ArchBang 2011.02

dsyrmalis | Παρ, 02/11/2011 - 18:06 | 2' | 22

Archbang 2011.01

To ArchBang είναι μια μινιμαλιστική διανομή που βασίζεται στο Arch Linux. Σαν βασικό περιβάλλον εργασίας έχει το Openbox. Το Arcbang αποτελεί μια καλή επιλογή για όσους διαθέτουν παλιούς υπολογιστές αφού η βασική κατανάλωση μνήμης του συστήματος είναι μόλις 55MB και η χρήση του επεξεργαστή κρατιέται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Η διαδικασία εγκατάστασης του είναι μάλλον φιλικότερη της μητρικής διανομής οπότε συνιστάται και σε αυτούς που θέλουν να γνωρίσουν το Arch χωρίς την ανάγκη παρέμβασης σε text αρχεία ρυθμίσεων. Οι αναβαθμίσεις στο Arch Linux είναι συνεχείς οπότε πάντα θα έχουμε ενημερωμένο το σύστημα μας με τις τελευταίες εκδόσεις των προγραμμάτων που χρησιμοποιούμε. Ο πυρήνας της έκδοσης 2011.02 είναι ο 2.6.37 και σαν βασικό browser έχει τον Cromium.

Ιστοσελίδα: http://archbang.org/

Οδηγίες Εγκατάστασης: http://wiki.archbang.org/index.php?title=Installation

Λήψη: 32 bit - 64 bit

Δώσε αστέρια!

MO: 3.5 (ψήφοι: 2)

Σχόλια

Το Archbang χρησιμοποιει το Openbox, οχι το Blackbox. Αν και το Openbox προερχεται απο το Blackbox καλο θα ηταν να το διορθωσεις γιατι ειναι αρκετα διαφορετικα τα δυο περιβαλλοντα. :) 

Ναι, έχεις δίκιο. Σκέψου οτι αρχικά είχα γράψει και Fluxbox απο κεκτημένη ταχύτητα :)

Το Archbang, με μια απλή εγκατάσταση Gnome ή KDE, μετατρέπεται πανεύκολα σε ένα Arch σύστημα! Κι εγώ αυτόν τον τρόπο επέλεξα για να εγκαταστήσω το Arch. Το μόνο που έκανα, ήταν να περάσω το KDE, προσπερνώντας τις ιδιαιτερότητες του Openbox.
Θα έλεγα πως τελικά το Archbang αποτελεί έναν "εγκαταστάτη" του Arch!

@ippokratis Λογικη η κινηση σου απλα να σου πω, σαν οπαδος του Arch, πως ετσι χανεις το νοημα του Arch. Προσωπικα εμαθα πολλα για το Linux εγκαθιστώντας το Arch και αυτος ειναι και ο κυριοτερος λογος που το αγαπησα. Δοκιμασε να κανεις την κανονικη εγκατασταση, θα σε βοηθηει πολυ και το Beginner's Guide του Wiki!

Το ArchBang μαζί με το Salix ήταν απο τις ευχάριστες εκπλήξεις σε διανομές τον τελευταίο καιρό.
Έτρεχα και καθαρό Arch για αρκετούς μήνες (με τα τότε αποθετήρια KDEmod ) και σε γενικές γραμμές ήμουν ευχαριστημένος. Αν πάντως Ιπποκράτη αποφασίσεις να περάσεις σε καθαρό Arch καλό είναι να έχεις απο κοντά και κάποιες οδηγίες γιατί σε αυτή τη διανομή δεν είναι τίποτα αυτονόητο.

Πραγματι ειναι δυσκολο ΑΝ δεν εχεις οδηγιες. Εγω παντως ειχα ενα laptop διπλα μου και κοιταζα το Wiki και με ελαχιστες γνωσεις -τοτε- πανω στο Linux ολα κοιλισαν υπεροχα. Και μεχρι να τελειωσω ειχα μαθει παρα πολλα. Αυτο που μπορει να κανει ειναι ειναι, ειτε να βλεπει το Beginner's Guide του Wiki απο κινητο ή απο καποιο laptop ή να το εκτυπωσει!

Η ίδια εγκατάσταση είναι ρε παιδιά, απλά παραλείπει στο τέλος όλα τα χειρονακτικά ένα-ένα, π.χ. firefox, plugins, gtreamer κλπ.    απλά ένας πιο γρήγορος τρόπος εγκατάστασης είναι και τίποτε άλλο, πάλι με το χέρι γίνονται οι ρυθμίσεις κι εδώ.

