μαντέλα να μιλάει για το «δόσιμο» και την ανθρωπιά που η λέξη “ubuntu” σημαίνει στα Νοτιοαφρικάνικα; Πάνε αυτά παιδιά. Από την πρώτη σελίδα του ubuntu.com έχουν εξοβελιστεί όλα όσα δημιούργησαν το hype στην κοινότητά μας γύρω από το Ubuntu στην αρχή της ύπαρξής του. Τώρα, η Canonical προσπαθεί να βγάλει κέρδος.

Το κέρδος έρχεται συνήθως όταν μια εταιρεία καταφέρνει με κάποιον τρόπο προσφέρει στους πελάτες της κάτι διαφορετικό, καινοτόμο, διακριτό (βάλτε ότι επίθετο θέλετε). Η Canonical εδώ και λίγο καιρό έδειχνε ότι προσπαθεί να κάνει ακριβώς αυτό. H αρχή έγινε στο Meerkat με την απρόσμενη μεταφορά των κουμπιών ελαχιστοποίησης, μεγιστοποίησης και κλεισίματος από την πάνω δεξιά άκρη του παραθύρου, όπου έχουμε συνηθίσει οι περισσότεροι χρήστες να τα βρίσκουμε εδώ και δεκαετίες, στην πάνω αριστερή άκρη στα πρότυπα του Mac OS της Apple. Ποιος λειτουργική ανάγκη επέβαλλε να γίνει αυτό; Καμία. Μήπως ήταν μία από τις δημοφιλέστερες ιδέες στο brainstorm.ubuntu.com; Δεν νομίζω. Ή μήπως οι χρήστες Mac είναι τόσοι πολλοί που η Canonical τους έβαλε στο μάτι; Και πάλι δεν νομίζω. Απλά έτσι αποφάσισε η Canonical για να διαφοροποιήσει το προϊόν “Ubuntu” έναντι των υπολοίπων διανομών Linux.

Αυτή η διαφοροποίηση βγάζει μάτι πλέον στο Narwal με την επιλογή της Canonical να χρησιμοποιήσει το Unity ως προεπιλεγμένο κέλυφος του Gnome 3, αντί του Gnome Shell που έχει επιλέξει το ίδιο το Gnome Project. Ποια λειτουργική ανάγκη υπήρχε για αυτήν την κίνηση; Και πάλι καμία. Μήπως το Gnome Shell/Mutter είναι τεχνικά υποδεέστερο του Unity/Compiz ή μήπως δεν έχει την ίδια προοπτική επιτυχίας; Δεν νομίζω σε καμία περίπτωση. Το Gnome 3 και το Gnome Shell αναπτύσσονται από την κοινότητα, δηλαδή το Gnome Project μαζί με developers από όλες τις διανομές που το χρησιμοποιούν. Επομένως, δεν υπάρχει περίπτωση να μην πετύχει το Gnome 3 και το Gnome Shell.

Τι πετυχαίνει η Canonical με το να βασιστεί σε κάτι που αναπτύσσει η ίδια έστω και ανοικτού κώδικα; Τίποτε άλλο από το να δώσει στον “πελάτη”, εμάς τους χρήστες, μια διαφορετική εμφάνιση και λειτουργία από όλες τις άλλες διανομές. Τι επίπτωση έχει αυτό σε εμάς; Προς το παρόν, καμία. Όσο η Canonical «παίζει» σωστά και τηρεί τους κανόνες της κοινότητας, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν προτιμάτε το Unity έναντι του Gnome Shell, έχει καλώς. Αν όχι επιλέξτε μια άλλη διανομή (ή δείτε κάντε την εγκατάσταση μόνοι σας). Όμως στο μέλλον τι θα γίνει; Ήδη, με την στάση της στο θέμα των εσόδων του Rhythmbox (διαβάστε το λίβελο του Θοδωρή Λύτρα αν δεν έχετε ενημερωθεί), η Canonical δείχνει τη διάθεση να προσποριστεί πράγματα που τελικά δεν της ανήκουν. Το ίδιο συμβαίνει και με το Ubuntu Software Center και τις εμπορικές εφαρμογές που υποτίθεται ότι θα φιλοξενεί. Μήπως στο μέλλον η Canonical και ο Shuttleworth από "άγγελος" της κοινότητας γίνει "διάβολος";

Φιλικά,

Δημήτρης Καλαμαράς
[email protected]

 

Διαβάστε online το preview του τεύχους 3.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

>> ΑΦΙΕΡΩΜΑ

  • Φτιάξε το δικό σου web radio
    Βήμα προς βήμα οδηγός για να στήσεις το Internet DJ Console και να φτιάξεις το δικό σου streaming web radio με μερικά κλικ.

