Linux box κ εφαρμογές για Hi-Fi ήχο

gnu_labis | Δευ, 08/10/2009 - 12:53 | 5' | 11

(Δεν βρήκα κάποια πιο ταιριαστή γωνιά για να ρωτήσω, οπότε το βάζω εδώ...)

Λοιπόοον,

Έχω παρατηρήσει ότι υπάρχουν μέλη του φόρουμ που ασχολούνται επαγγελματικά με τον ήχο, κ θα εκτιμούσα πολύ τη συμβουλή τους. Πιθανότατα να υπάρχουν κ παθιασμένοι ερασιτέχνες βέβαια, το οποίο κ ελπίζω.

Από μικρός είχα μια ελαφρά μούρλα με τον καλό ήχο κ την καλή μουσική. Απεχθάνομαι όμως τη λογική του να ξοδεύω χιλιάδες ευρώ σε μηχανήματα ήχου μόνο κ μόνο για να τα ξαναλλάξω με καλύτερα μετά από ένα-δύο χρόνια.

Το τελευταίο ηχοσύστημα που είχα φτιάξει (όταν ήμουν φοιτητής) είχε τα μισά μηχανήματα μεταχειρισμένα, αλλά ο ήχος ήταν κάτι παραπάνω από απολαυστικός, κυρίως από το αγαπημένο μου πικάπ Pioneer PL-112D δεκαετίας 70 (φοβερό μηχάνημα, του πήρα μια καλή κεφαλή, του λάδωσα το μοτέρ κ τις αναρτήσεις που είχε κ έβγαζα πολλά γούστα). Τους καϋμένους μου γείτονες λυπάμαι μόνο τώρα που το σκέφτομαι.

Όταν όμως μετακόμισα στο εξωτερικό, δεν τα πήρα μαζί μου (το θεώρησα υπερβολή). Κ είμαι τώρα αρκετά χρόνια με πολύ μέτριο (εώς κ κακό) ήχο, από το αγαπημένο μου PC, με κάτι φιλότιμα, αλλά σε καμία περίπτωση hi-fi, αυτοενισχυόμενα ηχεία της JBL.

Για το χαβαλέ, θα αναφέρω ότι όταν πρωτοπήγα έξω δεν είχα καν αυτό το στήσιμο για ήχο. Τις πρώτες μέρες είχα απλά το παλιό μου laptop στο πάτωμα κ άκουγα μουσική από τα ηχεία του. Μετά, αγόρασα μια τεράστια παλιά στερεοφωνική τηλεόραση που είχε audio in, κ έτσι άνοιγα την τηλεόραση για να ακούσω μουσική... Τελικά πήρα το desktop pc που έχω ακόμα κ τα ηχειάκια της JBL.

Αποφάσισα λοιπόν ότι ήρθε η ώρα να επενδύσω πάλι κάποια χρήματα, προκειμένου να αποκαταστήσω το βιασμό που έχουν υποστεί τα αυτιά μου τόσα χρόνια.

Μιας όμως κ πλέον όλη μου η συλλογή είναι στον υπολογιστή, θέλω να επικεντρωθώ στο να έχω καταρχήν καλό ήχο από το PC μου. Μετά μάλλον θα ακολουθήσει κ ένα πικάπ.

Έτσι λοιπόν λέω να πάρω ένα καλό στερεφωνικό ενισχυτή κ ένα ζευγάρι ηχεία, κ να παρεμβάλω μεταξύ του υπολογιστή κ του ενισχυτή ένα εξωτερικό DAC.

Θέμα συμβατότητας με το linux δεν τίθεται, γιατί είτε μιλάμε για σύνδεση spdif από την κάρτα ήχου, ή κ απ'ευθείας USB στο DAC. Το τελευταίο θα μπορούσε να είναι πρόβλημα, αλλά τελικά όλοι οι κατασκευαστές που έχω κοιτάξει λένε ότι τα μηχανάκια τους παίζουν κ από linux αν επιλέξω USB σύνδεση. Πολύ χαίρομαι!

Κ φτάνω στην κύρια ερώτηση, που έχει να κάνει με το software. Από προσωπικής σας εμπειρίας, κάνει διαφορά στον ήχο ποιον player θα χησιμοποιήσω (amarok, mpd, bmp, vlc, κλπ κλπ); Το τι τρέχει από πίσω το σύστημα ήχου (ALSA, Jack, ESD, Pulse, Gstreamer, κλπ, κ συνδυασμοί αυτών);

Επίσης έχει κανείς δοκιμάσει το παραπάνω στήσιμο με Linux PC κ κάποιο εξωτερικό DAC; Αν ναι θα εκτιμούσα ιδιαίτερα να ακούσω τις εμπειρίες σας.