Ακριβώς αυτό που γράφει ο Γιάννης θα έγραφα κι εγώ, φίλε Aventinus! Η εγκατάσταση, αν την επιχειρήσεις, είναι πανομοιότυπη μέχρι ενός σημείου με αυτή του Arch, αλλά σε απαλλάσσει από τις έξτρα λεπτομέρειες!
Εδώ έστησα τρία Gentoo και ένα Funtoo, στην εγκατάσταση του Arch θα κόλωνα; Laughing

Παιδιά είναι διαμαντάκι αυτή η διανομή και πράγματι δεν αλλοιώνει καθόλου το χαρακτήρα του Arch. Είναι δε, αν δεν κάνω λάθος, η μοναδική που σου δίνει τη δυνατότητα να το δοκιμάσεις live (αφήνω απέξω το Chakra που είναι πολύ customized). Το openbox είναι σπαρτιάτικο σε σχέση με Gnome, KDE, ακόμα και LXDE αλλά η απόκριση του συστήματος είναι τρομερή. Αρκεί να σας πω ότι με το ArchBang κατέφερα για πρώτη φορά να παίξω (σχεδόν άψογα) βίντεο 720p σε mobile Celeron 1.4GHz (512 cache)! Να κάνω μερικές προτάσεις για καλύτερη ευχρηστία και λειτουργικότητα:
- adeskbar: ιδανική και σχετικά ελαφριά έναντι του πρωτόγονου tint2
- smplayer: πολύ ανώτερο GUI για τον mplayer από τον στάσιμο gnome-mplayer
- cifs-utils: η πλέον πρόσφατη έκδοση του cifs client για σύνδεση σε samba (Windows) shares, η οποία επιτρέπει επιλεκτικά τη δυνατότητα mounting από χρήστη εκτός του root (ενώ το mount.cifs του προεγκατεστημένου smbclient όχι). Έτσι μπορείτε να προσθέσετε τα shares στο fstab με noauto,users και μετά να τα προσαρτάτε αυτόματα στο autostart.sh του openbox για το χρήστη που χρησιμοποιείτε. Χρειάζεται πρώτα απεγκατάσταση του smbclient (που πιάνει και 60ΜΒ) και του mplayer που το έχει ως προαπαιτούμενο (και του gnome-mplayer αναγκαστικά).  Μετά η εγκατάσταση του cifs-utils μπορεί να γίνει με τη βοήθεια του PKGBUILD που υπάρχει εδώ: http://aur.pastebin.com/sWYQiJgu (δεν το βρήκα στο AUR). Για να κάνετε το mount ως χρήστης, πρέπει πρώτα να δώσετε 'sudo chmod u+s /usr/sbin/mount.cifs'.
Τέλος, για να επαναφέρετε τον mplayer, μπορείτε είτε να εγκαταστήσετε μία έκδοσή του από το AUR που δε χρειάζεται το smbclient (π.χ. mplayer-nosmb) ή -καλύτερα κατά τη γνώμη μου- να εγκαταστήσετε πρώτα το customizepkg και έπειτα να χρησιμοποιήσετε το έτοιμο PKGBUILD mplayer.example που υπάρχει στο /etc/customizepkg.d/ και αφαιρεί την εξάρτηση του smbclient καθώς και μερικές άλλες. Μετονομάστε το script σε mplayer (σκέτο) για να γίνει ενεργό και μετά εγκαταστήστε το κανονικό mplayer αλλά με το yaourt και όχι με το pacman. Το compile ίσως κάνει 5-10 λεπτάκια αλλά το αποτέλεσμα είναι αυτό που θέλουμε.

Για desktop τι προτείνετε εκτός από το idesk; Το XFCE ή κάτι άλλο;

Keep arching!  Cool

Για την εγκατάστασή του πόση ώρα θέλει περίπου ρε παιδιά;
Το δοκίμασα χθες σε ένα υπολογιστή με 1.8gh cpu και 512mb ram
Εκανα παρτισιον κτλ και όταν έφτασε στην εγκατασταση κολλησε για
45 λεπτά
Ο επεξεργαστής δούλευε στο 18% αλλά τα αρχεια που εδειχνε απο κάτω δεν αλλαζανε
Δύο φορες το δοκιμασα και τις δύο το ιδιο πραμα εκανε

Η εγκατάσταση ολοκληρώνεται σε λίγα μόλις λεπτά. Ο υπολογιστής σου είναι μια χαρά για τις απαιτήσεις του ArchBang. Είσαι σίγουρος πως κατέβηκε σωστά το ISO; 

To Archbang είναι ενα πραγματικό διαμάντι... ελαφρύ, γρήγορο, rolling, παραμετροποιήσιμο και κυρίως... Arch... To δοκίμασα αρχικα σε vm και το λατρεψα... το εγκατεστησα αμέσως μετα τη δοκιμή και μεσα απο την καθημερινή χρήση αρχισα να μαθαίνω πολλά χρήσιμα πραγματάκια... Το Αrchbang σε διευκολύνει πολύ στην εγκατάσταση (σε σύγκριση πάντα με το Arch) και σου δίνει σε 15 λεπτάκια ενα ετοιμο λειτουργικό, δεν σε γλιτώνει όμως απο τη λογική της χειροκίνητης ρύθμισης και συντήρησης του συστήματος. Όπως είναι λογικό, μια διανομή που στην ουσία είναι Arch και κάτι επιπλέον (στη συγκεκριμένη περίπτωση Arch+openbox) απαιτεί συχνό ψαξιματάκι στο φόρουμ της κοινότητας και αρκετό διάβασμα.