>> HIGHLIGHTS

  • GNOME vs Unity
    O Κωνσταντίνος Τόγιας αντιπαραθέτει τα βασικά χαρακτηριστικά των δύο νέων User Interfaces του Gnome για να δεις τα υπέρ και τα κατά.
  • Firefox addons
    Ο Βασίλης Καρακόιδας σε καλεί να φτιάξεις τα δικά σου πρόσθετα για να επεκτείνεις τον Firefox με τη λειτουργικότητα που θέλεις.
  • Video portal με το Plumi
    Ο Μάρκος Γώγουλος γράφει έναν αναλυτικό οδηγό για να φτιάξεις το δικό σου “YouTube” με τη βοήθεια της πλατφόρμας Plumi.
  • Game editor
    Εχεις καημό να φτιάξεις το δικό σου παιχνίδι αλλά δεν ξέρεις προγραμματισμό; Ο Σταύρος Τεμερτζίδης δίνει την ιδανική λύση με το Game Editor!
  • Debate: ΕΛΛΑΚ
    Ξεδιάλυνε τους ...μύθους που περιβάλλουν το ελεύθερο λογισμικό για να μην σε πιάνουν αδιάβαστο.

>> LINUX LABS

  • Ελληνικά παντού!
    Ο Διονύσης Συρμαλής σου δείχνει πως να βάλεις ελληνικό πληκτρολόγιο σε μινιμαλιστικούς διαχειριστές παραθύρων.
  • Firefox addons
    Ο Βασίλης Καρακόιδας κάνει μια βουτιά στα ενδότερα του Firefox και σε βοηθά να γράψεις τις δικές σου επεκτάσεις για τον δημοφιλέστερο browser.
  • Musescore
    Ο Γιάννης Τουλής παρουσιάζει ένα ελεύθερο πρόγραμμα σύνθεσης & επεξεργασίας μουσικού κειμένου, μεταφρασμένο στα Ελληνικά από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιόνιου Πανεπιστημίου.
  • DVD:rip
    Ο Στάθης Αγραπίδης κάνει το ριπάρισμα παιχνιδάκι με το dvd::rip αξιοποιώντας πολλά μηχανήματα ταυτόχρονα!
  • Tumbleweed & Evergreen
    Ο Κώστας Κουδάρας σε φέρνει σε επαφή με δύο πολύ σημαντικά projects για να «διατηρήσεις» το openSUSE σου ή να το κάνεις rolling release!
  • Plumi
    Ο Μάρκος Γώγουλος σε βοηθά να στήσεις  το δικό σου βίντεο portal εύκολα και γρήγορα με μια λύση ανοικτού κώδικα.
  • Git
    Ο Σίμος Ξενιτέλλης σε μαθαίνει να δουλεύεις με το καλύτερο σύστημα διαχείρισης εκδόσεων λογισμικού, για να αναπτύσσεις μικρά και μεγάλο projects.
  • YAFL
    Ο Ευστάθιος Χατζηκυριακίδης σου γνωρίζει μια νέα διαδικαστική γλώσσα προγραμματισμού, που αναπτύσσει ο ίδιος!
  • Mail server
    Ο Βαγγέλης Μπαλάσκας στήνει έναν πλήρη διακομιστή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας για προσωπική ή επαγγελματική χρήση.
  • SQL Injection (ΙΙ)
    Ο Αναστάσης Στασινόπουλος αυτοματοποιεί τις SQL Injection επιθέσεις χρησιμοποιώντας λίγη από τη μαγεία της Perl.
  • Game Editor
    Ο Σταύρος Τεμερτζίδης σου δείχνει πως να φτιάξεις ένα πλήρες παιχνίδι α λα Space Invaders χωρίς να γράψεις ούτε μια γραμμή κώδικα!
  • Kernel development (ΙΙΙ)
    Ο Γιάννης Τσιομπίκας σε μυεί σε μια τέχνη που φημολογείται ότι είναι για λίγους: πως να φτιάξεις ένα ολόδικό σου πυρήνα λειτουργικού συστήματος...
  • Hack the planet
    Ο Γιώργος Καπελλάκης συνεχίζει τα κόλπα και τις χακιές για την κονσόλα και το γραφικό περιβάλλον....

>> ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ

  • Σενάρια Bash με γραφικά!
    Επιτάχυνε τις καθημερινές σου δουλειές φτιάχνοντας σκριπτάκια με γραφικό περιβάλλον!

>> ΓΙΑ UBERGEEKS

  • Zsh
    Κέλυφος δεν είναι μόνο το Bash, φίλε. Ο Γιώργος Καργιωτάκης σε καλεί να μάθεις την τέχνη του Zsh για να κάνεις τη δουλειά σου στην κονσόλα γρηγορότερα...
  • Arduino
    Ο Δήμος Πούπος και ο Βασίλης Γεωργιτζίκης σε επτά σελίδες γεμάτες πληροφορίες και κώδικα για να φτιάξεις μικρά θαύματα με το Arduino σου. Για αρχή, ο Βασίλης σε μαθαίνει να χειρίζεσαι το φωτιστικό σου!

>> ΔΟΚΙΜΕΣ

  • Διανομές :
    Ο Διονύσης Συρμαλής δοκιμάζει και παρουσιάζει τα: Ubuntu 11.04, Mageia 1.0 Beta, Zorin OS 4, Slackare 13.37, Scientific Linux 6, και SuperGamer 2.5
  • Εφαρμογές:
    Ο Βαγγέλης Πετσιάς και ο Σταύρος Τεμερτζίδης γράφουν για τα: Gnome 3.0, TBO comic creator, Arista Transcoder, Shotwell Photo Manager, Guayadeque Music Player, Cairo Dock και HomeBank

>> ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΑΞΙΕΣ...ΟΙ ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ ΤΟΥ LINUX INSIDE

  • Ειδήσεις
    Τα σημαντικότερα γεγονότα του τελευταίου διμήνου με το πενάκι του Λευτέρη Κοσμά.
  • Το «μάτι» του πιγκουΐνου
    Κριτικός σχολιασμός των ειδήσεων και παραλειπόμενα, η τακτική μας δόση από τον Θοδωρή Λύτρα
  • OWASP updates
    Ο Κώσταντίνος Παπαπαναγιώτου παρουσιάζει τους δέκα σημαντικότερους κινδύνους των διαδικτυακών εφαρμογών.
  • Academia
    Ο Βασίλης Βλάχος αναρωτιέται τι πρέπει να διδάσκεται στα business schools του κόσμου τελικά...
  • Open Culture
    Ο Νίκος Ρούσσος συνεχίζει την ανάλυσή του για το ποια διανομή είναι ιδανική για να γίνει «επίσημη» στην Ελλάδα.
  • Εκπαίδευση
    Ο Γιάννης Κασκαμανίδης παρουσιάζει το LimeSurvey για να φτιάχνεις online έρευνες και ερωτηματολόγια.
  • Web applications
    H Ελένη Καζάνη παρουσιάζει sites που αξίζει να επισκεφθούμε.
  • Linux Market
    Ο υποφαινόμενος προτείνει προϊόντα από τον κόσμο του Linux ...
Περιεχόμενα DVD

Το συνοδευτικό DVD του περιοδικού μας είναι πραγματικό πολυ-εργαλείο! Το μενού εκκίνησης επιτρέπει να τρέξετε ζωντανά το Ubuntu 11.04 Natty, καθώς άλλες έξι διανομές: openSUSE 11.4 με Gnome 3, Fedora 15 beta με Gnome 3, Chakra GNU/Linux 2011.04 με KDE 4.6.2, το «δικό» μας Cinux 1.0 αλλά και Puppel XFCE, TinyCore. Και όπως πάντα, αν ο υπολογιστής έχει πρόβλημα, μπορείτε να τρέξετε το SuperGrubDisk για να επαναφέρετε το GRUB σας ή το PartedMagic για να διορθώσετε προβλήματα με το δίσκο.

