Skype-ήχος

eliz | Τρί, 01/13/2009 - 22:46 | 1' | 5

Εχω ενα προβλημα με τον ηχο του υπολογιστη οταν ειναι ανοιχτο το skype. Ενω παιζει μουσικη και βιντεο απο το firefox, δεν παιζει απο προγραμματα η απο cd/dvd. Αν δεν ειναι ανοιχτο το skype παιζει κανονικα. Αν κλεισω το skype επισης δεν παιζει, πρεπει να κανω restart.

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Παρομοια προβληματα εχω συναντησει σε αρκετα forum.Δεν ξερω πως θα το λυσεις αλλα μπορω να σου τι συμβαινει στο περιπου,
η συσκευη αναπαραγωγης χρησιμοποιειται απο καποιο προγραμμα και καποιο αλλο δεν μπορει να την χρησιμοποιησει.Πολλες φορες
ακομα κ να κλεισει ενα προγραμμα που χρισμοποιουσε την συσκευη φαινεται να συνεχιζει να την χρησιμοποιει.Ο καλυτερος φιλος σου ειναι ο "fuser".δινοντας fuser και το ονομα ενος αρχειου σ'ενα τερματικο, βλεπεις απο ποιο προγραμμα χρησιμοποιειται το αρχειο.Για παραδειγμα:

1)μεσα στο /dev/snd θα βρεις μερικα αρχεια συσκευες ηχου της καρτας ηχου
τα δικα μου ειναι "controlC0 pcmC0D0c pcmC0D0p seq timer"
Ενα απο τα pcm ειναι που αφορα την αναπαραγωγη ηχου.

2)Παιζοντας μουσικη στο λαπτοπ μου με το totem και δινοντας "sudo fuser pcmC0D0p" παιρνω "/dev/snd/pcmC0D0p: 4670m"

3)η συσκευη pcmC0D0p χρησιμοποιειται απο ενα προγραμμα με process id(pid) 4670

4)ποιο ειναι αυτο και τι ειναι?
δινω "ps -ef | grep 4670" και παιρνω
marios 4670 4660 1 01:49 ? 00:00:50 /usr/bin/pulseaudio --log-target=syslog
marios 4747 4670 0 01:49 ? 00:00:00 /usr/lib/pulseaudio/pulse/gconf-helper

5)Χρησιμοποιειται απο το pulseaudio(googlare για πληροφοριες)

6)τελος μπορεις να σκοτωσεις αυτην την διεργασια δινοντας "sudo kill 4670"
ισως ετσι θα μπορεις να εχεις ηχο χωρις να πρεπει να κανεις restart το pc σου

Αυτα προς το παρων

προφανως το skype σου κραταει την καρτα ηχου ρεσερβε...αυτο υπηρχε παλιοτερα σαν προβλημα με skype αλλα πλεον εχει λυθει.Εχεις μηπως παλια version; γενικα αυτο μπορει να σου συμβει και αμα τρεχεις ταυτοχρονα διαφορετικα προγραματα αναπαραγωγης μουσικης..τυχαινει καποιος sound server να παιρνει την καρτα ηχου και να μην την δινει σε αλλο προγραμμα.τρεχεις σε kde ή σε gnome;
μια καλη λυση παρομοια με του Μαριου απο επανω ειναι η εξης.
Χρησημοποιεις την εντολη lsof η οποια σου διχνει ποιοι φακελοι του συστηματος σου ειναι ανοιχτοι (καθοτι στο Linux ολα ειναι directories) και επισης σου λεει ποια διεργασια την τρεχει.
Στην λιστα με τους φακελους λοιπον, πας και βρισκεις αυτον της καρτας σου και βλεπεις ποιος την εχει παρει ρεσερβε και μετα φυσικα πας και τον σκοτωνεις.Αν η καρτα ηχου σου ειναι στο /dev/snd τοτε μπορεις να δωσεις

dimi@debian:~$ lsof |grep /dev/snd
και να παρεις κατι σαν :
firefox-b 3770 dimi mem CHR 116,16 5139 /dev/snd/pcmC0D0p
firefox-b 3770 dimi 71u CHR 116,16 5139 /dev/snd/pcmC0D0p
banshee-1 3888 dimi mem CHR 116,16 5139 /dev/snd/pcmC0D0p
banshee-1 3888 dimi 26u CHR 116,16 5139 /dev/snd/pcmC0D0p