Σας ευχαριστώ προκαταβολικά!

Δώσε αστέρια!

MO: 1 (ψήφοι: 1)

Σχόλια

Αρχικά να πω ότι δεν ασχολούμαι επαγγελματικά με τον ήχο αλλά έχω επενδύσει σε ένα καλό hi-fi μιας και η ποιότητα είναι ασύγκριτα καλύτερη από το PC κτλ.

Στο θέμα τώρα, αγόρασα την παρακάτω συσκευή:
http://www.chordelectronics.co.uk/products_detail.asp?id=53

Στέλνει το σήμα μέσω bluetooth από το PC στο hi-fi και πραγματικά θα πάθεις πλάκα με το αποτέλεσμα και χωρίς καλώδια....
Όλοι οι players είναι συμβατοί με το Chordette Gem (χρησιμοποιώ Rhythmbox σε Debian & Ubuntu) και πραγματικά είναι άψογο.
Μπορείς να στείλεις το σήμα στο hi-fi φυσικά από οποιαδήποτε συσκευή έχει bluettoth. Αγόρασα ένα bluetooth usb stick με 10 ευρώ στο PC και όλα οκ.

Η τιμή του στην Ελλάδα είναι στα 400 ευρώ.

-----

Stelios

www.guru-host.eu

Dedicated Servers & Server Management

Σε ευχαριστώ Στέλιο για την πληροφορία, δεν το είχα υπόψη. Οπότε μιλάμε για συνδυασμό A2DP Bluetooth κ ενός καλού DAC. Ενδιαφέρον...

Η μόνη μου αμφιβολία είναι για την τελειότητα του χρονισμού μέσω bluetooth, κ την γενικότερη ταχύτητα απόκρισης στον ήχο, αλλά πρώτον δέχομαι την προσωπική σου εμπειρία κ ικανοποίηση από τη συσκευή, κ δεύτερον θα το ψάξω να δω. Πάντως μου άνοιξες τους ορίζοντες μου :)

edit: κοιτά να δεις που το μηχανάκι αυτό μαζεύει απίστευτες κριτικές παντού! Με βγάζει λίγο έξω από τον προϋπολογισμό μου, αλλά θα το σκεφτώ σοβαρά, κ σίγουρα θα πάω να το ακούσω. Επίσης, αν με χαλάει σαν ιδέα το bluetooth όπως είπα, είδα ότι υποστηρίζει κ σύνδεση USB.

-- gnu_labis

Το Linux ΔΕΝ είναι Windows!!!

 Έχω έναν ξάδερφο ο οποίος είναι τρελαμένος με hi-fi. Έχει ηχοσύστημα άνω των 15000 ευρώ κτλ κτλ. Μόλις άκουσε Ιντερνετικό ραδιόφωνο με 36kbps στο hi-fi μέσω του μέσω Chord έπαθε πλάκα και το αγόρασε την επομένη....

Αν το αγοράσεις με το καλό θα χρειαστεί να ξοδέψεις κανένα μισάωρο στο να ρυθμίσεις σωστά τους players, δες εδώ:
http://wiki.bluez.org/wiki/HOWTO/AudioDevices#SupportedPlayers

Εγώ έχω ρυθμίσει και στέλνω όλους τους ήχους από το PC στο Chord εκτός αυτών που είναι μέσω του browser. Ακούω δηλαδή μουσική από το hi-fi και βλέπω βίντεο από το youtube ταυτόχρονα μέσω του PC.

Αγόρασε το με κλειστά μάτια και θα με θυμηθείς.

-----

Stelios

www.guru-host.eu

Dedicated Servers & Server Management

Ναι, δεν αμφιβάλλω για την ποιότητα, η τιμή είναι πλέον που με κάνει κ το σκέφτομαι. Στην Ολλανδία (όπου κ μένω κανονικά) έχει 100 παραπάνω ευρώ (499 από τον εισαγωγέα), οπότε μάλλον αξίζει να το πάρω από Ελλάδα.

Για τις ρυθμίσεις το ξέρω το κόλπο, έχω κάτι στερεοφωνικά ακουστικά bluetooth, κ το έχω τραβήξει ήδη το κουπί :)

Κ πάλι ευχαριστώ.

