Μη αναγνώριση άδειων dvd

georgewin | Δευ, 06/29/2009 - 01:41 | 3' | 9

Καλημέρα στην κοινότητα, καταρχήν να σας συγχαρώ όλους για το άψογο φορουμ και την ΤΑΙΡΑΣΤΙΑ βοηθεια που προσφέρετε, ένα πολύ μεγάλο + είναι τα επεξηγητε πολύ πολύ απλά για εμάς τους σκράπες ακόμα και με φοτό που είναι πολυ πολύ μεγάλο βοήθημα.

Πάμε στο πρόβλημα μου τώρα, συγνώμη αν έχει απαντηθει, δεν βρήκα κάτι παρεμφερές.

Παιδιά έχω βάλει τα opensuse 11,1 με γραφικό περιβάλλον KDE 4.1.3και οι γνώσεις από λινουξ ειναι είναι ελάχιστες έως μηδαμινές.Απλά με το έτσι θέλω που κάνουν, έτσι και το λαπτοπ μου είχε βιστα και στο καπάκι τα έβγαλα και έβαλα ubuntu και τώρα suse.

Βάζω που λέτε άδειο dvd να γράψω μια ταινία και δεν μου αναγνωρίζει τα δισκάκια, είναι λες και δεν έχω βάλει καθόλου δίσκο.

Στο σταθερό που έχω ΧΡ όλα κομπλέ, επίσης τα δισκάκια ποιο παλιά που είχα ubuntu τα έβρισκε μια χαρά, τώρα τίποτα, δοκίμασα και άλλο δισκάκι μπας και το πρώτο είχε πρόβλημα και τα ίδια.

Μήπως θα μπορουσατε να μου πείτε τι φταίει? Χρειάζεται κάποιο επιπρόσθετο πρόγραμμα?

Παρακαλώ πείτε μου στα απλά ελληνικά, προσπάθησα και σεάλλο μεγαλο φορουμ για λινουξ, κι εκει τα παιδιά είναι τόσο προχωρημένοι που δεν μπορούν πλεον να εξηγήσουν κατανοητά, θεωρούν κάποια πραγματα αυτονόητα που για εμάς του αρχάριους και με την νοοτροπία των windows, είναι βουνό.

Ευχαριστώ πολύ, φιλικά Γιωργος

 

Φόρουμ
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Kαλώς τον .. Λοιπόν εγώ θα κάνω μερικές ερωτήσεις και κάποιες εικασίες.. Οκ;

Λοιπόν.. Ερώτηση πρώτη.. CDs παίζει το drive ή δεν παίζει τίποτα τίποτα απολύτως;

Είσαι σίγουρος ότι δεν τα έχει παίξει το drive; Δηλαδή να έχει χαλάσει εντελώς; Δεν λέω αν έβαλες τα δισκάκια αλλού και παίξανε. Το drive λειτουργεί σε άλλο λειτουργικό και σου κάνει νερά μόνο στο suse σου... Mήπως δεν λειτουργεί καθόλου;

Θα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι δεν τα έχει παίξει το drive και όταν είμαστε σίγουροι για αυτό κοιτάμε και το λειτουργικό να δούμε αν φταίει κάτι.

 Άμα είσαι σίγουρος ότι όντως το drive δουλεύει τότε θα πας στο places/computer και θα κοιτάξεις εκεί μέσα να δεις αν βλέπεις ένα εικονάκι που δείχνει ένα cd drive. Αν δεν το βλέπεις σημβαίνουν δύο πράγματα. Ή δεν δουλεύει καθόλου η συσκευή, ή δουλεύει και δεν στην έχει κάνει mount. ( γιατί στο λίνουξ όλες τις συσκευές τέτοιου τύπου στην ουσία τις βλέπει  το λειτουργικό σαν δίσκους και τις φορτώνει δηλαδή τις κάνει mount.. -αυτά γιατί μου είπες ότι δεν καταλαβαίνεις και πολλά πράγματα).

