Γιατί έχουμε ακόμα παράθυρα σε κάποιο από τα πισιά μας; Μπορούμε αλλιώς;

Qbric | Πέμ, 06/10/2010 - 23:38 | 4' | 41

Καλησπέρα, με αφορμή ένα πρόσφατο θέμα του φορουμ, σκέφτηκα τους λόγους για τους οποίους έχω ακόμα τα παράθυρα στους υπολογιστές μου. Θα ήθελα να λοιπόν να γίνει μια κουβέντα ήρεμη και χαλαρή γιατί έχουμε τα παράθυρα ακόμα. Μέσα από αυτή την κουβέντα να δούμε τι πιστεύουν οι χρήστες για τα δύο αυτα λειτουργικά συστήματα. Ωραία και καλά τα άρθρα αλλά ο μέσος χρήστης (νομίζω) είναι αυτός που θα αξιολογήσει στο τέλος, επίσης να βγούνε και κάποια συμπεράσματα για το που πρέπει να κινηθεί (η ελληνική τουλάχιστον) κοινότητα των χρηστών λινουξ ώστε να προσεγγίσει μεγαλύτερη γκάμα ανθρώπων στο ελεύθερο λογισμικό. Ας αρχίσουμε λοιπόν:

  • Ιντερνετ: Κάνω τα πάντα με το Ubuntu μου πλέον, ακόμα και στο netbook (ASUS 1000HE) το skype δουλεύει τέλεια.(Μαλιστα στα XP αν το χρησιμοποιώ πολυ το skype κολλάει ο επεξεργαστής!!!, αρε πως γυρίζουν οι εποχες ε?)
  • Γραφείο: Γράφω σε LaTeX οπότε στη συγγραφή κειμένων είμαι απόλυτα ευχαριστημένος, εδώ όμως χρησιμοποιώ παράθυρα για δύο λόγους
    1. Υπάρχει ένα πολύ ωραίο πρόγραμμα (free) για διαγωνισματάκια σε latex και είναι μονο για ΧP. (κολλημα προσωπικο :P )
    2. Τα μαθ.κείμενα που μου στελνουν ειναι τα περισσότερα σε office 2007 και αναγκαστικα ανοιγω παράθυρα.
  • Netbook: Το netbook μου έχει dual boot (στο desktop εχω vm). Δεν γίνεται να έχω vm λιγες οι δυνατότητες, από την άλλη υπάρχει το θέμα της κατανάλωσης της μπαταρίας. Αν και η διαφορα στην διαρκεια μπαταρίας αρχισε με την 9.04 στη 1,5 ωρα με την 10.04 έπεσε αλλα ακόμα υπάρχει μια μικρή διαφορα ( η υπαρξη της οποίας μου σπάει τα νέυρα, XP σέρνονται σε σχέση με το Ubuntu μου, ο επεξεργαστής είναι πιο ηρεμος και οι σκληροί δουλεύουν λιγότερο αλλα η διάρκεια?, εκτός αν λέει ψέμματα ο μετρητής των XP). Eπίσης επειδή με το netbook παω παντού και γνωρίζω οτι στην Ελλάδα ολοι σχεδόν δουλέουν με παράθυρα  τα εχω για να μπορώ να "συνεννοηθώ" σε απρόβλεπτες συνθήκες.
  • Παιχνίδια: Είμαι ευτυχισμένος δεν παίζω παιχνίδια εκτός από Tetravex :P

Συμπέρασμα: Αν είχε το οΟ 100% συμβατότητα με το 2007 και έβρισκα κάποιον τρόπο να μπορέσω να φτιάξω ενα GUI πρόγραμμα για latex θα πέταγα τα παράθυρα, αλλά θ ασυνέχιζα να τα έχω στο netbook μέχρι τα παράθυρα να μην είναι το αποκλειστικό λειτουργικό σύστημα για το μέσο χρήστη στην Ελλάδα.

(Σχόλιο: για μένα ο μέσος χρήστης λινουξ και ο μέσος χρήστης γενικά  δεν είναι το ίδιο)

 

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

 καλησπέρα ...

έχουμε κάνει και παλιότερα συζητήσεις για το θέμα...

εγώ δεν θέλω να πω κάτι τώρα στην αρχή ...θα το αφήσω για πιο μετά...

εκείνο που θέλω μόνο να τονίσω είναι το γεγονός ότι ψάχνουμε έναν λόγο για να κρατήσουμε τα windows στα μηχανήματά μας...

είτε σε dualboot είτε σε virtual ...

ακόμα θυμάμαι ότι είχα πάθει πανικό μετα ολόφρεσκα τότε vista που είχα καταφέρει να τα κάνω σκατά με τον grub και το ubuntu ..

θυμάμαι παλιότερους χρήστες να μου δίνουνε βοήθεια για να σώσω τα windows στο λαπτοπ ...

αυτά βέβαια πριν την τέντα του alfisti (μερακλίδικα πράγματα τότε) ..

γιατί μετά τον οδηγό του για το super grub δεν είχα σταματημό ....(ουπς ξέφυγα)...

Qbric]

Συμπέρασμα: Αν είχε το οΟ 100% συμβατότητα με το 2007 και έβρισκα κάποιον τρόπο να μπορέσω να φτιάξω ενα GUI πρόγραμμα για latex θα πέταγα τα παράθυρα, αλλά θ ασυνέχιζα να τα έχω στο netbook μέχρι τα παράθυρα να μην είναι το αποκλειστικό λειτουργικό σύστημα για το μέσο χρήστη στην Ελλάδα.

(Σχόλιο: για μένα ο μέσος χρήστης λινουξ και ο μέσος χρήστης γενικά δεν είναι το ίδιο)

Θα πιαστώ απο το τελευταίο. Ναι, δεν είναι ενώ θα έπρεπε. Το θέμα είναι οτι δεν είσαι μέσος χρήστης, θες το pc σου για και μια πολύ συγκεκριμένη δουλειά: Να επεξεργάζεσαι κείμενα με μαθηματικά, που φτιάχνεις εσύ, ή συνεργάτες με άλλο λειτουργικό. Άρα η συμβατότητα είναι το Νο1. Να σημειώσω εδώ οτι εκτός απο 1-2 περιπτώσεις δεν μου έχει έρθει κείμενο που να μην ανοίγει σωστά το openOffice. Το πολύ πολύ να έχανα ελάχιστα στην μορφοποίηση.

 

Και απαντώντας στο στο αρχικό ερώτημά σου: Γιατί έχω και windows στο pc...

Πρώτος λόγος: Ο scanner μου δεν παίζει καθόλου σε Linux. Δεν με χαλάει, στα σκουπίδια τον βρήκα έτσι και αλλιώς. (χμμ κάνα OCR πρόγραμμα καλό με ελληνικά υπάρχει σε Linux;) 

Δεύτερος λόγος: Παιχνίδια. Πήρα μια 4850, να την έχω να κάθεται; Το wine δεν το συμπαθώ, συν οτι δεν έχω χώρο στο /home μου. (lamest excuse award θέλω για το τελευταίο). 

