Κυκλοφόρησε νέο Live CD από το Gentoo.

rpil | Πέμ, 03/10/2011 - 14:08 | 1' | 5

Η κοινότητα του Gentoo Linux ανακοίνωσε με υπερηφάνεια το νέο DVD της διανομής, προκειμένου να γιορτάσει την διαρκή συνεργασία μεταξύ χρηστών και developers της. Tο live DVD περιλαμβάνει: Kernel 2.6.37 (με Gentoo patches), accessibility support με Speakup 3.1.6, Bash 4.1, glibc 2.12.2, GCC 4.5.2, Binutils 2.21, Python 2.7.1 and 3.1.3, Perl 5.12.3. Γραφικά περιβάλλοντα και window managers: KDE SC 4.6, GNOME 2.32, Xfce 4.8, Enlightenment 1.0.7, Openbox 3.4.11.2, Fluxbox 1.3.1, XBMC 10.0.... Tο live DVD διατίθεται σε δύο εκδόσεις: μία υβριδική x86/x86_64 και μία x86_64 multilib.

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Απο ότι είδα δεν έχει δυστυχώς κάποιον installer. Παλιότερα υπήρχε κάποιο Live cd με δυνατότητα εγκατάστασης. Για τους σκληροπυρηνικούς του Gentoo δεν είναι απαραίτητο κάτι τέτοιο βέβαια αλλά για αρχάριους θα ήταν ότι πρέπει.

Όντως είναι ένα μειον το να μην έχει installer αλλα πιστεύω ακόμα και ένας αρχάριος άν ξεκινίσει να κάνει εγκατάσταση με οδηγό το handbook του gentoo, θα κερδίσει πάρα πολλά!!

Σωστό. Ο installer που αναφέρεις αγαπητέ Διονύση, υπήρχε στο live DVD του 2007 (δεν θυμάμαι αν παρέμεινε και το 2008), αλλά δεν αναπτύχθηκε και συνήθως δεν πετύχαινε η εγκατάσταση. Και λέω "συνήθως", γιατί μια φορά τα κατάφερα και το εγκατέστησα με τον installer.
Η εμπειρία εγκατάστασης του Gentoo είναι μοναδική. Και το λέω εγώ, που ήμουν από τους πλέον επιφυλακτικούς στην αρχή και που κατάφερα τελικά να το περάσω σε ...τρία μηχανήματα, από τα οποία το ένα "κουλό"!!!
Και αν υπολογίσουμε και την εγκατάσταση Funtoo που έχω, τότε πάμε στις 4 φορές συνολικά!
Handbook και πάλι handbook. Διαφορετικά υπάρχει και ο απλοποιημένος μου οδηγός-μπούσουλας, στην ενότητα του Gentoo.
Βέβαια, θα πρέπει να επαναλάβουμε, ότι το Gentoo δεν απευθύνεται σε αρχάριους, καθότι, και η εγκατάσταση να πετύχει, στην πορεία προκύπτουν ένα σωρό θέματα μέσα στο σύστημα που ζητάνε λύσεις προκειμένου να μην "κρεμάσει". Smile 

Ιπποκράτη την πρώτη φορά που εγκατέστησα με επιτυχία Gentoo ήταν απο αυτό το Live CD του 2007.
Σίγουρα ο σωστός τρόπος είναι με minimal cd και το handbook στο χέρι. Πλέον όμως ως εκπαιδευτική διαδικασία  δεν έχει να μου προσφέρει απολύτως τίποτα. Δεν θα με μάθει κάτι που δεν γνωρίζω. Απλώς θα μου στερήσει πολύτιμο χρόνο. Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος που δεν χρησιμοποιώ πια Gentoo. Αν γινόταν να το εγκαταστήσω μέσω ενός installer, στη συνέχεια απλώς θα προχωρούσα στις κατάλληλες επεμβάσεις στο make.conf και θα έκανα τα πάντα compile απο την αρχή, χωρίς όμως να χρειάζεται να είμαι απο πάνω και να παρακολουθώ τη διαδικασία. Κάτι ανάλογο κάνω και στο FreeBSD.

Για μένα φίλε Διονύση, η ουσία έγκειται περισσότερο στη ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ που απαιτεί το Gentoo, από την στιγμή που εγκατασταθεί στο μηχάνημα. Εντάξει, η εγκατάσταση είναι όντως χρονοβόρα, αλλά είπαμε: Το Gentoo είναι για ...μερακλήδες, που διαθέτουν χρόνο, διάθεση και υπομονή. Ο Installer δεν αναπτύχθηκε λόγω της φιλοσοφίας των developers της διανομής. Πάντως, εμένα, με αυτό τον τρόπο, μού είχε πιάσει η εγκατάσταση μετά από 5 ή 6 προσπάθειες, δεν θυμάμαι ακριβώς. Όταν ξαναπέρασα πριν από ενάμιση χρόνο τα 3 Gentoo και ένα Funtoo, το έκανα με το handbook. Κάτι σαν "δοκιμασμένη συνταγή".
Για έναν πολυάσχολο και έμπειρο χρήστη, ένα by the hand χρονοβόρο στήσιμο Gentoo, πιστεύω πως είναι ένα είδος πολυτέλειας που πολλοί δεν έχουν. Πέραν τούτου, για τον χρήστη που θέλει να περάσει στο "κόκκινο χάπι", είναι το Graal της ενασχόλησής του με τους υπολογιστές.