ο Barry, το Puppy, το μέλλον (είναι εδώ!)

alfisti | Κυρ, 02/22/2009 - 21:16 | 6' | 9

Woof: the "Puppy builder" : Τον Νοέμβριο του 2008 o Barry Kauler, ο άνθρωπος πού με το Puppy μας χάρισε την καλύτερη λιλιπούτια διανομή τού linux, αποφάσισε να αποχωρήσει από τον πρωταγωνιστικό ρόλο και να αφήσει τα μέλη της κοινότητας πού ενδιαφέρονται γιά το Puppy να προχωρήσουν στην ανάπτυξη των μελλοντικών εκδόσεων τού Puppy. TO Puppy 4.1.2 ήταν το τελευταίο στο οποίο είχε τον απόλυτο έλεγχο.
Βέβαια, κανένας, δεν θα μπορούσε να παρατήσει το παιδί του, μετά τόσα χρόνια καί κόπο, έτσι απλά.
Βρήκε λοιπόν τον χρόνο να δουλέψει κάποια νέα ιδέα.
Καί έτσι, σιγά-σιγά προκύπτει το Woof.

Αιτιολογικό.
Μέχρι τώρα το Puppy, "χτιζόταν" πάνω στο Puppy Unleased, με πρόσβαση σε PET πακέτα καί φτιάχνοντας από αυτά ένα live-cd.
Eδώ όμως, προέκυπταν κάποια προβλήματα.

1. Τα pet χρειαζόντουσαν πολλή δουλειά καί χρόνο γιά την δημιουργία τους. Έπρεπε να έχεις το .tar, να αφαιρέσεις πολλά στοιχεία, τα οποία θα ήταν περιτά γιά μία διανομή σαν το Puppy καί απλά θα τού πρόσθεταν όγκο.

2. Ήταν υποχρεωμένος ο Barry να τηρεί μία αποθήκη γιά αυτά τα πακέτα.

3. Χρειάζεται πολύ χρόνος σε κάθε νέα έκδοση γιά αναβάθμιση, γιά παράδειγμα, των glibc, gcc, gtk, cups, ghostscript, διάφορων βιβλιοθηκών. Δημιουργία νέων pet πακέτων καί devx αρχείου. 

Σε παλαιότερες εκδόσεις, είχε γίνει χρήση πακέτων από άλλη διανομή. Το Puppy 3 γιά παράδειγμα έκανε χρήση των πακέτων του Slackware.
Καί πάλι χρειαζόταν ένα διάστημα να δουλευτεί κάθε πακέτο γιά να δημιουργηθεί το pet.

Το σχέδιο τού Barry, ήταν να βρεθεί τρόπος, ώστε οποιοδήποτε πακέτο άλλης διανομής, να μπορεί να "κοπεί" στο μέγεθος τού Puppy καί να χτιστεί ένα Puppy live-cd αυτόματα, από αυτά τα πακέτα.
Από τον Νοέμβριο λοιπόν, η σκέψη πήρε σάρκα καί οστά.
Το αποτέλεσμα ονομάζεται Woof.

Tι είναι καί τι κάνει το woof.

1. Φτιαχνεται, με πακέτα από οποιαδήποτε άλλη διανομή. Δεν χρειάζονται οί αποθήκες με τα λίγα, απαραίτητα πακέτα τού Puppy. (Είναι πολύ λίγα τα πακέτα πού δεν υπάρχουν αλλού καί είναι απαραίτητα γιά το Puppy).

2. Χτίζεται από αυτά τα πακέτα, απολύτως αυτόματα ένα Puppy live cd.

3. Φτιάχνεται αυτόματα το "devx"sfs αρχείο (είναι "υπεύθυνο" γιά υποστήριξη C/C++ compiling).  

4. Yποστηρίζει πολλές διανομές καί τα πακέτα τους.
5. Γίνεται εύκολη αναβάθμιση, με την αναβάθμιση της εκάστοτε διανομής.
6. Παραμένει, παρόλα αυτά ένα Puppy linux.

Αυτήν την στιγμή, το σύστημα υποστηρίζει - υποστηρίζεται από τα debian, ubuntu, slackware καί arch. Σύντομα θα προστεθεί μία rpm διανομή.