οποτε βλεπεις οτι την καρτα ηχου σου την τρεχει ο FF και ο banshee οποτε πας και σκοτωνεις τον banshee ή το skype στην δικια σου περιπτωση με το process id του .
Νομιζω οτι ετσι θα δουλεψει ..αλλα καλυτερα ειναι να ψαξεις γιατι γινεται αυτο με το skype σου ή με τον sound server που τρεχουν τα οποια προγραμματα σου.

eliz]Εχω ενα προβλημα με τον ηχο του υπολογιστη οταν ειναι ανοιχτο το skype. Ενω παιζει μουσικη και βιντεο απο το firefox, δεν παιζει απο προγραμματα η απο cd/dvd. Αν δεν ειναι ανοιχτο το skype παιζει κανονικα. Αν κλεισω το skype επισης δεν παιζει, πρεπει να κανω restart.

Eliz, θυμήθηκα κ έψαξα σε προηγούμενο post σου κ βρήκα ότι έχεις Ubuntu 8.04. Σωστά; Καλό θα ήταν να το αναφέρεις όταν περιγράφεις ένα πρόβλημα.

Το πρόβλημα σου είναι πιθανότατα σχετικό με το σύστημα PulseAudio που χρησιμοποιεί το Ubuntu από την έκδοση 8.04 κ μετά.

Μέχρι το Skype να υποστηρίξει το PulseAudio, ίσως η πιο απλή λύση να είναι να το απενεργοποιήσεις. Για να το κάνεις αυτό πήγαινε στο Menu "System", κ από εκεί "Preferences" κ μετά "Sound". Εκεί γύρισε όλες τις επιλογές από "autodetect" ή "pulseaudio" σε "ALSA" (Advanced Linux Sound Architecture).

Καλό θα ήταν πριν κάνεις τα παραπάνω να έχεις κλείσει όλα τα προγράμματα που τυχόν χρησιμοποιούν τη κάρτα σου.

Δοκίμασε αν όλα εξακολουθούν κ παίζουν (ταυτόχρονα) με ALSA κ πες μας τι κατάφερες.

Σημείωση: Σε περίπτωση που αναρωτιέσαι, το PulseAudio είναι πιο προχωρημένο "κόλπο" από το να έχεις σκέτο ALSA, αλλά για κάποιον που θέλει απλά να ακούει ήχους στον υπολογιστή του, κ το ALSA μια χαρά είναι. Λογικά εσύ δε θα καταλάβεις διαφορά, κ το skype θα είναι χαρούμενο. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείς να διαβάσεις κ το ακόλουθο:

http://www.linux.com/feature/119926

-- gnu_labis

Το Linux ΔΕΝ είναι Windows!!!

προς μαριο και naf:
επρεπε να εχω πει οτι ειμαι αρχαρια [και οτι εχω ubuntu 8.04]! δεν καταλαβα τιποτα απο αυτα που μου ειπατε αλλα ευχαριστω!

προς gnu_labis:
Απ' οτι βλεπω παιζουν!

Μετά από αρκετούς μήνες, ξαναγράφω σε αυτό το thread, απλά για να πω ότι βγήκε το Skype 2.1 Beta για Linux, το οποίο μεταξύ άλλων υποστηρίζει -λένε- pulseaudio.

Προσωπικά δεν το δοκίμασα ακόμα, αλλά φαίνεται ότι μπορεί κ να τελείωσαν τα προβλήματα του skype κ pulseaudio.

-- gnu_labis

Το Linux ΔΕΝ είναι Windows!!!