EngLab: Ένα Matlab-like από Ελληνική ομάδα...

dimitris | Παρ, 07/11/2008 - 11:54 | 3' | 15

Το EngLab είναι μία cross platform μαθηματική εφαρμογή με σύνταξη παρόμοια με της γλώσσας C++. Σκοπός είναι να χρησιμοποιηθεί από χρήστες με μικρή προγραμματιστική εμπειρία. Την πρωτοβουλία ανέλαβαν μία ομάδα φοιτητών του Αριστοτέλειου πρίν από περίπου ένα χρόνο. Όπως λένε οι developers, στο email που μας έστειλαν: "Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μία εύχρηστη πλατφόρμα υπολογισμών και προσομοιώσεων, που σχετίζονται με διάφορες επιστημονικές περιοχές. ...Όπως και στο Matlab, υπάρχουν διάφορα toolboxes (πακέτα συναρτήσεων που αφορούν ένα επιστημονικό πεδίο), τα οποία στηρίζονται σε open-source βιβλιοθήκες."

Υπάρχουν δύο εκδόσεις του EngLab, το EngLab Console και το EngLab GUI. Το EngLab Console είναι προορισμένο για εκτέλεση στην κονσόλα ενώ το Englab GUI έχει και γραφικό περιβάλλον, σε wxWidgets 2.8, με περισσότερη ευχρηστία αλλά και έξτρα λειτουργίες.Να σημειώσουμε ότι το EngLab GUI είναι αυτόνομο, δηλαδή δεν απαιτεί την έκδοση της κονσόλας για να εγκατασταθεί και ν εκτελεστεί. Μέχρι στιγμής το EngLab υποστηρίζει μεταβλητές 16 τύπων και απεριόριστο πλήθος διαστάσεων, δομές επανάληψης, αριθμητικές, λογικές και δυαδικές πράξεις, γραφική διαχείριση των τιμών μεταβλητής, ιστορικό εντολών ενώ έχουν υλοποιηθεί και πακέτα με τις βασικές συναρτήσεις της C, συναρτήσεις στατιστικής και συναρτήσεις μετατροπής τύπων μεταβλητών. Τέλος, υπάρχουν ξεχωριστά πακέτα για πίνακες και επεξεργασία εικόνας που βασίζονται ανεξάρτητες βιβλιοθήκες.

Για το μέλλον ετοιμάζονται πακέτα για γραφικές παραστάσεις, πολυώνυμα, ρίζες, ολοκληρώματα, κλπ. Το μόνο μειονέκτημα, όπως λένε οι ίδιοι είναι ότι "ο αριθμός των ατόμων της ομάδας μας είναι τέτοιος, ο οποίος δεν μας επιτρέπει την γρήγορη ανάπτυξη του EngLab. Ως εκ τούτου, κάθε βοήθεια προς αυτή την κατεύθυνση είναι ευπρόσδεκτη!". Η λίστα επικοινωνίας του EngLab για οποιεσδήποτε απορίες είναι η [email protected] .

Δείτε περισσότερα: http://englab.sourceforge.net

Δώσε αστέρια!

MO: 5 (ψήφοι: 1)

Σχόλια

Μετα απο συζητηση που ειχα με γνωστο μου προγραμματιστη και χρηστης CAS προγραμματων μου ανεφερε:"Η επιλογή τους να υλοποιήσουν την γλώσσα προγραμματισμού englab έτσι ώστε να θυμίζει C++ είναι ατυχής. Η αιτιολογία που δίνουν για την επιλογή αυτή είναι "όσο το δυνατόν δομημένος προγραμματισμός" και την βρίσκω τουλάχιστον αστεία, αφού είναι ΠΑΡΑ πολύ εύκολο να φτιάξεις αδόμητο κώδικα στην C++. Ίσως όμως να εννούν ότι θα μοιάζει με το Matlab, το οποίο περισσότερο θυμίζει Fortran 90 παρά C++. Θα δούμε στο μέλλον."

Θα μπορούσες να γίνεις πιο σαφής... Οι αφορισμοί χωρίς σοβαρή επιχειρηματολογία συνήθως πέφτουν στο κενό.Ωστόσο δεν μπορώ να πώ ότι πολυκατάλαβα τι εννοείς.