-- gnu_labis

Το Linux ΔΕΝ είναι Windows!!!

Φιλε gnu-labis.Με πολλη χαρα διαβασα την ανακοινωση  σου.Μαλλον θα χρειαστει κ προσωπικη επαφη μετα τον 12αυγουστο γιατι ειμαι σε διακοπες.Επιγραμματικα.Προσφατα αγορασα το v-dac της musical fidelitiwww.musicalfidelity.com/products/vseries/vdac.html στα 180 ευρω.οι κριτικες αριστες.Δενπρολλαβα να το δοκιμασω κ να εχω κανω κ ενα post για το θεμα αυτο.Το μηχανακι θα δοκιμαστει σε rotel rb-1080 ηχεια BW604s3 οπως επισης κ primaluna-prolong2-ηχεια klipch.οσον αφορα τους players το προβλημα ειναι ατι η ισοσταθμιση που κανουν ειναι χειροτερης ποιοτητας απο αυτη των καρτων ηχου που επιτρεπουν ισοσταθμιση στο hardware.Μια καρτα που υποστηριζει κατι τετοιο ειναι η audigy platinum κ platinum2z που ομως δεν κυκλοφορουν τωρα πλην ομως βρισκει κανεις στο amazon μερικα τελευταια κομματια.καλον ειναι ο ενισχυτης που θα παρεις-ολοκληρωμενος η σετ προ-τελικου- να υποστηριζει ισοσταθμιση.ΜΗΝ αγορασεις πολυκαναλο με τιποτα.Με τα ιδια χρηματα παιρνεις 2 κλασεις ανωτερο ηχο σε δικαναλη εκδοχη -με αναλογικο ενισχυτη παντα κ αν υπαρχει οικονομικη ευχερια λαμπατο-η ατιμη η λαμπα ομως κοστιζει.Στην ποιοτητα ηχου προηγειται η ποιοτητα  του ψηφιακου αρχειου που συνδιαζεται με ενα αριστο dac που μαζυ με ενα καλο σετ ενισχυτη -ηχειων σε εκτοξευει σε ακροασεις hi-end.Αυτα για αρχη-επεται συνεχεια.

Το v-dac δεχεται σημα  usb κ ψηφιακο coaxial η οπτικο spdif κ κανει ταυτοχρονα upsampling στα 24/192.εξαγει σε rca.Βρηκα κριτικες στο διαδικτυο οπου συγκρινεται κσυμφωνα με  μερικους ακουγεται καλυτερα απο το ακριβοτερο dacmagic της cambrige-audio www.cambridgeaudio.com/set_territory.php που κοστιζει γυρω στα 400-420 δολλαρια αλλου 350 ευρω .Επισης βρηκα αναφορα οτι δουλευει χωρις ρυθμισεις σε debian-lenny.Εν αναμονη των δοκιμων.το καλο στο μηχανηματακι ειναι οτι δεν πηγαινει χαμενο δεδομενου οτι μπορει να χρησιμοποιηθει σε αμιγως στερεοφωνικο συστημα χωρις pc.Συγκριτικα σε δυνατοτητες το dacmagic εχει 2ζευγη οπτικων εισοδων,ενα ζευγος οπτικων εξοδων κ δυο ειδη αναλογικων εξοδων ισοζυγισμενη-xlr-balanced και μη ισοζυγισμενη-rca-unbalanced κ επομενως τη δυνατοτητα να τροφοδοτουνται ταυτοχρονα 2 ενισχυτες.πλεον αυτων περιλαμβανει και τρια φιλτρα -linear phase-minimum phase-steep-για βελτιωση της ποιοτητας του ηχου.λογω των ανωτερω εξηγειται η διαφορα στην τιμη.Ομως οι εξτρα δυνατοτητες δεν εχουν να κανουν με την ποιοτητα του ηχου  οπως αυτη καθοριζεται απο το ειδος των chip -dsp για upsampling και dac για ψηφιοναλογικη μετατροπη

 