  • Ubuntu 11.04
    Το νέο Ubuntu, η δημοφιλέστερη διανομή Linux της εποχής μας, με τη νέα έκδοση, 11.04, κάνει το μεγάλο βήμα. Αντί να συνεχίσει να βασίζεται στο προεπιλεγμένο γραφικό κέλυφος του GNOME, μας προτείνει το Unity, μια δική του πρόταση που διαφοροποιεί σημαντικά την εμφάνιση της διανομής. Δοκιμάστε το!
  • openSUSE 11.4 Gnome 3
    Το νέο openSUSE 11.4 θεωρήθηκε μία από τις καλύτερες εκδόσεις που έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα η κοινότητα του. Στο DVD θα βρείτε μια ειδική έκδοση με εγκατεστημένο το Gnome 3 στην τελευταία ενημέρωσή του. Είναι απόλυτα λειτουργικό και με πολύ εύκολη εγκατάσταση. Κάντε boot με το DVD, επιλέξτε το στο μενού εκκίνησης, δοκιμάστε το ζωντανά και αν σας αρέσει τρέξτε τον installer για να το εγκαταστήσετε.
  • Fedora 15 beta
    Το Fedora παραδοσιακά προσφέρει ότι πιο μοντέρνο υπάρχει στο Linux. Το Fedora 15 με κωδική ονομασία Lovelock συνεχίζει την παράδοση με ταχύτερη εκκίνηση και φρέσκα πακέτα. Στο DVD θα βρείτε δυστυχώς την beta, διότι δεν προλάβαμε τις ημερομηνίες για την κανονική έκδοση του. Αυτό δεν σημαίνει τίποτε όμως. Εγκαταστήστε το από το γραφικό περιβάλλον και αμέσως μετά θα σας ζητήσει αυτόματα να κάνετε ενημέρωση. Τόσο απλά.
  • Chakra 2011.04
    Το Chakra είναι μια διανομή που αξίζει να δοκιμάσετε. Βασίζεται στο ArchLinux και τον pacman για διαχειριστή πακέτων, περιλαμβάνει γραφικό εγκαταστάτη, προσφέρει πολύ καλή ανίχνευση συσκευών και θα σας εντυπωσιάσει με την ταχύτητά του. Η έκδοση 2011.04 με κωδικό Aida έχει πυρήνα 2.6.38 και το πρόσφατο KDE 4.6.2. Για να το εγκαταστήσετε κάντε boot από το DVD, δοκιμάστε ότι όλα δουλεύουν και τρέξτε τον installer.
  • Cinux 1.0
    Το Cinux είναι μια διανομή Linux που δημιούργησε με πολύ μεράκι ο conmarap (κατά κόσμον Κωνσταντίνος-Μάρκος Αποστόλου) χρησιμοποιώντας το βιβλίο Linux from Scratch. Ναι, καλά διαβάσατε, ο άνθρωπος ξόδεψε μήνες δουλειάς για να φτιάξει μια διανομή από το μηδέν! Ταχύτατο και μινιμαλιστικό, το Cinux διαθέτει περιβάλλον Gnome και σας καλεί να το εξερευνήσετε και γιατί όχι να συμμετάσχετε στην ανάπτυξή του...
Σχόλια

Λίγο υπερβολικός είσαι!
Κάθε εταιρία θέλει να έχει κέρδος και είναι απόλυτα φυσιολογικό έτσι δεν είναι!!
Αν και δεν χρησιμοποιώ ubuntu είμαι υπέρ του unity και των κινήσεων αυτών της canonical γιατί όπου να ναι θα φέρει το Linux προεγκατεστημένο σε υπολογιστές κάτι που με το gnome που είναι ίδιο σε όλες τις διανομές είναι αδύνατον να κάνει.
Είναι μια κίνηση που θα φέρει κόσμο στο Linux αφού πλέον το ubuntu θα είναι σοβαρός ανταγωνιστής του MAC και των Windows. Όσο δεν ήταν προεγκατεστημένο δεν ήταν ανταγωνιστής.
Ας μην κατηγορούμε λοιπόν μια εταιρία επειδή θέλει να βγάλει κέρδος.
Η κοινότητες μπορεί να έχουν τεράστια δύναμη, αλλά δεν έχουν το marketing των εταιριών. Θα είναι απίθανο δηλαδή να δούμε το κοινοτικό fedora προεγκατεστημένο σε υπολογιστές. Μόνο μια εταιρία μπορεί να κλείσει τέτοιες συμφωνίες και αυτό μας συμφέρει όλους!!