Δεδομένου του γεγονότος ότι πολοί είναι αυτοί που θέλουν να χρησιμοποιήσουν επιστημονικό λογισμικό, αλλά δεν έχουν χρόνο ή όρεξη να μάθουν ακόμα μια γλώσσα, το englab το βρίσκω πολύ δελεαστικό. Οποιοσδήποτε "σοβαρός" μηχανικός ή προγραμματιστής, ξέρει τουλάχιστον C++.

Θα πρότεινα να επικεντρωθούμε στην λειτουργικότητά και στην απόδοση του προγράμματος καθώς και στην ευκολία του να προσθέσεις plug-in παρά στο πως επικοινωνείς με την εφαρμογή. Ο τρόπος επικοινωνίας (εννοώ την γλώσσα) πιθανότατα να είναι ήδη γνωστός.

 

Αν κοιτάξουμε και το FAQ θα δούμε ότι δεν σκοπεύουν να το κάνουν matlab-clone.

Εγω δεν εχω ιδεα απο προγραμματισμο.Αυτα τα ανεφερε γνωστος μου οταν του εδειξα το englab.Απλως παραθετω την αποψη του.Κι αυτο επειδη ειναι γυρω στα 15 χρονια χρηστης CAS προγραμματων αλλα και προγραμματιστης Fortran,C,C++ και Java,με πολλες δημοσιευσεις σε επιστημινικα περιοδικα και φυσικα Linuxas απο την αρχη σχεδον του Linux.

ναι linuxas. συγνώμη που ακούστηκα λίγο επιθετικός. Δεν εννοούσα κάτι ούτε για 'σένα ούτε για τον φίλο σου. Σίγουρα κάποιο λόγο θα είχε για να είπε αυτό που είπε. Απλά εμένα δεν μου αρκεί. Και επειδή δεν είμαι δεινός χρήστης CAS προγραμμάτων θα ήθελα μια πιο εμπεριστατωμένη άποψη.

Καλημέρα,

Είμαι ένας από τους developers του EngLab. To EngLab ξεκίνησε ώς μιά ιδέα "μεταξύ φίλων", με το σκεπτικό ότι αφενός θα δημιουργούσαμε κάτι σύνθετο όλοι μαζί, και αφετέρου το δημιούργημά μας θα ήταν χρήσιμο στην επιστημονική κοινότητα.

Η γλώσσα του Englab δε μοιάζει με τη C++, αφού δεν είναι αντικειμενοστρεφής αλλά μοίάζει περισσότερο στη C. Η επιλογή αυτή έγινε διότι θεωρούμε ότι η γλώσσα C είναι μία αρκετά πλήρης γλώσσα, όπως και με το σκεπτικό ότι το target group μας, δηλαδή οι επιστήμονες (μεγάλοι και μικροί!) έχουν λίγο ή πολύ μία εξοικοίωση με γλώσσες προγραμματισμού, άρα δενθ α είναι δύσκολο γι αυτούς να προσαρμοστούν. Οι ομοιότητες της γλώσσας του englab με τη C είναι οι εξής:

- Έχουμε τους ίδιους τελεστές
- Έχουμε τους ίδιους τύπους μεταβλητών
- Έχουμε την ίδια σύνταξη στους βρόχους (for, while, do-while) όπως και στα if
- Έχουμε τις ίδιες μαθηματικές συναρτήσεις

Από εκεί και πέρα οι ομοιότητες σταματούν και αρχίζει το περισσότερο abstract επίπεδο. Οι μεταβλητές μπορούν να είναι όσον διαστάσεων θέλει ο χρήστης, δεσμεύονται είτε με declaration (int a[3,4,5]) ή κατά τη χρήση τους (a=3.4), οι μαθηματικές συναρτήσεις μπορούν να έχουν ώς είσοδο μία μεταβλητή οποιουδήποτε μεγέθους και διαστάσεων κτλ..

Φυσικά, η φιλοσοφία μας είναι ίδια με του Matlab και του Octave: Η δημιουργία ανεξάρτητων toolboxes, τα οποία στήρίζονται σε open-source βιβλιοθήκες, τα οποία θα περιέχουν συναρτήσεις που αντιστοιχούν σε διαφορετικά επιστημονικά πεδία. Μέχρι τώρα, στην έκδοση 0.2.0 είχαμε τα εξής toolbox: math, conversions, stat, Cimg, imageCV, matrix.