Φιλε gnu-labis.Ξαναδιαβασα προσεκτικα το post σου κ εχω να παρατηρησω τα εξης.Το τελευταιο πραγμα που θα με απασχολουσε ειναι οι players του λειτργικου ος.Οταν στηθει το συστημα θα εμπιστευθεις τα αυτια σου.Η καρδια ενος ηχοσυστηματος ειναι ο ενισχυτης κ η επεκταση του τα ηχεια.Ενας καλος ενισχυτης -αναλογικος παντα-ειναι διαχρονικο κομματι,κρατα την εμπορικη του αξια σε βαθος χρονου κ δεν χρειαζεται αλλαγη καθε 2 χρονια.Ο τελικος ενισχυτης Rotel RB 1080 πριν τεσσερα χρονια κοστιζε καινουργιος 1300 ευρω-σημερα κοστιζει 1600ευρω.Το ιδιο ισχυει και για τα ηχεια των επωνυμων κατασκευαστων.Η αναλογικη τεχνολογια εξελισσεται ποιο αργα και σταθερα.ΕΔΩ μετρα η ποιοτητα των υλικων κατασκευης ,ο εφυης σχεδιασμος των συστηματων κ οχι τα μαζικης παραγωγης-αμφιλεγομενης ποιοτητας chips με σκοπο να προλαβουμε την αγορα.Γι αυτο οι τιμες των προιοντων αυτων δεν καταρεουν σε ενα 6μηνο-ετος οπως συμβαινει με τα καθε λογης cdplayer dvdplayer πολυκαναλους AV κ.λ.π. ΕΠΟΜΕΝΩΣ.πρωτα αγοραζουμε ενα καλο ενισχυτη μετα αναλογα ηχεια.Αυτα θα αποκαταστησουν τις επανορθωσιμες βλαβες στα βιασμενα αυτια μας για τουλαχιστον 10 -12 χρονια και θα βγαλουν τα λεφτα τους ωσ τιμια μηχανηματα μεχρις τελευταιας δεκαρας.Επ αυτου χρειαζεται πολυ ψαξιμο πολυ συζητηση πολυ τρεξιμο γιατι μια φορα αγοραζουμε ενισχυτη κ ηχεια.Ολα τα αλλα αλλαζουν ευκολα κ χωρις ιδιαιτερο κοστος.Επι της ουσιας για το ποιον ενισχυτη  και ποια ηχεια που ειναι θεμα κοστους κ γουστου  κ για το πικαπ επεται συνεχεια. 

Φίλε vriareos,

καταρχήν σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Το DAC που αναφέρεις το έχω εντοπίσει ήδη, όπως κ το Dacmagic, καθώς κ άλλο ένα που δεν θυμάμαι το όνομα του τώρα.

Τα περί σημασίας του ενισχυτή που λες τα γνωρίζω, κ όχι, δεν θα έπαιρνα ούτως ή άλλως πολυκάναλο, καθότι είμαι μεγάλος οπαδός του αναλογικού δικάναλου.

Όσο για τη σημασία του player:

1) Ενδιαφέρον αυτόν που λες περί ισοστάθμισης. Όμως κ η κάρτα ήχου να υποστηρίζει κάτι τέτοιο, πάλι ο player δεν θα στα χαλάσει, αφού μπαίνει πρώτος στην "αλυσίδα"; Ή εννοείς ότι η κάρτα θα διορθώσει το λάθος του player;

2) Η αλήθεια είναι ότι περισσότερο εστιάζω στο "software backend" του ήχου, όπως είναι το ALSA, αν κ ο player θα παίξει τον ρόλο του. Το πρόβλημα που εντοπίζω είναι περισσότερο στην ταχύτητα κ την ακρίβεια της απόκρισης στη μουσική. Μιας κ σε βλέπω πιο διαβασμένο από μένα, θα ξέρεις σίγουρα ότι ένα κριτήριο στην ποιότητα του ήχου, πέρα από το προφανές του φάσματος συχνοτήτων κλπ, είναι κ η ακρίβεια στο χρονισμό. Δηλαδή το με πόση χρονική ακρίβεια ακούγεται ο κάθε ήχος (σε σχέση με την ηχογράφηση του). Κ εκεί -φαντάζομαι- ότι το ένα πρόγραμμα μπορεί να διαφέρει πολύ από ένα άλλο, καθότι οποιαδήποτε καθυστέρηση δημιουργεί λάθη κ ανακρίβειες.

Θα ήθελα πολύ τη γνώμη σου σε αυτό. Κ πάλι σε ευχαριστώ για όλα όσα έγραψες, κ θα τα μελετήσω όλα με την ησυχία μου.

-- gnu_labis

Το Linux ΔΕΝ είναι Windows!!!