Τρίτος λόγος: Προγράμματα επεξεργασίας μουσικής, πχ το γνωστό Cubase. Αναντικατάστατο για μένα, για λόγους ευχρηστίας, εξοικείωσης, plugins και συμβατότητα σε άλλους υπολογιστές, όχι δικούς μου. Σε VBox δεν τρέχει καλά, η κάρτα ήχου είναι αργή..

 

Επεκτείνοντας το ερώτημά σου. Αναλογία χρόνου στα δυο λειτουργικά. 95% linux, 5%windows

 

Ερώτημα: Τι κάνει ο μέσος χρήστης στο pc του; Τι απο αυτά δεν μπορεί να κάνει σε Linux; Γιατί τελικά η εντύπωσή μου είναι οτι συμβαίνει το αντίθετο απο την άποψη που επικρατεί. Όσο λιγότερες απαιτήσεις υπάρχουν, τόσο περισσότερο οι νέες διανομές Linux είναι κατάλληλες. Άμα τώρα πάμε σε απαιτήσεις, εκεί το κάθε λειτουργικό έχει τα δυνατά του και τα αδύνατά του σημεία. Το (μόνο) δυνατό σημείο των windows είναι τα παιχνίδια και προγράμματα CAD. Στους Mac επεξεργασία εικόνας-ήχου. Στο Linux όλα τα υπόλοιπα. Μειονέκτημα του Linux: Η δυσκολία στο στήσιμο αν κάτι παει στραβά (λόγω του νέου περιβάλλοντος) αν και η κατάσταση πλέον έχει αντιστραφεί, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων (βλ Poulsbo). Στα windows έχουμε μια κόλαση με 11 μετρημένα restart για να έρθει το pc σε λειτουργική κατάσταση. Τον Mac τον παίρνεις έτοιμο, αφού πληρώνεις καλά.

Κοινές παρατηρήσεις για όλα τα λειτουργικά/για το σύγχρονο internet/για διάφορα: 

-Στην Νιγηρία εκτός του οτι πεινάνε, συνέχεια πέφτουν αροπλάνα και μένουν φράγκα στην άκρη. Κρίμα. Αλλα δεν με ενδιαφέρει, μπήκα τώρα σε ένα site και κέρδισα επειδή ήμουνα ο 1.000.000ός επισκέπτης. Τι τύχη...

-Τι θα γίνει με τις ηλίθιες φλασάτες διαφημήσεις; Πήρανε και θάρρος οι διαφημιστές, δεν κλείνει και ο ήχος στις διαφημήσεις τους. Χμμ τώρα που το σκέφτομαι, ο Firefox με ένα adblock είναι κομπλέ, ο Opera δεξί κλικ-φραγή περιεχομένου, ξέρετε τίποτα για τον Explorer;  ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΦΗΜΗΣΕΙΣ.

-Αυτό το Ask.com μεγάλη ανακάλυψη. Πως γίνεται σε κάθε νέα εγκατάσταση προγράμματος (στα windows) να είναι η default μηχανή αναζήτησης ακόμα το ψάχνω.

-Προς μεταφραστές-συγγραφείς-συμπιεστές αρχείων: Ρίξτε μια ματιά στο UTF-8 (Unicode στα παραθύρια). Θα μας βοηθήσετε πάρα πολύ.

-Ανέκδοτο: Σέρβις στο "Πλαίσιο" μέσα σε 4 ώρες. Εδώ και ένα μήνα έχω ζητήσει αυτές τις πλαστικές βλακείες που μπαίνουν οι σκληροί στο κουτί και δεν χρειάζονται βίδες. Ακόμα περιμένω τηλέφωνο. Αλλαγή κάρτας γραφικών (την επόμενη εργάσιμη απο την αγορά), πήρε μια εβδομάδα. 

-Ο flash player είναι το χειρότερο πρόγραμμα που έχει γραφτεί απο ουρακοτάγκους. 

Teddy]

 

Ερώτημα: Τι κάνει ο μέσος χρήστης στο pc του; Τι απο αυτά δεν μπορεί να κάνει σε Linux; Γιατί τελικά η εντύπωσή μου είναι οτι συμβαίνει το αντίθετο απο την άποψη που επικρατεί. Όσο λιγότερες απαιτήσεις υπάρχουν, τόσο περισσότερο οι νέες διανομές Linux είναι κατάλληλες.

Συμφωνώ απόλυτα σε αυτό. Η κοπέλα μου όταν απέκτησε τον υπολογιστή της (πριν ένα χρόνο) αναγκάστηκε :) να βάλει Ubuntu. Aποτέλεσμα; συνεχίζει με Ubuntu 9.04 πολύ απλά γιατί σαν μέσος χρήστης δεν χρειάζεται εξειδικευμένα πράγματα.

Συγγνώμη αν παρεξηγήθηκα, σκεφτόμουνα ότι αυτή η κουβέντα μπορεί βοηθήσει π.χ. τον Μονομάχο σαν διανομή, συλλέγοντας απόψεις και σκέψεις για το πώς μια διανομή μπορεί να βελτιωθεί, επεκταθεί κτλ. Προφανώς μια διανομή δεν μπορεί να ικανοποιήσει τον καθένα αλλά για αυτό υπάρχει το λινουξ, ε;

Εμείς μόνο στον Server τα έχουμε λόγω εμπορικού προγράμματος. Όλα τα υπόλοιπα Pc έχουν Virtualbox το εμπορικό. Αλλά είμαστε κοντά ώστε το εμπορικό να γυρίσει σε Linux! Αυτός είναι ο μόνος λόγος ύπαρξης των ακατανόμαστων!

Φίλε Teddy αν θες πλαστικά πέρνα να σου δώσω...

Amd Shop Επίσημοι AMD Specialists με ειδίκευση στους Opteron. Υποστηρικτές Linux Ubuntu www.amdshop.gr Δικτυακή πύλη τεχνολογίας

 

παράθυρα δεν έχω πια αλλά έχω την χιονάτη. αλλά επειδή είχε μοναξιές της έβαλα δίπλα και τον λύγκα να της κάνει παρέα.

γιατί χιονάτη; για τα προγράμματα επεξεργασίας εικόνας και διαχείρισης αν κι έχω ανακαλύψει αρκετά καλά και στο λίνουξ.

-  δεν ξέρω αν είναι δική μου εντύπωση αλλά η κονσόλα του πιγκουίνου μου φαίνεται πιο δυνατή από της χιονάτης.

- είναι δική μου εντύπωση πάλι ή το γκίμπ έχει σταματήσει σχεδόν να εξελίσεται;

cortlinux]

- είναι δική μου εντύπωση πάλι ή το γκίμπ έχει σταματήσει σχεδόν να εξελίσεται;

Οι developers του gimp πάντως δε φαίνεται να κάθονται:
http://git.gnome.org/browse/gimp/log

-- gnu_labis

Το Linux ΔΕΝ είναι Windows!!!

