Δημιουργία μιας γωνιάς για τους φίλους του Mac

g.b | Τρί, 10/19/2010 - 12:56 | 3' | 40

 Γεια σας,

 

έχω καιρό που το σκέφτομαι και ειλικρινά διστάζω ακόμα και τώρα που γράφω αυτές τις γραμμές γιατί δεν μπορώ ούτε καν να φανταστώ πως θα είναι οι αντιδράσεις για ένα θέμα σαν και αυτό.

Χρησιμοποιούμε λίνουξ για τις δουλείες , τον ελευθερο χρόνο μας ή για ότι άλλο φανταστεί και σκεφτεί ο καθένας μας , οι επιλογές είναι πράγματικά πολλές . Με λίγα λόγια έχουμε φύγει , άλλος λίγο άλλος πολύ από τα λεγόμενα παράθυρα (wondow$ , micro$oft , μικρομαλακή και άλλα ωραία) και  καταλήξαμε να μην θέλουμε ούτε να τα δούμε , καλά αυτό είναι μεγάλο θέμα για συζήτηση και καλύτερα να το αφήσουμε εδώ . Γιατί δεν θέλω να μιλήσουμε για windows , αλλά για το άλλο ....εκείνο το διαφορετικό που όταν θέλεις να το πεις το λες με μια μικρή λέξη και εννοείς τα πάντα ...ναι μιλάω για το Mac...!!!

Αναρωτιέμαι ..υπάρχουνε μεταξύ μας χρήστες εδώ του φόρουμ που έχουν και από αυτό ....

Ξεκινώντας από εμένα λέω πως έχω και έναν υπέροχο γυαλιστερό iMac .

Αυτό που θέλω να συζητήσουμε και για αυτό άλλωστε και ο πρόλογος (πετυχημένος αποτυχημένος θα δείξει) ,

είναι η η δημιουργία μιας γωνιάς για τους φίλους και αυτου του μηχανήματος ...

τώρα θα μου πείτε κάποιοι ότι υπάρχουνε ένα σωρό άλλα φόρουμ που ασχολούντε με το θέμα αυτό ,

εγώ λέω πως δεν θα ήταν άσχημο να έχουμε μια άκρη να λέμε και αυτές τις απορίες μας .

 

Δεν ξέρω , σκεφτήτε το και εδώ είμαστε να συζητήσουμε .

 

 

 

αν το παραπάνω ποστ προσκρούει σε κάποιον από τους κανόνες διαχείρησης του φόρουμ παρακαλώ να διαγραφεί ως μην γενόμενο.

 

Ευχαριστώ πολύ. 

Δώσε αστέρια!

MO: 3 (ψήφοι: 2)

Σχόλια

Νομίζω ότι σε ένα ιστότοπο που ασχολείται αποκλειστικά με το Linux, το μόνο που θα μπορούσε να είναι σχετικό κ με τα δύο θέματα (mac + linux) είναι το πώς να τρέξεις linux σε ένα Μac.

Θέματα σχετικά με το Mac OS X, πραγματικά πιστεύω ότι ανήκουν σε άλλους ιστότοπους. Αν πχ μπει ενότητα για mac os x, δε βλέπω γιατί να μη μπει κ ενότητα για windows. Κ τότε καταλήγουμε σε ένα φόρουμ που ασχολείται με τους υπολογιστές γενικά.

Κ φυσικά, αυτή είναι η δική μου άποψη κ είμαι ανοιχτός κ σε άλλες απόψεις/επιχειρήματα.

-- gnu_labis

Το Linux ΔΕΝ είναι Windows!!!

Τα windows δεν είναι όμως unixoειδές όπως το linux και το mac.  Στο βάθος κάτι κοινό υπάρχει. Τέσπα, ότι θέλετε κάντε , εξάλλου δεν έχω mac, εκτός από τα MacDonalds στο Άλσος Παγκρατίου.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~`

 

 

 

gnu_labis]Νομίζω ότι σε ένα ιστότοπο που ασχολείται αποκλειστικά με το Linux, το μόνο που θα μπορούσε να είναι σχετικό κ με τα δύο θέματα (mac + linux) είναι το πώς να τρέξεις linux σε ένα Μac. Θέματα σχετικά με το Mac OS X, πραγματικά πιστεύω ότι ανήκουν σε άλλους ιστότοπους. Αν πχ μπει ενότητα για mac os x, δε βλέπω γιατί να μη μπει κ ενότητα για windows. Κ τότε καταλήγουμε σε ένα φόρουμ που ασχολείται με τους υπολογιστές γενικά. Κ φυσικά, αυτή είναι η δική μου άποψη κ είμαι ανοιχτός κ σε άλλες απόψεις/επιχειρήματα.

+1

και μετα χρηστες οπου δεν μας ενδιαφερει το κλειστο λογισμικο.....

απλα δεν θα μας ενδιαφερει και το forum, κλπ.! :)

 

giannis12a]

Τα windows δεν είναι όμως unixoειδές όπως το linux και το mac.  Στο βάθος κάτι κοινό υπάρχει. Τέσπα, ότι θέλετε κάντε , εξάλλου δεν έχω mac, εκτός από τα MacDonalds στο Άλσος Παγκρατίου.

Το μονο κοινο που μπορεις να βρεις, ειναι να εχουν το ιδιο hardware, τον ιδιο παροχο ρευματος, τον ιδιο παροχο συνδεσης internet,

οχι κατι αλλο....

Προσωπικά, δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί θα πρέπει να καταδικάζω για την πολιτική του έναν μεγαλοκαρχαρία, ονόματι Steve Ballmer και να επιδοκιμάζω έναν άλλο, ονόματι Steve Jobs!

