Εξηγήσεις για τα πακέτα εγκατάστασης.

Αποστόλης | Παρ, 04/16/2010 - 12:50 | 1' | 10

Παιδιά καλησπέρα.

 

Μετά από ένα σύντομο πειραματισμό με το Arch, χάρη και στις συμβουλές που υπάρχουν στο προηγούμενο τεύχος του περιοδικού,

αποφάσισα οτι του αξίζει ένα μόνιμο partition δίπλα στο Debian (αυτό δεν φεύγει με τίποτα ).

 

Θέλω όμως να κάνω μια πιο σωστή εγκατάσταση οπότε αυτό που θέλω είναι το εξής:

που μπορώ να βρω μία λίστα με την επεξήγηση (τι είναι - σε τι χρειάζεται) των πακέτων που καλείσαι να επιλέξεις κατά την εγκατάσταση;

Το να τα ψάχνω ένα ένα είναι πολυ κουραστικό.

Εξάλλου τα περισσότερα δεν τα θυμάμαι κιόλας.

Φόρουμ
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Εννοείς τα base πακέτα κατά την εγκατάσταση ; 

Αν λες γι αυτά επίλεξε τα όλα,μιας και θα χρειαστούν έστω και για μικροπράγματα!

:)

Hamsters !

Αυτή τη στιγμή δεν θυμάμαι πως λέγονται.

Εννοώ τα πακέτα που επιλέγεις εσύ ποιά θες (π.χ. gdm,ssh κ.λ.π. κ.λ.π), όχι αυτά που είναι προεπιλεγμένα και σου λέει οτι δεν πρέπει να τα αποεπιλέξεις εκτός κι αν ξέρεις τι κάνεις...

 

To gdm, πχ. είναι ο Gnome Display Manager, αν θες δηλαδή να κάνεις login σε gnome. Το αντίστοιχο πακέτο για KDE είναι ο kdm.

Το ssh (Secure Shell) είναι ένα δικτυακό πρωτόκολλο, που χρησιμεύει στη μεταφορά δεδομένων από ένα PC σε άλλο.

Χρειάζεται αρκετό googlάρισμα όταν μπλέκεσαι με rolling διανομές! :P

------------------------------------------------------------------------------------------------

"Όταν βλέπεις τον πιγκουίνο, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις": ΒΑΖΕΙΣ LINUX!

Αποστόλη, δεδομένης της φύσης του Arch θεωρητικά είναι σχετικά δύσκολο να βρεις δυο πανομοιότυπες εγκαταστάσεις και αυτό γιατί το στήσιμο του χωρίζεται σε ενότητες προσαρμοσμένες στις ανάγκες αφενός του υλικού που συνθέτει το σύστημα αφετέρου του χρήστη.

 

Σε γενικές γραμμές μπορούμε να κάνουμε την παραδοχή ότι το στήσιμο ενός Arch συστήματος έχει τέσσερα στάδια.

 

Στο πρώτο στάδιο ακολουθούμε την συμβουλή του installer και εγκαθιστούμε όλο το set των βασικών πακέτων που βλέπουμε να προτείνονται προεπιλεγμένα, (ένας έμπειρος χρήστης μπορεί να αφαιρέσει κάποια από αυτά).

 

Στο δεύτερο στάδιο εγκαθιστούμε ένα set γενικών προγραμμάτων απαραίτητο για την λειτουργία κάθε υπολογιστή, ανεξάρτητα από τα συνθετικά υλικά του. Σε αυτό το στάδιο έχω εντάξει τα hal, gamin, xorg, mesa, alsa, libgl, xf86-input-keyboard, xf86-input-mouse.

 

Στο τρίτο στάδιο εγκαθιστούμε εκείνο το set των προγραμμάτων που είναι απαραίτητα για την λειτουργία του υπολογιστή μας και εξαρτώνται από τα συνθετικά υλικά του. Σε αυτή την κατηγορία έχουμε απαραίτητα τους drivers της κάρτας γραφικών. Αν έχουμε ntfs κατατμήσεις είναι η σωστή στιγμή για το ntfs-3g ώστε να ενημερώσουμε σωστά το fstab για την ύπαρξη και αυτών των κατατμήσεων.

