mobile internet + linux

gasdim | Σάβ, 07/24/2010 - 21:21 | 1' | 4

Καλησπέρα στο φόρουμ

Ήθελα να ρωτήσω αν στο Μονομάχος Linux 5.0 μπορώ να συνδέσω το stick usb της Vodafone "USB modem τύπου Κ3565" που μου παρέχετε. Το έχει δοκιμάσει κανείς? Απ οτι είδα λιγο στο google σε ubuntu αναγνωρίζετε λογικά θα αναγνωρίζετε και εδώ.

 

Ευχαριστώ ε των προτέρων

Κώστας

Φόρουμ
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Αν και δεν έχω ασχοληθεί με το άθλημα ρίξε μια ματιά εδώ    www.linuxinsider.gr/

Πιστευω να σε βοηθησει

 

 

In a world without walls and fenches who needs Windows and Gates?

Σε αυτό το θεματάκι οφείλω να παραδεχθώ πως έχω ολιγορήσει λιγάκι αφού ήταν στα πλάνα εξαρχής να υπάρχει ενσωματωμένη στο Monomaxos 5 η δουλειά που έχει κάνει ο συνφορουμίτης μας ο Sakis3g και λύνει πάρα πολλά προβλήματα που αφορούν με κάρτες mobile internet.  http://www.sakis3g.org/

 

@gasdim: Προχώρα άφοβα. Δεν υπάρχει κάτι να μην παίζει από USB modem σε Linux, ακόμα και αν οι "εθνικοί" μας πάροχοι έχουν μαύρα μεσάνυχτα. Το μόνο που στερεύει είναι η υπομονή. Στη χειρότερη (αν είσαι Αθήνα και πρόκειται για laptop) κερνάς έναν καφέ και το λύνουμε.

Εγώ είμαι υπερ ενός "ομογενοποιημένου" περιβάλλοντος χρήσης (για αυτό και το Sakis3G έχει διαφορετική όψη αν είσαι σε Gnome, KDE, τερματικό, ή τέλος πάντων κάποιο από τα 10 πρόσωπά του). Για αυτό προτείνω πρώτα να δοκιμάζει κανείς με ότι προσφέρει η διανομή by default (στην περίπτωση του Μονομάχου, με τον Network Manager). Είναι σίγουρο πως τόσο σε εμφάνιση, όσο και σε integration αυτό είναι που ταιριάζει με το περιβάλλον καλύτερα από οτιδήποτε άλλο.

Ο σωστός ο χρήστης δε, δίνει και feedback στη διανομή για το αν (και πως) έπαιξε. Μόνο έτσι οι διανομές που αγαπάμε γίνονται καλύτερες και όχι από τα νούμερα των downloads, τα themes και τα icons.

Τέλος πάντων, για να μην ξεφύγω προς άλλη κατεύθυνση, η κατάσταση με τα USB modem είναι πολύ απλή στην πράξη και θα έρθει ο καιρός που θα παίζουν όπως σήμερα το οποιοδήποτε USB disk. Κάποτε παλιά (εποχές 2.2 πυρήνα) για κάθε νέο USB disk κάναμε recompile το usb_storage για να προσθέσουμε ένα ακόμα ID (χωρίς modutils, χωρίς udev). Με τα USB modem είναι λίγο πιο πολύπλοκα κυρίως επειδή οι OEM κατασκευαστές τα έχουν κάνει ***** με τα USB IDs, την ZeroCD φάση, και τις customιές στα AT commands. Αλλά πάλι λύνεται, και σίγουρα στο μέλλον θα είναι ακόμα καλύτερα. Προς το παρόν απλώς μερικά (η μειοψηφία) θέλουν λίγη προσπάθεια.