Ούτε εγώ συμμερίζομαι τον επιθετικό τόνο με τον οποίο ο Δημήτρης "τα χώνει" πιο πάνω στο Ubuntu και την Canonical. Με εξέπληξε μπορώ να πω. Περίμενα μια πιο ισορροπημένη στάση στο editorial. Οι γνώμες βέβαια όλων είναι σεβαστές και καλοδεχούμενες και η κριτική μόνο να βοηθήσει μπορεί όσους έχουν ανοικτά αφτιά και μυαλά... Πάντως η προσωπική μου αίσθηση είναι ότι η Canonical με τη στρατηγική της φέρνει το GNU/Linux ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στο mainstream και αυτό μόνο καλό μπορεί να είναι για όλους. Και παλαιότερα είχα γράψει σχετικά: "Όσα και αν προσάπτονται στο Ubuntu, η βάση του είναι GNU και Linux και ΕΛΛΑΚ και προτιμώ χίλιες φορές ένα μεγάλο μερίδιο χρηστών να χρησιμοποιεί και ένα μεγάλο μερίδιο pc να φοράει το "κακό" Ubuntu (δηλαδή Linux, bash, firefox, nautilus, open/libreoffice, vlc, ssh κλπ κλπ) από ότι το μερίδιο αυτό να είναι κολλημένο σε κάποιο θεόκλειστο proprietary και ασύμβατο με το ΕΛΛΑΚ σύστημα." Ακριβώς με την ίδια λογική στηρίζω το αμφιλεγόμενης ανοικτότητας Android της google και χαίρομαι που το κινητό μου τρέχει linux, έστω και κλειδωμένο κάτω από ένα ιδιόκτητο interface,  και όχι κάτι άλλο. Το επόμενο βήμα φυσικά πάντα είναι να ανοίξουμε και ότι μένει κλειστό ακόμα έτσι ώστε να έχουμε 100% κοινοτικό ΕΛΛΑΚ στο κινητό και το pc μας, και τα βήματα εταιριών όπως η Canonical και η Google κάνουν ακόμα πιο ορατό και εφικτό αυτό το στόχο.

Παιδιά, μακριά από εμένα το "χώσιμο" και οι "κατηγορίες". :)

Δεν είχα καμία τέτοια πρόθεση. Προσπαθώ απλώς να αναλύσω γιατί κατά τη γνώμη μου κάνει αυτές τις κινήσεις η Canonical όσον αφορά το γραφικό περιβάλλον στο Ubuntu. Είναι δικαίωμά της και σε τελική ανάλυση ίσως το Unity να αποδειχτεί περισσότερο επιτυχημένο. Και βέβαια ο ανταγωνισμός με το Shell ίσως να τα ωφελήσει και τα δύο. Γι' αυτό γράφω:

"Τι πετυχαίνει η Canonical με το να βασιστεί σε κάτι που αναπτύσσει η ίδια έστω και ανοικτού κώδικα; Τίποτε άλλο από το να δώσει στον «πελάτη», εμάς τους χρήστες, μια διαφορετική εμφάνιση και λειτουργία από όλες τις άλλες διανομές. Τι επίπτωση έχει αυτό σε εμάς; Προς το παρόν, καμία. Όσο η Canonical «παίζει» σωστά και τηρεί τους κανόνες της κοινότητας, δεν υπάρχει πρόβλημα. "

Φυσικά, συμφωνώ και με τους δυό σας, προτιμώ κι εγώ ένα κακό Ubuntu σε περισσότερους υπολογιστές από το να μην διαδίδεται το Linux έξω από την κοινότητα.

Από την άλλη όμως, και ίσως αυτό ενόχλησε στο τέλος του κειμένου, ήθελα να σημειώσω ότι δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια όταν βλέπουμε αυθεντικά κακές κινήσεις όπως εκείνη με τα χρήματα του Rhythmbox...Το τι θα γίνει στο μέλλον κανείς δεν το ξέρει, αλλά δεν είναι κακό να κριτικάρουμε καλόπιστα κάτι όσο επιτυχημένο κι αν είναι.