Γενικά τα toolboxes παρέχουν έτοιμα εργαλεία για την λύση προβλημάτων που θα απαιτούσαν πολύ κώδικα για να λύθούν.

Η διαφορά μας με το Matlab είναι ότι είμαστε open-source (φυσικά) και στοχεύουμε στο να διορθώσουμε τα πράγματα που μας "χάλασαν" στο Matlab. Αυτά αφορούν την ταχύτητα, την κατανάλωση μνήμης, το ότι δεν μπορείς να χειριστείς γραφικά πίνακα άνω των δύο μεταβλητών κτλ..

Όσον αφορά την ταχύτητα, ήδη κάνουμε optimizations στον κώδικα, αλλά σκεφτόμαστε να συμπεριλάβουμε και αυτόματες multithreading διαδικασίες κατά την εκτέλεση ενός αρχείου englab, πράγμα που δεν το έχουμε δεί κάπου αλλού, και ξέρουμε ότι θα βελτιώσει κατά πολύ την απόδοση στους επεξεργαστές πολλών πυρήνων.

Επίσης σκεφτόμαστε όσο το δυνατόν αντισυμβατικα για να δημιουργήσουμε πρωτότυπα και εύχρηστα εργαλεία. Για παράδειγμα στην έκδοση 0.2.1 (που θα γίνει το release της σε λίγες μερες) έχουμε προσθέσει πεδίο που φαίνονται τα πρόσφατα αρχεία που άνοιξε ο χρήστης, όπως και πεδίο που φαίνεται το working directory του. Από εκεί μπορεί να εκτελεστεί κάποιο αρχείο eng με διπλό κλικ. Εάν το αρχείο είναι μίά εικόνα και γίνει διπλό κλίκ, η εικόνα φορτώνεται αμέσως στο englab και είναι ετοιμη προς επεξεργασία. Το ίδιο θα γίνεται και με τα αρχεία video και ήχου, όταν δημιουργήσουμε τα απαραίτητα toolboxes. Επίσης σε αυτή την έκδοση έχουμε προσθέσει και toolbox για plots.

Γενικά είμαστε ευχαριστημένοι με την μέχρι τώρα ανάπτυξη του project, αφού ξεκινήσαμε μόλις πρίν 1 χρόνο. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε αρκετά άτομα (είμαστε μόλις 4 που το αναπυσσουμε). Οπότε αν κάποιος ενδιαφέρεται μπορεί να επικοινωνήσει με μας είτε μέσω της λίστας του englab, είτε μπορεί να γραφτεί στο forum μας: http://englab.sourceforge.net/forum/index.php όπυ και θα μας ζητήσει να βοηθήσει με την ανάπτυξη.

Ελπίζω να σας κάλυψα.. Οτιδήποτε άλλο θέλετε να ρωτήσετε, μπορείτε να το κάνετε ελεύθερα!

Μάνος

http://englab.sourceforge.net/

Μια ακόμα ερώτηση λοιπόν φίλε Μάνο:

Εντάξει με τις διαφορές με το matlab, με το προγραμματιστικό παράδειγμα που ακολουθείτε κλπ.

Σε σχέση με το gnu octave όμως; Τι σας οδήγησε στην απόφαση να φτιάξετε άλλο λογισμικό εξ'αρχής κ να μην ενισχύσετε με τη δουλειά σας κ το μεράκι σας τον επικρατέστερο (είναι;) open source υποψήφιο;

Κ για να είμαι σαφής, δεν προσπαθώ να κατακρίνω την επιλογή σας, πάντα μου άρεσε η πολυφωνία του open source, ακόμα κ αν αποδυναμώνει τους ισχυρότερους υποψήφιους. Απλά για να καταλάβουμε καλύτερα τι σκέφτεστε!

Κ φυσικά, συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας!

κατά την γνώμη μου πρέπει να μαθαίνεις από τα λάθη ή από της καινοτομίες των άλλων.
Το octave είναι project 15ετιας τουλάχιστον. Και ο πυρήνας του octave αλλά και η δομή του (υποθέτω) δεν εκμεταλλεύεται πολυ-επεξεργαστικά συστήματα και άλλες τεχνολογικές καινοτομίες , αλλά και προγραμματιστικές, που θα το βοηθούσαν στην απόδοσή του. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που πρέπει να υπάρχουν εναλλακτικά προγράμματα.
Κατά την γνώμη μου οι octavistes θα έπρεπε να έρθουν εδώ, γιατί με την εμπειρία που έχουν θα το έκαναν πανίσχυρο αυτό το εργαλείο. Δεν υποβιβάζω ούτε υπερεκτιμώ κάποια ομάδα απλά φέρνω σαν παράδειγμα την συγκεκριμένη περίπτωση.