Εγώ αρχικά σε συμβουλεύω:

  • Κοίτα μήπως δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι για να παίξει, είναι το πιο συνηθισμένο,
  • Αν δεν παίζει με τη μία, τότε μάλλον σου φαίνεται σαν να συνέδεσες USB CDROM Drive, εαν ναι, δοκίμασε να το κάνεις eject (Υπολογιστής->Δεξί κλίκ επάνω στο CDROM->εξαγωγή),
  • Αν ακόμα και μετά το eject δεν παίζει, να σιγουρευτείς πως είναι απεγκατεστημένο το modem-modeswitch και εγκατεστημένα τα usb-modeswitch και usb-modeswitch-data. Σιγουρέψου πως έγιναν reload τα udev rules μετά την εγκατάσταση του usb-modeswitch-data. Αν δεν καταλαβαίνεις τί λέω, απλώς κάνε restart όλο το PC και τότε σίγουρα θα γίνουν reload,
  • Αν ακόμα δεν παίζει, τότε αρχίζει το troubleshooting για να δείς/δούμε τί φταίει. Δεδομένου πως οι περιπτώσεις που ακόμα δεν παίζει είναι περί το 20% κατ' εμε (IMO στα Ελληνικά), δεν θα επεκταθώ προς το παρόν σε αυτό το σκέλος.
  • Από εκεί και πέρα πάντως (έτσι για να μην φοβάσαι), η Ελληνική αγορά είναι πίσω (γύρω στο 1 έτος) στα προσφερόμενα USB modems. Τα περισσότερα modem τα έχω ήδη γνωρίσει από χρήστες του Sakis3G σε άλλες χώρες.

Τέλος, αν δείς πως τα χρειαστείς κάπου, για Vodafone GR, οι ρυθμίσεις είναι:

Συμβόλαιο:
APN: internet.vodafone.gr
Username: ότι θέλεις βάζεις, δεν το λαμβάνει υπόψιν του,
Password: ότι θέλεις βάζεις, δεν το λαμβάνει υπόψιν του,
Τηλέφωνο που πρέπει να κληθεί: *99#

CU:
APN: webkarta.vodafone.gr
Username: ότι θέλεις βάζεις, δεν το λαμβάνει υπόψιν του,
Password: ότι θέλεις βάζεις, δεν το λαμβάνει υπόψιν του,
Τηλέφωνο που πρέπει να κληθεί: *99#

Και, σημαντικό, αν έχεις σκοπό να χρησιμοποιήσεις το νέο "Internet όλη μέρα με1€" να ξέρεις πως μετά τα 12MB κάνει traffic shapping, και αν δεν κάνει ακόμα, θα κάνει στο πολύ προσεχές μέλλον. Να σκεφτείς δεν το κρύβει καν.

@emcpn: Προς το παρόν, με νέα έκδοση τουλάχιστον κάθε μήνα, μάλλον κουραστικός θα γινόμουν. Αλλά (my excuse) η αγορά των USB modem εξελίσσεται ραγδαία και σχεδόν αναγκάζομαι. Επίσης, το concept μου είναι πως πρέπει να βοηθηθούν οι διανομές και όχι τα "μανιτάρια" που "ξεφυτρώνουμε" από τις αδυναμίες τους. Ναι μεν η πολυφωνία βοηθάει, αλλά μόνο η προσανατολισμένη προσπάθεια αποδίδει καλα. Εκεί που στα αλήθεια τα σπάει το Sakis3G είναι σε headless και embedded συστήματα (δες εδώ). Εκεί δεν υπάρχει κανένα από τα Network Manager, umtsmon, Vodafone Mobile Connect γιατί απλώς δεν υπάρχει X Display ή δεν υπάρχει χώρος στο δίσκο για να φέρεις όλες τους τις εξαρτήσεις και να κάνεις export το DISPLAY.

 

Σάκης

Happy user is a free user.

Φίλε Σάκη σε ευχαριστώ παρα πολύ για την απαντηση που μου έστειλες!! Μόλις έβαλα το stick στην usb το network manager το βρήκε αμέσως vodafone mobile broadband on demand!!!

Εγώ θυμάμαι απο τον πυρήνα 2.2 που ανέφερες χρησιμοποιώ απο τοτε linux και οτι usb έβαζα δεν το έβλεπε το mandrake ακόμα να φανταστείς. Τέλοσπάντων τώρα ότι βάλω δουλεύει αμέσως και το bluetooth και το ασύρματο internet. Ευχαριστώ πολυ

Κώστας