Δημήτρη, μπορείς να μας δώσεις ένα link στο άρθρο στου Θοδωρή Λύτρα που αναφέρεις, γιατί κάπου μου ξέφυγε αυτή η είδηση;

Όσο για όσα λες περι κριτικής το ξέρεις ότι συμφωνώ... Απλά κριτίκαρα την κριτική σου ;)
 

Ίσως σε αυτό το άρθρο να έπρεπε να μην χρησιμοποιήσετε τη γραμματοσειρά Ubuntu. :-)

Το θεωρώ ένα κακό άρθρο, γιατί ακόμη και αν είναι προσωπική άποψη, οφείλει τουλάχιστον να υπάρχει και μια αναφορά στις απόψεις της άλλης πλευράς.
Ο Shuttleworth είπε πως η ομάδα ανάπτυξης του GNOME δεν ήθελε να προσθέσει δυνατότητες που στο Ubuntu θεωρούν απαραίτητες για το περιβάλλον εργασίας τους.
Έχει δίκιο;  Έχει άδικο; Ειλικρινά δεν ξέρω. Πρέπει όμως να ακουστεί και αυτή η άποψη πριν καταλήξουμε στο απόλυτο:
 Ποια λειτουργική ανάγκη υπήρχε για αυτήν την κίνηση; Και πάλικαμία.

Ούτε και εγώ θεωρώ απαραίτητα κακό την πώληση μουσικών κομματιών. Με μια προυπόθεση όμως. Να μην έχουν DRM...

@andmarios: Δεν είναι άρθρο, έρευνα ή κάτι τέτοιο, είναι το editorial του τεύχους 3 όπου γράφω την άποψη μου για ένα ζήτημα που απασχολεί την κοινότητα. Ο Shuttleworth και η Canonical έχουν φυσικά τους λόγους και τις αφορμές τους. Μόνο που εγώ δεν γράφω για τις αφορμές ("δεν δέχτηκαν τις αλλαγές μας") αλλά με τις αιτίες: ότι θέλουν να δώσουν κάτι διαφορετικό. Αυτό δεν είναι κατ' ανάγκην κακό, και ίσα-ίσα που η ύπαρξη δύο κελύφων για το GNOME ίσως το ωφελήσει δια του ανταγωνισμού.

Παιδιά στο Γαλάτσι θα το βρούμε πουθενά; Το πρώτο δεν υπήρχε όπου κοίταξα. Ξέρω ότι αν γραφτώ συνδρομητής το παίρνω σίγουρα, αλλά προτιμώ να το αγοράζω τεύχος-τεύχος ανάλλογα με την ύλη του και τα κέφια μου.

Διαβάζοντας τώρα το άρθρο του Θοδωρή Λύτρα, βλέπω πως έχουν απόλυτο δίκιο όσοι μιλάνε για φάουλ της Canonical. Τα έσοδα απο τις πωλήσεις πήγαιναν στη χρηματοδότηση του Gnome. Η Canonical θα έπρεπε να βρει άλλο τρόπο. Όσον αφορά το περιοδικό, το βρήκα τη Δευτέρα στην Πατησίων, κοντά στα Εξάρχεια.

Προσωπικά το βρήκα πολύ ουσιαστικό το άρθρο του Δημήτρη. Καλό είναι να αντιμετωπίζουμε κριτικά τις κινήσεις μιας εταιρείας χωρίς να επηρεαζόμαστε απ' το γεγονός ότι μπορεί να χρησιμοποιούμε τη διανομή της.

Υπάρχουν αρκετές πρακτικές της Canonical το τελευταίο διάστημα που έχουν δεχτεί την κρτική της παγκόσμιας FOSS κοινότητας, με αποκορύφωμα το CLA που υπογράφει όποιος θέλει να κάνει contribute στο Ubuntu το οποίο προβλέπει παραχώρηση του copyright στην Canonical (παρόμοια πρακτική με την Oracle). Καλό είναι να τα αναδεικνύουμε αυτά και να μην τα κρύβουμε κάτω απ' το χαλί.

Πχ. με ενοχλεί που στην κεντρική σελίδα του Ubuntu υπάρχει -πρακτικά- διαφήμιση για μια proprietary εφαρμογή.

Τευχος ΙΟΥΛΙΟΥ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ και κυκλοφορει τελη Μαϊου; Γιατι αυτο το μπερδεμα;

@Δημήτρη μάλλον εσύ ή όποιος είναι ο υπέθυνος μπερδεύτικε:

1ο τεύχος λέει "Μάρτιος - Απρίλιος"
2ο τεύχος λέει "Μάϊος - Ιούνιος"
3ο τεύχο λέει "Ιούλιος - Άυγουστος".

