Ψηφιακη ταξη

vriareos | Τετ, 07/08/2009 - 19:47 | 1' | 11

Διαβασα πριν λιγο την ειδηση οτι το υπουργειο παιδειας στα πλαισια του προγραμματος ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΑΞΗ και μεσω της εταιρειας ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ Α.Ε. (www.digitalaid.gr) θα διαθεσει 120.000 laptop σε μαθητες γυμνασιου. Συμφωνα με την εταιρεια  τα PC πρεπει να εχουν 2 λειτουργικα συστηματα: winxp και LINUX. ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΘΕΙ. Ας φροντισουμε ολοι στο μετρο του δυνατου να ενεργοποιησουμε την κοινοτητα κ να διαδωσουμε την ειδηση...

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Κάποτε (πριν ενάμιση χρόνο) είχαν ξεκινήσει και κάποιες διαβουλεύσεις και αξιολογήσεις για την προμήθεια μαθητικών φορητών και είχαν καταλήξει σε δύο υποψήφιους: OLPC και Classmate. Απ'  ότι φαίνεται, το εγχείρημα είτε εγκαταλήφθηκε είτε καρκινοβατεί. Βλέπετε, στην Ελλάδα όλα κρατάνε όσο η μνήμη μας - λίγο.

Οπότε έρχονται τώρα, και για να τονώσουν και την αγορά, δίνουν ...κουπόνια.

Τουλάχιστον, έχουν το θάρρος να ζητάνε υποχρεωτικώς dual boot συστήματα στις προδιαγραφές. Κάτι είναι και αυτό...

Το ερώτημα είναι όμως, γιατί ζητάνε _υποχρεωτικά_ dual boot συστήματα; Γιατί υποχρεώνουν εν μέσω κρίσης τους μαθητές και τις οικογένειές τους να πληρώσουν και για άδειες χρήσης των Windows ντε και καλά προκειμένου να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα; Γιατί να μην είναι επιλέξιμη αυτή η δαπάνη; Γιατί να μην προβλέπεται στις προδιαγραφές, ότι όποιος θέλει μπορεί να _μην αγοράσει_ Windows; Γιατί ένα κράτος υποχρεώνει τους πολίτες του να αγοράσουν προϊόντα μιας συγκεκριμένης εταιρείας; Θα μου πείτε: "γκρινιάζεις". Μα γιατί, ρε παιδιά; Σε ελεύθερη αγορά δεν ζούμε; π.χ. γιατί δεν επιτρέπει να αγοράσουν Macbook τα παιδιά; Ή laptops χωρίς λειτουργικά συστήματα; 

--ΔΚ

Μακάρι αυτά που λέει ο Δημήτρης να βγει κάποιος και να τα πεί στα κανάλια,στο κόσμο,να ξυπνήσει λίγο,γιατι απο αυτό σε καποιουνού την τσέπη θα μπούν πολλά μύρια.

Εστω οτι ειμαι μαθητης της 1ης γυμνασιου...Βαζω linux...Ο Καθηγητης θα ξερει να με βοηθησει?
Απο που γνωριζω της διαφορες μεταξυ των λειτουργικων ετσι ωστε να επιλεξω???
Ελπιζω αυτα τα ερωτηματα να εχουν ειδη απαντηθει κ να μην εβαλαν linux μονο κ μονο για να θολωσουν τα νερα...!!!

Συμφωνώ απόλυτα με τον δημήτρη στα λεγόμενα του, αλλα δυστυχώς ζουμε στο ελλαδιστάν ! όλοι κοιτάνε πως θα φάνε..

- Τώρα αλέξανδρε δεν ξέρω αν ο καθηγητής ξέρει να σε βοηθήσει , αλλά υπάρχουν πάρα πάρα πολλοι άλλοι  για αυτό... (βλέπε linuxformat κ.τ.λ :) )

=========================================================

Ένα από τα σημεία που φανερώνει ξεδιάντροπα τις προπαγανδιστικές προθέσεις των ανθρώπων που σχεδίασαν το πρόγραμμα προμήθειας των μαθητών με φορητούς υπολογιστές, είναι ο επιθετικός προσδιορισμός "μαθητικός". Δεν πρόκειται ασφαλώς για μαθητικό υπολογιστή, αλλά για έναν σκέτο υπολογιστή που φιλοδοξούν οι κήνσορες της πολιτικής και διαχεριστικής εξουσίας να μεταμορφώσουν σε μαθησιακό εργαλείο. Έτσι, χωρίς αναλυτικό πρόγραμμα έτοιμο να δεχτεί μια τέτοιου μεγέθους παρέμβαση, χωρίς μαθησιακό - εκπαιδευτικό υλικό κατάλληλο, χωρίς εκπαιδευτικούς κατάλληλα προετοιμασμένους για μια τέτοια δουλειά και μια κοινωνία που, μάλλον, είναι ανέτοιμη να δεχθεί ότι αυτές οι τεχνολογίες μπορεί και να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στη διαμόρφωση μιας νέας γενιάς.