Ούτε γι' αστείο από εμένα! Windows = Macintosh!

------------------------------------------------------------------------------------

"Όταν βλέπεις τον πιγκουίνο, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις": ΒΑΖΕΙΣ LINUX!

Είναι ένα ζήτημα το πόσο κοντά στο Unix είναι τελικά το MAC OS X.

Δεν ξέρω πολλά γιατί δε με έχει αποσχολήσει το ζήτημα, αλλά μπορώ να πω ότι στα χαρτιά φαίνεται ότι είναι πολύ κοντά (καθότι βασίστηκε στο NextStep που με τη σειρά του ήταν ένας συνδυασμός του Mach-3 πυρήνα κ διαφόρων κομματιών από BSD).

Στην πράξη όμως, το MAC OS X είναι το σύνολο των εργαλείων που χρησιμοποιεί ο χρήστης, κ αυτά όλα βασίζονται (depend) στα κλειστά API της Apple, όπως το Cocoa.

Οπότε ναι μεν το OS X μπορεί πχ να κάνει compile κ να τρέξει οτιδήποτε βασίζεται σε καθαρό POSIX API, αλλά η μόνη περίπτωση που βολεύει αυτό είναι όταν θες να τρέξεις (POSIX-συμβατές) εφαρμογές του linux σε mac. Αλλιώς οτιδήποτε mac-οειδές, βασίζεται στο -παντελώς άσχετο με Unix απ'όσο ξέρω- Cocoa, άντε στο Carbon.

Κ σίγουρα είναι πολύ πιο κοντά σε Unix απ'ότι τα Windows, αλλά στη τελική, έτσι για το χαβαλέ, αξίζει να αναφερθεί ότι κ τα Windows δανείζονται από το BSD παρόμοια πράγματα (πχ το κλασσικό κ ιστορικό BSD TCP/IP network stack).

Τελικά, πιο πολύ με απασχολεί αυτό που λέει ο Vagrale (αν το κατάλαβα σωστά), ότι κινδυνεύει το φόρουμ να γεμίσει με ερωτήσεις του τύπου "πώς μπορώ να εγκαταστήσω MS office σε Mac", ή "γιατί η εγκατάσταση του Photoshop αργεί σε OS X 10.4" (παντελώς τυχαία κ άστοχα παραδείγματα, αλλά καταλαβαίνετε τί θέλω να πω, ελπίζω).

-- gnu_labis

Το Linux ΔΕΝ είναι Windows!!!

ippokratis]

Προσωπικά, δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί θα πρέπει να καταδικάζω για την πολιτική του έναν μεγαλοκαρχαρία, ονόματι Steve Ballmer και να επιδοκιμάζω έναν άλλο, ονόματι Steve Jobs!

Ούτε γι' αστείο από εμένα! Windows = Macintosh!

Μαζί σου φίλε Ιπποκράτη, αλλά δεν θα συμφωνήσουν όλα τα μέλη του φόρουμ με αυτό.

Βλέπεις, για άλλους το Linux είναι σωτηρία από τις απαράδεκτες πολιτικές εταιρειών του στυλ Microsoft/Apple κ δεν συμμαζεύεται, μια ελπίδα για καλύτερες κοινωνίες αν το θες, ενώ για άλλους είναι απλά ένα καλύτερο λειτουργικό, κ το πράγμα τελειώνει εκεί. Για κάποιους τρίτους είναι κ τα δύο, κ για κάποιους ...τέταρτους, είναι απλά διαφορετικό/μυστηριώδες. Σα να λέμε, "free software" vs "open source" debate, ή ιδεολογία εναντίον τεχνοκρατισμού.

(οπότε η τρίτη κατηγορία είναι οι "ιδεολόγοι τεχνοκράτες" :D)

-- gnu_labis

Το Linux ΔΕΝ είναι Windows!!!

συμφωνω απολυτα με τις τοποθετησεις του μαν και με του ιπποκρατη, νομιζω πως το φορουμ ειναι αποκλειστικα για ανοιχτο

λογισμικο και πως το mac os x δεν εχει θεση εδω...υπαρχουν τοσα fora που ειναι αποκλειστικα για αυτο.

Το μονο που λειπει οντως απο το φορουμ μας ειναι οδηγοι/λυσεις προβληματων για εγκατασταση λινουξ σε μηχανηματα μακ

θα ηταν καλο να υπηρχε καποιος που να το εχει κανει και να δημοσιευε οδηγους και τυχον λυσεις/αποριες.

 

κατα τα αλλα αν και οντως το mac os παταει πανω σε unix **   το darwinports που δοκιμασα να βαλω στο μακ της φιλης μου

απαιτει μια ολοκληρη διαδικασια εγγραφης ως developer στο site της apple καθως και την αγορα ενος λογισμικου ωστε

να μπορεσεις να κανεις την εγκατασταση του και να εχει λινουξοειδη χαρακτηριστηκα και λογισμικο ανοιχτου κωδικα στο μακ σου.

Το μονο που καταφερα να βαλω μεχρι στιγμης ειναι ο emacs.

 

 {και για να ζεστανω την ατμοσφαιρα}

**: νομιζω πως το mac os ειναι ακομη χειροτερο απο τα win διοτι πραγματικα μιλαμε για "νταβατζιλικι"...οι τυποι πηρανε κομματια

απο λογισμικα που κυκλοφορουσαν με αδειες οπως αυτη του BSD ωστε να φτιαξουνε την βαση και μετα φτιαξανε ολο το απο επανω με δικες τους κλειστες αδειες.[να μου πειτε πως δεν φταινε αυτοι μιας και οι αδειες το επιτρεπουν] αλλα κατι τετοιο ειναι αντιθετο στη λογικη/κουλτουρα του gnu.