Παρόλο που το Archbang με ικανοποίησε 110%, με ετρωγε η περιέργεια για τη διαδικασία εγκαταστασης του Αrch, χρησιμοποιώντας λοιπόν όλα όσα εμαθα απο το Archbang και τους οδηγούς του Archwiki εγκατεστησα πριν λίγες μέρες σε ξεχωριστό partition και ενα επιπλέον λειτουργικό, Arch με xfce Smile... 

  πολυ καλό , το είχα για ενα διαστημα & θα έμενε ακομα στο partition του αν ειχε & το πακετο kernel-devel . Δυστυχως ομως ΔΕΝ υπαρχει τετοιο πακετο , που σημαινει οτι οι developers του ArchBang  δεν ενδιαφερονται να υποστηριζεται & ο κλειστος driver για καρτες AMD-ATI  ή  NVidia . & χωρις 3D επιταχυνση στα γραφικα ειναι πραγματικα συντριπτικη η συγκριση με αλλες διανομες ή ακομα & με τα παραθυρα . Ειναι ομως καλο για παλια μηχανηματα με ενσωματωμενα γραφικα on board . Ομως ο  vesa driver  σε διανομες το 2012 ΔΕΝ ειναι αρκετος. & ολα αυτα γιατι λειπει το kernel-devel . Οπως  &  με το Vector Linux 7.0 &  το Salix OS . Οι developers γιατι δεν το κοιταζουν & αυτο το θεματακι ?  Ή  μηπως δεν θελουν τους κλειστους drivers ? Το κανουν σκόπιμα ?

zenwalk05]  πολυ καλό , το είχα για ενα διαστημα & θα έμενε ακομα στο partition του αν ειχε & το πακετο kernel-devel . Δυστυχως ομως ΔΕΝ υπαρχει τετοιο πακετο , που σημαινει οτι οι developers του ArchBang  δεν ενδιαφερονται να υποστηριζεται & ο κλειστος driver για καρτες AMD-ATI  ή  NVidia . & χωρις 3D επιταχυνση στα γραφικα ειναι πραγματικα συντριπτικη η συγκριση με αλλες διανομες ή ακομα & με τα παραθυρα . Ειναι ομως καλο για παλια μηχανηματα με ενσωματωμενα γραφικα on board . Ομως ο  vesa driver  σε διανομες το 2012 ΔΕΝ ειναι αρκετος. & ολα αυτα γιατι λειπει το kernel-devel . Οπως  &  με το Vector Linux 7.0 &  το Salix OS . Οι developers γιατι δεν το κοιταζουν & αυτο το θεματακι ?  Ή  μηπως δεν θελουν τους κλειστους drivers ? Το κανουν σκόπιμα ?

Ποια η χρησιμότητα του πακέτου kernel-devel ; Στα official repos υπάρχουν οι drivers για  nvidia/ATI (εκτός από τον κλειστό οδηγό της ATI) οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα σε θέμα γραφικών.

   Ολες οι διανομες που εχω τρέχουν τον official AMD driver & για να εγκατασταθει χρειάζεται και το ..πακέτο. Ο κλειστος driver ειναι παντα ο πιο ενημερωμενος & δεύτερον , όσο & αν έψαξα για τον native driver στα official repos τόσο στο ArchBang , όσο & στα Vector & Salix δεν βρηκα τιποτα. Ισως να υπαρχει στα αποθετήρια του Arch ή του Slackware αλλά θα περίμενα να υπαρχει & για τις ''μικρότερες'' διανομες. Τέσπα , νομιζω πως το kernel-devel πρεπει να υπαρχει σε ολες τις διανομες , οπως υπαρχει στa Fedora , openSuse , Mageia , Mandriva , Ubuntu & PCLinuxOS.

zenwalk05]Ισως να υπαρχει στα αποθετήρια του Arch ή του Slackware αλλά θα περίμενα να υπαρχει & για τις ''μικρότερες'' διανομες.

...μα archbang και arch χρησιμοποιούν τα ίδια repositories, εφόσον ο driver υπάρχει στα repos του Αrch, μπορεί να εγκατασταθεί και στο archbang...

