Eric: ένα περιβάλλον ανάπτυξης για Python και Ruby

Ανώνυμος (χωρίς επαλήθευση) | Σάβ, 02/12/2011 - 10:52 | 3' | 3

Το Eric είναι ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον ανάπτυξης (IDE) για τις γλώσσες Python και Ruby. Είναι και το ίδιο γραμμένο σε Python με το Qt4 και χρησιμοποιεί το Scintilla για editor. Επειδή και η Python είναι μια scripting γλώσσα, ίσως αναρωτιέστε τι το χρειάζεστε το IDE. Και έχετε δίκιο: για πολύ απλά σκριπτάκια δεν το χρειάζεστε. Αρκεί να έχετε ένα κειμενογράφο για να γράφετε κάθε γραμμή κώδικα σε ένα αρχείο και μετά να το τρέχετε. Αλλά η ύπαρξη ενός IDE διευκολύνει τα πράγματα όταν θέλετε να γράψετε κάτι μεγαλύτερο. Το Eric διαθέτει όλες τις λειτουργίες που θα περίμενε κανείς όπως συντακτικό χρωματισμό, αναδίπλωση κώδικα, πολλαπλές προβολές κλπ.



To Eric δεν σταματά εκεί. Διαθέτει πολλά εργαλεία που διευκολύνουν την συγγραφή κώδικα Python: αυτόματη συμπλήρωση κώδικα και κλάσεων, μακροεντολές, debugger, κέλυφος για Python και Ruby, διαγράμματα, unittests, ενσωματωμένο web browser, ολοκλήρωση με CVS/Subversion και ένα σωρό άλλα πράγματα. Επιπλέον, υπάρχουν wizards για να φτιάξετε Qt διαλόγους (π.χ. διάλογοι επιλογής αρχείων) με μερικά κλικ.

Στην αρχή, ίσως θελήσετε να πειραματιστείτε για να αλλάξετε το layout της εφαρμογής, μια και προβάλλει πολλά πράγματα από την αρχή, όπως το κέλυφος. Το μεσαίο παράθυρο στο κάτω μέρος περιλαμβάνει μια λίστα με εργασίες (Task Viewer) που παράγονται αυτόματα από σχόλια TODO: που γράφετε στον κώδικα. Αν αυτά γίνουν πάρα πολλά, μπορείτε να ρυθμίσετε τα φίλτρα ώστε να εμφανίζονται μόνο τα TODO που σας ενδιαφέρουν. Συνολικά, μπορείτε να σας φαίνεται ευκολότερο να γράψετε ένα σκριπτάκι σε έναν κειμενογράφο, αλλά το Eric είναι ιδανικό για πιο απαιτητικά projects.

Η εγκατάσταση του Eric είναι σχετικά εύκολη. Αρκετές διανομές όπως το Ubuntu και το openSUSE προσφέρουν έτοιμα πακέτα στα αποθετήρια...

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Λέω να το δοκιμάσω γιατί ο nano έχει όρια. Πάντως μάλλον λάθος εποχή διάλεξα να μάθω Python γιατί έχει αλλάξει ελαφρώς το συντακτικό λόγω της σειράς 3Χ Cool

Κι εγω σκεφτομαι να ασχοληθω με την Python αλλα οπως και ο dsyrmalis, δεν ξερω τι παιζει με το Python 3! 

Για να μη σε αποθαρύνω άδικα η Python είναι μια χαρά γλώσσα και για αρχάριους και για προχωρημένη χρήση. Υπάρχουν κάποιες διαφορές ανάμεσα στις εκδόσεις αλλά είναι μικρές.
Μια καλή αρχή είναι το A byte of Python.