τουλαχιστον τα παλικαρια του bill δουλεψανε και φτιαξανε τα δικα τους......[λεμε τωρα....]

 

καλά και ωραία αυτά και χαίρομαι για τις απαντήσεις , να πω την αλήθεια περίμενα χειρότερα πράγματα ...(κραυγές και φωνές )

εκείνο που θέλω να προσθέσω είναι το εξής:

 

το ζήτημα δεν είναι ενός ακόμα φόρουμ που ασχολείται με το Mac , το Snow Leopard κλπ.

το θέμα είναι οι χρήστες αυτού εδώ του φόρουμ που τυχαίνει να έχουν και έναν mac να ανταλάσσουν απόψεις και ιδέες και να μοιράζονται

τις εμπειρίες τους επιλύοτας τα προβλήματα που τους απασχολούν . (ναι εντάξει υπάρχουν χιλιάδες φόρουν έξω το ξέρω και εγώ)

και σε καμία περίπτωση δεν είπαμε να απαρνηθούμε τις αρχές και τις αξίες του ελεύθερου λογισμικού ούτε είπαμε να τα βάλουμε κάτω 

και να δούμε ποιο είναι καλύτερο .

θεωρώ αυτονόητο δε ότι δεν χρειάζεται να επισημάνω πως δεν άνοιξα αυτό το θέμα για να δημιουργήσω προβλήματα .

επίσης ήθελα να αναφέρω ότι το πόσο unix ή όχι είναι λειτουργικό της apple πόσώς με ενδιαφέρει ...δεν ήταν άλλωστε ποτέ του ζητούμενο αυτό για εμένα.

 

υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν θα ήθελα  να το δούμε ξανά .

 

g.b]

το ζήτημα δεν είναι ενός ακόμα φόρουμ που ασχολείται με το Mac , το Snow Leopard κλπ.

το θέμα είναι οι χρήστες αυτού εδώ του φόρουμ που τυχαίνει να έχουν και έναν mac να ανταλάσσουν απόψεις και ιδέες και να μοιράζονται

τις εμπειρίες τους επιλύοτας τα προβλήματα που τους απασχολούν . (ναι εντάξει υπάρχουν χιλιάδες φόρουν έξω το ξέρω και εγώ)

Δεκτόν κ κατανοητό (εξ'αρχής). Να σε ρωτήσω κάτι όμως...

Έστω ότι φτιάχνεται αυτή η ενότητα εδώ, κ έστω ότι είναι για τα μέλη του φόρουμ που τυγχάνει να έχουν κ ένα mac (ή ίσως dual boot, γιατί όχι;).

(1) γιατί να μην κάνουμε το ίδιο κ για τα μέλη που τυγχάνει να έχουν windows σε άλλο pc, ή κ dual boot; γιατί αυτοί να πρέπει να παίρνουν το κουβαδάκι τους κ να πηγαίνουν σε άλλη "παραλία" όταν έχουν απορίες για το δεύτερο λειτουργικό τους;

(2) όταν θα βρεθεί το Χ νέο μέλος που θα μπει κ θα γραφτεί μόνο για να ρωτήσει κάτι για mac, μιας κ είδε ότι υπάρχει η σχετική ενότητα βέβαια, πώς θα του εξηγήσεις ότι η ενότητα αυτή είναι για μέλη που έχουν ΚΑΙ mac, αλλά είναι ταυτόχρονα κ ενεργά μέλη της λινουξοκοινότητας μας; Κ άντε κ βρεις τρόπο να το εξηγήσεις, φαντάζεσαι τί έχεις να ακούσεις;

(3) Ή έστω του απαντάς, γιατί πχ ήταν εξαιρετικά ευγενικός κ ήξερες την απάντηση κ στη τελική σιγά το πράμα. Τότε goto (1).

-- gnu_labis

Το Linux ΔΕΝ είναι Windows!!!

 μμμ ...τώρα που το λες το βλέπω και εγώ...

ομολογώ ότι δεν το είχα σκεφτεί έτσι ,

είναι λιγάκι δύσκολο για τους νεοεισερχόμενους στο φόρουμ , σωστό.

τελοσπάντων μια ιδέα ήταν που μάλλον δεν ήταν από τις καλές.

ίσως αργότερα και με κάποια άλλη μορφή ...

θα δούμε.

όπως και να έχει ευχαριστώ για τις απόψεις , άλλωστε πάντα το λέω το φόρουμ εδώ είναι καλό μέρος για συζητήσεις.

 

Πάντως -άποψη μου- το "linux on mac" θα μπορούσε να είναι κάλλιστα μια ενότητα του φόρουμ αν εμφανιστεί το ανάλογο ενδιαφέρον από τον κόσμο.

Προσωπικά ποτέ δεν είχα mac, κ διαφωνώ σε άπειρα με την πολιτική της Apple, αλλά αν είχα έναν κ του εξαφάνιζα κάθε ίχνος (του κατα τ'άλλα συμπαθέστατου) OS X, νομίζω δε θα με χαλούσε, αφού συνήθως είναι πολύ καλοφτιαγμένοι υπολογιστές.

Κατέχει κανείς λοιπόν από εγκατάσταση καθαρού linux (deb-, rpm-, source-based, οτιδήποτε) σε σύγχρονους (βασισμένους σε intel επεξεργαστές) Mac; Από dual boot linux/os x;

-- gnu_labis

Το Linux ΔΕΝ είναι Windows!!!

