Live cd & cd εγκαταστασης διανομων.Πως τα ξεχωριζω?

Tetris | Σάβ, 07/25/2009 - 19:47 | 2' | 18

Ειμαι νεο μελοs "ψαρουκλα που λεγαμε στον στρατο" και φιλοι μου βλεπω ενδιαφερον τα LINUX αλλα για να βοηθησω εχω μπλεχτει. (Αυτα παθαινει κανειs οταν εχει ασχοληθει με WIND3.11......εωs και τα VISTA=SVISTA). Θα ηθελα να κανω μια ερωτηση σαν αρχη: Πωs ξεχωρισουμε μια διανομη τυπου LIVE CD,απο μια αλλη κανονικηs εγκαταστασηs ? και ποιεs διανομεs μπορει να βρει κανειs δωρεαν(DOWNLOADS) και που? Τι εχω παθει? Εχω βρει διανομεs και LIVE και ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ αλλα σαν ασχετοs δεν μπορω να δω απο την διαφορα στα φακελακια το τι "παιζει" ? Βεβαια....ακομα και τωρα που σαs γραφω διαβαζω 2 τευχη σαs που τα αγορασα απο τα γραφεια σαs(εξαιρετα τα παιδια εκει!) ...και γενικωs ψαχνομαι.  Thank's-"Tetris"

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

ΤΟ LINUX ειναι ενα οι διανομες ειναι πολλες

στο http://distrowatch.com/dwres.php?resource=major μπορεις να βρεις ολες τις διανομες

απο το σαιτ της καθε μιας θα βρεις λινκ που μπορεις να κατεβασεις live cd

θα σου προτεινα τη Mandriva One που μπορεις να δοκιμασεις χωρις να την εγκαταστησεις (live cd)

εδω κατεβαζεις το iso http://www.mandrivalinux.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=49:-mandriva-20091&catid=35:-mandriva-linux&Itemid=27

Γεια σου και απο εμενα φιλε μου,και καλως ηρθες στον κοσμο του linux!!

Μερικες ακομα διανομες :

Ubuntu

www.ubuntu.com/getubuntu/download

Fedora

fedoraproject.org/get-fedora

Open Suse

software.opensuse.org/

Dream Linux

www.dreamlinux.com.br/download.html

Και αλλες,σχεδων ολες ειναι free!!

Τις κατεβαζεις αν θες,και τις δωκιμαζεις σαν livecd/dvd και βλεπεις πια σου ταιριαζει,αρεσει, και την κανεις εγκατασταση!!

 

 

Ευχαριστω πολυ ....αλλα εχω μια απορια...Οταν λεμε LINUX = Φιλοσοφια = λειτουργικο συστημα ??? Και οι διανομεs ειναι το περιβαλλον αs πουμε ?

Ευχαριστω παρα πολυ ...Αλλα εαν εχειs την καλοσυνη πεs μου..Πωs ξεχωριζειs εαν κραταs στα χερια σου ενα live cd η καποιο που κανει εγκατασταση ? Εμενα περισσοτερο με ενδιαφερει καποιο cd που κα κανει εγκατασταση στο δισκο (αs το κατεβασω με windows-sorry) αλλα να εχει ενα περιβαλον που να ειναι ευκολο για ενα αρχαριο σαν εμενα για να κανω αρχη........και να μπορει να εντοπισει το hardware μου με λιγοτερα προβληματα. **Περισσοτερο για κατεβαστηρι το θελω και πειραματοζωο.....αν και αμα τα μαθω πολυ φοβαμαι οτι τα windows θα πανε απο το παραθυρο.....απλα φιλοι μου δεν ειμαι και μικροs (39) και στα μαθηματικα οχι super...μοναχα στο hardware παντα ημουν καλοs και στα ηλεκτρονικα! 

Κοιτα, οποια και να κατεβασεις, ειτε ειναι livecd, ειτε ειναι livedvd θα εχει ενα εικονοδιο στην επιφανεια εργασιας και απο εκει θα μπορεις να το εγκαταστησεις στο pc σου!!!

Ολα ευκολα ειναι δε θα εχεις προβλημα.......αλλα καλυτερα πανε σε καποια απο τις γνωστες(Ubuntu,Mint,Fedora,Mandriva,Opensuse) για να βρησκεις και πιο ευκολα βοηθεια!!!

Sabayon 4.1!!!!!!!

 

Το τι ειναι το linux και τι κανει γενικα.....ριξε μια ματια εδω και σου φυγουνε πολλες αποριες!!

www.linuxinsider.gr/  

Τωρα εγω προσωπικα θα σου πρωτεινα για αρχη να δωκιμασεις το Μονομαχο!!