Εγώ έχω windows μόνο σε ένα pc(laptop), και αυτό για να μπορώ να "πειράζω" όποτε θέλω τα κινητά μου τηλέφωνα!! Οταν οι εταιρείες κινητών και άλλων gadgets αποφασίσουν να βγάλουν προγράμματα και για linux, τότε τα windows δεν θα μου χρειάζονται πιά!! Είναι ο μοναδικός λόγος που κρατάω ακόμη win σε ένα pc μου.

 ολα τα κανω με linux  εκτος απο τα παιχνιδια που παιζω. δοικμασα να εγκαταστησω crysis  με οδηγιες που βρηκα  μεσω wine, playonlinux  δεν θυμαμαι... σε ubuntu 10.04  ολα καλα εγινε η εγκατάσταση κανω κλικ παει να φορτωσει και βγαζει μαι μαυρη οθονη ( επιχειρει να το παιξει)  αλλα τιποτα...  κατα αλλα ειμαι ευχαριστημενος απο λινουξακι. ασε που μάρσει να δω τι κανει ο υπολογιστης μεσω κονσολας...  να με υπηρετεί ο υπολογιστης και να μου λεει τι κανει κανει καθε φορα..

Έχουμε και λέμε:

1. Κάποιες εφαρμογές που δεν δουλεύουν σε mozilla και θέλουν Ιντερνετ Εξπλόρερ! π.χ. Στατιστική Υπηρεσία, Eurobank, κλπ.

2. Κάποιοι εκτυπωτές που θέλουν σώνει και καλά win ! π.χ. Konica Minolta 1390

Aυτοί και μόνον αυτοί είναι οι λόγοι που έχω ακόμη win virtual machine ΑΛΛΑ και σε dual boot!!!

 λοιπόν, αν γράψεις  "noki" -"gnokii" (στην περίπτωσή μου)  σου δίνει αρκετά πακέτα για να σκαλίζεις τα Symbian κινητά σου, ασχέτως καταγωγής (μάνα-κύρης-&τα-ρέστα-καραμέλες). Δεν έχω πουθενά παράθυρα. Μου τα κατέσχε το ΔΝΤ !  Κάποιος φρόντισε να ξεπουλήσει όλες τις ΚΡΑΤΙΚΕΣ εφαρμογές πληροφορικής στη Microsoft. Η τελευταία "έκανε τα στραβά μάτια" για τα σπασμένα της πακέτα στην εγχώρια αγορά τουλάχιστον, μέχρι να χάσει το ενστικτο της ελευθερίας & η δεύτερη γενιά "χρηστών". 

lebronJ]

Έχουμε και λέμε:

1. Κάποιες εφαρμογές που δεν δουλεύουν σε mozilla και θέλουν Ιντερνετ Εξπλόρερ! π.χ. Στατιστική Υπηρεσία, Eurobank, κλπ.

2. Κάποιοι εκτυπωτές που θέλουν σώνει και καλά win ! π.χ. Konica Minolta 1390

Aυτοί και μόνον αυτοί είναι οι λόγοι που έχω ακόμη win virtual machine ΑΛΛΑ και σε dual boot!!!

 

Η eurobank δουλευει σε mozilla αλλα σε linux υπαρχει θεμα με τα certificate,οποτε καποιες συναλλαγες δεν μπορουν να γινουν.

Ο μονος λογος που χρησιμοποιω windows ειναι λογω καποιων προγραμματων της Panasonic και της Siemens για τα τηλεφωνικα κεντρα.Κατα τα αλλα στον υπολογιστη του σπιτιου δεν εχω πλεον windows.

βασικά να μην γελιόμαστε. υπάρχουν κάποια πράγματα που ακόμη δεν γίνονται με τον πιγκουίνο γιατί απλά δεν υποστηρίζονται. σε αυτό δεν φταίει το πιγκουινάκι. νομίζω ότι την έκρηξη που γνώρισε πριν μερικά χρόνια θα την ξαναγνωρίσει. είναι φυσιολογικό να υπάρχουν κάποιες κοιλιές στην πορεία. για να το αντιστρέψω κιόλας εγώ έχω κάποιες εφαρμογές που δεν μπορώ να τις βρω αντίστοιχα τόσο λειτουργικές ή όμορφες ούτε στο μάκη. πχ το pino. ή ακόμη και η κονσόλα σε οποιοδήποτε διανομή τα βρίσκει όλα σε αντίθεση με το μάκη που πάλι δεν τα βρίσκει όλα.

 

 

μόλις τώρα διάβασα , πολύ καθυστερημένα, ότι το  σονγκμπερντ δεν υποστηρίζει πια τον πιγκουίνο.

Καθώς διάβαζα τις απαντήσεις μια ερώτηση έχω να κάνω...Τι έχει κάνει ο καθένας μας για να αλλάξει αυτό σκηνικό,να λειτουργήσουν αυτά τα προγράμματα,online υπηρεσίες,σουίτες κινητών κλπ σε linux ;

Αν κάθε τι που βλέπουμε και δεν δουλεύει σε linux,στείλουμε και από ένα mail σε κάθε εταιρία/τράπεζα/προγραμματιστή κάποτε θα ιδρώσει το αυτάκι τους και θα γίνει κάτι και για linux..Δείτε σαν bug report ένα πράγμα.αν δεν λειτουργεί κάτι report-mail στον υπεύθυνο και που ξέρεις κάποτε κάτι θα γίνει !

Το ίδιο έγινε με το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ και τον media player που είχαν,το steam για linux,το site για τις φορολογικές δηλώσεις κλπ κλπ..

Hamsters !

 

thanos]
Καθώς διάβαζα τις απαντήσεις μια ερώτηση έχω να κάνω...Τι έχει κάνει ο καθένας μας για να αλλάξει αυτό σκηνικό,να λειτουργήσουν αυτά τα προγράμματα,online υπηρεσίες,σουίτες κινητών κλπ σε linux ;

Και γώ συμφωνώ εν μέρει, αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσον αφορά τις εταιρίες. Υπάρχουν συμφέροντα, συμβόλαια, τα περίφημα DRM και ούτω καθεξής τα οποία δεν μπορούν να παρακαμφθούν εύκολα. Και ως γνωστόν, η κοινότητα του linux στην πλειοψηφία του δεν θέλει να δεχτεί DRM. Δεν μιλάω για το ελληνικό κράτος γιατί είναι γνωστή η ξεφτίλα του. Γενικά πιστεύω ότι υπάρχει ακόμη μακρύς και δύσκολος δρόμος, που δεν έχει να κάνει τόσο με το ίδο το linux όσο με τα συμφέροντα της αγοράς. Εδώ το παιχνίδι γίνεται σκληρό και αδίστακτο. Οποιος αντέξει... 

από όσο γνωρίζω πάλι το  αρχείο της ερτ δεν είναι προσβάσιμο από πιγκουινουπολογιστές

Παντως το Μουντιαλ, μια χαρα παιζει μεσω ΕΡΤ παντου, σε καθε λειτουργικο http://goo.gl/fHV8

Εχω αφησει τα ΧP σ' ενα παλιο laptop επειδη ειχε παθει κατι ο δισκος τοτε , ματα ξαναρθε στα ισα του, μα ηδη ειχα παρει αλλο laptop :P

Εχω μικρυνει το partitions τους και τα εχω σε ενα μικρο των 8G.