Το μονο που θα ταιριαζε στο forum, και ειναι και κατι που λειπει απο τα Ελληνικα forum γενικα,

ειναι μια ενοτητα, οπου χρηστες που θα εχουν εγκατεστημενο linux (οποιαδηποτε διανομη)

σε καποιο μηχανημα της Apple! Ουτε dualboot, ουτε trualboot :P

Αλλα που ειναι αυτοι οι χρηστες, οεο?

 

χωρίς διάθεση για ...παρεξηγήσεις ,

θεωρείς ότι αν είχες χώσει 1.500 ευρώ να πάρεις έναν mac θα του έσβηνες το leopard από μέσα και του έβαζες λίνουξ....?

εντάξει είπαμε ....αλλά όχι και έτσι...

 

Προσωπικά έχω σε ντούαλμπουτ  χιονάτη λεοπάρδαλη με λύγκα σε ένα μακιμπούκι προ. Έχω αντιμετωπίσει αρκετά προβλήματα τα οποία δεν έχω καταφέρει να επιλύσω σε σχέση με το πώς θα καθήσει πολύ πιο στροτά το πιγκουινάκι στο χάντργουέαρ του μακιμπουκ. Τι σημασία έχει αυτό; Πχ θέλω και όταν τρέχω τον αφρικανό να μην τρωεί σαν ελέφαντας την μπαταρία ή να ενεργοποιήσω κάποιες έξτρα λειτουργίες που μπορεί σε κάποιους να φαίνονται ανόητες αλλά όταν χρησιμοποιείς αρκετά έχουν και την σημασία τους, πχ ενεργοποίηση του φωτισμού πλήκτρων. Η κατηγορία τέτοιου τύπου δεν νομίζω οτι θα αδικούσε το φόρουμ (εφόσον αφορούσε το πώς θα καθήσει ένα πιγκουινάκι σε ένα πολύ συγκεκριμένο χάρντγουέαρ όπως είναι τα μάκιμπουκ (ή αλλιώς τα μπουκ του μάκη :-p ) ) . Για να μην φαίνεται ότι υπάρχει μεροληψία νομίζω ότι θα μπορούσαν αντίστοιχα να υπάρχουν κατοιγορίες για ασερ, άσους κτλ γιατί νομίζω ότι τώρα ειναι κάπως πιο γενικό το θέμα ενώ έτσι εξειδικεύεται πιο σωστά.

 

Για να μοιραστώ και μια εμπειρία σήμερα , είναι η πρώτη φορά μετά από ένα χρόνο που ο λύγκας τρέχει πιο γρήγορα από την χιονάτη. Αν έτρωγε και λιγότερη μπαταρία θα ήταν καλύτερα. (Η μπαταρία πέφτει στο μισό και δεν μιλάω να είναι και ενεργοποιημένο το compiz).

 

Εγώ πιο τολμηρά θα πρότεινα και μία εξής κατηγορία: Ποιες εφαρμογές που είτε έχουμε δει σε άλλο λειτουργικό είτε έχουμε απλά σκεφτεί θα θέλαμε να υπάρχουν και στον πιγκουίνο. Για να μην βιαστείτε έχω πάρα πολλά που θα ήθελα να υπάρχουν και στην χιονάτη και τα χει μόνο ο λύγκας ή μάλλον ο πιγκουίνος.

 

 

 

Βασικά υπάρχει μία τεράστια διαφορά σε σχέση με τους υπόλοιπους υπολογιστές. Το μακός είναι φτιαγμένο για το συγκεκριμένο χάντρουγουέαρ αλλά και το χάρντουγουέαρ για το λειτουργικό. (Αυτό άλλωστε είναι και ένα μεγάλο μειονέκτημα αυτού του λειτουργικού). Οι υπόλοιπες εταιρίες κυρίως αυτό που κάνουν είναι να βγάζουν ένα μηχάνημα που να είναι προσαρμοσμένο κυρίως στα γουίντοουζ. Οπότε όχι δεν το πετάς έξω από τον σκληρό σου το μακός.

 

Όμως δεν έχει όπως είπαμε πριν την προσαρμοστικότητα και ευελιξία ενός πιγκουίνου (παρότι πολλές φορές είναι πιο εύχρηστο αλλά επειδή βλέπω τα καλάσνικοβ στην γωνία επιστρέφω στο θέμα :-p ) . Αυτό που ενδιαφέρει οπότε ένα χρήστη που χρησιμοποιεί τον πιγκουίνο είναι το πώς θα ξεπεράσει τους περιορισμούς που έχει θέσει η μηλιά και να στεγάσει τον πιγκουίνο σε αυτό το ντιζαινάτο σπιτικό.  Έχοντας πια εμπειρία και στα τρία λειτουργικά συστήματα δηλώνω ότι δεν νιώθω να μισώ κάποιο αν και αντιπαθώ τα μάλα την μηλιά (γιατί έχει πολλούς περιορισμούς). Ομως υπάρχουν επαγγελματικοί λόγοι που δεν με αφήνουν να την ξεπεράσω. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θέλω να αφήσω τον πιγκουίνο αντιθέτως θέλω να τον εντάξω και να μην το παρατήσω.

 

Και είναι αρκετές φορές που η κονσόλα του πιγκουίνου μου φάνηκε πιο λειτουργική από την εύχρηστη μεν αλλά όχι ευέλικτη χιονάτη λεοπάρδαλη (snow leopard). Εδώ ένα γ@#$!#$νο γουίκι θέλω να φτιάξω με σημειώσεις και δεν υπάρχει για μακός αλλά μόνο για λίνουξ οπότε ο πιγκουίνος δείχνει αρκετά καλά το ράμφος του (ως γνωστό οι πιγκουίνοι δεν έχουν δόντια :-p)

[off topic="g.b, mac και παπάρια μάντολες, αν δεν είσαι γραφίστας δεν υπάρχει λόγος να έχεις το mac πάνω από το linux]

http://www.freebsd.org/doc/el/books/handbook [/off topic]
Για UNIX click ^^

g.b]

χωρίς διάθεση για ...παρεξηγήσεις ,

θεωρείς ότι αν είχες χώσει 1.500 ευρώ να πάρεις έναν mac θα του έσβηνες το leopard από μέσα και του έβαζες λίνουξ....?