Ειναι μια παρα πολυ καλη διανομη να αρχισεις μιας και εχει.....εγκατεστημενα προγραμματα,drivers,κλπ.!!

Ειναι και αυτο live dvd .......και πιστευω θα βολευτεις αρκετα για αρχη!!

More info : www.linuxinsider.gr/

Oσο για τα μαθηματικα........δεν νομιζω να χρειαζονται για μια απλη καθημερινη χρηση!!

Tetris] αν και αμα τα μαθω πολυ φοβαμαι οτι τα windows θα πανε απο το παραθυρο.....

Τα παραθηρια.....για τα παραθηρα ειναι μονο!!

 

vagrale13]

Τωρα εγω προσωπικα θα σου πρωτεινα για αρχη να δωκιμασεις το Μονομαχο!!

 

Σωστα, σωστα....... πως τον ξεχασα τον μονομαχο!!!!!

Ντροπη μου!!!

 

Sabayon 4.1!!!!!!!

 

Καλως ήρθες και απο μένα σε ενα λειτουργικό που ξεχνας το antivirus, το firewall, και την ανασυγκρότηση δίσκων....

Αν δώσεις λίγο χρονο στο νέο λειτουργικό και σε οποιαδήποτε απορια σου-πρόβλημα ρωτάς (και σίγουρα θα υπάρχει πάντα απάντηση-ανταπόκριση) θα σε κερδίσει σίγουρα και θα ξεχάσεις τα παράθυρα..

 

=========================================================

Φιλοι μου ειστε καταπληκτικοι !!!!!!  Σαs ευχαριστω ολουs !!!! Θα το παλεψω και πιστευω πωs θα κερδισουμε !!!!

Φίλε μου, εμένα η πρώτη μου εμπειρία με το Linux ήταν πρίν από ενάμιση χρόνο περίπου με το PCLinuxOS 2007. Λόγω της δουλειάς μου κι εγώ πρέπει να χρησιμοποιώ τα Windows. Αλλά συνέχεια με έτρωγε το ότι είχα έναν σκληρό με το PCLOS.

Μέχρι που πρίν από 4 μήνες περίπου διάβασα για το PLinuxOS 2009.1

"Ας το δοκιμάσω κι αυτό" σκέφτηκα. Κάτι προβληματάκια, κάτι δυσλειτουργίες και μετά ανακάλυψα και το forum αυτό...

 

4 Μήνες μετά έχω σβήσει τα XP από το pc μου στο οποίο έχω 2 διανομές και συνολικά έχω δοκιμάσει πάνω από 6 διανομές.

Γι αυτό σου λέω: Φύγε μακριά όσο είναι νωρίς, φύγε να σωθείς

 

 

Λοιπόν, για πρώτη διανομή θα σου πρότεινα το Mint (όπως μου είχαν προτείνει κι εμένα και είχαν δίκιο).

Οσον αφορά τις διαφορές στα cd, στις επίσημες ιστοσελίδες της κάθε διανομής αναφέρονται οι διαφορες που υπάρχουν. Αν δεν κάτσεις να τις διαβάσεις δεν νομίζω πως θα βρείς άκρη.

Καλησπερα παιδια ειμαι νεοs εδω ...και θα ηθελα να μου πειτε.....Ποιεs διανομεs LINUX υπαρχουν διαθεσιμεs για απευθειαs μονιμη εγκατασταση σε ενα κενο σκληρο δισκο. * Ψαχνονταs εκανα τesτ σε αρκετεs σε live-cd αλλα απ' οτι ειδα στο hardware δεν πανε ολεs καλα. Εχω 2 μητρικεs Α-- Gigabyte GA-GC330UD και  B-- D945GCLF2 και οι δυο ειναι με ενσωματομενα τα παντα...καρτεs γραφικων...δυκτιου και l.o.l  Απλα φιλοι μου μια απο τιs δυο θελω να δουλεψω με LINUX φυσικα....αλλα απ'οτι ειδα δεν εχουν drivers για LINUX ....Βεβαια για να ειμαι σωστοs δοκιμασα την GA-GC330UD τηs (Gigabyte) η ιδια δουλεψε ικανοποιητικα με UBUNTU 9.04 και MADRIVA 2008...στα KUBUNTU 8.04.1 οχι καλα...(ισωs να ηταν κατι με το cd ) δεν ειμαι βεβαιοs.... Απλα για να βρω μια ακρη πειτε μου ποιεs διανομεs συνολικα υπαρχουν διαθεσιμεs σε για απευθειαs εγκατασταση για να διαλεχω μια.(Οχι σε live-cd) *** Τα προβληματα ολα εντοπιζονται απ'οτι καταλαβα στον dual-core atom330 που εχουν και οι 2 μητρικεs που υποστηριζει και (86Χ ) δηλ.στην υποστηριξη πυρηνα.... και στην ατιθαση ενσωμ. καρτα γραφικων τηs Intel p 945.που δεν μεγαλωνει σε πανω κλιμακεs αναλυσηs.  Τωρα οσο για τα ελληνικα γραματα ...σαν νεοs το ψαχνω ακομα....                            ****Ευχαριστω προκαταβολικα****   Την καλησπερα μου σε ολουs(εs) !