Μέχρι εδώ έχουμε εφοδιάσει το σύστημα μας με το ελάχιστο set προγραμμάτων προκειμένου να ενεργοποιήσουμε όλα τα συστατικά του και να του δώσουμε πνοή.

 

Το τέταρτο στάδιο είναι αυτό στο οποίο δίνουμε πλέον στο σύστημα το στίγμα μας και το κάνουμε λειτουργικό. Εδώ επιλέγουμε το περιβάλλον εργασίας που μας ταιριάζει, τον login manager και τα προγράμματα που εμείς επιθυμούμε. Για παράδειγμα στο netbbok έχω επιλέξει να εγκαταστήσω τα xfce με διαχειριστή τον qingy (xfce4, xfce4-goodies, qingy, qingy-theme-arch), ενώ στο σταθερό έχω επιλέξει να εγκαταστήσω gnome με gdm (gnome, gnome-extra, gdm). Τέλος σειρά έχουν πλέον τα προγράμματα που προτιμάς για την καθημερινή χρήση του υπολογιστή.

 

'Όπως καταλαβαίνεις η λίστα είναι ατέλειωτη και τα πάντα εξαρτώνται πλέον από σένα. Θέλεις ένα σπαρτιάτικο σύστημα ή ένα σύστημα που να γυρίζει-σφυρίζει θα το αποφασίσεις αποκλειστικά και μόνο εσύ. Να έχεις κατά νου ότι πάντα υπάρχει ένα Archwiki που περιμένει να σε βοηθήσει λύνοντας απορίες σου ή φερόμενο πιο πονηρά να σε πάει ένα βήμα πιο βαθιά στον κόσμο του linux.

 

Ελπίζω τα παραπάνω να μην είναι απελπιστικά γενικά και αόριστα και να σε βοηθήσουν κάπως να κατανοήσεις την φιλοσοφία της συγκεκριμένης διανομής.

 

 

 

Arch Linux, Keep It Simple

 

Φίλε Panayoti, αυτό ακριβώς που αναφέρεις σαν πρώτο στάδιο είναι που θέλω να ψάξω λίγο καλύτερα.

Εκτός από τα προεπιλεγμένα υπάρχουν κι άλλα που μπορείς να επιλέξεις. Και είναι αρκετά.

Για πάραδειγμα εγκατέστησα αυτά που ανέφερα και εξηγεί και ο ippokratis (gdm, ssh) επειδή τα γνώριζα.

Υπάρχουν όμως κι άλλα τα οποία δεν γνωρίζω και κάτι μου λέει οτι θα χρειαστούν.

Γι αυτό ψάχνω κάποια λίστα που να τα περιέχει-εξηγεί γιατί δεν τα θυμάμαι απέξω και ούτε έχω την ευχαίρεια να τα ψάξω την ώρα που τα εγκαθιστώ.

Στο πρώτο στάδιο ρε συ, είναι το base . Τι θέλεις να αφαιρέσεις από ένα base σύστημα δηλαδή?   Εκεί ουσιαστικά έχει τα απολύτως απαραίτητα, δεν έχει νόημα να σκαλώνεις εκεί και να τρώς ώρες να δεις , τι είναι τι.  Δεν καταλαβαίνω που κολλάς?  Εκτός και άν είναι επειδή θέλεις απλά να μάθεις τι κάνει το καθένα από αυτά.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~

Είχα την εντύπωση πως το ζητούμενο σου ήταν η απόλύτως σπαρτιάτικη εγκατάσταση και η απάντηση μου βασιζόταν σε αυτό το πνεύμα, αλλά μάλλον έκανα λάθος.

Παρ όλα αυτά το τελευταίο πράγμα που πρέπει να σε απασχολεί είναι η ελλειπής εγκατάσταση.  Στην περίπτωση που θελήσεις να εγκαταστήσεις κάποιο πρόγραμμα και το σύστημα σου δεν πληρεί τις προυποθέσεις ο pacman είναι αρκετά έξυπνος για να καλύψει τις όποιες ελλείψεις σε εγκατεστημένες βιβλιοθήκες.

 Σχετικά με το τι κάνει κάθε πρόγραμμα η απάντηση βρίσκεται στο απίστευτο wiki της διανομής.