εντάξει είπαμε ....αλλά όχι και έτσι...

 

Κοίτα, όπως είπα (ή τουλάχιστον εννόησα) δεν θα τον αγόραζα γιατί διαφωνώ με την πολιτική κ τη φιλοσοφία της Apple.

Αν όμως με κάποιο μαγικό τρόπο προσγειωνόταν στο γραφείο μου, δε θα το πετούσα στα σκουπίδια γιατί το "σέβομαι" σα μηχάνημα (αυτό ισχύει βέβαια περισσότερο για τις παλαιότερες γενιές mac, η intel εποχή τους με αφήνει αρκετά αδιάφορο), αλλά θα του έκανα τη χάρη να το ελευθερώσω από τα δεσμά του OS X κ των "i" προγραμμάτων (iTunes κλπ κλπ), κ να το χρησιμοποιήσω για αυτό που είναι: ένας καλός υπολογιστής με άριστη ποιότητα κατασκευής.

Οπότε, χωρίς καμία παρεξήγηση φυσικά, ναι, θα το έκανα χωρίς δεύτερη σκέψη, με την ίδια ευκολία που σκάω 1000+ για ένα vaio κ πετάω τα (επίσης πληρωμένα) windows πριν προλάβουν να πουν "κιχ"!

-- gnu_labis

Το Linux ΔΕΝ είναι Windows!!!

g.b]θεωρείς ότι αν είχες χώσει 1.500 ευρώ να πάρεις έναν mac θα του έσβηνες το leopard από μέσα και του έβαζες λίνουξ....?

εντάξει είπαμε ....αλλά όχι και έτσι...

Ειναι τι θελει ο καθενας......! Αλλοι συμβιβαζονται με το να εχουν παραθυρα! Αλλοι συμβιβαζονται με το να εχουν mac!

Αλλοι θελουν απλα να εχουν ενα λειτουργικο ελευθερο, χωρις τα παραπανω λειτουργικα, ευτυχως ειμαι και εγω ενας απο αυτους!

Οποτε, ναι, χωρις να το σκεφτομουνα θα εβαζα linux!

με μια διαφορά ότι τα γουίντοουζ μπορείς να τα επιστέψεις και να πάρεις τα λεφτά σου πίσω (1ον) και δεύτερον απλά αρκετές φορές δεν μπορώ κάθε φορά να ψάχνω προγράμματα για τον σκάνερ ή τον εκτυπωτή που να κάνουν ικανοποιητικά την δουλειά τους. Το δοκίμασα και η διαφορά όπως και να το κάνουμε είναι τεράστια. Το να μην βλέπουμε κάποιες καταστάσεις νομίζω ότι δείχνει στρουνθοκαμηλισμό. Δεν γίνεται πχ να πετάξω τον κάνον εκτυπωτή που ήδη στην εποχή του ήταν δυνατός επειδή η κάνον είναι ηλίθια και οι οδηγοί που βγάζει για το λίνουξ είναι για τον...

Δεν είναι όλες οι εκτυπωσείς κείμενα, είναι και φωτογραφίες και δεν έχουν την ίδια ποιότητα αλλά ουτε την ίδια οικονομία. Ξέρω ότι φταίει η κάνον αλλά όταν ξέρεις ότι αυτό το μηχάνημα είναι που σε βολεύει δεν μπορείς συνεχώς να κάνεις υποχωρήσεις. Τα έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ αυτά; Τα έχουμε καθόλου υπόψη; Εδώ εδώ και πολύ καιρό από λίνουξ δεν μπορούσα να δω ούτε την στάθμη των μελανιών μου. Και εφόσον η δουλειά μου σχετίζεται με την φωτογραφία και την εικόνα φυσικά και θα έχω κι αυτή την επιλογή.

Όμως παρόλα τα προβλήματα δεν εκτοπίσαμε το λίνουξ αλλά το χρησιμοποιούμε και το χρησιμοποιούμε όπου αυτό είναι πιο δυνατό. Και στην εικόνα τελευταία είναι που έχει να αλλάζει η όλη κατάσταση προς το καλύτερο όπου υπάρχουν αξιόλογα προγράμματα διαχείρισης φωτογραφιών (στις εκτυπώσεις ακόμη αργεί).

Δεν νομίζω ότι το ντούαλμπουτ έχει καταχωρηθεί ως έγκλημα.

cortlinux]

 

Δεν νομίζω ότι το ντούαλμπουτ έχει καταχωρηθεί ως έγκλημα.

 

όχι φυσικά δεν είναι έγκλημα...αλλα το κακό που έχει το ντούαλμπουτ είναι ότι όταν κολλήσουμε σε κάτι από το linux θα το παρατήσουμε "σκετικα" εύκολα και θα τρέξουμε 

αμέσως στα παράθυρα  για να βρούμε την εύκολη (ίσως και παράνομη) λύση.....

rizitis][off topic="g.b, mac και παπάρια μάντολες, αν δεν είσαι γραφίστας δεν υπάρχει λόγος να έχεις το mac πάνω από το linux] http://www.freebsd.org/doc/el/books/handbook [/off topic] Για UNIX click ^^

 

Τους σατανάδες μας λινκαρες ωρέ παλίκαρε?   Μας ρωτησες άν μπορούμε να διαβάσουμε διακόσιες σελίδες για το πως θα ακούσουμε mp3 ?