 Ο λογος που τ' αφηνω, για να δω απο πρωτο χερι το μπαχαλο, οταν σταματησει η MS να τα υποστηριζει το 2014. :D

Παντως θα επαναλαβω κατι: Καπου μετα την εκδοση του Ubuntu 12.04, θα μπορουμε ν' αρχισουμε να λεμε για το Ubuntu που παιζει τα παντα!

Οργασμος στην ομαδα του wine, οσο ποτε αλλοτε.

Παντως τα τελευταια 6 χρονια δε χρειαστηκα ουτε μια στιγμη τα windows, οσο αφορα βεβαια τα προγραμματα που χρησιμοποιω.

Τωρα θα επαναλαβω και τη παγια θεση (γνωμη), πως υπαρχει χωρος για ολα τα λειτουργικα συστηματα...

 

πριν μισό χρόνο είχα προσπαθήσει και δεν είχα πρόσβαση. χαίρομαι που έχει αλλάξει.

Μια χαρά δουλεύει πλέον! :)

------------------------------------------------------------------------------------------------

"Όταν βλέπεις τον πιγκουίνο, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις": ΒΑΖΕΙΣ LINUX!

 Λοιπόν να πω και εγώ τι γνώμη μου.....

Καταρχάς κάποιος είπε για το ελληνικό "κράτος" και να σας πω κάτι απλό:στα παιδιά που έδωσαν netbook τους είχαν 3 επιλογές windows xp,ubuntu.edubuntu και τα προγράμματα που τους έδωσαν δεν τρέχουν σε Linux....

Όσο για το αν χρησιμοποιώ windows εδώ και 2-3 μήνες είμαι καθαρός.... θέλω να παίξω διάφορα παιχνίδια αλλά αν δεν παίξω σε Linux(δεν το έχω καταφέρει ακόμα) δεν θα μπω να παίξω σε παράθυρα γιατί δεν αντέχω την κοροϊδία της Micro$oft...

Φυσικά όταν γίνω επαγγελματίας αν δεν μπορώ να δουλέψω με Linux θα κάνω dual boot.... 

Υ.Γ. Μερικοί ανέφεραν το πρόβλημα με τα κινητά, σκάνερ κτλ... η Micro$oft έχει τόσα λεφτά και δίνει αρκετά περισσότερα στις εταιρίες για να υποστηρίζουν μόνο παράθυρα από όλα τα λεφτά που θα πάρουν συνολικά από τους χρήστες Linux που στην τελική θα αγοράσουν το μηχάνημα και θα βάλουν και Linux. π.χ για πιο λόγο οι υπολογιστές έχουν windows όταν τους αγοράζουμε; φυσικά και δεν είναι δώρο... απλός τα Linux είναι δωρεάν οπότε ισχύει το ρητό no money no honey.... 

Οχι, δεν μπορώ αλλιώς.

Χρησιμοποιώ Windows, για αρκετούς λόγους :

1.Θέλω το λειτουργικό μου να δουλέψει αμέσως.

Πρέπει, βέβαια, να του φορτώσω τα προγράμματα που θέλω, ενω το Linux τά έχει έτοιμα.

Σωστό, αλλά πρέπει να ενημερωθεί ο synaptic manager,

2.Εύκολη προσθαφαίρεση προγραμμάτων.

Θέλω κάποιο πρόγραμμα ; το κατεβάζω και το εγκαθιστώ.

Το βαρέθηκα ; το  απεγκαθιστώ, χωρίς να χρειάζεται να ξέρω τί άλλο (πχ εξαρτήσεις) θα απεγκατασταθεί μαζί του.

Στο  Linux, αν δεν υπάρχει στον synaptic manager, δεν.

3.Προτιμώ να πληρώσω για ένα λειτουργικό που με υπηρετεί, παρά να έχω ένα free που το υπηρετώ εγώ.

4.Υποστήριξη:

Σε ό,τι πρόβλημα και να αντιμετωπίσω, θα έχω λύση, σχεδόν άμεση.

Αν έχω πρόβλημα με το Ubuntu, η αντιμετώπιση απο τους "εξελιγμένους" Linux-άδες (Arch, Gentoo, Debian), μπορεί να είναι έως και εχθρική.

5.Μπορεί να μου πετάνε πού και πού καμμιά BSOD αναφέροντας τον λόγο που την προκάλεσε, δεν θα χρειαστεί, όμως, ποτέ να πληκτρολογήσω ακαταλαβίστικες εντολές.

Καί γιατί χρησιμοποιώ Linux ?

Για mp3, και καμμιά ταινία.

ploiarxos]

Οχι, δεν μπορώ αλλιώς.

Χρησιμοποιώ Windows, για αρκετούς λόγους :

1.Θέλω το λειτουργικό μου να δουλέψει αμέσως.

Πρέπει, βέβαια, να του φορτώσω τα προγράμματα που θέλω, ενω το Linux τά έχει έτοιμα.

Σωστό, αλλά πρέπει να ενημερωθεί ο synaptic manager,

Υπάρχουν διανομές που δουλεύουν αμέσως.....αυτό με τον synaptic δεν το καταλαβαίνω.

ploiarxos]2.Εύκολη προσθαφαίρεση προγραμμάτων.

Θέλω κάποιο πρόγραμμα ; το κατεβάζω και το εγκαθιστώ.

Το βαρέθηκα ; το  απεγκαθιστώ, χωρίς να χρειάζεται να ξέρω τί άλλο (πχ εξαρτήσεις) θα απεγκατασταθεί μαζί του.

Στο  Linux, αν δεν υπάρχει στον synaptic manager, δεν.

Αντί να ψάχνεις όλο το νετ για αμφιβόλου ασφαλείας πηγών προγραμμάτων , ο synaptic σε συνδέει με τα ελεγμένα αποθετήρια της διανομής και βρίσκεις αυτό που θες...άλλωστε πια η αντιστοιχία προγραμμάτων linux-windows είναι σχεδόν απόλυτη. Και όσον αφορά τις εξαρτήσεις υπάρχουν τρόποι να μην σου σπάσουν κάποιο πακέτο όταν απεγκατασταθεί ένα άλλο. 

ploiarxos]4.Υποστήριξη:

Σε ό,τι πρόβλημα και να αντιμετωπίσω, θα έχω λύση, σχεδόν άμεση.

Αν έχω πρόβλημα με το Ubuntu, η αντιμετώπιση απο τους "εξελιγμένους" Linux-άδες (Arch, Gentoo, Debian), μπορεί να είναι έως και εχθρική.

Μην είσαι και τόσο σίγουρος για το «σε ότι» και «σχεδόν άμεση». Εχθρική συμπεριφορά μέχρι στιγμής δεν έχω παρατηρήσει εδώ μέσα...μάλλον μιλάς για κάποιο άλλο φόρουμ στο οποίο κάποιοι «την έχουν δει» αλλά και εκεί υπάρχουν άνθρωποι (οι περισσότεροι) που βοηθάν πάντα ευγενικά.

ploiarxos]5.Μπορεί να μου πετάνε πού και πού καμμιά BSOD αναφέροντας τον λόγο που την προκάλεσε, δεν θα χρειαστεί, όμως, ποτέ να πληκτρολογήσω ακαταλαβίστικες εντολές.