Εξ'άλλου το octave ξεκίνησε σαν πρόγραμμα για να βοηθήσει βιολόγους και χημικούς. Αντιθέτως το englab (ίσως) ξέρει από την αρχή τι προσπαθεί να γίνει.

Με χαρά σας ανακοινώνουμε το release 0.2.1 του open-source προγράμματος EngLab. Οι αλλαγές σε σχέση με τη προηγούμενη έκδοση είναι οι παρακάτω:

Αλλαγές στον πυρήνα:

- Έχουν λυθεί όλα τα σημαντικά memory leaks, όπως και τα περισσότερα bugs.
- Προστέθηκε η δυνατότητα ορισμού μονοδιάστατου πίνακα και απλής μεταβλητής.
- Προστέθηκαν οι τελεστές ++ και --
- Προστέθηκε η δυνατότητα λήψης και ορισμού υποπινάκων πολυδιάστατων μεταβλητών

Αλλαγές στο γραφικό περιβάλλον:

- Προστέθηκε παράθυρο που απεικονίζει τα πρόσφατα αρχεία που έχουν χρησιμοποιηθεί από τον χρήστη.
- Προστέθηκε παράθυρο που δείχνει τον φάκελο εργασίας του EngLab με δυνατότητα περιήγησης στους φακέλους του συστήματος
- Προστέθηκαν νέα εικονίδια για αρχεία τύπου englab, εικόνες, βίντεο και ήχους.
- Υπάρχει η δυνατότητα άμεσης φόρτωσης εικόνας ή εκτέλεσης αρχείου με διπλό κλίκ στο αρχείο
- Προστέθηκε συντακτικός έλεγχος του englab script από τον editor
- Προστέθηκε μία εικόνα στο κάτω αριστερά μέρος του EngLabGui που δείχνει σε thumbnail το αποτέλεσμα της προηγούμενης εντολής, εαν αυτή αφορούσε επεξεργασία εικόνας.

Αλλαγές στα toolboxes:

- Προστέθηκε toolbox για τη δημιουργία γραφικών παραστάσεων
- Προστέθηκε toolbox με ειδικές συναρτήσεις όπως Bessel, Airy κτλ

Μελλοντικά features:

- Toolbox για διαχείριση της σειριακής θύρας
- Toolbox εύρεσης ριζών εξισώσεων
- Toolbox στατιστικής
- Toolbox ολοκληρωμάτων
- Δυνατότητα αξιοποίησης πολλών πυρήνων επεξεργαστών με αυτόματο τρόπο

Ελπίζουμε να χρησιμοποιήσετε το πρόγραμμά μας και να μας βοηθήσετε ώστε να το κάνουμε καλύτερο!

Bug Reports: http://sourceforge.net/tracker/?group_id=206384&atid=997443
Feature Requests: http://sourceforge.net/tracker/?group_id=206384&atid=997446
Our Site: http://englab.sourceforge.net/
Our forum: http://englab.sourceforge.net/forum/index.php
Englab Documentation: http://englab.sourceforge.net/documentation.html

Developers: BugFest team

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι έγινε το release 0.2.4 του προγράμματος EngLab. Οι αλλαγές σε σχέση με την έκδοση 0.2.3 είναι οι παρακάτω:

Αλλαγές στον πυρήνα:

* - Το πακέτο libenglab έγινε δυναμική βιβλιοθήκη.
* - Προστέθηκαν δέκα νέα toolboxes προστέθηκαν τα οποία περιέχουν συναρτήσεις για μετατροπές μονάδων. Συγκεκριμένα οι συναρτήσεις κάνουν:
* - Μετατροπές μονάδων εμβαδού
* - Μετατροπές μονάδων πυκνότητας
* - Μετατροπές μονάδων ενέργειας
* - Μετατροπές μονάδων μήκους
* - Μετατροπές μονάδων ισχύος
* - Μετατροπές μονάδων πίεσης
* - Μετατροπές μονάδων θερμοκρασίας
* - Μετατροπές μονάδων ταχύτητας
* - Μετατροπές μονάδων όγκου
* - Μετατροπές μονάδων βάρους

Αλλαγές στο γραφικό περιβάλλον:

* - Αφαιρέθηκε το Input Box. Πλέον οι εντολές δίνονται στο Output Box.