Ο μόνος υπολογιστής που δημιουργήθηκε για να αποτελέσει τον κατεξοχήν μαθητικό υπολογιστή είναι ο ΧΟ από το OLPC. Δεν αναφέρομαι στο hardware, τέτοιο μπορούν να παράγουν όλοι, αλλά για τον εκπαιδευτικό σχεδιασμό και το ήδη υπάρχον εκπαιδευτικό υλικό που είναι διαθέσιμο για τον XO.

Τρεις είναι, κατά τη γνώμη μου, οι επιδιώξεις αυτής της, εκπαιδευτικά μιλώντας, ξεκάρφωτης πολιτικής: α) το πολιτικό όφελος που προσδοκά να εισπράξει η κυβέρνηση ενόψει μιας πιθανής εκλογικής αναμέτρησης, β) η τόνωση της αγοράς και γ) η απόδειξη της φερεγγυότητας του ελληνικού κράτους απέναντι στη Microsoft. 120.000Χ100€=12.000.000€, τόσα θα εισπράξει ο κολοσσός των μονοπωλίων από τα 120.000 πακέτα Windows που θα φοράνε τα μηχανάκια. Η προδιαγραφή για dual boot με linux, είναι ένα πυροτέχνημα. Καταρχήν, αν τα μηχανάκια δεν είναι dual boot τη στιγμή της αγοράς, ποιος θα μπει στον κόπο να εγκαταστάσει μια διανομή linux; Άντε και βάλαμε linux, πόσοι καθηγητές δευτεροβάθμιας είναι εξοικειωμένοι με αυτό;

Βέβαια, πάντα υπάρχει η κοινότητα του open source λογισμικού έτοιμη να παρέχει βοήθεια όπου και όταν χρειατεί. Ναι, αλλά έτσι δεν γίνεται εκπαιδευτική πολιτική!

Κάπου το φθινόπωρο, παρακολουθώντας ειδήσεις, θα δω μερικούς παντελώς άσχετους με τις ΤΠΕ στην εκπαίδευση να καμώνονται τους ειδήμονες και να εκθειάζουν τα ευεργετικά αποτελέσματα που θα έχει η απόκτηση των laptops από τους μαθητές.

Κακό παραμύθι, όπως η 'Τάξη του μέλλοντος' που επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός και οι συν αυτώ πριν ενάμιση μήνα περίπου και όπως αποδείχθηκε ήταν μια κακόγουστη φάρσα, την οποία δυστυχώς έχουν χάψει πολλοί σ' αυτή τη χώρα (βλ. http://blogs.sch.gr/tgiakoum/archives/3818).

Αλέξανδρε, το λαπτοπ σου θα έχει ήδη εγκατεστημένη κάποια διανομή Linux, οπότε πρώτο εμπόδιο ξεπεράστηκε.

Όσον αφορά τις διαφορές, θα δεις ότι ουσιαστικά σε επίπεδο γραφικού περιβάλλοντος είναι η ίδια λογική: ποντίκι, παράθυρο, κλικ, μενού, εντολή, εκτέλεση.

Εκεί που αλλάζουν τα πράγματα είναι στα "πιο κάτω" θέματα: εγκατάσταση νέου λογισμικού, κοκ. Ωστόσο, αν έχεις δοκιμάσει το Ubuntu ή το Mandriva ή το openSUSE θα έχεις δει ότι η εγκατάσταση λογισμικού στο Linux μπορεί να είναι ...παιχνιδάκι. 

Αυτό που δεν θα έχεις είναι τα εμπορικά παιχνίδια που έχεις στα Windows, αλλά στο κάτω κάτω "μαθητικό φορητό" σου δίνουν: ένα εργαλείο για να μάθεις να μιλάς τη "γλώσσα" του και να εξοικειωθείς. Και το Linux είναι η νο1 επιλογή αν θες να μάθεις προγραμματισμό.