Καί γιατί χρησιμοποιώ Linux ?

Για mp3, και καμμιά ταινία.

Με τον καιρό θα γίνουν κατανοητές και θα σου λύνουν τα χέρια.....

Φιλικά πάντα.

 

Arch linux (lxde) σε Clevo D4V RAM 512MB │ ATI Radeon 9600 PRO (M10) │ Intel P4 2,8Ghz │ TFT 15.0"

Ελπίζω ο πλοίαρχος να το έγραψε ειρωνικά, γιατί ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει. Αν κάτι δουλεύει αμέσως τότε είναι το linux, όχι κάθε διανομή αλλά ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΟΓΟ υπάρχουν πολλές διανομές, για όλα τα γούστα. Θες τα πάντα ; MInt θές λίγο πριν τα πάντα και συγχρονο Ubuntu, θες σταθερότητα και να σκαλίσεις Debian, θες να δοκιμάζεις τα πάντα Sidux, σου αρέσει το πράσινο KDE OpenSuse, σου αρέσει να ζείς σε text κόσμο Gentoo, Αrch. ΤΕΛΟΣ

Η εχθρικότητα στην οποία αναφέρεσαι, απλά δεν υπάρχει, Είμαι αρκετά ευέξαπτος και με το μόνο άνθρωπο που έχω "παρεξηγηθεί" (δεν θυμάμια καν γιατί και δεν έχει και νόημα) είναι αυτός ο άσχετος, αυτός μωρέ που έχει άλλο ένα μπλόγκ για το linux, το οποίο ενημερώνεται καθημερινά και δεν βοηθάει κανέναν, πώς τον λένε πώς το λένε :P

Επίσης την επόμενη φορά που κάποιος θα μιλήσει για τα προγράμματα σε παραθυρα και Linux καλό θα ήταν να μας πεί και πόσα πειρατικά έχει ...

Καλησπέρα Πλοίαρχε,

Υποθέτω ότι τα προγράμματα που φορτώνεις στα windows τα πληρώνεις κιόλας αλλιώς δεν έχει βάση αυτή εδώ

η συζήτηση. Εάν λοιπόν πληρώνεις και φορτώνεις λογικό είναι να έχεις απαιτήσεις από την κάθε microsoft. Πρόσεξε

όμως μην μας πεις ότι το τάδε πρόγραμμα (ή παιχνίδι ή .....) το έχω σπασμένο! ΔΙότι τότε θα είσαι παράνομος. Θα είσαι ένα

παράνομο γραναζάκι του συστήματος της κάθε μάικροσοφτ! Σε θέλουν έτσι (πάντα στη περίπτωση που το κάνεις!)

Διότι εξασφαλίζουν το μονοπώλειό τους. Δεν θέλουν ούτε ελεύθερο ούτε δωρεάν λογισμικό. Σε θέλουν στο άρμα τους

και να μάθεις να πληρώνεις για κάτι που θα έπρεπε να είναι ελεύθερο.

Είναι θέμα φιλοσοφίας φίλε μου και όχι θέμα ποιότητος και χαρακτηριστικών του λογισμικού.

Θέλει αλήθεια προσπάθεια να μάθεις το ελεύθερο λογισμικό. Μόλις το κάνεις όμως όλα δουλεύουν ρολόι.

Προσωπικά ψιλοπαιδεύτικα να προσαρμόσω τα 8 pc,laptop μου στην δουλειά και στο σπίτι, στο λινουξ. Αλλά το έκανα

και τώρα όλα είναι τόσο σταθερά, συνεργάσιμα, ευέλικτα, όσο δεν μπορείς να φανταστείς.

 

 

 

 

 

 

Με αφορμή τα όσα έχουν γραφτεί εδώ, κ για να μην ανοίγω άλλο thread στο forum, παρακαλώ όπως μου επιτρέψετε μια μικρή παρένθεση, για να προτείνω κάτι άλλο;

Τα προβλήματα συμβατότητας που συναντάμε στη μετάβαση σε άλλο λειτουργικό σύστημα είναι υπαρκτά κ σοβαρά. Στην περίπτωση της μετάβασης από τα "παράθυρα" σε linux, υπάρχει η λύση του wine, αλλά εγώ είμαι ο πρώτος που θα πει ότι έχει φάει τα μούτρα του (κ ατελείωτες πολύτιμες ώρες), κ ότι δεν είναι λύση σε όλα.

Είναι όμως λύση για κάποια από τα προγράμματα που έχουμε ανάγκη κ δεν υπάρχουν στο αγαπημένο μας λειτουργικό, άλλες φορές εύκολη, άλλες λιγότερο.

Ειδικά για την δεύτερη περίπτωση, όπου ένα πρόγραμμα μπορεί εν δυνάμει να τρέξει μέσα από wine αλλά θέλει δουλειά, ας φτιάξουμε μια νέα ενότητα στην κοινότητα μας, με θέμα το wine, κ υποκατηγορίες όπως "εφαρμογές", "παιχνίδια", "χρήσιμα εργαλεία" κλπ.

Έτσι, αν κάποιος έχει καταφέρει να τρέξει κάτι στο wine, να το μοιράζεται κ με τους υπόλοιπους. Κάτι σαν το appdb θα μου πείτε, αλλά ίσως πιο φιλικό κ βήμα-βήμα, με στόχο να βοηθήσουμε τον κόσμο να τρέξει τις εφαρμογές που θέλει, στο λειτουργικό σύστημα που τις θέλει. Εγώ πάντως σίγουρα έχω αρκετά να γράψω...

Δε θα ήθελα να διακοπεί η κουβέντα σας όμως, οπότε για να μη το χαλάσω (λέμε τώρα), να πω ότι για μένα:

windows = παιχνίδια που δεν παίζουν με wine

Ευτυχώς το επάγγελμα μου είναι σχετικό με hardware κ software development, όπου σας διαβεβαιώ κυριαρχεί το ελεύθερο λογισμικό (με εξαίρεση ίσως την κατηγορία pcb design, όπου ακόμα βασιλεύουν κάτι εμπορικοί βροντόσαυροι, αλλά κ εκεί εγώ χρησιμοποιώ το kicad που απλώς "τα σπάει").

-- gnu_labis

Το Linux ΔΕΝ είναι Windows!!!