Άλλες αλλαγές:

* - Η νέα έκδοση του build system επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν compile για Windows από ένα σύστημα UNIX
* - Έγινε release της γραφικής έκδοσης του EngLab (englabgui) για Windows! Περιέχεται στο πακέτο EngLab-all-in-one του sourceforge
* - Δημιουργήθηκε ένα συνολικό πακέτο εγκατάστασης για το UNIX.

Επίσης δημιουργήσαμε ένα Debian και ένα Arch repository.

Για να κατεβάσετε το EngLab από το repository του Debian προσθέστε τις παρακάτω γραμμές στα repository sources σας:

deb http://englab.bugfest.net/debian unstable main
deb-src http://englab.bugfest.net/debian unstable main

Για να μας κατεβάσετε από το Arch repository ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:
http://englab.bugfest.net/wiki/index.php?title=Main_Page#Archlinux
http://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?pid=423364

Επίσης τα πακέτα μας έχουν προστεθεί και στο ArchLinux User-community Repository (AUR).

Ελπίζουμε ότι το πρόγραμμά μας θα σας είναι χρήσιμο. Επίσης ελπίζουμε να μας βοηθήσετε ώστε να κάνουμε το EngLab καλύτερο!

Developers: BugFest team

Links:
EngLab Download http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=206384
Bug Tracker: http://sourceforge.net/tracker/?group_id=206384&atid=997443
Feature requests: http://sourceforge.net/tracker/?group_id=206384&atid=997446
Englab forum: http://englab.bugfest.net/forum/index.php
EngLab Wiki: http://englab.bugfest.net/wiki
Englab Online documentation: http://englab.bugfest.net/documentation.html

http://englab.sourceforge.net/

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι έγινε το release 0.2.4 του προγράμματος EngLab. Οι αλλαγές σε σχέση με την έκδοση 0.2.3 είναι οι παρακάτω:

Αλλαγές στον πυρήνα:

* - Το πακέτο libenglab έγινε δυναμική βιβλιοθήκη.
* - Προστέθηκαν δέκα νέα toolboxes προστέθηκαν τα οποία περιέχουν συναρτήσεις για μετατροπές μονάδων. Συγκεκριμένα οι συναρτήσεις κάνουν:
* - Μετατροπές μονάδων εμβαδού
* - Μετατροπές μονάδων πυκνότητας
* - Μετατροπές μονάδων ενέργειας
* - Μετατροπές μονάδων μήκους
* - Μετατροπές μονάδων ισχύος
* - Μετατροπές μονάδων πίεσης
* - Μετατροπές μονάδων θερμοκρασίας
* - Μετατροπές μονάδων ταχύτητας
* - Μετατροπές μονάδων όγκου
* - Μετατροπές μονάδων βάρους

Αλλαγές στο γραφικό περιβάλλον:

* - Αφαιρέθηκε το Input Box. Πλέον οι εντολές δίνονται στο Output Box.

Άλλες αλλαγές:

* - Η νέα έκδοση του build system επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν compile για Windows από ένα σύστημα UNIX
* - Έγινε release της γραφικής έκδοσης του EngLab (englabgui) για Windows! Περιέχεται στο πακέτο EngLab-all-in-one του sourceforge
* - Δημιουργήθηκε ένα συνολικό πακέτο εγκατάστασης για το UNIX.

Επίσης δημιουργήσαμε ένα Debian και ένα Arch repository.

Για να κατεβάσετε το EngLab από το repository του Debian προσθέστε τις παρακάτω γραμμές στα repository sources σας:

deb http://englab.bugfest.net/debian unstable main
deb-src http://englab.bugfest.net/debian unstable main

Για να μας κατεβάσετε από το Arch repository ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:
http://englab.bugfest.net/wiki/index.php?title=Main_Page#Archlinux
http://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?pid=423364

Επίσης τα πακέτα μας έχουν προστεθεί και στο ArchLinux User-community Repository (AUR).

Ελπίζουμε ότι το πρόγραμμά μας θα σας είναι χρήσιμο. Επίσης ελπίζουμε να μας βοηθήσετε ώστε να κάνουμε το EngLab καλύτερο!

