Πρόβλημα με Bluetooth

fortys | Τρί, 12/23/2008 - 11:56 | 1' | 7

Παιδιά έχω το εξής πρόβλημα... δε μπορώ να συνδέσω το κινητό μου, με το laptop μέσω Bluetooth.

Ακολούθησα αυτόν τον οδηγό:http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=34740&highlight=bluetooth, αλλά τίποτα.

Γιατί στο τερματικό δεν μου εκτελεί τις εξής γραμμές:

1. sudo mknod /dev/rfcomm0 c 216 0

2.sudo rfcomm bind /dev/rfcomm0 ADDRESS_OF_YOUR_PHONE 10

Η αλήθεια έιναι, πως δεν έκανε τίποτα ούτε όταν πήγαινα να κάνω load τις modules: l2cap, rfcomm,
οπότε τις έβαλα με την εντολή:

sudo gedit /etc/modules... Έτσι νομίζω τουλάχιστο.

Έχω ubuntu 8.04. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

1) Τι κινητό είναι;

2) Το bluetooth σύστημα από την πλευρά του laptop δουλεύει; Για να δεις αν δουλεύει δώσε σε ένα τερματικό:

hcitool dev

Θα πρέπει να σου βγάλει κάτι σαν κ αυτό:

Devices:
hci0 00:80:5A:46:3F:F2

Επίσης, οι οδηγίες που βρήκες είναι από το 2005. Είναι λογικό ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ από τότε. Πχ δε νομίζω ότι χρειάζεται ποτέ να φτιάξεις εσύ το rfcomm0 στο /dev. Από τις δικές μου εμπειρίες (όχι με κινητό, αλλά με στερεοφωνικά ακουστικά bluetooth), το bluetooth στο linux έχει βελτιωθεί κ απλοποιηθεί/αυτοματοποιηθεί πολύ.

Ναι δουλεύει, η εντολή μου βγάζει το εξής:

Devices:
hci0 00:1F:E1:E6:51:40

Το κινητό είναι Nokia 6120 classic.

Γενικά, το βλέπει το κινητό... αλλά δε μπορώ να στείλω αρχεία,μου βγάζει αδύνατη η αποστολή, (Απ'το κινητό στον υπολογιστή). Το άλλο δε ξέρω πως το κάνω.
Αν είναι εύκολο να μου πείτε, να δω αν γίνετε, απ'τον υπολογιστή στο κινητό...

Ναι δουλεύει, η εντολή μου βγάζει το εξής:

Devices:
hci0 00:1F:E1:E6:51:40

Το κινητό είναι Nokia 6120 classic.

Γενικά, το βλέπει το κινητό... αλλά δε μπορώ να στείλω αρχεία,μου βγάζει αδύνατη η αποστολή, (Απ'το κινητό στον υπολογιστή). Το άλλο δε ξέρω πως το κάνω.
Αν είναι εύκολο να μου πείτε, να δω αν γίνετε, απ'τον υπολογιστή στο κινητό...

Κοίτα, τυχαίνει να έχω κ εγώ το 6120c κ πάντα έλεγα ότι θα το κάνω να δουλέψει, αλλά ποτέ δεν προσπάθησα. Κάποτε είχα καταφέρει να στείλω κ να λάβω αρχεία, αλλά τελικά δεν το συνέχισα γιατί με βόλεψε περισσότερο να βγάζω την κάρτα μνήμης κ να τη βάζω στο laptop με τη βοήθεια ενός usb adapter. Για πολλά κ μεγάλα αρχεία είναι πιο βολικό νομίζω.

Θα ξεσκονίσω τις γνώσεις μου κ θα σου πω. Αυτό που θυμάμαι σίγουρα ήταν ότι μεταφορά αρχείων έπαιξε κ στις 2 "κατευθύνσεις" αλλά συγχρονισμός ημερολογιού, μεταφορά επαφών κλπ δεν έπαιζαν.

Λοιπόν, τα πράγματα είναι τόσο απλά που μου πήρε λιγότερο από 10 λεπτά να το δοκιμάσω. Μεταφορά αρχείων δουλεύει τέλεια, ως εξής:

1) Εγκατέστησα το πακέτο bluez-gnome, το οποίο μεταξύ άλλων περιέχει ένα "applet" για τη μπάρα (gnome panel).

2) Έχοντας το applet να τρέχει (φαίνεται το κλασσικό εικονίδιο του bluetooth στο system tray), πήγα στο κινητό μου, ενεργοποίησα το bluetooth, κ το έβαλα να ψάξει για νέες συσκευές τριγύρω. Βρήκε το λαπτοπ μου κ τα έκανα pair κ αμέσως μετά connect.

3) Δεξί κλικ στο εικονίδιο του bluetooth στο system tray κ κάτω κάτω θα δεις 2 επιλογές: send file, και browse device.

4) Διάλεξα το δεύτερο (browse), από τη λίστα με συσκευές διάλεξα το κινητό μου, κ αμέσως μου έβγαλε ένα παράθυρο του διαχειριστή αρχείων (nautilus) που έδειχνε τα περιεχόμενα του κινητού. Συγκεκριμένα, μου έδειχνε την εσωτερική μνήμη του κινητού σε ένα φάκελο με όνομα "C:", κ τη κάρτα μνήμης σε ένα φάκελο με όνομα "Ε:".

5) Από εκεί κ πέρα άρχισα τα drag-n-drop, cut-copy-paste κ δε συμμαζεύεται κ δούλεψαν όλα, από κ προς το κινητό, εσωτερική κ εξωτερική μνήμη.

6) Κοίταξα κ το send file. Παρόμοια λειτουργία, διαλέγεις όμως πρώτα το αρχείο που θες να στείλεις, μετά τη συσκευή που θες να το στείλεις, κ φτάνει στο κινητό σαν SMS με "attachment" το αρχείο που έστειλες.

Κοινώς, super. Επόμενος στόχος ο συγχρονισμός με ημερολόγια, επαφές, κλπ.

Όλα τα παραπάνω σε Debian Lenny, αλλά φαντάζομαι ισχύει παντού, κ ιδιαίτερα στα αδερφά συστήματα Ubuntu, Mint, κ δε συμμαζεύεται (δις).

Όλα οκ!! Δουλεύει τελικά. Τώρα τι μου'ρθε και τα'κανα όλα αυτά με το τερματικό, δε ξέρω...

Καλά αν βρούμε και τον συγχρονισμό είμαστε gg.

Υ.Γ.: και εμένα έχει το laptop, cardreader κιόλας, οπότε είναι πολύ εύκολη η μεταφορά δεδομένων... Αλλά να μην κάνουμε το "κομμάτι" μας με το bluetooth..! ;)

'Επειτα από μια σύντομη αναζήτηση, διαπίστωσα ότι τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει: τα κινητά με πλατφόρμα symbian 3ης γενιάς (όπως το 6120) δεν υποστηρίζονται από τα προγράμματα συγχρονισμού του linux (όπως το gammu).

Κάποιος πρέπει να μετατρέψει ένα plugin (gnapplet.sis) που είχε γραφτεί για 2ης γενιάς symbian σε 3ης. Κ η Nokia έχει λέει εκδόσει οδηγίες για τη μετατροπή προγραμμάτων από 2η σε 3η γενιά. Οπότε δεν ακούγεται κ αδύνατον.

Χμμμμ...