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Χα,χα, έγραψες πάλι!!

Έλα ρε, είναι αυτοματοποιημένο πλέον το BSD, ειδικά το FreeBSD. Έχει και ΚDE.... :P

------------------------------------------------------------------------------------

"Όταν βλέπεις τον πιγκουίνο, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις": ΒΑΖΕΙΣ LINUX!

Τι έχει και γραφικό περιβάλλον?  Μωρέ μπράβο εξελίξεις.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~`

giannis12a]

Τους σατανάδες μας λινκαρες ωρέ παλίκαρε?   Μας ρωτησες άν μπορούμε να διαβάσουμε διακόσιες σελίδες για το πως θα ακούσουμε mp3 ?

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τιιι; Μπορείς να ακούς και εμ-πι-τρία απο κει;

Για την δημιουργία μιας κατηγορίας στο forum σχετικά με "linux σε mac" δεν ξέρω αν είναι κατάλληλη για αυτό το φόρουμ αλλά σίγουρα θα την διάβαζα. Παρακολουθώ της εξελίξεις γύρω από την τεχνολογία και τα λειτουργικά συστήματα και μπορώ να πω με ασφάλεια ότι οι διαφοροποιήσεις σε αυτό που ονομάζουμε "καθημερινή χρήση" τείνουν να εξαφανιστούν.
---- Λειτουργικά Συστήματα----
Τα τελευταία 4 χρόνια συγκεκριμένα παρακολουθώ στενά τις εξελίξεις στην apple και στα προϊόντα της, όχι επειδή πρόκειται ποτέ να αγοράσω mac αλλά επειδή ως χρήστης αποκλειστικά Ubuntu τα τελευταία 4 χρόνια παρατηρώ οτι το ένα αντιγράφει τα καλύτερα χαρακτηρίστηκα του άλλου (κάποιος χρήστης mac θα μπορούσε να σας πει περισσότερα ).
Είναι πασιφανές ότι ο Mark Shattleworth, ο πατέρας της Canonical/Ubuntu είναι λάτρης του Steve jobs και της τεχνολογίας του Mac OS X. H δραματικές αλλαγές που έχει κάνει στο Ubuntu (π.χ κουμπιά στα αριστερά ) είναι εμπνευσμένα από το Mac. Προσωπικά, τα θεωρώ πολύ βολικά διότι έτσι παρατήρησα ότι ο καρπός του χεριού μου δεν κουράζεται και κάνει τις λιγότερες δυνατές κινήσεις για την διαχείρισή των παραθύρων. Από την άλλη και ο Steve Jobs, αν και δεν το παραδέχεται, παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρο απο το Ubuntu. Τελευταίο παράδειγμα είναι η επερχόμενη νέα έκδοση του Mac OS X Lion, που θα διαθέτει κάτι σαν το Software Center του Ubuntu οπού οι χρήστες θα κατεβάζουν και θα εγκαθιστούν προγράμματα όπως κάνουν οι χρήστες του Linux εδώ και χρόοοοοοοονιααααα !.

--- Hardware ----
Αν φορμάρεις το Mac OS Χ και αφήσεις μόνο το hardware τότε σε γενικές γραμμές δεν έχει σχεδόν καμία διαφορά από ένα PC της τάξης των 1000 ευρό. Από κει και πέρα όμως το λειτουργικό είναι φτιαγμένο για το συγκεκριμένο hardware υπό την έννοια ότι
1) Ο Hybrid Kernel έχει γίνει compile για το συγκεκριμένο hardware και περιέχει ακριβώς τους drivers που του χρειάζεται για να δουλέψει. Κάτι αντίστοιχο μπορεί να το κάνει και ένας χρήστης Linux και να έχει ακριβώς τον πυρήνα που αντιστοιχεί για το hardware του.
2) Περιέχει όλα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για να δουλέψουν όλα τα περιφερικά και τρίτα προϊόντα της apple (πχ mouse, keybord, airport, iphone, ipod κλπ.)
3) Έχει αυστηρό πρωτόκολλο (δια πυρός και σιδήρου, επιβολή) με τον οποίο τρίτοι κατασκευαστές φτιάχνουν λογισμικά και συσκευές για τα προϊόντα της.

Όλα τα παραπάνω δίνουν μια "αίσθηση" ενός ενιαίου περιβάλλοντος που καλύπτουν όλες τις καθημερινές ανάγκες του καταναλωτή και απλά "δουλεύουν" μια χαρά και αρμονικά.
Από κει και πέρα ένας χρήστης Linux μπορεί να έχει αυτή την αίσθηση πολύ καλύτερα από έναν χρήστη Windows. To δύσκολο εδώ είναι να βρει μια τέτοια σύνθεση hardware διότι είναι μόνος του. Πρέπει να ψάξει και να ψάξει πολύ και με υπομονή. Για παράδειγμα αν πρέπει να βρει certified hardware list ώστε να είναι σίγουρος οτι to hardware του θα δουλέψει όταν του βάλει Linux. (Μια λίστα για Ubuntu ready Hardware είναι εδώ http://webapps.ubuntu.com/certification/)
Προσωπικά μπορώ να σας πω ότι έχω αυτή την εμπειρία - αίσθηση με όλα.... το Laptop (ένα ντιζαινάτο Dell Studio 1557 http://www.e-laptops.gr/blog/laptop/dell-studio-1557/) και τα περιφερικά που διαθέτω. Απλά δουλεύουν όλα. Τα συνδέω και αυτομάτως το Linux φορτώνει τους drivers χωρίς ποτέ να χρειαστώ να κάνω τίποτα.