Developers: BugFest team

Links:
EngLab Download http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=206384
Bug Tracker: http://sourceforge.net/tracker/?group_id=206384&atid=997443
Feature requests: http://sourceforge.net/tracker/?group_id=206384&atid=997446
Englab forum: http://englab.bugfest.net/forum/index.php
EngLab Wiki: http://englab.bugfest.net/wiki
Englab Online documentation: http://englab.bugfest.net/documentation.html

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι η έκδοση 0.3 του Englab είναι έτοιμη. Η νέα έκδοση περιλαμβάνει πολλές διορθώσεις και βελτιώσεις στον πυρήνα, ένα νέο και προχωρημένο Γραφικό Περιβάλλον βασισμένο στο Qt toolkit και "εργαλειοθήκες" (toolboxes) με πολλές συναρτήσεις. Ανάμεσα τους:
- cimgbox, εργαλειοθήκη για επεξεργασία εικόνας
- plotbox, εργαλειοθήκη για γραφικές παραστάσεις
- dspbox, εργαλειοθήκη για ψηφιακή επεξεργασία σήματος και επεξεργασία ήχου
σαν δυναμικές (εξωτερικές) εργαλειοθήκες και:
- analogfilters, εργαλειοθήκη για σχεδίαση αναλογικών φίλτρων
- καθώς και εργαλειοθήκες για μετατροπές μονάδων, μιγαδικούς αριθμούς, πολυώνυμα, στατιστική και πολλά άλλα
σαν στατικές (ενσωματωμένες) εργαλειοθήκες.

Το Englab είναι διαθέσιμο για GNU/Linux, *nix (μη δοκιμασμένο) και Windows32.

Για GNU/Linux

     - Ανεξάρτητο
    
     Τα tarballs με τον πηγαίο κώδικα είναι διαθέσιμα για build στο:
     http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=206384
    
     - Debian/Ubuntu (και άλλες Debian-based διανομές)
    
     Έτοιμα πακέτα deb μπορούν να κατεβαστούν από εδώ:    
     http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=206384&package_id=292500
    
     ή για να χρησιμοποιήσετε το Debian repository μας, απλώς προσθέστε τις ακόλουθες γραμμές στο αρχείο /etc/apt/sources.list

     deb http://englab.bugfest.net/debian unstable main
     deb-src http://englab.bugfest.net/debian unstable main

     (Πρέπει να έχετε δικαιώματα root για να επεξεργαστείτε το παραπάνω αρχείο)
    
     - Archlinux
    
     PKGBUILD scripts είναι διαθέσιμα στο AUR:
     http://aur.archlinux.org/packages.php?O=0&K=englab&do_Search=Go
    
     και στο sourceforge:    
     http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=206384&package_id=292585
    
     και επίσης έτοιμα πακέτα Arch υπάρχουν στο Archlinux repository μας. Στο αρχείο /etc/pacman.conf προσθέστε τις ακόλουθες γραμμές για την αρχιτεκτονική i686:
    
     [englab]
     Server = http://englab.bugfest.net/arch/i686
    
     και για την αρχιτεκτονική x86_64:
    
     [englab]
     Server = http://englab.bugfest.net/arch/x86_64
    
     μετά εκτελέστε:
     # pacman -Syu
    
     για να επιτρέψετε στον pacman να συγχρονιστεί με το repository και:
     # pacman -Ss englab
    
     για να δείτε τα διαθέσιμα πακέτα.
    
     - Fedora
    
     Πακέτα RPM μπορούν να μεταφορτωθούν από το sourceforge:
     http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=206384&package_id=324683
    
Για Windows
    
     Κατεβάστε το zip από το sourceforge:
     http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=206384&package_id=324502
    
     και κάντε extract στο φάκελο της επιλογής σας.
    
Για ενδεχόμενα bugs, απαιτήσεις ή σχόλια παρακάλω στείλτε μας e-mail στο:
[email protected]

Ευχαριστούμε!

 

http://englab.sourceforge.net/

πολλα συγχαρητηρια παιδια ..

μια ερωτηση μονο, υπαρχει αναλογο εργαλειο σαν το simulink του matlab στο englab??

Δυστυχώς όχι ακόμα... Αν κάποιος έχει όρεξη και μεράκι μπορεί να βοηθήσει!

Μάνος

http://englab.sourceforge.net/