Linux Inside #1 - Η αρχή

Editorial

Φίλε αναγνώστη,

το «Linux Inside» είναι μια νέα προσπάθεια για τη δημιουργία ενός ελληνικού, ποιοτικού περιοδικού με θέμα το Linux και το Ελεύθερο Λογισμικό. Η συντακτική ομάδα μας αποτελείται από developers και χρήστες με εμπειρία στο Linux, που έχουν και το μεράκι να μεταδώσουν την αγάπη τους για το λειτουργικό σύστημα σε όσους περισσότερους χρήστες γίνεται.

Όπως θα διαπιστώσεις, η ύλη που θα παρουσιάζουμε σε κάθε τεύχος του «Linux Inside» είναι κατενεμημένη σε διακριτές ενότητες:

  • νέα και ειδήσεις από τον κόσμου του ανοικτού λογισμικού
  • μόνιμες στήλες από γνωστά μέλη της ελληνικής κοινότητας
  • δοκιμές και παρουσιάσεις διανομών, εφαρμογών και hardware, με συγκριτικά άρθρα.
  • πρωτότυπα αφιερώματα και projects με νέες και δημοφιλείς τεχνολογίες ανοικτού κώδικα
  • εργαστήρια, δηλαδή οδηγοί εκμάθησης και how-to για να μάθεις το Linux, τα εργαλεία του αλλά και προγραμματισμό.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο πρώτο τεύχος που κρατάς στα χέρια σου έχουμε ετοιμάσει εξαιρετικά άρθρα. Τον πρώτο λόγο έχει ο πολύ καλός φίλος Λευτέρης Κοσμάς, που μας θυμίζει και σχολιάζει τα σημαντικότερα γεγονότα του τελευταίου διμήνου. Ρόλο σχολιαστή στις ειδήσεις δεν θα μπορούσε να μην έχει και ο έτερος φίλος, ο Θοδωρής Λύτρας, ο οποίος γράφει και τη δική του στήλη με σχόλια για την επικαιρότητα.

Αμέσως μετά, ο Βασίλης Βλάχος και ο Κώστας Παπαπαναγιώτου μας ενημερώνουν με νέα από την ακαδημαική κοινότητα αλλά και τις εξελίξεις από τον χώρο της ασφάλειας υπολογιστών. Στη συνέχεια, ο Γιάννης Κασκαμανίδης γράφει για σχολικό εκπαιδευτικό λογισμικό και την ενότητα «κλείνει» ο Νίκος Ρουσσος με την ανοικτή κουλτούρα που πρέπει να έχουμε όλοι στο ελεύθερο λογισμικό. 

Στην ενότητα των δοκιμών, ο Διονύσης Συρμαλής δοκιμάζει νέες διανομές ενώ ο Βαγγέλης Πετσιάς παρουσιάζει χρήσιμες εφαρμογές για το desktop. Η Ελένη Καζάνη και η αφεντιά μου παρουσιάζουμε όμορφα websites και προτάσεις για δώρα κλπ που έχουν κάποια σχέση με το ανοικτό λογισμικό και την κουλτούρα του. Την ενότητα «Δοκιμές» κλείνει με ένα πολύ καλό συγκριτικό Android τηλεφώνων από τον Σαλήχ Εμήν.

Δεν τελειώσαμε! Ο Μάριος Τσαλκίδης στο θέμα του εξωφύλλου σε μυεί στα μυστικά του cloud computing και του Eucalyptus ενώ ο Γιώργος Καργιωτάκης γράφει ένα αναλυτικό άρθρο για το IPv6 ώστε να είσαι έτοιμος από σήμερα για το νέο Internet Protocol. Στα Projects, το χορό ανοίγει ο Γιώργος Χατζηκυριακού με τις πρώτες εφαρμογές σε Processing. Στα επόμενα τεύχη, θα κάνει πράγματα και θαύματα!