Εγώ που απεχθάνομαι τα παιγνίδια στον υπολογιστή (εκτός από κανένα sudoku ή mahjongg, σπάνια), δεν έχω κανένα πρόβλημα να κάνω τις δουλειές μου, παλαιότερα σε Ultimate Ubuntu και σήμερα σε Gentoo.  Από την άλλη πάλι, ουδέποτε υποτίμησα κάποιον που χρησιμοποιεί Ubuntu (για ποιον λόγο άλλωστε??) και όπου μπορώ, βοηθάω.  Αν θέλει πάντως ο κύριος Ναύαρχος, μπορεί να ακούει mp3 και να βλέπει ταινίες ΚΑΙ σε Windows!  Δεν υπάρχει λόγος να ταλαιπωρείται με ακαταλαβίστικες εντολές κάποιων, προφανώς αφελών computer geeks με τεράστια γυαλιά τύπου nerds, που προσπαθούν να μας κάνουν την ζωή πιο εύκολη και να σώσουν τα λεφτουδάκια μας που θα μάς τα έτρωγε η αιματορουφήχτρα Micro$oft!

------------------------------------------------------------------------------------------------

"Όταν βλέπεις τον πιγκουίνο, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις": ΒΑΖΕΙΣ LINUX!

ippokratis]

  Αν θέλει πάντως ο κύριος Ναύαρχος, μπορεί να ακούει mp3 και να βλέπει ταινίες ΚΑΙ σε Windows!  Δεν υπάρχει λόγος να ταλαιπωρείται με ακαταλαβίστικες εντολές κάποιων, προφανώς αφελών computer geeks με τεράστια γυαλιά τύπου nerds, που προσπαθούν να μας κάνουν την ζωή πιο εύκολη και να σώσουν τα λεφτουδάκια μας που θα μάς τα έτρωγε η αιματορουφήχτρα Micro$oft!

φίλε Ιπποκράτη, χωρίς παρεξήγηση (αντιλαμβάνομαι ότι αστειεύεσαι, άλλα ίσως όχι όλοι) τέτοιες απαντήσεις είναι που κάνουν τον πλοίαρχο -και πολλούς άλλους ίσως- να έχουν την εντύπωση πως τα fora για το linux είναι εχθρικά... Αν θέλει να χρησιμοποιεί win, ας το κάνει, ποιόν ενοχλεί; ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ πως οι παρατηρήσεις του πλοιάρχου είναι από λίγο ως τελείως άστοχες. Το θέμα είναι πώς θα το καταλάβει και ο ίδιος.

Τεσπά, δεν προσπαθώ να "βάλω χέρι" σε κανέναν, έτσι; Ειδικά εγώ που μόνο έχω πάρει από το forum χωρίς να έχω δώσει κάτι πίσω... Απλώς νομίζω πως πρέπει να δίνουμε πιο περισσότερη βάση στις "ιδιαιτερότητες" του κάθε χρήστη και εξηγούμαι : και σε μένα φαινόταν και φαίνεται ακαταλαβίστικη η κονσόλα και οι εντολές της. Ξέρω πως αν της αφιερώσω χρόνο θα την κάνω κτήμα μου και θα μπορώ να κάνω τα πάντα μέσα από το linux, ΑΛΛΑ, στα 35 μου, με το φόρτο εργασίας που έχω και με μια κόρη 1 έτους, ο έλευθερος χρόνος που βρίσκω, φτιάχνω, ξεκλέβω, νομίζω πως έχετε ήδη καταλάβει που πάει. Καμιά κονσόλα, κανένα λειτουργικό δεν θα είχε καμιά τύχη... Δεν κρύβομαι πίσω από αυτό, αλλά ο χρόνος είναι πολυτέλεια για μένα πλέον και είναι κατόρθωμα που έστω παρακολουθώ το forum και ενημερώνομαι. Σίγουρα θα το δείξω στην κόρη μου και πιστεύω πως αυτή θα έχει σίγουρα χρόνο και θα κάνει ίσως αυτά που δεν μπορώ εγώ..

Λόγω λοιπόν χρόνου και δουλειάς το desktop έχει γίνει mac, αλλά το παλιό laptop-πειραματόζωο που αρκετές φορές παίρνω μαζί μου στην δουλειά, ζει και στην κυριολεξια ανασαίνει και πάει σφαίρα με ubuntu 10.04 που πριν ήταν mint 7, open suse 10, fedora κλπ κλπ, και κάνω τα πάντα με αυτό (εντάξει, σχεδόν τα πάντα)με μεγάλη ευκολία. Έχω αφήσει σε ένα μικρό partition 8gb τα XP, χωρίς ιδιαίτερο λόγο, έτσι για παν ενδεχόμενο επειδή καμιά φορά με ακολουθεί και στην δουλειά όπως είπα, και ποτε δεν ξέρεις τί θα συναντήσεις...

Τί άλλο να πω, αν η adobe έβγαζε την σουίτα της και σε έκδοση για linux, σίγουρα θα τα έσκαγα εκεί αντί για το μήλο και ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑ ΛΟΓΟ να μην κάνω τα πάντα με linux

Εγώ πάλι αγαπητέ multiv2, το μόνο "εχθρικό" που βλέπω, είναι το κείμενο του πλοιάρχου!  Και ψάχνοντας τις δημοσιεύσεις του, το μόνο που είδα είναι ότι ΟΥΔΕΙΣ τον αντιμετώπισε εχθρικά και ΟΥΔΕΙΣ τον άφησε στο σκοτάδι!  Άρα, τα περί "εχθρικής συμπεριφοράς", δεν μπορώ να καταλάβω πώς ευσταθούν!  Εκτός αν αναφέρεται σε άλλο/α forum.

Και μου προκαλεί τον γέλωτα η διαπίστωση ότι το Linux είναι χρήσιμο για ...mp3 (που δεν είναι και open source!) ή για καμιά ...ταινία!  Έλεος!

 

Υ.Γ. Εννοείται ότι δεν υπάρχει προσωπική αντιπαράθεση, απλά σχολιασμός απόψεων γίνεται.

------------------------------------------------------------------------------------------------

"Όταν βλέπεις τον πιγκουίνο, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις": ΒΑΖΕΙΣ LINUX!

Θα συμφωνήσω με τον ιπποκράτη. Το να περιμένουμε ότι το λινουξ είναι δωρεάν γουίντοουζ είναι λάθος. Όσο για τα περί ευκολίας το ότι πχ δεν είναι εύκολο γιατί είναι γουίντοουζ είναι σαν το δεν είναι καλή η μερσέντες γιατί γιάρις. Ειδικά στο θέμα της εγκατάστασης και των ενημερώσεων ένα σύστημα λίνουξ είναι για πέρα για πέρα μπροστά. Για τον απλό χρήστη και την απλή εγκατάσταση είναι το μακός, κι όσοι έχουν μήλο ξέρουν, και στο τέλος έρχεται η μάικροσοφτ. Και στην τελική αφού τόσο άχρηστος ο πιγκουίνος τι τον χρησιμοποιεί κάποιος; Για να δηλώνει χάκερ; Και όχι δεν είμαι ο άρχοντας της κονσόλας , ούτε χάκερ κατά διάννοια.

ploiarxos]

Οχι, δεν μπορώ αλλιώς.

Χρησιμοποιώ Windows, για αρκετούς λόγους :

.....................................

 

Απο τα γραφομενα σου εστω, το μονο που καταλαβαινω ειναι πως καποια φορα, καπως,

κατι δε σου "εκατσε" σε καποια αναβαθμιση η οτι σχετικο και απο εκει εβγαλες το συμπερασμα.