Το καλύτερο σημείο στον συγκεκριμένο τρόπο χτισίματος τού Puppy, είναι η αυτόματη αναβάθμιση. Αν υποθέσουμε ότι στηρίχτηκε το puppy στα πακέτα τού ubuntu intrepid, με την κυκλοφορία τού νέου ubuntu, θα αρκεί η αλλαγή τού ονόματος καί το woof θα κατεβάσει όλα τα νέα πακέτα, χτίζοντας ένα νέο puppy live cd.

Το ενδιαφέρον είναι ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι puppy linux.
Δηλαδή θα είναι μικρό, εύχρηστο καί γρήγορο.
(Αυτό πού δοκιμαστικά πήρε ο Barry από το ubuntu, ήταν 99mb πού έτρεχαν στην ram καί με περισσότερα εργαλεία παραμετροποίησης).

Kαί με την πρόσβαση σε ατέλειωτες πηγές λογισμικού, σε άπειρα locales,  μάλλον οί hamsters θα χάσουν την δουλειά τους.
Ή μήπως... όχι?  :)

==============

Δες τε στο blog τού Barry τον τρόπο λειτουργίας τού woof καί τα βήματα γιά το δικό σας Puppy.

Φόρουμ
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Προτείνω να αναλυθεί το woof στο επόμενο τεύχος , να το μελετήσουμε , γιατί οι δεν κατάλαβα ακριβώς πως δουλεύει. Φαίνεται πως είναι πρωτοποριακό.

όποιος θέλει, μπορεί να δοκιμάσει καί την Α2 πάνω στο slack.

http://puppylinux.com/blog/?viewDetailed=00581

====

the hamster's is out there

ή την Α2.1 πάνω στο ubuntu

http://distro.ibiblio.org/pub/linux/distributions/puppylinux/test/woof-alpha2.1/
http://puppylinux.com/blog/?viewDetailed=00582

(μην περιμένετε κάτι άλλο από puppy. όταν όμως ανοίξετε τον installer θα έχετε πρόσβαση στα ατέλειωτα πακέτα τού ubuntu - debian)
(αν έχετε ήδη μία frugal, αποσυμπιέστε καί αυτό, βάλτε το σε έναν φάκελο καί προσθέστε μία εγγραφή στον grub).

====

the hamster's is out there

Ο Barry Kauler κυκλοφόρησε την νέα δοκιμαστική έκδοση πάνω στο ubuntu jaunty.

Οί περίεργοι () κατεβάζουν από εδώ.

(Επιμένω γιατί προσωπικά μού αρέσει περισσότερο από το 420. Σωστή ανάλυση στο λάπτοπ σε αντίθεση με το 420 -ναί, 2 βδομάδες δουλεύω το puppy σε λάθος ανάλυση- καί ασύρματη σύνδεση με την atheros μιά καί το ath5k είναι εγκατεστημένο σε αντίθεση με το 420 στο οποίο έπρεπε να το εγκαταστήσω. Αλλά το θέμα είναι πως είναι ένα Puppy όπως το ξέραμε τόσα χρόνια με μπόλικα προγράμματα καί όχι πολλά πολλά φρού φρού -λέγε με widgets- τα οποία με βρίσκουν αντίθετο στο πνεύμα τού Puppy. Nα το δούμε λέτε στα Ελληνικά?  ).

 

====

the hamster's is out there

alfi κατέβασα το jaunty puppy και το δοκίμασα και παρατήρησα ότι σχεδόν ό,τι κατέβαζα από τα repos του jaunty ερχόταν "ατελώς" με πολλές υπολοιπόμενες βιβλιοθήκες κλπ. Κάνω κάτι λάθος ή είναι πολύ νωρίς ακόμα; Η ιδέα πάντως είναι πολύ καλή.

Τίποτα δεν κάνεις λάθος -υπάρχει πρόβλημα ακόμη με τις εξαρτήσεις. μπορείς όμωςνα κατεβάσεις πακέτα κανονικά από το puppy 4.

σαν ιδέα είναι Η ιδέα. (αν είδες όμως καί το 42 αυτό δεν σού αφήνει μία πιό ... πάπικη εντύπωση?)

 

====

the hamster's is out there