---------------------------------------------------

Κανονικά θα έπρεπε να είναι:

1ο τεύχος => "Ιανουάριος - Φεβρουάριος"
2ο τεύχος => "Μάρτιος - Απρίλιος"
3ο τεύχος => "Μάϊος - Ιούνιος".

---------------------------------------------------

Για ξαναδές τα λίγο.Αν έκανες λάθος συνέχισε με τον σωστό τρόπο.

Φιλικά. :) 

@dim0s, το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε μέσα Φλεβάρη. Δεν μπορούσε να είναι Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου. Κανονικά θα έπρεπε να είναι Φλεβάρη-Μάρτη, αλλά επειδή δεν ...παίζει τέτοια αρίθμηση, η εκδοτική αποφάσισε να το ονομάσει Μαρτίου-Απριλίου, οπότε συνέχισαν από κει και στα επόμενα τεύχη.

Αυτό δεν είναι σπάνιο, πάντως. Και τα ξένα περιοδικά συνηθίζουν να βγάζουν τον Χ μηνα ένα τεύχος που γράφει πάνω Χ+2.

Και εμένα με ξένισε αυτή η επιλογή, αλλά δεν βαριέσαι. Δεν θα κολλήσουμε σε αυτό, ας βγάζουμε νέο τεύχος κάθε δίμηνο κι ας λέει πάνω ότι ημερομηνία θέλει ;)

Σωστά!Προσωπικά δεν με "κάει" και πολύ αυτό το πράγμα.
<<Πολλοί είδαν, λίγοι κατάλαβαν!>>.
Οι δουλειά που γίνετε από όλο το περιοδικό και από τον Δημήτρη(εσένα!χεχε) αξίζει 1000 συγχαρητήρια! ;) 

Ναι ρε παιδιά συγχαρητήρια μέσα από την καρδιά μου για την προσπάθεια, αλλά δε θα έπρεπε να υπάρχουν περισσότερα σημεία πώλησης; Εδώ στο Γαλάτσι δε το βρήκα πουθενά.

@bakoulis και εγώ είχα αυτό το παρόπονο από το Linux Format.Μόλις ανακοινώθηκε πως θα βγει το Linux Inside έκανα συνδρομή και πλέον μία μέρα αφού βγει το περιοδικό το έχω στα χέρια μου(και στο σπίτι -όχι στο γραμματοκυβότιο-).Δηλαδή με 50 ευρώ ξεμπερδεύεις για έναν χρόνο.Αν υπολογίσεις πως σε ένα περίπτερο στις Σέρρες κάνει 8,00 ευρώ:
8.00 * 6 = 48.00 ευρώ
Ενώ με 50 (2ευρώ παραπάνω είναι μόνο) το έχεις στο σπίτι σου κατευθείαν. ;) 

bakoulis]Ναι ρε παιδιά συγχαρητήρια μέσα από την καρδιά μου για την προσπάθεια, αλλά δε θα έπρεπε να υπάρχουν περισσότερα σημεία πώλησης; Εδώ στο Γαλάτσι δε το βρήκα πουθενά.

Ακολουθείς τη μόνη δίκαιη οδό.

Σηκώνεις το τηλέφωνο, χτυπάς 210 9238672 και ζητάς το τμήμα κυκλοφορίας. Απαντά μια ευγενέστατη κυρία, της εξηγείς εξίσου ευγενέστατα τον εθισμό σου στο Linux Inside, ότι το έχεις ανάγκη, ότι πρέπει να το πάρεις στα χέρια σου, ότι κάτι πρέπει να γίνει (όχι για την κρίση) για να διαβάσεις το περιοδικό το συντομότερο δυνατόν και εκείνη σε πληροφορεί για τις διεξόδους από το πρόβλημά σου.

:)

Χθες παρελαβα και εγω το τευχος **#3**.
Πραγματικα μπραβο σε ολα τα παιδια για την προσπαθεια αυτη!
Ιδικα, μου αρεσε η επιλογη των διανομων στο _dvd_.
Ειναι ενας καλος τροπος, για να δοκιμασουν ολοι το _GNOME3_.
Προσωπικα το _Unity_ και το _GNOME3_ μεχρι τωρα, μου εχουν αφησει πολυ κακες εντυπωσεις!