Θέλει απλά πολύ υπομονή και ψάξιμο. Ποτε δεν θα δώσω τα λεφτά μου σε καμία εταιρία αν το προϊόν τους δεν δουλεύει σε Ubuntu Linux. Τέρμα...

~~~~~~~~~~~~~~~

Website: http://www.cerebrux.net

Blog: http://dearandroidlinux.wordpress.com

Twitter : http://twitter.com/cerebrux

Facebook: http://www.facebook.com/cerebrux

Παιδιά, δεν θα μπορούσε να δημιουργηθεί κάποια ενότητα για Μαc σε αυτό ειδικά το φόρουμ, καθώς έχει να κάνει με το ΕΛΕΥΘΕΡΟ λογισμικό και το Mac ΔΕΝ είναι τέτοιο! Το αν το Mac βασίζεται σε unix, λίγη σημασία έχει.

Άσε που τελικά η Apple είναι ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ από την Microsoft, αφού σε υποχρεώνει να πληρώνεις για να μπορείς ακόμα και να κάνεις ...ζουμ σε κάποια φωτογραφία σου, που έχεις ανοίξει από ΗΔΗ ΑΓΟΡΑΣΜΕΝΟ πρόγραμμα από αυτήν!

Δεν βλέπω διαφορά του ...Πόρτες (Gates) από τον ...Δουλειές (Jobs)! Ίδια σκ@τ@ είναι και οι δυο τους, και το ίδιο στυγνοί ΕΜΠΟΡΟΙ! Ούτε και φιλοδοξώ να βάλω το χεράκι μου για να τούς κάνω ακόμα ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΥΣ!

Το μόνο που θα μπορούσαμε ίσως να κάνουμε, είναι ν' ανοίξουμε μια ενότητα για BSD/Unix, που τόσο αδικημένο είναι στον χώρο του Ελεύθερου Λογισμικού.

------------------------------------------------------------------------------------

"Όταν βλέπεις τον πιγκουίνο, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις": ΒΑΖΕΙΣ LINUX!

Teddy]

giannis12a] Τους σατανάδες μας λινκαρες ωρέ παλίκαρε?   Μας ρωτησες άν μπορούμε να διαβάσουμε διακόσιες σελίδες για το πως θα ακούσουμε mp3 ?

Τιιι; Μπορείς να ακούς και εμ-πι-τρία απο κει;

Δηλώνω κατηγορηματικά ότι είναι απλά, ΦΗΜΕΣ! Κακές φήμες!! :P

------------------------------------------------------------------------------------

"Όταν βλέπεις τον πιγκουίνο, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις": ΒΑΖΕΙΣ LINUX!

ippokratis]

Το μόνο που θα μπορούσαμε ίσως να κάνουμε, είναι ν' ανοίξουμε μια ενότητα για BSD/Unix, που τόσο αδικημένο είναι στον χώρο του Ελεύθερου Λογισμικού.

Ippokratis...
Δεν φταίμε εμείς ούτε φταίει κανένας άλλος.... εκτός από την κοινότητα του BSD για το ότι έχουν μείνει πίσω και το BSD Lisence.... (μήπως είπα κακία :P :P )

UNIX, Ζήσε ελεύθερο... ή πέθανε.... (να τελειώνουμε..)

~~~~~~~~~~~~~~~

Website: http://www.cerebrux.net

Blog: http://dearandroidlinux.wordpress.com

Twitter : http://twitter.com/cerebrux

Facebook: http://www.facebook.com/cerebrux

Χα,χα, δεν θα εξελιχθεί ο Hurd; Θα σου πω εγώ τότε! :P

------------------------------------------------------------------------------------

"Όταν βλέπεις τον πιγκουίνο, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις": ΒΑΖΕΙΣ LINUX!

Απ'  ο,τι ειδα, η πρόταση συμφωνα με το παραπάνω σχόλιο ειναι απο τον οκτωβριο και δεν εχει  γινει αποδεκτο. Ούτε εγώ το θεωρω σωστό , θα βρεθουμε να συζηταμε για mac  και μετα για κατι αλλο, εδω ειναι καθαρά για λινουξ. Να σας πως γιαιτι?  Γιατί τι θα με κρατησει σε αυτό το φορουμ -ιστότοπο  αν παρει άλλη πορεία? Για να ανεβει η επισκεψιμότητα?  Σκεφτήκατε να δειτε γιατι καποιος ήρθε σε αυτή την  ομαδα συζητήσεων?? (ενας απο αυτούς και εγω) Γιατι ακουγα για το λινουξ και ειχα μια απορία τι ειναι αυτό. ήρθε στα χερια μου κατα λάθος ενα dvd suse 9.3  και εκει ασχοληθηκα παραπανω, βρήκα και την ομάδα συζητησεων αυτή και εμεινα. Γιαιτί ήταν συζήτηση καθαρά για το λινουξ.  Αμα το αλλαξουμε τι θα  το κάνει να ξεχωρίζει απο τους αλλους  ιστότοπους??  Αυτα..  