 

Arch Linux, Keep It Simple

 

Panayiotis, την εγκατάσταση την κάνω από το dvd που υπάρχει στο προηγούμενο τεύχος του Linux format. που σημαίνει οτι ήδη υπάρχουν κάποια πακέτα προς εγκατάσταση και δεν χρειάζεται να ταλαιπορούμαι με network εγκατάσταση ούτε να περιμένω δέκα χρόνια μέχρι να τα κατεβάσει,να λύσει τα dependancies προβλήματα και λοιπά και λοιπά.

Σαφώς και μπορώ ότι ώρα θέλω να τα κατεβάσω και να τα εγκαταστήσω αλλά γιατί να μην το κάνω απο την αρχή.

Και ίσως κάποια προγράμματα να είναι κατά κάποιο τρόπο απαραίτητα.

Για παράδειγμα, είχα εγκαταστήσει ήδη το gdm και μετά εγκατέστησα τον gnome. Απ' ότι είδα στα πακέτα που κατεβαίνουν κατά την εγκατάσταση του gnome δεν υπήρχε πουθενά το gdm.

Δεν ξέρω αν αυτό οφείλετε στο ότι το πακέτο προυπήρχε αλλά καταλαβαίνεις κι εσύ οτι με command περιβάλλον είναι λίγο δύσκολο να ψάξω αν χρειάζεται το τάδε ή το δείνα πακέτο για να παίξει το gnome.

 

Γιατί θέλω να τα εγκαταστήσω από την αρχή;

Θα σου δώσω ένα παράδειγμα. Εγκατέστησα δοκιμαστικά ένα LAMP (Apache,MySQL,PHP).

Για κάποιο λόγο ο apache δεν κάθισε καλά και τώρα για να τον ξαναεγκαταστήσω πρέπει να κάνω remove και την php.

Οχι κι ότι καλύτερο.

 

Εν πάσει περιπτώσει το θέμα όπως καταλαβαίνεις είναι οτι κοιτάω την δικιά μου βολή κι όχι να λύσω το άλυτο πρόβλημα.

Πάντως όντως ο pacman είναι πολύ καλός εγκαταστάτης.

 

gianni, το πρώτο στάδιο χωρίζεται σε δύο "υποστάδια" ας πούμε

Σε αυτό που αναφέρεις με τα προεπιλεγμένα πακέτα και με τα προεραιτικά πακέτα.

Εγώ κολλάω στο δεύτερο για τους λόγους που εξήγησα.

Οχι οτι θα πεθάνω κι όλας αλλά λέμε.

Με την ευκαιρία, βρήκα μία λίστα με τα βασικά (base) πακέτα.

http://www.archlinux.org/packages/?repo=Core&arch=i686&limit=all&sort=pkgname

Γειά σου Απόστολε. Με τούτα-&-μ'εκείνα "ψήθηκα" να εγκαταστήσω arch σ'ένα μέτριο μηχανάκι, χωρίς υποστήρηξη από internet. Κατέβασα βέβαια το μεγάλο .iso μα τα πράγματα δεν εξελίσσονται σύμφωνα με τον οδηγό που διάβασα σε κάποιο άλλο "post". Το 2010-05-core-x86_64.iso τα ζητά με την σειρά που ορίζει & μόνον.

Ερώτηση προς πάντα σχετικό. Δίνονται κατά την εγκατάσταση για το φορμάρισμα του δίσκου 3 επιλογές. "Δείχνει" να κατευθύνει προς το φορμάρισμα κατά uuit -ή κάπως έτσι.

Υπάρχει δυνατότητα να φορμάρω το δίσκο μου κατα btrfs ;

Οι driver (Kernel) για τον E6500 πότε πρέπει να μπούν;

Κονσόλα βεβαίως σ'αυτή τη φάση δεν ξέρω αν υπάρχει, μα & πάλι με ποιές εντολές να πετύχω το ζητούμενο; επαναλαμβάνω πως εκεί που βρίσκεται ο υπολογιστής δεν υπάρχει internet (mobile internet μόνον αλλά αφού στήσω πρώτα το λειτουργικό χρησιμοποιόντας το κινητό μου για 3Gmodem).

 

 

οι ηλίθιοι είναι ικανότατοι να δημιουργούν ανυπέρβλητα προβλήματα ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