Οπως και το'χα βγαλει καποτε απο τις 1562 στραβες, που μου καναν τα windows καθε μηνα.

Εμπειρειες, τι να πεις.... ;)

To αμεσως στα windows ειναι και κατι σχετικο ετσι?

ΑΝ εχεις τους drivers, ΑΝ ειναι συμβατοι και στα Vista και στα 7 και θα εισαι οκ μετα απο5-6 restar.

"Απαιτω" (σε εισαγωγικα), να μου υποδειξεις καποιο Linux forum τα τελαυταια χρονια που ειναι ερχθρικο, σνομπ η οτι αλλο θελεις.

Κακοβουλη αοριστολογια που γινοταν καποιες φορες σε καποιους, πριν απο πολλα χρονια.

Μη παπαγαλιζουμε ληγμενα και ατοπα λοιπον.

 

Δωσε μου τα φωτα σου σε παρακαλω:

Εχουμε στη δουλεια ενα μηχανημα χρυσοπληρωμενο με πληρωμενα και τα vista που ειχε μεσα.

Δικαιουμαστε αναβαθμιση σε 7.

Ο κατασκευαστης (μεγαλος) αφαντος η MS δε ξερει.

Οχι οτι μας καιει, αλλα ετσι απο περιεργεια, βρε παιδι!

Ολ' αυτα τα γραφω εχοντας απεναντι μου το ομορφο cd που μου εστειλε ΔΩΡΕΑΝ η Canonical με το Ubuntu.

Θες υποστηριξη? Αγορασε μια εμπορικη διανομη ντε!

Πιο φτηνα απο τα windows εχουν αλλωστε!

Συγκρινε το support και ελα πες μου....

 

Εισαι εντελως ακυρος με τον 5ο λογο που εγραψες.

Και ολους τους αλλους βεβαια, μα με αυτο καταλαβαινω αλλες προθεσεις..... 

 

Σε προκαλω ακομα σε κατι αλλο:

Οταν εχεις καποιο προβλημα, ελα εδω και πεστο και θα σε βοηθησουμε να το κανεις με κλικ, χωρις εντολες. οκ?

 

Θα σου εγραφα και γω τους λογους που δε χρησιμοποιω windows, μα καπου απο τον 102ο λογο και μετα κουραζομαι, ασε που ειναι και αργα(μισυ).... :D

 

Yet Another Greek Linux Blog

κοίτα κώστα σε αυτό που λέει ο πλοίαρχος δεν έχει και εντελώς άδικο ....

κατέβασα και εγώ κάτι win 7 και τα εγκατέστησα στο λαπτοπ ...

δεν χρειάστηκα ούτε οδηγούς ούτε συνάντησα κανένα πρόβλημα που δεν λυνόταν σχετικά ευκολά ...

και για να πω την αλήθεια πολύ μου άρεσε που τα έβρισκε μόνο ....(κάρτες γραφικών , ασύρματη κάρτα) ,

ίσως εκεί να αναφέρεται ο πλοίαρχος ...

 

τώρα για εύκολες ή δύσκολες εγκαταστάσεις τελευταίως προσπαθω να εγκαταστήσω ένα debian σε ένα power pc (imac g3) ....

εκεί να δείτε γλέντια ...αν τα καταφέρω ...

 

 

g.b]

κατέβασα και εγώ κάτι win 7 και τα εγκατέστησα στο λαπτοπ ...

Αλήθεια; Από πού; Ήταν σε προσφορά; Να τα κατεβάσουμε κ εμείς αν είναι :D

Απορία, τα wine/crossover δεν πιάνονται για windows;

Και όσον αφορά την ερώτηση, για να βλέπω HD ταινίες χωρίς να αναγκαστώ να το βάλω "να ριπάρει πριν πέσω για ύπνο" για να δω καμμιά ταινία την επόμενη.

Κατά τα άλλα δεν τα χρησιμοποιώ καθόλου αν και δεν είμαι εναντίον τους.

Αποστόλης]

Απορία, τα wine/crossover δεν πιάνονται για windows;

Γιατί το λες αυτό; Το wine δεν έχει γραφτεί από τη microsoft, δεν είναι λειτουργικό σύστημα (δεν μπορείς να κάνεις boot σε wine, είναι απλά ένα πρόγραμμα), είναι ανοιχτό λογισμικό κ τελείως διαφορετικός κώδικας από τα windows.

Η μόνη ομοιότητα (κ βέβαια ο μόνος λόγος που υπάρχει το wine) είναι ότι μπορεί να (προσπαθήσει να) τρέξει προγράμματα που έχουν γραφτεί για windows, κάνοντας κατά κάποιον τρόπο τον "μεσάζοντα" μεταξύ της εφαρμογής για windows κ του λειτουργικού σου. Η εφαρμογή βλέπει κάτι που αναγνωρίζει σαν windows, ενώ το λειτουργικό από την πλευρά του βλέπει μια εφαρμογή linux (το ίδιο το wine).

Ελπίζω να σε βοήθησα κάπως κ να μη σε έμπλεξα παραπάνω.

-- gnu_labis

Το Linux ΔΕΝ είναι Windows!!!

gnu_labis]

g.b]

κατέβασα και εγώ κάτι win 7 και τα εγκατέστησα στο λαπτοπ ...

Αλήθεια; Από πού; Ήταν σε προσφορά; Να τα κατεβάσουμε κ εμείς αν είναι :D

 

 

θα μπορούσα να σου απαντήσω κάτι σε ανάλαφρο τόνο και στυλ να το πάρω δηλαδή στην πλάκα και να κάνουμε χαβαλε ...

 

αλλά επειδή από παλιότερα σε έχω κόψει να γράφεις καυστικά σχόλια με ψιλο-ειρωνική διάθεση το αφήνω και σε παρακαλώ θερμά 

 

αν γίνεται βέβαια και αν μπορείς προσπέρνα τα δικά μου ποστ και μην τα δίνεις σημασία ...

 

κάνε αυτό που κάνω και εγώ , να σε αγνοώ δηλαδή , και να περνάμε όλοι μας καλα ...

 

έτσι και αλλιώς για την πλάκα είμαστε εδώ (εγώ τουλάχιστον) ...

αν έχεις κάτι άλλο κατά νου απευθύνσου αλλού ...

 

με εκτίμηση .... 

gnu_labis]Η εφαρμογή βλέπει κάτι που αναγνωρίζει σαν windows

Γι αυτό ρωτάω κι εγώ. Νομίζω πως η ουσία του ερωτήματος είναι αν δουλεύουμε τα windows κι όχι αν απλώς τα έχουμε σε κάποια γωνιά του υπολογιστή μας.

Είτε σαν λειτουργικό, είτε σαν virtual λειτουργικό, είτε σαν εφαρμογή προσομοίωσης ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο.

Και φυσικά ένας άλλος λόγος είναι οτι πρόκειται για κάτι που δουλεύεται με διαφορετική φιλοσοφία.

