Συντομεύσεις για ssh διευθύνσεις

gnu_labis | Παρ, 10/08/2010 - 13:02 | 4' | 3

Αν σας έχει τύχει να δουλεύετε με πολλούς υπολογιστές στους οποίους έχετε λογαριασμούς, κ να μεταπηδάτε από υπολογιστή σε υπολογιστή μέσω SSH, ή αν γενικότερα δουλεύετε πολύ με SSH, το ακόλουθο tip μπορεί να σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο.

Το SSH δέχεται να του ορίσετε "συντομεύσεις" για τους υπολογιστές στους οποίους συνδέεστε συχνά. Μπορείτε με πολύ απλό τρόπο να πάρετε το όνομα του χρήστη σας κ το host name του υπολογιστή που θέλετε να συνδεθείτε, κ να τα "βαφτίσετε" όπως θέλετε.

Ένα πολύ απλό παράδειγμα. Έστω ότι είστε o χρήστης bob στον υπολογιστή localmplimpliki.somedomain.gr, κ θέλετε να συνδεθείτε μέσω SSH στον υπολογιστή remotemplimpliki.someotherdomain.gr, όπου όμως ο χρήστης σας λέγεται spongebob. Η προφανής λύση είναι να ανοίξετε ένα τερματικό κ να δώσετε:

bob@localmplimpliki:~$ ssh [email protected]

[email protected]'s password:

spongebob@remotemplimpliki:~$

Οπότε κ δίνετε όλες τις πληροφορίες χειροκίνητα, κ καταλήγετε στο prompt του remotemplimpliki, σαν χρήστης spongebob. Μέχρι εδώ, όλα καλά.

Μπορείτε όμως να εξηγήσετε στο SSH ότι όλο το "[email protected]" εσείς θέλετε να το αποκαλείτε "workpc". Σε αυτή την περίπτωση αρκεί απλώς να δώσετε στο τερματικό:

bob@localmplimpliki:~$ ssh workpc

[email protected]'s password:

spongebob@remotemplimpliki:~$

κ το SSH θα αναλάβει τη "μετάφραση" ώστε το αποτέλεσμα να είναι το ίδιο με προηγουμένως.

Πώς όμως εξηγείτε στο SSH τί σημαίνει η κάθε συντόμευση; Είναι πολύ απλό! Ανοίγετε (ή δημιουργείτε αν δεν υπάρχει) το αρχείο ~/.ssh/config με τον αγαπημένο σας editor κ προσθέτετε εκεί όσες συντομεύσεις τραβάει η καρδιά σας. Το παρακάτω παράδειγμα δείχνει την πολύ απλή σύνταξη που πρέπει να ακολουθήσετε:

Host=workpc
Hostname=remotemplimpliki.someotherdomain.gr
User=spongebob

Host=myrouter
Hostname=192.168.0.1
User=admin

Η πρώτη συντόμευση είναι για το παράδειγμα που χρησιμοποίησα παραπάνω. Η δεύτερη σας επιτρέπει να συνδέεστε σαν ο χρήστης admin στη διεύθυνση 192.168.0.1, γράφοντας απλώς "ssh myrouter". Φυσικά όλα τα ονόματα κ οι διευθύνσεις που χρησιμοποιώ εδώ είναι φανταστικές κ εξυπηρετούν μόνο ως παραδείγματα.

Για περισσότερα κ πιο προχωρημένα κόλπα που μπορείτε να κάνετε με το config αρχείο του SSH:

man ssh_config
Δώσε αστέρια!

MO: 5 (ψήφοι: 1)

Σχόλια

Σωστός!!!  Παίζει καὶ μὲ DDSN διευθύνσεις;

 

Το μυαλό είναι σαν το αλεξίπτωτο. Πρέπει να είναι ανοιχτό για να δουλέψει.

Ναί, τὸ πρῶτο D σημαίνει Dynamic. Εὐχαριστῶ.

 

Το μυαλό είναι σαν το αλεξίπτωτο. Πρέπει να είναι ανοιχτό για να δουλέψει.