Αν τώρα δεν βλέπεις τίποτα εκεί στο computer θα γράψεις σε μία κονσόλα: ( Πας στο menu/accessories/terminal - αν δεν ξέρεις που είναι)

sudo su ( αντέγραψε το από εδώ)

Θα σου ζητήσει το password που βάζεις για να μπεις στο λειτουργικό και θα το γράψεις . Όταν το γράφεις δεν θα φαίνεται καθόλου ότι έγραψες κάτι, οπότε εσύ κοίτα να το γράψεις σωστά  και μη σε νοιάζει αν δεν φαίνεται και μετά θα γράψεις: ( εκεί στην κονσόλα από κάτω)

mount -a

( θα το κάνουμε αυτό για να δούμε μήπως φορτώσει το drive. )

Αν δεν γίνει τίποτα μετά από όλα αυτά και εξακολουθεί το drive να μην σου φορτώνει τα δισκάκια σου επανέρχεσαι εδώ και μας το λες με λεπτομέρειες όμως για να δούμε και τι γίνεται.

Άντε βρε .. σιδεροκέφαλος!

 

 

 

*******

Η άλλη μου επιλογή, είναι ο υπόλοιπος κόσμος.

Kαι επειδή σε βλέπω λίγο χαμένο με το θέμα Suse ( όχι ότι έχω κάποια ιδιαίτερη εμπειρία εγώ με το συγκεκριμένο) θα σου πρότεινα να κοιτάξεις λίγο και αυτόν τον οδηγό

http://linuxtopia.org/online_books/opensuse_guides/opensuse_11.1_kde_user_guide/index.html

που είναι online ( φύλαξε το και στα bookmarks σου εκεί να το έχεις πρόχειρο).

Μόνο που τα λέει στα αγγλικά και δεν μπόρεσα να σου βρω κάτι ανάλογο στα ελληνικά. Ελπίζω να τα καταφέρνεις αν δεν βγάζεις άκρη θα μου δώσεις το link από αυτό που δεν καταλαβαίνεις και θα στο κάνω εγώ μετάφραση. Ok  νέε μου;

 

Και ένα παράδειγμα εδώ για το πως ανοίγεις μία κονσόλα με συντόμευση από το πληκτρολόγιο..

http://linuxtopia.org/online_books/opensuse_guides/opensuse_11.1_kde_user_guide/sec_desklinwin_comline.html

 

( ρε συ αυτός είναι πολύ ωραίος οδηγός.. έχει και φωτογραφίες. Άντε είδες;!; Μην απογοητεύεσαι όλα θα τα φτιάξουμε! )

 

 

*******

Η άλλη μου επιλογή, είναι ο υπόλοιπος κόσμος.

Xμμ.. βλέπω πέρασες από το παρθεναγωγείο..  

Anyway.. Κοίτα εδώ παιδάκι μου πως αποσυμπιέζεις και συμπιέζεις αρχεία στο suse. ( έχει και φωτογραφίες. ) 

http://linuxtopia.org/online_books/opensuse_guides/opensuse_11.1_kde_user_guide/sec_kde_use_ark.html

 

*******

Η άλλη μου επιλογή, είναι ο υπόλοιπος κόσμος.

Με ποιό πρόγραμμα δοκίμασες να κάψεις το CD/DVD? Το πρόγραμμα αυτό που κολλάει?

Teddy]

Με ποιό πρόγραμμα δοκίμασες να κάψεις το CD/DVD? Το πρόγραμμα αυτό που κολλάει?

Αν δοκίμασες με το Κ3Β και με κενά CD/DVD τύπου -R, τότε δοκίμασε και με κενά CD/DVD τύπου +R. Παλιά τουλάχιστον υπήρχε ένα θέμα με τα + και - R στο Κ3Β για μερικούς. Επίσης, πόσο παλιά είναι η συσκευή σου?

************************

www.postokano.gr

Ευχαριστώ πολύ και τους 2 για την προσφορά σας παιδιά.

jvarkas ναι με το Κ3Β πάω να το κάψω, το δισκάκι είναι +R (μαρκας TDK, τα θεωρώ καλά)

 

φίλε μου marlene καταρχήν ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σου, και τα λινκ, μετά το ποσταρισμα εδώ, έχει μελέτη :P

 

Το drive δουλεύει, γιατι όταν βάζω κάποια γεμάτα dvd όλα κομπλέ και τα διαβάζει και όλα