Το Archbang χρησιμοποιεί τα ίδια repos με το Arch,όπου στο Αrch υπάρχουν τόσο οι drivers για nvidia όσο και ο opensource της ΑΤΙ  στα επίσημα repos του,αλλά και ο κλειστός driver της ΑΤΙ στο AUR.

Το αντίστοιχο πακέτο του kernel-devel στο Arch είναι το linux-headers

  thanks ! Θα το εγκαταστήσω ξανά & με το ..πακετάκι που μου έλειπε !

Πληροφοριακά και μόνο το linux-headers δεν χρειάζεται σαν εξάρτηση σε κανέναν από τους drivers.

       Φίλε  thanos ,  το  πακέτο  linux-headers   είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ  ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ  για  να μπορέσουμε  να εγκαταστήσουμε  τον  original  amd-linux-driver-12.1-x86.x86_64 driver   της  AMD   &  ασφαλώς  είναι  το  ίδιο  απαραίτητο &  για τον  original  ΝVidia-290.10  driver
        Αυτό  θα έπρεπε  να είναι  γραμμένο με κεφαλαία γράμματα στο site  του Arch  ,  αλλά  οι  καρεκλοκένταυροι  του Arch είχαν άλλη άποψη. Τουλάχιστον , αυτό το στοιχείο  θα πρέπει να βρίσκεται σε μία εξέχουσα θέση στο ανάλογο thread για το Arch , ώστε να ΜΗΝ το φάει η μαρμάγκα.
      Επίσης , εύκολα συμπεραίνω και κάτι ακόμη..οτι στο μηχάνημά σου μάλλον δεν έχεις και καμιά καρτούλα της προκοπής , πράγμα το οποίο βέβαια ΔΕΝ σημαίνει απολύτως τίποτα & ούτε σε υποχρεώνει κανείς να έχεις ,  όμως είναι τόσοι πολλοί  όλοι αυτοί που έχουν μια στοιχειώδη καρτούλα AMD   ή  NVidia   ,  ώστε  θα πρέπει να τους έχουμε &  κείνους υπόψιν .  Γιατί , ΔΕΝ  συμβιβάζονται όλοι με  μετριότητες &  αν μη  τι άλλο ,  ο video driver στο linux πρέπει να λειτουργεί το ίδιο καλά ΑΝ ΟΧΙ καλύτερα από ό,τι στα παραθυρόφυλλα.

 Σου γράφω απο το ολοκαίνουριο BRIDGE-2012.1 LINUX , ενα live Xfce4.8 σε κανονικότατη εγκατάσταση στο δίσκο μου &  όλα πάνε σφαίρα. Άσε που  μπουτάρει με διαστημική ταχύτητα &  είναι αυτή τη στιγμή το μοναδικό live απο όλα τα linux που τρεχει με τον τελευταίο 3.2.2-1 kernel
    
[zen@archbang ~]$ uname -a
Linux archbang 3.2.2-1-ARCH #1 SMP PREEMPT Thu Jan 26 08:28:27 UTC 2012 i686 AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 3600+ AuthenticAMD GNU/Linux
[zen@archbang ~]$ date
Tue Jan 31 12:54:11 EET 2012
[zen@archbang ~]$ df -h
Filesystem      Size  Used Avail Use% Mounted on
rootfs           47G  3.7G   41G   9% /
/dev            1.7G     0  1.7G   0% /dev
/run            1.7G  272K  1.7G   1% /run
/dev/sda16       47G  3.7G   41G   9% /
shm             1.7G     0  1.7G   0% /dev/shm
tmpfs           1.7G  8.0K  1.7G   1% /tmp
[zen@archbang ~]$ free -m
             total       used       free     shared    buffers     cached
Mem:          3280        543       2736          0         17        203
-/+ buffers/cache:        322       2958
Swap:         3071          0       3071
[zen@archbang ~]$ fgl_glxgears
Using GLX_SGIX_pbuffer
3815 frames in 5.0 seconds = 763.000 FPS
3956 frames in 5.0 seconds = 791.200 FPS
3945 frames in 5.0 seconds = 789.000 FPS
3940 frames in 5.0 seconds = 788.000 FPS
3950 frames in 5.0 seconds = 790.000 FPS
3955 frames in 5.0 seconds = 791.000 FPS
3955 frames in 5.0 seconds = 791.000 FPS
3942 frames in 5.0 seconds = 788.400 FPS
3945 frames in 5.0 seconds = 789.000 FPS
[zen@archbang ~]$ fglrxinfo
display: :0.0  screen: 0
OpenGL vendor string: Advanced Micro Devices, Inc.
OpenGL renderer string: ATI Radeon HD 4300/4500 Series      
OpenGL version string: 3.3.11399 Compatibility Profile Context

[zen@archbang ~]$