Γλώσσες προγραμ., παιχνίδια και διανομές

dimitris | Κυρ, 01/13/2008 - 22:54 | 6' | 3

ΕΡΩΤΗΣΗ
θα ηθελα να μου πειτε ποια γλώσσα προγραμματισμού χρησιμοποιεί το Linux ετσι ώστε να ξεκινήσω απο κάπου για να καταλαβαίνω κάποια πράγματα.

Θα ηθελα επίσης να μου προτείνετε κάποιο Linux για να βαλω ως αρχάριος με κάρτα γραφικων 6600GT (εστω κ αυτα που πουλάνε ). Πείτε μου αν γίνεται ποια παιχνίδια μπορεί να παίξει το Linux  ή αν ξέρετε  που μπορώ να απευθύνομαι  (σε ποιο site). Τέλος, θέλω κάποιο modem για ADSL που να υποστηρίζεται από το Linux.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Στο Linux χρησιμοποιούνται πολλές γλώσσες προγραμματισμού. Τα περισσότερα προγράμματα είναι γραμμένα σε C και C++ ή σε εργαλειοθήκες τους, όπως το GTK+ και το Qt, και μεταγλωττίζονται με τον compiler GCC. Για παράδειγμα το Q Toolkit είναι γραμμένο σε C++ και πάνω σε αυτό έχει γραφτεί όλο το γραφικό περιβάλλον KDE. Είναι πολύ εύκολο στην εκμάθηση ενώ διαθέτει και εκτενή τεκμηρίωση για να σας βοηθήσει να φτιάξετε την πρώτη σας εφαρμογή. Φυσικά, απαιτείται να γνωρίζετε στοιχεία της C++. Επίσης κάθε διανομή Linux έχει ένα μεγάλο αριθμό από scripts ή και προγράμματα σε Perl και Python, ενώ ένα μεγάλο μέρος των εργασιών του Linux διεκπεραιώνονται με scripts του κελύφους bash. Ένα καλό περιβάλλον για να γράψετε κώδικα είναι το ΚDevelop, που περιλαμβάνεται στις περισσότερες διανομές Linux με το γραφικό περιβάλλον KDE.

Η επιλογή διανομής είναι προσωπική υπόθεση  που γίνεται μόνο με δοκιμές. Αλλά αν θέλετε κάτι που να εγκαθίσταται πολύ εύκολα και γρήγορα θα σας προτείναμε το Ubuntu (τεύχος 10) ή το SUSE 10.1 (τεύχος 11). Και το Mandriva One 2007 του τεύχους 12 είναι πολύ καλό. Είναι ένα Live CD το οποίο σας δίνει την δυνατότητα να το εγκαταστήσετε με μερικά κλικ ενώ ενσωματώνει drivers για nVidia ώστε να μην χρειαστεί να κάνετε καμία απολύτως ρύθμιση για να δείτε eye-candy (τρισδιάστατο desktop, παράθυρα από 'ζελέ' κλπ κλπ). Αν θέλετε κάποια εμπορική διανομή Linux, που να μην χρειάζεται πολλές ρυθμίσεις για DVDs, MP3s, κλπ, προτείνουμε το Mandriva 2007 Powerpack που παίζει τα πάντα (δείτε το review σε αυτό το τεύχος).

Παιχνίδια στο Linux υπάρχουν αλλά όχι με την ποικιλία και την ποιότητα των αντίστοιχων στα Windows. Σε κάθε DVD του περιοδικού δίνουμε διάφορα παιχνίδια στο φάκελο Games (όπως το Nexuiz του τεύχους 12) τα οποία συνήθως πρέπει να μεταγλωττίσετε με τις διαδικασίες που περιγράφουμε στο αρχείο Games/index.html. Για να δείτε μια λίστα με κάποια από τα παιχνίδια του Linux μπορείτε να πάτε σε ένα από τα 'ειδικά' sites, όπως το Happy Penguin. Αν σας ενδιαφέρει να παίξετε παιχνίδια των Windows στο Linux, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Wine (δείτε το tutorial του τ. 13). Μπορείτε να δείτε ποια παιχνίδια παίζουν και πως στο site του Wine και ιδιαίτερα τα παιχνίδια των κατηγοριών Platinum και Gold. Υπάρχουν φυσικά και οι κλειστού κώδικα λύσεις (επί πληρωμή) όπως το Crossover και το Cedega, που είναι παραλλαγές του Wine. Αν θέλετε, διαβάστε το Tutorial για το World of Warcraft στο Linux του τεύχους 11, για να πάρετε μια ιδέα για το τι χρειάζεται για να παίξετε ένα τέτοιο παιχνίδι στο Linux.

Τέλος, για το modem, παίζει άνετα το Sagem Fast 800 της OΤΕnet. Δείτε το σχετικό Tutorial. Γενικά, να ξέρετε ότι είναι χίλιες φορές καλύτερα να δώσετε κάποια λεφτά παραπάνω για να πάρετε ένα ADSL modem/router όπως εκείνα της D-Link ή της US Robotics. Αυτά τα routers συνδέονται με το PC σας με Ethernet (απαιτείται να έχετε τέτοια κάρτα ή onboard στα πρόσφατα PCs) και ουσιαστικά δεν χρειάζονται καμία ρύθμιση στο Linux. Απλώς παίζουν.
 

Δώσε αστέρια!

MO: 5 (ψήφοι: 1)

Σχόλια

Εγώ απλώς να προσθέσω ότι υπάρχει και το SourceForge.net το οποίο περιέχει απίστευτο όγκο εφαρμογών για linux και φυσικά και παιχνίδια.Επίσης παρέχει search με όρους αλλά και διάφορα projects στα οποία μπορείτε να βοηθήσετε.Εγώ το επιλέγω γιατί ανανεώνεται καθημερινά σε αντίθεση με άλλα σχετικά sites.

Υπάρχει και το

freshmeat.net

το οποίο είναι περισσότερο ειδησεογραφικό όσον αφορά τα νέα πακέτα και τις νέες εκδόσεις εφαρμογών. Από εκεί μπορεί κανείς να ενημερώνεται για ότι καινούριο κυκλοφορεί. 

Για KDE το www.kde-apps.org
ενώ για Gnome το www.gnomefiles.org

Πιστεύω ότι έχουν τους πληρέστερους και πιο εύχρηστους καταλόγους για τον μέσο χρήστη

otttx332007-5-18 22:11:2