(παράδειγμα αυτή τη στιγμή έχω το δισκάκι των suse -όταν θέλω καμιά εφαρμογή μου ζητάει το δισκάκι και το άφησα μέσα από χθες, ορίστε φωτό

http://img7.imageshack.us/img7/2356/79936554.png )

 

οπότε φαντάζομαι θα είναι αυτό που λες ότι δεν έχει το drive mount

Θα σου πω τώρα μία φάση και αν γνωρίζει κάποιος περισσότερα για αυτό μου λέει. Πρόκειται μάλλον για bug του suse.
Εγώ δεν ασχολήθηκα ποτέ με το suse γιατί μου έκανε το εξής κόλπο. Όταν το φόρτωσα για πρώτη φορά σε ένα μηχάνημα, με κανονική εγκατάσταση, έπαιζε τα cds και δεν έπαιζε τα dvds ( κουφαθήκατε; )
Το drive ήταν καινούργιο, το είχε κάνει mount αλλά δεν έβλεπε τα dvds ανεξάρτητα αν ήταν + ή - ή οτιδήποτε άλλο. Για αυτό σε ρώτησα. Τα cds τα βλέπει;
( θα έχει πλάκα τώρα να πρόκειται για το ίδιο πρόβλημα που είχα αντιμετωπίσει με το λειτουργικό αυτό 3 χρόνια πριν.. έχει γούστο! )

Κάνε του πάντως αυτό που είπαμε να δούμε αν θα φορτώσει το drive. ( μη προτρέχουμε. Ας αποκλείσουμε πρώτα τα υπόλοιπα ενδεχόμενα και βλέπουμε).

*******

Η άλλη μου επιλογή, είναι ο υπόλοιπος κόσμος.

Πάμε να κάψουμε ένα DVD δοκιμαστικά?

Τι συμβαίνει στον δικό μου με suse 11.1:

Βάζω το άδειο dvd μέσα, δεν "αναγνωρίζεται", το pc δεν αντιδρά. (Κοινώς δεν βγαίνουν αυτά τα ηλίθια παράθυρα που πετάγονται σαν να μη πω τι).

Το dmesg (εντολίτσα, την δίνεις στην κονσόλα, κοιτάς τις τελευταίες γραμμές) λέει:

cdrom: This disc doesn't have any tracks I recognize!
end_request: I/O error, dev sr0, sector 0
Buffer I/O error on device sr0, logical block 0

Ανοίγω το K3B, και μου το αναγνωρίζει σαν Empty DVD-R, ενώ πρίν μου έλεγε no medium present, και προχωράω κανονικά στην εγγραφή.
Βάλε μέσα ότι θες και προσπάθησε να το κάψεις, αφού πρώτα δεις στο dmesg τι θα σου πει. Όταν δουλεύεις στο K3b πες που κολλάς, αν σου αναγνωρίζει το dvd κτλ.

Ενημερωτικά, το K3B δεν μπορεί να κάψει απ'ευθείας, εικόνα (*.iso ή οποιοδήποτε άλλο φορμά) ενός CD σε ένα DVD, αλλά πρέπει να πας απο την αρχή στο Κ3Β στο burn image. Eλπίζω να μην είχεις πέσει στην περίπτωση..

 

Αδιάκριτη ερώτηση... τα 3 GB swap τι τα θές??

Sorry για την καθυστέρηση αλλά τώρα βρήκα λίγο χρόνο να αφιερώσω...

Βασικά και στο δικό μου SuSE η συμπεριφορά του συστήματος είναι ακριβώς όπως τα περιέγραψε πριν ο Teddy. Γενικά δε θα έπρεπε να έχεις πρόβλημα υπό κανονικές συνθήκες, οπότε δοκίμασε ξανά και πόσταρε τι γίνεται ακριβώς. Η έκδοση του Κ3Β σε εμένα είναι η 1.0.5 δες κι εσύ μήπως έχεις κάποια παλιότερη (που δεν το νομίζω).

Γενικά φοβάμαι ότι μπορεί να είναι περισσότερο πρόβλημα της συσκευής και όχι του λειτουργικού.Ειδικά στα λάπτοπ οι συσκευές DVD & DVDRW προσωπικά δε μου γεμίζουν το μάτι...Το Κ3Β επίσης είναι και λίγο εκλεκτικό απ'ότι έχω καταλάβει...

************************

www.postokano.gr