Οι διανομες οπου εχεις κατεβασει και δωκιμασες σαν livecd,μπορεις να τις κανεις και μονιμη εγκατασταση!!

www.linuxinsider.gr/

Τωρα για το οτι δεν δουλευουνε πολλες διανομες σωστα......το livecd ειναι για μια δωκιμη.

Μετα την κανονικη εγκατασταση,και τα update,αν συναντησεις καποιο προβλημα ολο και καποιος θα σε βοηθησει να επιλυθει!!

Για να περασεις Ελληνικα επιλεγεις και εγκαθιστας την γλωσσα,νομιζω ομως πως πρεπει να γινει επαννεκινηση μετα,

οποτε δεν μπορει να γινει με το livecd!! 

Θέλει επανεκκίνηση μόνο το γραφικό περιβάλλον, οπότε μπορείς και κατά την διαρκεια ζωντανής διανομής να αλλάξεις γλώσσα. Όσα πακέτα εφαρμογών κατεβάζεις και εγκαθιστάς (ακόμη και τις ενημερώσεις), αυτά "κάθονται" στην μνήμη του υπολογιστή όπου είναι εξάλλου φορτωμένο και το λειτουργικό, χωρίς να επηρεαζεται καθόλου ο σκληρός δίσκος του υπολογιστή (μόνος περιορισμός υπάρχει για κρίσιμες αναβαθμίσεις -κυρίως του πυρηνα- που απαιτουν επανανεκκίνηση όλου του λειτουργικού και συνεπώς η ζωντανή διανομή θα επανέλθει στην αρχική της κατάσταση)...

Είναι πραγματική μαγία...

--------------------------------------------------------------------

LawyersVoice.grLawyersVoice.gr - To forum των νέων δικηγόρων

Φίλε Tetris,

μη σε μπερδεύει το θέμα live cd, δε φταίει αυτό αν μια διανομή δεν κάθεται καλά σε έναν υπολογιστή. Η μόνη διαφορά μεταξύ μιας διανομής που έχει και περιβάλλον live με μια που σου επιτρέπει μόνο την απευθείας εγκατάσταση είναι ότι στην πρώτη περίπτωση έχεις τη δυνατότητα να δοκιμάσεις το λειτουργικό σου σύστημα πριν κάνεις την εγκατάσταση στο σκληρό δίσκο. Αυτό μπορεί να σε γλιτώσει από ανούσια εγκατάσταση π.χ. αν δοκιμάσεις live μια διανομή και έχεις 5-6 προβλήματα με drivers των συσκευών μάλλον δε θα προχωρήσεις σε εγκατάσταση. Αν όμως δοκιμάσεις μια διανομή και δε σου παίζει μόνο μια συσκευή τότε κάνεις την εγκατάσταση στο σκληρό και το ψάχνεις λίγο παραπάνω για να δουλέψει (εύκολα ή δύσκολα θα δουλέψει). Όσα σου έχουν προτείνει μέχρι στιγμής είναι μια χαρά, απ'ότι είδα μάλιστα με ubuntu 9.04 τα πήγες καλά, οπότε να μια υποψήφια διανομή προς εγκατάσταση στο σκληρό. Εύχομαι καλή συνέχεια και μη διστάσεις να εκφράσεις εδώ στο φόρουμ τις απορίες σου!

************************

www.postokano.gr

Επειδή κι εμένα μου διέφυγε αρχικά να διορθώσω την αμέλειά μου προτείνοντας το Μονομάχο, ελληνική διανομή που βασίζεται στο ubuntu (η τελευταία έκδοση βασίζεται μάλιστα στο ubuntu 9.04) και αποτελεί μια πολύ καλή δουλειά με έμφαση στην ευχρηστία, στοχεύοντας στους νέους χρήστες. Προτείνω την εγκατάστασή του στο σκληρό σου δίσκο μετά από μια γρήγορη δοκιμή.

