Κλειστού και ανοιχτού τύπου drivers και 3d accelerated graphics

tzimakos13 | Τετ, 02/23/2011 - 22:02 | 1' | 7

Καλησπέρα παιδιά
Με αυτό το θέμα θα ήθελα να σας ρωτήσω τι είναι οι κλειστού τύπου και ανοιχτού τύπου οδηγοί. Αν γίνεται αναφέρετε παρακαλώ και κάποιες διαφορές τους ή παραθέστε κάποιο λινκ.Επίσης θα ήθελα να σας ρωτήσω, έχω την Nvidia GTS 250 αλλά χρησιμοποιώ VMware για τα UBUNTU 10.4 που έχω(με κανονικο OS τα windows xp sp3). Γίνεται να τα τροποποιήσω ωστε να έχουν 3d accelerated graphics ή δεν γίνεται λογω της εικονικής μηχανής;

Φόρουμ
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Η διαφορά μεταξύ ανοικτών/κλειστών drivers είναι ακριβώς η ίδια μεταξύ ανοικτού/κλειστού λογισμικού: οι ανοικτοί drivers έχουν τον κώδικά τους ανοικτό (οποιοσδήποτε μπορεί να τον δει, αλλάξει, προσθέσει/αφαιρέσει), ενώ αντίθετα οι κλειστοί drivers είναι ...κλειστοί, δεν έχουμε πρόσβαση στον κώδικά τους (με ό,τι ενδεχομένως αυτό συνεπάγεται...).

Πρακτική διαφορά υπάρχει στον βαθμό ολοκλήρωσης των λειτουργιών του υλισμικού (hardware): επειδή οι κλειστοί drivers αναπτύσσονται από την εταιρία που κατασκευάζει και το υλισμικό συνήθως ενεργοποιούνται όλες οι δυνατότητες του υλισμικού αμέσως - αντίθετα επειδή οι ανοικτοί οδηγοί αναπτύσσονται από κοινότητες, πολλές φορές μένουν λίγο πίσω (κυρίως επειδή οι εταιρίες δεν δημοσιεύουν όλες τις προδιαγραφές του υλισμικού ώστε να παραχθούν γρήγορα ποιοτικοί οδηγοί - πολλοί ανοικτοί οδηγοί έχουν προέλθει από reverse engineering των κλειστών). Πάντως, συχνό είναι το φαινόμενο (βλ. ATI) οι κλειστοί οδηγοί να είναι χειρότεροι από τους ανοικτούς, γιατί απλά η ετιαρία δεν επενδύει επαρκώς (ή και καθόλου) στην ανάπτυξη οδηγών για *nix συστήματα...

Τώρα όσοσν αφορά το VMware δεν το έχω χρησιμοποιήσει. Το σίγουρο είναι ότι θα μπορείς. Π.χ. στο VirtualBox που ξέρω η 3d επιτάχυνση στην εικονική μηχανή ήταν ενεργοποιημένη παλιότερα μόνο στην εμπορική έκδοση και όχι στην δωρεάν - αν και νομίζω ότι πλέον είναι διαθέσιμη και στην δωρέαν (έχω καιρό να χρησιμοποιήσω τέτοιο πρόγραμμα). Ίσως να ισχύει και το ίδιο στο VMware... Δες στις ρυθμίσεις της εικονικής μηχανής, αλλιώς θα πρέπει να απαντήσει κάποιος πιο έμπειρος...

Θα έλεγα οτι η πρακτική διαφορά μεταξύ ανοιχτών και κλειστών οδηγών είναι οτι οι πρώτοι προσφέρουν καλύτερη ενσωμάτωση, οι δεύτεροι πολύ καλύτερη απόδοση. Δηλαδή, οι απλές desktop λειτουργίες είναι πολύ πιο "ευχάριστες" με τους ανοιχτούς οδηγούς, πχ αλλάζεις εύκολα αναλύσεις, τα εφέ δεν έχουν "σπασμένη" κίνηση, τα παράθυρα μετακινούνται εύκολα, δουλεύουν χωρίς να κάνεις τίποτα και τέτοια πράγματα. Οι κλειστοί οδηγοί έχουν καλύτερη καθαρή 3D επιτάχυνση (βλ. παιχνίδια) και οι nvidia και καλύτερο βιντεο.

Επίσης τώρα τελευταία ο κλειστός οδηγός της ΑΤΙ έχει κάνει πολύ μεγάλα βήματα προόδου, δεν θα έλεγα οτι είναι χειρότερος απο τους ανοιχτούς.