Αγαπητε gnu-labis ευχαριστω για τα καλα σου λογια...Οσον αφορα το θεμα ισοσταθμιση, κατα την προσωπικη μου γνωμη κανονικα οταν εχω αριστη πρωτοτυπη ηχογραφιση,δεν χρειαζεται...Ελα ομως που πολλες ηχογραφισεις δεν ειναι καλες ειτε γιατι προκειται για παλιο τραγουδι ειτε γιατ ιοι εταιριες μετεφεραν καλες ηχογραφισεις απο το πρωτοτυπο σε cd κυριολεκτικα στο ποδι τοτε χρειαζεται καποια διορθωση στην τονικοτητα...Η -ψηφιακη- ισοσταθμιση συγκεκριμενων περιοχων του φασματος δεν πρεπει να υπερβαινει τα 3-4 db ,η μπαρα preamp στον ισοσταθμιστη δεν πρεπει να παιρνει θετικες τιμες-συνηθωςαπο 0 εως -3, το gain που εφαρμοζεται στο αρχειο δεν πρεπει να υπερβαινει τιμες normalize... Ως normalize εννουμε την μεγιστη τιμη πλατους του ψηφιακου σηματος πανω απο την οποια υπαρχει παραμορφωση..Ως gain εννουμε την αυξηση του πλατους του σηματος σε ολο το αρχειο...οταν γινεται normalize σε ενα αρχειο η κανονικοποιηση μπορει να γινει ειτε κρατωντας και τις κορυφωσεις κατω απο τα 0 db ειτε αποκοπτωντας τις κορυφες που υπερβαινουν τα 0 db..Επιπλεον οταν κανουμε ισοσταθμιση σε μια συχνοτητα π.χ στα200Hz τοτε συνηθως -αναλογα βεβαια κ με τις δυνατοτητες του ισοσταθμιστη-εφαρμοζεται μια καμπυλη μεταβολης του πλατους-εντασης κατα +x db η -x db σε ενα φασμα συχνοτητων μια οκταβα πριν κ μια μετα δηλαδη θα εφαρμοστει ισοσταθμιση στις συχνοτητες απο100-400Hz...Ολα αυτα αναλογα κ με τις δυνατοτητες παραμετροποιησης του equalizer του καθε player μπορει να οδηγησουν  σε παραμορφωση του ψηφιακου σηματος-clipping..Προσωπικη μου γνωμη και υποκειμενικη αισθηση ειναι οτι οι ισοσταθμιστες  σε αναλογικο επιπεδο στο σταδιο προενισχυσης καλοσχεδιασμενων αναλογικων ενισχυτων αποδιδουν καλυτερα....Οσον αφορα το θεμα -ακριβεια χρονισμου-εννοεις το ατιμο το jitter? Υ.Γ. Πως πηγε η τσιπουροσυναντηση?

Οκ, τα περί normalize κ gain τα καταλαβαίνω, αλλά καλό είναι που τα είπες.

Περί χρονισμού, εννοώ δύο πράγματα, που αν τα θες με ορολογίες, το ένα είναι το jitter, κ το άλλο το latency (υστέρηση για να το πούμε κ στη γλώσσα μας). Πολλά καλά ηχεία πχ, διαβάζεις στις παρουσιάσεις τους οτί ενώ είναι ιδιαίτερα εκφραστικά κ μελωδικά, έχουν μια υστέρηση στην ταχύτητα απόκρισης τους.

Σε ένα σύστημα όπου η πηγή είναι ο υπολογιστής, με μη real-time λειτουργικό σύστημα, κ χίλια-δύο "layers" μεταξύ της εφαρμογής αναπαρωγής ήχου κ της αναλογικής εξόδου (πχ audacious->pulse_audio->alsa->alsa_kernel->usb_stack->usb_port->DAC->analog_out), μου φαίνεται (χωρίς να έχω κ αποδείξεις) ότι το ποιο software θα επιλέξεις για τα πρώτα βήματα, δηλαδή τον player κ το backend (πχ alsa) θα παίξουν πολύ σημαντικότερο ρόλο στο latency κ το jitter απ'ότι πχ τα ακριβά ηχεία σου. Γι'αυτό κ ρωτάω (κ έτσι έθεσα κ τον τίτλο του thread), αν υπάρχουν κάποια προγράμματα για ήχο στο linux που διακρίνονται για την ακρίβεια τους σε σχέση με άλλα. Ελπίζω να έγινα κατανοητός.

ΥΓ: χικ....

-- gnu_labis

Το Linux ΔΕΝ είναι Windows!!!