 

Και ερχόμαστε στα Labs. Τι να πρωτοαναφέρω εδώ; Βαθιά ανάσα και πάμε: ο Σίμος Ξενιτέλλης ξεκλειδώνει το ALSA σύστημα ήχου, ο Βαγγέλης Μπαλάσκας σε εισάγει στο SSHFS, ο Νότης Χρήστου σε βοηθά να φτιάξεις την πρώτη Android εφαρμογή σου, ο Μάρκος Γώγουλος σου δείχνει στην πράξη πως στήνεται ένα κανονικό site σε Plone, ενώ ο Αναστάσης Στασινόπουλος αποκαλύπτει γιατί η ασφάλεια δεν είναι πολυτέλεια.

 

Την σκυτάλη παίρνουν ο Βασίλης Καρακόιδας με χρήσιμες συμβουλές για Java coding, και ο Χρήστος Λοβέρδος σε καλεί να κάνεις τα πρώτα βήματα στην Scala. Οι αρχάριοι θα χαρούν με τον οδηγό εγκατάστασης Drupal του Γιώργου Χατζημανώλη, αλλά οι πιο προχωρημένοι στην C θα πετάξουν από τη χαρά τους με το άρθρο για kernel development του Γιάννη Τσιομπίκα.

Για κερασάκι στην τούρτα, ο Γιώργος Καπελλάκης σου δίνει μερικά καλά tips.

Αν είσαι νεοφώτιστος στο Linux, οι τελευταίες σελίδες του περιοδικού είναι για εσένα. Ο Κώστας Μπουκουβάλας σου δείχνει πως να βοηθήσεις στις μεταφράσεις της κοινότητας και αμέσως μετά σου δίνουμε απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις καθώς και περιγραφές των βασικών εντολών της κονσόλας.

Και μην ξεχνάς: ψάχνουμε πάντα για νέους συνεργάτες με φρέσκες ιδέες για άρθρα και projects. 

Να μην το ξεχάσω! Οι αιτήσεις για συνδρομές ξεκίνησαν. Υποβάλετε τα στοιχεία σας στην σχετική φόρμα συνδρομών, επιλέξτε είδος συνδρομής, και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας σύντομα...
 

Φιλικά,

Δημήτρης Καλαμαράς
Αρχισυντάκτης 

Περιεχόμενα DVD

Ultimate Edition 2.8 Gamers

Μια ξεχωριστή διανομή, με βάση το Ubuntu, βελτιστοποιημένη για παιχνίδια και φανατικούς gamers!

Με μια απλή επανεκκίνηση από το DVD, μπορείτε να παίξετε δεκάδες προεγκατεστημένα παιχνίδια ή να εγκαταστήσετε το Ultimate Edition στον υπολογιστή σας για να ...σκοτώνετε την ώρα σας:

Σχόλια

Απλά ξεκινήσατε πολύ καλά. Μου άρεσε πολύ περισσότερο από το linuxformat. Μπράβο σας παιδιά

Παίδες συγχαρητήρια! Πολύ καλό το πρώτο τεύχος με πολλές ευχάριστες εκπλήξεις.

Άντε παιδία με το καλό!!!! σηκωθείτε όλοι από καρέκλες, καναπέδες,πολυθρόνες ντιβάνια και τρέχουμε στα περιπτερα!!! Laughing

Και πάλι καλή αρχή και πολλά συγχαρητήρια!
Εύχομαι να πάτε τόσο καλά, ώστε να γίνει μηνιαίο! 

Καλή αρχή και συνέχεια παιδιά! Το υλικό φαίνεται ιδιαίτερα ποιητικό. Τρέξτε όλοι στο περίπτερο της γειτονίας σας :P.
Όσον αφορά τις προτάσεις, ενδιαφέρουσα θα ήταν και μια υποενότητα όπου θα υπήρχε κάποιο tutorial για το arduino ή κάποια κατασκευή.