Δεν πρόκειται ποτέ να κάνεις αλλαγή δικαιωμάτων ή update το Photoshop μέσα από το wine. Αρα ουσιαστικά δουλεύεις με windows φιλοσοφία.

Αποστόλης]

Δεν πρόκειται ποτέ να κάνεις αλλαγή δικαιωμάτων ή update το Photoshop μέσα από το wine. Αρα ουσιαστικά δουλεύεις με windows φιλοσοφία.

Χμμμ, κατάλαβα πώς το εννοείς, κ από μια άποψη δεν έχεις κ άδικο.

Όμως, εξακολουθώ κ βλέπω πολύ σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις δύο προσεγγίσεις. Καταρχήν, το θέμα της ανεξαρτησίας από τις επιβολές της αγοράς. Αν χρειάζομαι το Χ πρόγραμμα που υπάρχει μόνο για παράθυρα, το wine μου επιτρέπει να το χρησιμοποιήσω χωρίς να πληρώσω αναγκαστικά το χαράτσι για το συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα.

Αν πάλι έχω πρόβλημα με τo ίδιο X πρόγραμμα κ το wine, δε θα απευθυνθώ στη microsoft (ευτυχώς) αλλά σε μια ανοιχτή κοινότητα. Κ μιας κ πρόκειται για ανοιχτή κοινότητα, μπορώ να βοηθήσω για να γίνει καλύτερο το wine, σαν προγραμματιστής, δοκιμαστής, μεταφραστής, ή ακόμα κ συμπληρώνοντας κενά σε κείμενα με οδηγίες χρήσης, wiki, κλπ

Όταν τρέχω μια εφαρμογή στο wine, εμφανίζεται στη λίστα με τις διεργασίες του linux, τρέχει με τα δικαιώματα του χρήστη μου, κ αποθηκεύει όλα τα αρχεία (προγράμματα κ το ίδιο το σύστημα) μέσα στο home του χρήστη μου, όπου φυσικά το σύστημα αρχείων είναι του linux (πχ ext4), κ τα αρχεία έχουν ιδιοκτήτη, ομάδα, read/write/execute κλπ.

Το παραπάνω σημαίνει ότι αν η εφαρμογή κολλήσει, την τερματίζω με την ίδια ευκολία που θα τερμάτιζα οποιαδήποτε "native" εφαρμογή του linux. Κ επίσης, η εφαρμογή (κ ό,τι άλλο ξεπηδήσει από αυτή) υπακούει τους κανόνες δικαιωμάτων του linux κ έχει πρόσβαση μόνο σε ό,τι έχει ο χρήστης που την τρέχει.

Tο τί μπορεί κ τί δεν μπορεί να κάνει το wine δεν μου το ορίζει καμία εταιρία, ούτε έχει το δικαίωμα να μου το αλλάξει στην πορεία (βλέπε windowz genuine advantage).

Τέλος, το wine δεν διστάζει να παράγει ένα εντυπωσιακό αριθμό από μηνύματα με πληροφορίες, προειδοποιήσεις κ λάθη από οτιδήποτε κάνει, χαρακτηριστικό των ανοιχτών εφαρμογών, κ βασικό πράγμα που μου λείπει όποτε χρειάζεται να καθήσω μπροστά σε "πραγματικά" windows.

Οπότε τελικά που συμφωνώ μαζί σου; Στο ότι δεν είναι λύση. Από αυτά που έχουν γραφτεί, είναι φανερό ότι ο κόσμος χρησιμοποιεί παράθυρα γιατί πολλά εμπορικά προγράμματα υπάρχουν μόνο για παράθυρα. Αυτό βέβαια είναι επιλογή της εταιρίας που παράγει το πρόγραμμα. Όσο εμείς αγοράζουμε το πρόγραμμα αυτό, έστω κ αν το τρέχουμε μέσω wine, δε δίνουμε το κατάλληλο μύνημα στην ιδιοκτήτρια εταιρία, κ δεν κάνουμε κάτι για να αλλάξει η κατάσταση.

-- gnu_labis

Το Linux ΔΕΝ είναι Windows!!!

Ευτυχώς το επάγγελμα μου είναι σχετικό με hardware κ software development, όπου σας διαβεβαιώ κυριαρχεί το ελεύθερο λογισμικό (με εξαίρεση ίσως την κατηγορία pcb design, όπου ακόμα βασιλεύουν κάτι εμπορικοί βροντόσαυροι, αλλά κ εκεί εγώ χρησιμοποιώ το kicad που απλώς "τα σπάει").

gnu_labis    salute

.

δεν χρειάστηκα ούτε οδηγούς ούτε συνάντησα κανένα πρόβλημα που δεν λυνόταν σχετικά ευκολά ...

και για να πω την αλήθεια πολύ μου άρεσε που τα έβρισκε μόνο ....(κάρτες γραφικών , ασύρματη κάρτα) ,

 

I'm playing with a live quirky cd I've just burned. No need to trim/tune anything. even nvidia drivers !  (except dual keyboard- I left for another time) 

Isn't it "koykli" ?

 

@gnu_labis: Δεν διαφωνώ σε τίποτα απο αυτά που λές.

Απλώς, όπως πολύ καλά κατάλαβες, το έθεσα σαν μια απορία/παράμετρο για το συγκεκριμένο topic, Τίποτα περισσότερο.

 

Πάντως κακά τα ψέματα, τα windows τα συντηρούν άλλες εταιρείες με τις εφαρμογές τους. Η Adobe για παράδειγμα με το Dreamweaver και το Photoshop.

Δυστυχώς όσο καλή διάθεση κι αν υπάρχει το gimp δεν είναι ισάξιο του Photoshop (αναμένουμε βέβαια τη νέα έκδοση) και τα διάφορα web editors όχι δεν ακούμπησαν αλλά ούτε καν πέρασαν από το Dreamweaver. Εξάλλου αν δεν κάνω λάθος αυτά τα δύο προγράμματα είναι στην κορυφή των προγραμμάτων που "ζητάνε" οι χρήστες του ανοιχτού λογισμικού να "ανοίξει" ο κώδικά τους.

Και άλλες εφαρμογές όπως το AutoCAD ή διάφορα ERP συνεχίζουν να τροφοδοτούν με "καλύτερες" versions τα windows ή να παραμένουν ένα κλίκ πάνω από τα αντίστοιχα open source προγράμματα. Καλώς ή κακώς ορισμένες φορές αυτό το κλίκ κάνει τη διαφορά υπέρ του ενός ή του άλλου λειτουργικού.

Αρα λοιπόν δεν είναι τόσο τα windows αλλά οι επι μέρους εφαρμογές που τα συντηρούν στούς υπολογιστές του κόσμου. Ο Πόρτας δεν είναι καθόλου βλάκας.

 

Φυσικά ξανατονίζω οτι δεν είμαι υπέρ των windows (αλλά δεν βγάζω και σπυράκια όταν τα βλέπω) και από τότε που "έμπλεξα" με το Linux τα χρησιμοποιώ απειροελάχιστα.

Απλώς κάνω κάποιες επισημάνσεις.