Πως βρίσκουμε και εγκαθιστούμε νέα αποθετήρια

skep | Τετ, 11/12/2008 - 19:11 | 1' | 10

Εγκαθίστούμε μία διανομή. Αν είμαστε αρχάριοι τρελενόμαστε κιόλας. Ψάχνουμε λοιπόν για ένα νέο πρόγραμμα που το βρήκαμε στις σελίδες του linuxformat και θα μας λύσει τα χέρια. Ανοίγουμε το synaptic πληκτρολογούμε το οναμά του στην αναζήτηση αλλά παπαλα. Δεν υπάρχει στα αποθετηρία μας. Λοιπόν ζητάμε βοήθεια στο φόρουμ ωστε να μάθουμε πώς βρίσκούμε διευθύνσεις αποθετηρίων, πως επιλέγουμε (απο πλευράς ασφάλειας), πως κάνουμε ανανέωση στην καινούρια έκδοση των αποθετηρίων της αγαπημένης μας διανομής ωστε να κάνουμε dist-upgrade και γενικά ένα μπούσουλα για το πώς ψάχνω, πως σκέφτομαι και όχι μια ξερή url.

Φόρουμ
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

απ οτι καταλαβα πρεπει να εχεις ubuntu, για να πειραξεις τα repos σου θα πρεπει να ανοιξεις με ενα κειμενογραφο την λιστα τους.
Δωσε απο κονσολα :

sudo gedit /etc/apt/sources.list

και θα παρεις την λιστα με τα repos σου..εκει μπορεις να προσφαιρεσεις οτι θελεις.Ομως επειδη μπορει να κανεις λαθος ειναι καλο να κανεις πρωτα ενα back up δινοντας απο κονσολα:

sudo cp /etc/apt/sources.list /etc/apt/sources.list.backup

ωστε να φτιαξεις ενα αντιγραφο (το list.backup) στο ιδιο directory.
Oσα λινκς εχουν μπροστα μια # παει να πει πως ειναι "σχολια" και επομενως δεν ειναι ενεργα...οποτε και εσυ αν θες μπορεις αντι να σβησεις ενα λινκ που μπορει αργοτερα να χρειαστεις, αντι να το σβησεις να το "σχολιασεις" βαζοντας μπροστα απ αυτο μια # οποτε το συστημα σου δεν θα το βλεπει.
Αφου λοιπον κανεις τις προσφαιρεσεις ή τους 'σχολιασμους" σου θα πρεπει τελος απο κονσολα να δωσεις:

sudo apt-get update

ωστε να κανει ενα update το synaptic σου και να δει ποια λινκς ειναι ενεργα και ποια οχι .
Καπως ετσι εχει η δουλεια αν δεν κανω λαθος (δεν ειχα ποτε ubuntu ουτε synaptic) οποτε ας επιβεβαιωσει καποιος χρηστης synaptic.

Άνοιξε τον synaptic package manager πήγαινε στο Settings/repositories πάτα add και βάλε το url του repository που θες να προσθέσεις. Μετά πάτα οκ και μόλις κλείσει αυτό το παράθυρο πάτα πάνω αριστερά reload για να ενημερωθεί ο package manager για τα περιεχόμενα του repository που πρόσθεσες.

Έτοιμος!

Naf ευχαριστώ αλλά το μεγαλύτερο προβλημα μου είναι να μάθω πως εργάζομαι για να βρώ και να προσθέσω ένα νέο αποθετήριο που δεν υπάρχει στη λίστα και ως εκ τουτου δεν το γνωρίζω. Τρανταχτο παράδειγμα είναι για μένα το sidux που κατ' αρχήν η ιδέα μιας διανομής που απλά και ευκολα αναβαθμίζεται συνεχώς θα μου έλυνε τα χέρια. Εγκατάστησα λοιπόν το καλοκαίρι το Έρεβος αλλά όταν είδα σε πόστ του Άλφι για την νέα έκδοση ζηλεψα και προσπάθησα να κανω αναβάθμιση διανομής. Βεβαια απέτυχα οπως και στο Μιντ γιατί δεν είναι δυνατόν προηγουμενη διανομή να έχει τα αποθετήρια της νέας που θα βγει σε 4 - 8 μήνες. Βεβαια μπαίνοντας π.χ. στην τοποθεσία του Debian (μιας και μιλαμε για debian based διανομες) μπορείς να βρείς χιλιάδες πακέτα (σταθερα, δοκιμαστικά, ασταθή) αλλά πώς ελέγχω την αξιοπιστία της εκάστοτε αποθήκησ λογισμικού και εν τέλει πως συντάσω την διέυθυνση του νεου αποθετηρίου. Εκ των προτέρων ευχαριστώ αλλά νιώθω πως είναι απορία πολλων νέων.