Ορέστη έχει και άλλες δυνατότητες ;) Είναι μια κανονική διανομή με έμφαση στο gaming. Μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις όπως ακριβώς το Ubuntu και όχι μόνο για παιχνίδια.

Θα αργεί να βγεί σε πόλεις εκτός Αθηνων ; Όπως και με το linuformat θα γίνεται ;

@jerrak0s, ναι, θα έρχεται με καθυστέρηση, το έχουμε ξεκαθαρίσει ήδη.

Γι' αυτό προτείνουμε να κάνετε συνδρομή, και να λαμβάνετε το κάθε τεύχος με courier στο σπίτι σας.

Παντως Θεσσαλονικη νεκρα. σε 4 περιπτερα που πηγα τπτ. Καλη λυση η συνδρομη αλλα προσωπικα για μενα τον ανεργο δυσκολο το ποσο των 50ευρω. Προς Θεου δεν κατακρινω το περιοδικο, απλα καταλαβενετε και την οικονομικη κατασταση καπιου που δεν εχει εισοδημα. Ευχαριστω

@vassilis018, δίκιο έχεις κι εσύ, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς.
Δυστυχώς ένα περιοδικό σαν το Linux Inside δεν μπορεί να καλύπτει εξαρχής όλη την Ελλάδα.
Μακάρι να ήταν αλλιώς βρε παιδιά, αλλά η αλήθεια είναι αυτή και, τουλάχιστον, είναι πιο ειλικρινές αυτό που σας λέμε εξαρχής: αν μπορείτε κάντε μια ετήσια συνδρομή και το πρόβλημα λύνεται.

Aυτο σας τιμαει σαν περιοδικο που εξηγηθηκατε απο την αρχη.Laughing Θα περιμενω καμια 10 μερες ακομα και αν δεν δω φως, 8α καταληξω στην συνδρομη. Καλη αρχη να εχετε και παμε γερα

Πρέπει να ξεκινήσουμε γερά ,γι'αυτό έστειλα τα στοιχεία μου για συνδρομή , χθες το βράδυ (8.30 μμ). Τώρα τι γίνεται; Μέχρι τώρα  (10.41 μμ) δεν έχουν επικοινωνήσει μαζί μου.

Κάτσε βρε βιαστικέ smooth! Μια κοπέλα έχουμε στις συνδρομές, και έχουμε πέσει όλοι πάνω της. Θα σε πάρει τηλέφωνο σύντομα! Cool

Δηλαδή γίνεται χαμός με τις συνδρομές;Laughing Πολύ καλό αυτό. Αμέσως με πήραν τηλέφωνο , συνεννοήθηκα.

Ωραιότατο από το λίγο που διάβασα χθές βράδυ, μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, απλά θα μ' άρεσε να έχουν οι παρουσιάσεις διανομών λίγο μεγαλύτερη έκταση-ανάλυση.
Γενικά όμως πολύ καλό ξεκίνημα, μπράβο παιδιά.

Πάρα πολύ καλό. Μπράβο.
Είμαι σίγουρος πως όλα θα πάνε καλά.

Επειδλη σήμερα το έψαξα και δεν το βρήκα (ακόμα) έχω μια ιδέα,στην σελίδα σας να φτιάξετε ένα χάρτι που να βάζεις τον τόπο που μένεις και να σου βγάζει τα περίπτερα που έχουν το περιοδικό.Έτσι θα ξέρουμε ποιό περίπτερο έχει το περιοδικό και πιο είναι πιο κοντά μας.

Πάντως θα πλήρωνα για μια ψηφιακή έκδοση μέχρι 4€, δεν ξέρω αν έχετε πρόβλημα διανομής της ή αν υπάρχει καν..

