Διαδικτυακή ανωνυμία μέσω Tor Browser Bundle

dsyrmalis | Πέμ, 03/10/2011 - 14:03 | 3' | 2

To Tor είναι μια εφαρμογή και ένα ανοικτό δίκτυο το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της ανωνυμίας μας στο διαδίκτυο. Με το Tor εγκατεστημένο, κάθε επίσκεψη μας σε μια ιστοσελίδα πραγματοποιείται μέσω ενός δικτύου υπολογιστών που χρησιμοποιούν τεχνικές κρυπτογράφησης. Έτσι ακυρώνεται κάθε προσπάθεια απο τρίτους να παρακολουθήσουν τους ιστότοπους που επισκεπτόμαστε, τη φυσική μας τοποθεσία, την IP μας, το λειτουργικό μας σύστημα, τον browser που χρησιμοποιούμε κτλ.

Εως τώρα για να χρησιμοποιήσουμε το δίκτυο Tor θα έπρεπε να εγκαταστήσουμε ένα πλήθος προγραμμάτων και να πραγματοποιήσουμε διάφορες σχετικά πολύπλοκες ρυθμίσεις που ειδικά για έναν αρχάριο αποτελούσε μια ιδιαίτερα επίπονη διαδικασία.

Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι πλέον απαραίτητο, αφού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το Tor Browser Bundle. Το μόνο που χρειάζεται είναι να το κατεβάσουμε στον υπολογιστή μας και να το κάνουμε extract χωρίς καμία ανάγκη εγκατάστασης ή επιπλέον παρεμβάσεων. Δεν έχουμε παρα να πάμε στο νέο φάκελο που δημιουργήθηκε και να κάνουμε ένα κλικ με το ποντίκι μας στο “start-tor-browser”.

Οτιδήποτε χρειαζόμαστε υπάρχει ήδη μέσα σε αυτό το φάκελο. Ακόμα και μια portable έκδοση του Firefox, οπότε δεν είναι απαραίτητο να τον έχουμε εγκατεστημένο στο σύστημα μας.

Αυτή θα είναι και η πρώτη εικόνα που θα αντικρύσουμε όταν τρέξουμε την εφαρμογή:

 

Ενημερωνόμαστε λοιπόν πως χρησιμοποιούμε με επιτυχία το δίκτυο Tor. Για να σιγουρευτούμε όμως ας ρίξουμε μια ματιά σε ένα site που μας δίνει πληροφορίες για την IP μας και τη φυσική μας τοποθεσία.

 

 

Αυτό ήταν. Αν και βρισκόμαστε στην Ελλάδα κάθε τρίτος βλέπει πως σερφάρουμε απο την...Ολλανδία!

 

Ιστοσελίδα: https://www.torproject.org/index.html.en

Λήψη Tor Browser Bundle:  i686 - x86_64

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Ξέχασα να αναφέρω πως η ταχύτητα στο σερφάρισμα είναι πιο αργή αλλά αυτό είναι λογικό.
Επίσης μέσω Tor μπορούμε να χρησιμοποιούμε και προγράμματα όπως ο Pidgin. Αλλά προς το παρόν στο Linux χρειάζονται επιπλέον διαδικασίες.
Το μοναδικό πρόβλημα που βρήκα είναι πως αν κάνουμε σχόλιο σε ιστολόγια που χρησιμοποιεί ως πλατφόρμα το blogger δεν θα εμφανιστεί. Υπάρχει λύση και για αυτό βέβαια.
Επίσης, κάποιες φορές το google μπορεί να μας ζητήσει λεκτική επαλήθευση για να κάνουμε μια αναζήτηση.