Μα το ειδες & μονος σου. Σου λεει ποια πακετα ειναι τι.
Δεν υπαρχουν ολοκληρες "αποθηκες" προβληματικες η κατι αλλο. Τον τροπο προσθεσης τους, terminal & γραφικο ( αυτο μετα την... εικαστικη παρεμβαση του Cortex :P), τον ειπαν πολυ κατανοητα τα παιδια, πιο πανω.
Αρα, προχωρα στην εγκατασταση, οποιων & οσων πακετων θελεις, απο οποιο αποθετηριο επιλεξεις....

αν καταλαβα καλα θελεις να δοκιμαζεις τα νεα πακετα διαφορων εφαρμογω, σταθερων και μη.
Επειδη οπως σου ειπα δεν ξερω και πολλα απο debian based διανομες, νομιζω οτι αυτο που ζητας θα το βρεις με το να εγκαταστεις το Debian και μαλιστα την εκδοση που δεν ειναι σταθερη οποτε οταν βγαινει ενα καινουργιο πακετο -καθημερινα δηλαδη- ειτε ειναι stable ειτε οχι, θα εχεις την ευκαιρια να το δοκιμαζεις.Αλλα αυτο ειναι πιστευω κουραστικο για απλους χρηστες, ταιριαζει περισσοτερο σε developers που δουλευουν πανω στα νεα πακετα.
Αλλα σου λεω οτι δεν ξερω και πολλα απο debian οποτε πιστευω μια βολτα στο site του debian θα σε βοηθησει να μαθεις τί ακριβως παιζει με αυτη την διανομη.
Ο αλλος τροπος να βρισκεις λινκς απο αποθετηρια ειναι να μπαινεις στη σελιδα της κοινοτητας της διανομης σου που δινει τα πακετα.
πχ για το opensuse -rpm πακετα- υπαρχει το
http://packages.opensuse-community.org/
οπους βρικα για παραδειγμα το fusion-icon που δεν υπηρχε στο dvd αλλα ουτε και στα αποθετηρια που εχω στον YAST -package manager- μου.Απο εκει ειτε πατας στο λινκ και σου κανει την εγκατασταση, ειτε βλεπεις το λινκ και το βαζει χειροκινητα στον synaptic.
Οπως σου λεει και ο Kωνσταντινος μπορεις αφοβα να βαλεις οποιο αποθετηριο θελεις...δεν υπαρχει προβλημα.Απλα ισως με τον καιρο να μαζευτουν πολλα και να κανει περισσοτερη ωρα να ξεκινησει ο synaptic.
Eλπιζω να καταλαβα τί ζητας και να μην σου λεω βλακειες τοση ωρα..αλλα σου ειπα καλυτερα να μιλησεις με εναν debian τυπο..

Ok Naf η βοηθειάσου ήταν πολύτιμη, άλλωστε ζητησα τον τρόπο με τον οποίο βρίσκω αποθετήρια σε κάθε διανομή και συγκράτησα το οτι συνήθως προωθούνται απο την κοινότητα της κάθε διανομής.

Γενικά ψάχνεις στη σελίδα της διανομής και κάπου θα σου τα λέει, όπως και τον τρόπο να τα περάσεις.

περα απο το να βρεις τα λινκς για τα αποθετηρια της διανομης σου, καλο θα ητανε να βρεις και παραδειγματα το πώς μπορεις να δουλεψεις με τα λινκς αυτα μεσα απο την κοσνολα.Οποτε κανε εναν κοπο αν σε ενδιαφερει να βρεις και πληροφοριες για την εντολη apt-get και γενικα apt-κατι?, ετσι θα δεις ποσο ισχυρο εργαλειο ειναι αυτη η εντολη και οτι το γραφικο περιβαλον σε οτι αφορα αυτη την εντολη ειναι πολυ περιορισμενο στις βασικες της λειτουργιες..
Ψαξε λοιπον στη σελιδα της διανομης σου για να δεις και παραδειγματα συνταξης αλλα και λεπτομερεις που η man page δεν εχει.

Θα πρότεινα στους διαχειριστές να βάλουνε στις FAQ ένα λιτό και περιεκτικό οδηγό για την εύρεση νέων αποθετηρίων όπως αναλύσαμε πιο πάνω γιατί πολοί νέοι έχουν την απορία