cortlinux] Προσωπικά έχω σε ντούαλμπουτ  χιονάτη λεοπάρδαλη με λύγκα σε ένα μακιμπούκι προ. Έχω αντιμετωπίσει αρκετά προβλήματα τα οποία δεν έχω καταφέρει να επιλύσω σε σχέση με το πώς θα καθήσει πολύ πιο στροτά το πιγκουινάκι στο χάντργουέαρ του μακιμπουκ. Τι σημασία έχει αυτό; Πχ θέλω και όταν τρέχω τον αφρικανό να μην τρωεί σαν ελέφαντας την μπαταρία ή να ενεργοποιήσω κάποιες έξτρα λειτουργίες που μπορεί σε κάποιους να φαίνονται ανόητες αλλά όταν χρησιμοποιείς αρκετά έχουν και την σημασία τους, πχ ενεργοποίηση του φωτισμού πλήκτρων. Η κατηγορία τέτοιου τύπου δεν νομίζω οτι θα αδικούσε το φόρουμ (εφόσον αφορούσε το πώς θα καθήσει ένα πιγκουινάκι σε ένα πολύ συγκεκριμένο χάρντγουέαρ όπως είναι τα μάκιμπουκ (ή αλλιώς τα μπουκ του μάκη :-p ) ) . Για να μην φαίνεται ότι υπάρχει μεροληψία νομίζω ότι θα μπορούσαν αντίστοιχα να υπάρχουν κατοιγορίες για ασερ, άσους κτλ γιατί νομίζω ότι τώρα ειναι κάπως πιο γενικό το θέμα ενώ έτσι εξειδικεύεται πιο σωστά.

Για να μοιραστώ και μια εμπειρία σήμερα , είναι η πρώτη φορά μετά από ένα χρόνο που ο λύγκας τρέχει πιο γρήγορα από την χιονάτη. Αν έτρωγε και λιγότερη μπαταρία θα ήταν καλύτερα. (Η μπαταρία πέφτει στο μισό και δεν μιλάω να είναι και ενεργοποιημένο το compiz). Εγώ πιο τολμηρά θα πρότεινα και μία εξής κατηγορία: Ποιες εφαρμογές που είτε έχουμε δει σε άλλο λειτουργικό είτε έχουμε απλά σκεφτεί θα θέλαμε να υπάρχουν και στον πιγκουίνο. Για να μην βιαστείτε έχω πάρα πολλά που θα ήθελα να υπάρχουν και στην χιονάτη και τα χει μόνο ο λύγκας ή μάλλον ο πιγκουίνος.

Υπαρχει μια εκδοση του ubuntu οπου εχει φτιαχτει για συστηματα της apple.

Είμαι κάτοχος ενός macbook εδώ και τέσσερα χρόνια. Έχω εγκατεστημένα και macos και linux σε διάφορες διανομές (κυρίως centos και ubuntu). Άν δημιουργηθεί κάποια γωνιά για apple θα χαρώ να συζητήσουμε αρκετά πράγματα για αυτόν τον συνδιασμό hardware και OS. Να θυμάστε ότι εμείς οι χρήστες πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν μας όλα τα καλά στοιχεία απο όπου και αν προέρχονται και να τα εξελίσουμε προς όφελος μας και κυρίως της  ανοικτού λογισμικού  κοινότητας  :)

Βλέπω ότι υπάρχει ζήτηση να δημιουργήσουμε φόρουμ για mac στο οποίο να συζητάμε για το πως βάζουμε Linux στο Mac.

Ενα "linux on mac" όπως είπε ο gnu_labis.

ΟΚ, το θέμα θα συζητηθεί με τους mods και μέχρι αυριο βράδυ θα έχει ληφθεί απόφαση :)

Η απόφαση ελήφθη. Δεν θα δημιουργήσουμε ξεχωριστό forum για Linux σε Mac.

Υπάρχει η σκέψη να φτιάξουμε γενικότερα μια ενότητα για "Linux μέχρι και στην τοστιέρα" :)

dimitris]Η απόφαση ελήφθη. Δεν θα δημιουργήσουμε ξεχωριστό forum για Linux σε Mac.

Υπάρχει η σκέψη να φτιάξουμε γενικότερα μια ενότητα για "Linux μέχρι και στην τοστιέρα" :)

Εχω την εντυπωση οτι καποιος εχει βαλει BSD σε τοστιερα :P

Καλημέρα παιδιά. Αν και έχουν περάσει πολλά χρόνια από την συγκεκριμένη πρόταση εγώ θα γράψω τη γνώμη μου, ελπίζοντας να υπάρξουν ενδιαφερόμενοι για το θέμα. Είμαι νέος στο Forum και νέος στο κόσμο του λίνουξ. Χρονιά τώρα  δουλεύω Mac και Windows ταυτόχρονα σε εικονική μηχανή, στη ιδια εικονική μηχανή εγκατετέστησα  πέρυσι τα Λίνουξ και συγκεκριμένα το Ubuntu. Γνωρίζω ελάχιστα για αυτό το λειτουργικό,  προσπαθώ ομως να το μάθω. Αυτό που διαπιστώνω είναι πως και τα τρία λειτουργικά είναι αξιόλογα, και πως όλοι μπορούμε να κάνουνε τη δουλειά μας όποιο  και αν χρησιμοποιήσουμε. Φυσικά υπάρχουν διαφορές και ομοιότητες μεταξύ τους, κάποιες βοηθούν τον χρήστη κάποιες άλλες τον δυσκολεύουν. Συζητώντας λοιπόν θα μπορούσαμε να δούμε ποια χαρακτηριστικά από κάθε λειτουργικό μας κάνουν τη ζωή μας ποιο εύκολη και ποια γίνονται  εμπόδιο ώστε να προτείνουμε στους προγραμματιστές του Λινουξ να τις υιοθετήσουν, δεν ξέρω αν αυτό είναι δυνατόν. Έτσι είμαι υπέρ μιας συζήτησης για mac, για Windows, και για οποιοδήποτε άλλο λειτουργικό για τους λόγους που προανέφερα.