Με paypal θα μπορούσα να την πάρω πάντως.. αν υπάρχει, ας υπάρξει κλπ.! :D 

Γεια σας και καλή καλή χρονιά.
Με μια ματιά που εριξα όλα φαινονται λίγο πιο προσιτά.
Μπράβο σας και καλή συνέχεια.......
Αλλά σαν γνησιος Ελληνας να πω και γω ρε παιδια...ποιο ειναι το password kai to user name για το ultimate edition ?Tongue out

Περιμένω με αγωνία το πρώτο τεύχος να έρθει αύριο στην πόρτα μου .... Να χαρώ την αφεντιά μου :P

Καλή αρχή και από εμένα.
Σας τίμησα και εγώ καθώς αγόρασα συνδρομή Smile και περιμένω με αγωνία το πρώτο τεύχος.
Χαιρετισμούς και στην κοπελιά που αναλαμβάνει τις συνδρομές, μου απάντησε αστραπιαία σε e-mail που έστειλα.
 

Παρασκευή μεσημέρι έστειλα τα λεφτά , Δευτέρα 9,30 μμ  μου το έφεραν! Ούτε επείγον γράμμα δεν φτάνει από την Αθήνα τόσο γρήγορα! Ωραίες γραμματοσειρές και layout.

Ήρθε και σε μένα απο Αθήνα το πρώτο τεύχος... (ελπίζω να λυθεί αυτό το θέμα κάποτε)

Σαν φανατικός του Linux format και φοβουμενος το κλεισιμο οτι μπορει να οδηγησει σε "εκπτωσεις" και συνχωνευσεις που εγιναν σε αλλα περιοδικα,δεν θα πω πολλα ...

απλα ενα μεγαλο ΜΠΡΑΒΟ, το περιοδικο ειναι και πιο οικονομικο και καλυτερο σε πολλους τομεις...

ελπιζω σε αναλογη συνεχεια και η υποστηριξη μου ειναι δεδομενη... ΜΠΡΑΒΟ και παλι!

Πολύ ωραίο το πρώτο τεύχος και θα το χαρακτήριζα "μεστό". Δεν θέλω να ξεχωρίσω αυτή τη στιγμή κάποιο άρθρο όλα είναι σε υψηλό επίπεδο αν και πρέπει να διαβάσω πιο πολύ για να είμαι άνετος με όλα τα θέματα.
Μπράβο για την πολύ καλή αρχή και συνεχίστε έτσι!

Σήμερα αγόρασα το περιοδικό, αλλά το ξέχασα μέσα στο ταξί.....YellCry Αραγε θα το διαβάσει ο ταξιτζής ή θα το πετάξει? Μάλλον το δεύτερο...

@mitsaras77: πάρε τηλέφωνο στο ΣΚΑΙ και πες να κάνουν ανακοίνωση στο ραδιόφωνο

«Το περασμένο Σαββάτο, ο φίλος μητσάρας ξέχασε κάτι πολύ σημαντικό μέσα στο ταξί από την περιοχή τάδε με προορισμό τάδε. Παρακαλείται αν το βρήκε ο φίλος αυτοκινητιστής, και δεν το πήρε ξετρελλαμένος ο επόμενος επιβάτης, να έρθει σε επαφή με το σταθμό για να το παραδώσει.» :)

Στο Καλαμάκι έχετε κάνει διανομή του περιοδικού? Που μπορ'ω να το βρω? Σε γύρω περιοχές? Σας ευχαριστώ.

Σημερα επιτελους Θεσσαλονικη, πρωτη εντυπωση πολυ καλη, μπραβω παιδια και καλη συνεχεια!!!

Καλησπέρα σήμερα το πήρα στα χέρια μου είναι φανταστικό μπράβο παιδία,πιστέυω ότι συνεχώς θα είναι και καλύτερο

anthropas, πάρε τηλ. στο 210 92 38 672 ή στείλε email στο evoreo ΑΤ compupress.gr για να σου πουν αν γνωρίζουν συγκεκριμένα σημεία διανομής.