Στην περίπτωσή σου όμως υπάρχει ένα θεματάκι: Εσύ δεν έχεις επιλογές. Τρέχεις απο εικονική μηχανή, οπότε για να έχεις 3D πρέπει να περάσεις τον driver της vmware. Νομίζω πρέπει να περάσεις πρώτα τα vmware tools, και μετά απο τις ρυθμίσεις της εικονικής μηχανής το ενεργοποιείς. Για να περάσεις τα vmaware tools φρόντισε να έχεις περάσει βασικά πακέτα για compile (make, gcc, kernel-headers κτλ.)

Κ μια ανασκόπηση της τρέχουσας κατάστασης για τους 3 βασικούς κατασκευαστές καρτών γραφικών:

# *ATI*: Η ATI κυκλοφορεί τον κλειστό driver που ακούει στο όνομα "fglrx". Επίσης δημοσιοποιεί τεχνικές λεπτομέρειες των προϊόντων της, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει την κοινότητα που αναπτύσσει τους ανοιχτούς drivers (ο πληθυντικός γιατί υπάρχουν 2 παράλληλες προσπάθειες για την ανάπτυξη ανοιχτού driver, η μία ακούει στο όνομα "radeon" κ η άλλη στο όνομα "radeonhd").
# *Intel*: Η Intel δεν παράγει κλειστούς drivers, αντίθετα πληρώνει κάποιους προγραμματιστές της για να συμμετέχουν/οργανώνουν την ανάπτυξη του ανοιχτού driver, που ακούει στο όνομα ..."intel". Όλες οι αναγκαίες τεχνικές λεπτομέρειες είναι διαθέσιμες στη κοινότητα φυσικά.
# *NVIDIA*: Η Nvidia παράγει κλειστό driver που ακούει στο όνομα "nvidia". Δεν δημοσιοποιεί καμία τεχνική λεπτομέρεια για τις κάρτες της, οπότε η ανάπτυξη του αντίστοιχου ανοιχτού driver (που υπάρχει κ ακούει στο όνομα "nouveau") δεν έχει καμία βοήθεια από την ίδια την Nvidia κ πάει σχετικά στα τυφλά (παρ'όλα αυτά προχωράει :) ).

Ευχαριστώ παιδιά για τις απαντήσεις...
Αν και έχω ενεργοποιήσει το κουτί του 3d accelerated graphics στις επιλογές της εικονικής μηχανής δεν γίνεται τίποτα...
Μου λέει απλά πως δεν βρίσκει Driver, αλλά εγώ έχω εγκαταστήσει μέσω πακέτων τον οδηγό nvidia, με τις εντολές όπως τις περιέγραφε ο δημήτρης σε παρόμοιο θέμα εδώ...

Περίμενε γιατί τα μπλέξαμε.

Απο οτι κατάλαβα, δουλεύεις ΧΡ, και μέσω εικονικής μηχανής ubuntu. Άρα ξεχνάς τι κάρτα γραφικών έχεις, απεγκαθιστάς τον nvidia και περνάς τον driver του vmware όπως σου είπα παραπάνω.

Αυτός αναλαμβάνει να περάσει στον driver του βασικού λειτουργικού (τα ΧΡ στην περίπτωσή σου) τις όποιες εντολές direct3D/opengl.

Oι drivers που βρίσκονται εγκατεστημένοι σε εικονική μηχανή δεν έχουν άμεση πρόσβαση στο hardware. Το μόνο που μπορεί να κάνει μια εικονική μηχανή είναι να μιλάει κατ'ευθείαν στον επεξεργαστή σου, αν αυτός το υποστηρίζει, όλα τα υπόλοιπα (γραφικά, ήχος, δίκτυο κτλ) ή χρησιμοποιούν τους οδηγούς του host ή περνάνε απο emulation πχ usb.

Μάλιστα, τώρα κατάλαβα...
Εχε χάρη που στον υπολογιστή ισχύει η εγγύηση αλλιώς θα έβαζα σε dual boot τα UBUNTU τωρα...

Να διευκρινήσω κάτι. Είναι σίγουρο οτι μπορείς να έχεις ικανοποιητικό 3D μέσα απο εικονική μηχανή, υπερ-αρκετό για να τρέχεις εφέ και απλές 3D εφαρμογές. Ίσως σε flash βιντεάκια να σου γκρινιάζει λίγο.

Να σου το θέσω διαφορετικά: Έχω τρέξει ταυτόχρονα 3 λειτουργικά με εφέ, (+1 το βασικό σύστημα) και όλα πήγαιναν ρολόι. Έχεις μεν απώλειες στην απόδοση αλλά στην desktop χρήση δεν παίζει τόσο ρόλο η απόδοση, αλλά η ενσωμάτωση (δες παραπάνω). Άρα περνάς τα vmware tools, ενεργοποιείς το 3D και τελείωσε η υπόθεση.

Επίσης, η εγγύηση δεν χάνεται απο αλλαγές στο software, ποιός το είπε αυτό?