Πολύ καλό τεύχος. Το unity και το gnome 3 νομίζω πως είναι επανάσταση στον τρόπο που δουλεύουμε με τον προσωπικό μας υπολογιστή , και για αυτό νομίζω πως πολλοί δεν μπορούν να το καταλάβουν. Μια παράκληση:  στο επόμενο τεύχος , το εξώφυλλο να αλλάξει σχεδιαστική φιλοσοφία , γιατί με το σημερινό , νόμιζα οτι αγόρασα το κόμικ "οι περιπέτειες του  Tux" , για τα ανίψια μου που είναι 5 και 4 χρονώνSmile . Μικρός όταν αγόραζα το Μίκυ Μάους το έκρυβα από τον πατέρα μου , γιατί μου φώναζε: ρε, γιατί δεν διαβάζεις τα μαθήματα σου, και διαβάζεις σαχλαμάρες; Ε, προχθές που πήρα το 3ο τεύχος , αν με έβλεπε ο πατέρας μου , φοβάμαι πως πάλι θα μου έβαζε τις φωνές για το ίδιο ακριβώς λόγοLaughing ! Και ας είμαι 41 χρονών!

@smooth, όταν θα αλλάξει ο αρχισυντάκτης, θα αλλάξει και η φιλοσοφία του εξώφυλλου. Μέχρι τότε θα πρέπει να το ανέχεστε μια και ο αρχισυντάκτης εξακολουθεί να τρελαίνεται για μίκυ μάους ;)

Αν σε έκανε να ντρέπεσαι το παρόν εξώφυλλο, που να δεις το επόμενο..χαχαχα

Αγαπητοί φίλοι,

Εγώ συμφωνώ απόλυτα με τον Δημήτρη αλλά αυτό δεν έχει και πολύ σημασία!
Αν και χρησιμοποιούσα Ubuntu, αυτή η έκδοση με έκανε να αποφασίσω να πάω σε debian.
Σωστές όλες οι απόψεις που δειάβασα αλλά εγώ θεωρώ αν και το Ubuntu έφερε πολύ κόσμο στο Linux-μέσα σε αυτούς κι εμένα- όταν τον έφερε πρέπει να θυμόμαστε την φιλοσοφία που είχε!
Και αρχίζει να μας τα αλλάζει...φυσικά σιγά σιγά και... σχεδόν διακριτικά!
Δεν είναι κακό να είμαστε λίγο υποψιασμένοι!
Δείτε τι έγινε με το Open Office!

Οπως λεει και ο φιλος απο πανω

Αν και χρησιμοποιούσα Ubuntu, αυτή η έκδοση με έκανε να αποφασίσω να πάω σε debian

Ειχα Ουμπουντου απο το 8.04 μεχρι και τπ 10.10.Τα νευρα μου αντεξαν δυο τρεις βδομαδες με το 11.04 και Gnome Classic.Πρεπει να ηταν η τριτη βδομαδα οταν εγινε ενα update στον Firefox και μετετρεψαν την πανω μπαρα σε ενα κουμπακι στα αριστερα.

Αφορμη εψαχνα, ειχα κανει και την σχετικη προπονηση εδω και καιρο οποτε:Debian 6!

Στο Debian 7 οταν θα εχει ωριμασει το πραγμα θα εχω Gnome 3.

Να ενημερώσω ότι από το επόμενο τεύχος του Linux Inside, το #4 που θα κυκλοφορήσει στα τέλη Ιουνίου-αρχές Ιουλίου, θα υπάρχει και online έκδοση του περιοδικού για όσους θέλουν να το διαβάζουν στον υπολογιστή τους. Θα έχει ακριβώς το ίδιο layout με το πραγματικό περιοδικό και θα μπορεί κανείς είτε να το διαβάζει μέσα στον browser είτε να το κατεβάζει σε μορφή PDF. Η μόνη διαφορά είναι ότι δεν θα υπάρχει το DVD.

Όσοι και όσες ενδιαφέρονται για την online έκδοση θα μπορούν να γίνουν συνδρομητές ή να αγοράζουν μεμονωμένα τεύχη σε πολύ χαμηλότερη τιμή.

Μέχρι τότε, διαβάστε online το preview του τεύχους 3...