Φτιάξτε το δικό σας Fedora με το Revisor!

dimitris | Κυρ, 01/13/2008 - 23:19 | 9' | 9

Το Fedora περιέχει ένα καταπληκτικό εργαλείο, το Revisor, το οποίο σας επιτρέπει να φτιάξετε το δικό σας κλώνο του Fedora με μερικά κλικ.
Οι μόνες απαιτήσεις είναι μια γρήγορη ADSL σύνδεση με το Διαδίκτυο και αρκετά GB στο δίσκο. Επίσης καλό είναι να έχετε ένα σχετικά γρήγορο επεξεργαστή, διαφορετικά θα περιμένετε αρκετές ώρες για τη δημιουργία της τελικής διανομής.

Το Revisor δεν εγκαθίσταται στο τυπικό install του Fedora, αλλά μπορείτε πολύ εύκολα να το εγκαταστήσετε με
su
yum -y install reviror

Μόλις τρέξετε την εντολή revisor από τη γραμμή εντολών, θα εμφανιστεί αυτό το παράθυρο:

Εδώ επιλέγετε το είδος της διανομής που θέλετε να συνθέσετε. Το Revisor σας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξετε το μέσο (CD ή DVD), αλλά και το είδος (Install CD, Live CD, ή USB Live). Aν δεν τσεκάρετε καμία από τις επιλογές LiveCD/USBLive, τότε το Revisor θα φτιάξει CD/DVD εγκατάστασης.

Στη συνέχεια, το πρόγραμμα θα σας ρωτήσει για βασικές ρυθμίσεις:

Στο 99,9% των περιπτώσεων δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα εδώ. Απλώς πατήστε 'Μπροστά'.

H επόμενη οθόνη είναι η πιο σημαντική:

Αν εδώ αφήσετε τις προεπιλογές, τότε στο επόμενο βήμα, θα αρχίσει το ψήσιμο της νέας διανομής, χωρίς άλλες παραμετροποιήσεις. Πράγμα άχρηστο, γιατί δεν έχετε κάνει καμία παραμετροποίηση (πέραν την επιλογής CD/DVD/LiveCD στην αρχή). Το σκεπτικό όμως είναι να προσαρμόσετε τη διανομή στα μέτρα σας. Για παράδειγμα, να αφαιρέσετε πακέτα και να προσθέσετε νέα. Γι' αυτό πρέπει να ενεργοποιήσετε την επιλογή 'Customize package manifest'. H επιλογή που βρίσκεται ακριβώς από κάτω είναι εξίσου σημαντική, μια και σας επιτρέπει να προσαρμόσετε τη γλώσσα, το δίκτυο και τις άλλες ρυθμίσεις της διανομής. Εμείς τα ενεργοποιήσαμε και τα δύο.

Εναλλακτικά, αν έχετε κάνει ήδη μια εγκατάσταση του Fedora, μπορείτε να αξιοποιήσετε τις ρυθμίσεις που κάνατε για εγκαταστάσεις και σε άλλα μηχανήματα. Όπως μας είπε ο Χρήστος Τροχαλάκης της ελληνικής ομάδας Fedora , με την εντολή
system-config-kickstart --generate

παράγεται ένα kickstart αρχείο της υπάρχουσας εγκατάστασης του Fedora. Έτσι αρκεί να κλικ στο κουμπί 'Ανοιγμα' της πρώτης επιλογής στην παραπάνω οθόνη για να χρησιμοποιήσετε αυτές τις ρυθμίσεις και στο νέο CD/DVD...

Πατώντας 'Μπροστά' εμφανίζεται η οθόνη επιλογής πακέτων:

Εδώ μπορείτε να επιλέξετε τη βασική επιφάνεια εργασίας (KDE, Gnome ή Χfce) αλλά και τα μεμονωμένα πακέτα.

Για παράδειγμα, ένα σημαντικό πακέτο είναι η υποστήριξη Ελληνικών:

Όταν τελειώσετε με τα πακέτα και πατήσετε Επόμενο, το Revisor περνά στις βασικές ρυθμίσεις της νέας διανομής:


Εδώ μπορείτε να ορίσετε τη προτιμώμενη γλώσσα και πληκτρολόγιο, τον κωδικό του root (!) και την αρχιτεκτονική για την οποία προορίζετε τη νέα διανομή.

Στην επόμενη οθόνη, μπορείτε να περάσετε boot παραμέτρους στον πυρήνα:

Αυτό είναι χρήσιμο αν, για παράδειγμα, θέλετε να φτιάξετε μια διανομή για παλιότερα PCs οπότε χρειάζεται να δώσετε noacpi, novesafb, κλπ.

Έπειτα έρχεται η σειρά της ρύθμισης της πιστοποίησης των κωδικών σας:

Εδώ μπορείτε να αφήσετε τις προεπιλογές όπως είναι, αλλά υπάρχουν κι άλλες χρήσιμες δυνατότητες. Για παράδειγμα, μπορείτε να ορίσετε απευθείας πιστοποίηση μέσω LDAP ή Samba.

