Κυκλοφορία sidux 2010-01 "Ύπνος" preview 1

gnu_labis | Παρ, 05/28/2010 - 11:54 | 1' | 5

Το νέο sidux, έκδοση 2010-01, κωδική ονομασία "'Υπνος" (...), είναι σχεδόν έτοιμο. Η ομάδα κυκλοφόρησε πριν 2 μέρες τη δοκιμαστική έκδοση "preview 1". Σε 1-2 βδομάδες θα έχουμε κ την τελική έκδοση. Η νέα έκδοση βασίζεται σε πυρήνα 2.6.34, Xorg 7.5 κ KDE 4.4.3. Επίσης θα έχει ενεργοποιημένο KMS για κάρτες γραφικών ATI κ Intel. Λοιπά καλούδια από Debian Unstable φυσικά. Περισσότερες πληροφορίες: http://sidux.com/index.php?module=News&func=display〈=en&sid=597

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Ύπνος; :D

Ελπίζω να μην κολλάνε όλα για να ...κοιμηθούνε! :P

------------------------------------------------------------------------------------------------

"Όταν βλέπεις τον πιγκουίνο, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις": ΒΑΖΕΙΣ LINUX!

Μπα μάλλον το όνομα προέρχεται από το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε για να γίνει το release

Μας πήρε ο ύπνος (για να μη πω πέσαμε σε χειμερία νάρκη) μέχρι να γίνει 

  Εκτός κι αν ο alfi έχει άλλη άποψη 

Χα,χα, καλό!  Πράγματι, πόσο καιρό είχε να βγάλει έκδοση το Sidux? :P

------------------------------------------------------------------------------------------------

"Όταν βλέπεις τον πιγκουίνο, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις": ΒΑΖΕΙΣ LINUX!

Το έβαλα στο desktop μου (έκδοση με KDE4), κ μ'αρέσει πολύ. Γρήγορο, κομψό κ απλό (για KDE4 πάντα), απόλυτα γνώριμο σύστημα σε χρήστες Debian, μου ταιριάζει γάντι.

Μεγάλο θετικό, η κάρτα γραφικών μου (ATI HD2900XT, R600 chipset) παίζει με ανοιχτό driver (radeon) κ Kernel Mode Setting (KMS), μαζί με xrandr, TV out κ βασικά 3D (αρκετά για composite desktop, όχι αρκετά για βαριά 3D παιχνίδια). Κοσμοιστορικές (κ κυρίως ανοιχτές) εξελίξεις κοινώς :)

Όχι σημαντικό, αλλά εντυπωσιακό, η εγκατάσταση από DVD πήρε 3 λεπτά κ 45 δευτερόλεπτα. Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε το χρόνο φόρτωσης του live συστήματος (πρώτα τρέχει το live σύστημα, κ η εγκατάσταση ξεκινά από ένα εικονίδιο στο desktop, κλασσικά) κ το χρόνο που κάνει για να φορτώσει πρώτη φορά από το σκληρό δίσκο, τότε μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι το sidux κάνει πλήρη εγκατάσταση κ είναι 100% έτοιμο για μόνιμη χρήση σε λιγότερο από 10 λεπτά από τη στιγμή που ανοίγει πρώτη φορά ο υπολογιστής!!!

Μεγάλα αρνητικά:

1) Το KMS ναι μεν έπαιξε, αλλά όχι από την εγκατάσταση, μιας κ έλειπε το firmware για την κάρτα μου. Έτσι ήθελε εγκατάσταση με kernel parameter "radeon.modeset=0" (αλλιώς τη στιγμή που πάει να "ανεβάσει" γραφικά, η οθόνη ασπρίζει τελείως), στη συνέχεια εγκατάσταση του πακέτου με το απαραίτητο firmware (πακέτο "firmware-linux-nonfree"), κ τέλος επαναφορά του kernel parameter σε "radeon.modeset=1". Αντιλαμβάνομαι το κόλλημα με την προσθήκη nonfree software στο cd εγκατάστασης, αλλά θα έπρεπε να εντοπίζουν τις κάρτες της ATI που θέλουν firmware κ να σε ενημερώνουν, ή να προσθέτουν την παράμετρο στον πυρήνα αυτόματα. Αντ'αυτού, δεν το γράφει ούτε το manual (το βρήκα στο forum τους βέβαια, αφού κ άλλοι χρήστες το συνάντησαν το πρόβλημα αυτό).

2) Η προηγούμενη μου εγκατάσταση συνδύαζε software RAID κ LVM για τα parititions των δίσκων μου, κ ήθελα να τα κρατήσω ως έχουν, αλλά το sidux σνομπάρει το software RAID κ δεν το υποστηρίζει (το θεωρούν ανασφαλές). Αποτέλεσμα, πολλές ώρες πειράγματος ώστε να γλυτώσω τα format κ τη μεταφορά δεδομένων μεταξύ partitions (soft RAID+LVM+sidux τελικά γίνεται πάντως ;) )

-- gnu_labis

Το Linux ΔΕΝ είναι Windows!!!

gnu_labis] Αντιλαμβάνομαι το κόλλημα με την προσθήκη nonfree software στο cd εγκατάστασης, αλλά θα έπρεπε να εντοπίζουν τις κάρτες της ATI που θέλουν firmware κ να σε ενημερώνουν, ή να προσθέτουν την παράμετρο στον πυρήνα αυτόματα. Αντ'αυτού, δεν το γράφει ούτε το manual (το βρήκα στο forum τους βέβαια, αφού κ άλλοι χρήστες το συνάντησαν το πρόβλημα αυτό).

Το θέμα έχει χιλιοσυζητηθεί στους κόλπους της κοινότητας του Debian, και δυστηχώς δεν έχει υπάρξει ομοφωνία στο θέμα... Υπάρχουν πολλές αντιρρήσεις και διαφορετικές γνώμες....Και δεν βλέπω να υπάρχει και περίπτωση να γίνει στην επερχόμενη έκδοση του debian (πολύ μακρια, μη το σκέφτεστε...) Η πολλή δημοκρατία βλάπτει!

Υ.Σ Γιατί όταν πατάω σε ένα από τα smileys, αυτά ποτέ δεν εμφανίζονται (  πρέπει να κάνω αντιγραφή της τοποθεσίας του smiley που θέλω και μετά να το εισάγω σαν εικόνα... μου τη δίνει αυτό) Το έχει και άλλος αυτό το πρόβλημα ή μόνο εγώ?