************************

www.postokano.gr

Ωραια τοτε φυγαμε και ανοιγουμε πανια για Linux !!!! Αλλα φιλοι μια απορια ??? Πωs μπορω να δω μεσα απο το Linux εαν εκτοs απο τον πυρινα καθονται και οι υπολοιποι drivers σωστα ? Υπαρχει κατι σαν το system dev. των αντιστοιχων windows που μπορει καποιοs να το ελεξει ? Τωρα εκεινο που με εχει μπλεξει ειναι τα αποθετιρια και το πωs περναs ασχετα απο τα πακετα (απλα πολυ απλα ενα προγραμα)....παιδια συγνωμη για τιs καπωs ανουσιεs ερωτησειs μου ....αλλα μ'αρεσουν τα Lιnux ......απλα προσπαθω να μπω στην φιλοσοφια τουs.......>>  * Τωρα οσο για τον monomaxo σαν Live Cd τον βρηκα τον δοκιμασα ...πολυ ωραιοs.....Αλλα σαν μονιμη εγκατασταση δεν καταφερα να δω το πω τελικα γινεται. *** Παιδια βρηκα ενα παλιο HDD και θα του αλλαξω τα φωτα μεχρι να μαθω...

Tetris, οι drivers στο Linux φορτώνονται στην εκκίνηση - είτε υπάρχουν συμβατοί με το υλικό σου drivers στον πυρήνα και φορτώνονται είτε δεν υπάρχουν οπότε πολύ απλά δεν παίζει η συσκευή (ή παίζει σε κατάσταση συμβατότητας, π.χ. VESA για κάρτες γραφικών).

Για τα αποθετήρια, διάβασες αυτό εδώ;

Πως εγκαθιστώ εφαρμογές στο Linux; Τι είναι τα "πακέτα", οι "εξαρτήσεις", τα "αποθετήρια", κλπ;!;

και αυτό;

Υπάρχουν στο Linux εφαρμογές αντίστοιχες με εκείνες των Windows;

 

Γενικά, σκέψου το «αποθετήριο» σαν αποθήκες λογισμικού. Είναι servers, κάπου στο Internet, γεμάτοι με πακέτα λογισμικού (δοκιμασμένα και έτοιμα για _συγκεκριμένη_ διανομή). Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να προσθέσεις τη διεύθυνση του αποθετηρίου στον διαχειριστή πακέτων της διανομής σου. Μάλιστα, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτε, μια και οι πιο γνωστές διανομές (Ubuntu, Mandriva, κλπ) ρυθμίζουν αυτόματα τα αποθετήρια για εσένα.

--ΔΚ

 

Καλοι μου φιλοι ΟΚ ολα καλα μπαινω σιγα σιγα στο θεμα....αλλα εχω για την ωρα 2 προβληματακια να πω...δεν ξερω...1ον= Η μητρικη που δουλευω η οποια ειναι η GIGABYTE  GA-GC330 UD εχει πανω τηs παναθεμα την μια ενσωματωμενη καρτα γραφικων vga =Intel GMA950....και απ'οτι βλεπω δεν τα παει super με την αναλυση.Τωρα ειμαι με αναλυση 1052Χ864(4/3)   60HZ ....ενω το μονιτορ το βλεπει σαν αγνωστο Μημπωs επειδη ειναι 16/9 SAMSUNG Model 931BW   ...19"in   ??? Οι απλα θα επρεπε να ειχα driver για το μονιτορ? Παιδια εχω μπερδευτει λιγακι....  Βεβαια για να help τα UBUNTU 9.04  που ειδα μεσα στον ελενχο τηs καρταs εικοναs εχουν και ρυθμιση 1360Χ768(16/9) ....Aλλα οταν την τοποθετω εκει....τοτε δειχνει θαμπα τα γραματα ...και στο ιδιο μεγεθοs...Δηλαδη δεν μεγαλωνει η αναλυση. **Τωρα εαν ειναι κατι πολυ δυσκολο το αφηνουμε μεχρι να μαθω μερικα πραγματα παραπανω Το αλλο θεμα ειναι μαλλον με τουs codex για dvd ...cd...wmv ...και l.o.l.  Eναs φιλοs εδω του foroun μου εκανε κατι ΜΑΓΙΚΑ στην κυριολεξια και μου τουs περασε με κατι SUDO..._ JUDO εντολεs UNIX  και κατι τετοιο.Βεβαια το ευχαριστω αφανταστα τον φιλο βαγγελη...αλλα παιδια σκοποs εδω νομιζω ειναι να μαθαινουμε και να καταλαβαινουμε τι μαs γινεται...ετσι δεν ειναι ??? ***Συγνωμη για την  φλιαρια μου.Την επομενη φορα δεν......