Στη συνέχεια, περνάτε στη ρύθμιση του Firewall και του SELinux, του συστήματος ασφαλείας του Fedora:

Σε αυτήν την οθόνη, θα πρέπει σίγουρα να αφήσετε ενεργό το firewall. Για το SELinux, η επιλογή είναι δική σας, μια και συχνά εμφανίζει προβλήματα με drivers. Αν προορίζεται τη διανομή για home χρήστες, απενεργοποιήστε το SELinux. Επίσης, ρυθμίστε ποιες πόρτες θα είναι ανοικτές στο firewall. Ισχύει ο κανόνας: 'όσες λιγότερες πόρτες ανοικτές, τόσο λιγότεροι κίνδυνοι.' Αν σκοπεύετε πάντως να χρησιμοποιήσετε τη νέα διανομή σε υπολογιστές που συνδέονται με Windows/Samba δίκτυα, καλό είναι να αφήσετε την πόρτα του Samba ανοικτή.

Η επόμενη οθόνη του Revisor ασχολείται με τη ρύθμιση του Χ Window System, δηλαδή του συστήματος που είναι υπεύθυνο για όλα τα γραφικά που βλέπουμε στο Lιnux:

H σημαντικότερη επιλογή εδώ είναι το αν θέλετε να τρέχει αυτόματα το X Window, μετά από κάθε reboot του υπολογιστή στον οποίο θα εγκαταστήσετε το νέο Fedora-κλώνο. Εδώ επιλέγετε επίσης το γραφικό περιβάλλον το οποίο θα φορτώνετε. Προφανώς, επιλέγετε κάποιο από αυτά που προσθέσατε στην επιλογή των πακέτων στην αρχή της ρύθμισης του Revisor. Τα υπόλοιπα αφορούν αναλύσεις και βάθος χρώματος, και καλό είναι να μην τα πειράξετε...

ΟΚ. Φτάνουμε στο τέλος σχεδόν. Εμείς εδώ έχουμε επιλέξει να φτιάξουμε ένα Live CD, γι' αυτό το Revisor μας ζητά να ορίσουμε ένα λογαριασμό κανονικού χρήστη:

Βασικά, αυτό δεν είναι υποχρεωτικό, αφού μπορείτε πάντα να δημιουργήσετε χρήστες αφού κάνετε boot από τη νέα διανομή...

Aυτό ήταν όλο! Πατώντας Επόμενο, θα αρχίσει η διαδικασία λήψης των πακέτων και στη συνέχεια η συναρμολόγηση της νέας διανομής:

Η διαδικασία αυτή, σε ένα ΑMD Athlon 3700+ με 1GB RAM καi 10GΒ ελεύθερο χώρο, χρειάστηκε περίπου 7 ώρες με ADSL 768ΚΒps.

Στο τέλος, το Revisor θα σας βγάλει αυτό το μήνυμα, δείγμα ότι όλα πήγαν καλά.

Τα ISO αρχεία που δημιούργησε το Revisor, θα τα βρείτε σε έναν υποφάκελο του /var/tmp/pungi-revisor. Πάρτε από εκεί το ISO και δοκιμάστε το με το virt-manager ή με το QEmu πριν το κάψετε σε δισκάκι.

Καλή συνέχεια και καλή επιτυχία στις νέες σας διανομές!

Φόρουμ
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Απλώς εκπληκτικό. Δηλαδή μπορώ να φτιάξω DVD με όλα τα updates και όλα τα προγράμματα που χρειάζομαι?

πολυ καλο.παρα πολυ καλο.σηγουρα θα το δοκημασω.να ενασ ευκολοσ τροποσ να φτιαξεισ παλι επισησ σχεδον κατι στα μετρα του καθενοσ μασ

Ναι, μπορείτε να κάνετε ότι μέχρι τώρα κάνατε με

μερικές εντολές στην κονσόλα. Με τη διαφορά ότι, στο

Revisor, η επιτυχία είναι δεδομένη.

Το μόνο αρνητικό είναι ότι δεν μπορείς, μέσα από το

Revisor, να αλλάξεις τα λογότυπα της νέας διανομής.

Αλλά αν το έκανε κι αυτό, εεε δεν έμενε να κάνουμε

τίποτε μόνοι μας... :)

exo ena provlima paidia prospatho na balo to revisor k mou leei ta exhs                          [root@box dhmhtrhs]# yum -y install reviror
Loading "installonlyn" plugin
Setting up Install Process
Parsing package install arguments
Nothing to do

th kano tora.proth fora bazo fedora

Ναι πράγματι καλό ακούγεται αλλά θα ήταν καλό να ξέραμε και πως να αλλάζουμε λογότυπα, wallpapers, themes καθώς και ρυθμίσεις στα εγκατεστημένα προγράμματα (π.χ. ελληνικός συλλαβισμός στο open office)...

Μήπως θα μπορούσε κανένας ευγενής να παραθέσει link ή σύντομο guide?

Στο τεύχος 8 υπάρχει αναλυτικό αφιέρωμα. Μου φαίνεται θα το βάλουμε online γιατί πολλοί ζητάνε κάτι τέτοιο.