Και φυσικά, για τα όποια προβλήματά σου, υπάρχει το www.linuxinsider.gr :)

  --ΔΚ

Παιδια μπερδευτικαμε λιγακι...Εγω εχω linux εδω κ 1 χρονο σταθερα...τα windows ανοιγουν ΠΑΡΑ ΠΑΡΑ πολυ σπανεια πλεον εως κ καθολου θα ελεγα...
γνωριζω κ που πρεπει να απευθυνθω (πχ forums) κ τι να διαβασω (πχ περιοδικα οπως ειπε πιο πανω ο φιλος) αλλα το θεμα ειναι αυτα που ξερω εγω
καπως να τα μαθει κ το παιδακι που μια ζωη εβλεπε windows κ τωρα πολυ πιθανον να δει το linux κ να το περασει ετσι σαν να μην το ειδε ποτε...
Αυτο ειναι που θελω να ξερω...θα υπαρχει η δυνατοτητα στα παιδια που το θελουν να κανουν κατι η θα πηγαινουν στον καθηγητη για ΠΧ κ θα λεει τι ειναι αυτο???

Πιστεύω ότι χρειάζεται ένα σάιτ στο internet με αποκλειστικό θέμα την βοήθεια προς τους μαθητές της 1ης Γυμνασίου όσον αφορά το linux.

Κάτι σαν www.1gymnsioulinux.gr όπου θα παρέχεται βοήθεια step by step εγκατάστασης αλλά και φόρουμ για τους πιτσιρικάδες.

Έστω ένας να το εγκαταστήσει σε κάθε τάξη θα γίνει 'Θέμα" ή "μαγκιά" για τους υπολοιπους. Τα παιδιά δεν θα περιμένουν βοήθεια από τους καθηγητές.

Όσα έχουν ιντερνετ θα ψάξουν βοήθεια εκεί. Ίσως και το περιοδικό θα μπορούσε να βοηθήσει με ένα αφιέρωμα για αρχάριους 1ης Γυμνασίου.

 

 

lebronJ]

Πιστεύω ότι χρειάζεται ένα σάιτ στο internet με αποκλειστικό θέμα την βοήθεια προς τους μαθητές της 1ης Γυμνασίου όσον αφορά το linux.

Κάτι σαν www.1gymnsioulinux.gr όπου θα παρέχεται βοήθεια step by step εγκατάστασης αλλά και φόρουμ για τους πιτσιρικάδες.

+1

Εντάξει, η ms θα τα πάρει για άλλη μια φορά, αυτή είναι η δουλειά της. Το θετικό έιναι οτι θα υπάρξει μια πρώτη επαφή με το λίνουξ για τους "αρχάριους" μαθητές της 1ης Γυμνασίου (και ως εκ'τουτου και για τους εκπαιδευτικούς και για τους γονείς). Ας μην βάζουμε πολύ ψηλά τον πήχη για την αποδοχή του ΕΛΛΑΚ απο τον πολύ κόσμο. Φτάνει ένα μικρό ποσοστό να αρχίσει να σκαλίζει το εναλλακτικό λειτουργικό και νάσου ή νέα μαγιά και οι νέοι φίλοι του ΕΛΛΑΚ. Ας βλέπουμε την θετική πλευρά.

βασικά βάζω στα ξαδερφάκια μου 'όποια διανομή βρω. βασικα για παιδια του δημοτικού.
Τους έδωσα σε live cd την edubuntu, monomaxo, foresight, με αφορμή τα παιχνιδια που εχουν..

κατι είναι και αυτό για αρχή. Μετά θα εξερευνησουν και τα υπολοιπα στοιχεία της διανομής, η οποία δεν εχει να ζηλέψει τίποτα από της εμπορικες.

απορω:  οταν βάλαμε  παράθυρα στα σπίτια μας παλιά, ηταν πολύ απλα και λιτα. Τώρα όμως εχουμε απαιτήσεις. Τα θελουμε με ενεργιακη απόδοση,

θερμομωνοτικά, ηχομονωμτικά. Στους υπολογιστές μας εχουμε κολλήσει σττην εποχή που τα παράθυρα  ήταν ακλυμμενη με ένα πανί ???

Εμείς θα ηταν καλό να προωθήσουμε την ιδέα του ΕΛΛΑΚ