ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΧΡΗΣΤΗ.

sargirio | Δευ, 09/22/2008 - 11:21 | 3' | 14

Χαιρετώ την ομάδα του PCLinuxOS.

Εγκατέστησα χθές για πρώτη φορά το PCLOS σε ενα σύστημα που προκειται να δουλέψει σαν ενας file server σε τοπικό δίκτυο. Δεν ειμαι ασχετος με το LINUX αφου ασχολούμαι με το ubuntu. Την συγκεκριμένη διανομή την διάλεξα για την απλότητα της και το οτι ειδε κατευθειαν την καρτα γραφικών μου κανονικά.
Η εγκατάσταση εγινε σε λίγη ώρα αλλά μπαίνω μόνο με το user:root και οχι με το login που θα ήθελα.
Αυτό πώς αλλάζει? Να προσθέσω εμένα σαν χρήστη με δικαιώματα administrator?
Επίσης ο δίσκος μου ειναι μεγάλος και τον εχω χωρίσει. Ειναι ο /root, /home, swap και 2 partition σε ntfs μεγάλης χωρητικότητας οπου εκεί θα τοποθετήσω αρχεία και τους οποίους θέλω να κάνω share σε αλλους υπολογιστές.
Οταν μπήκα στους δίσκους αυτούς και προσπάθησα να αλλάξω δικαιώματα ( να εχω διακίωμα εγγραφής και αλλαγής αρχείων ) μου εβγαλε ενα μήνυμα οτι δεν εχω δικαίωμα ( ειμαι root ). Επίσης το ιδιο μήνυμα βγήκε οταν προσπάθησα να δημιουργήσω φακέλους μέσα στους δίσκους. Πώς μπορώ να πάρω τον πλήρη ελεγχο των δίσκων?
Ο συγκεκριμένος server θα δουλεύει χωρίς οθόνη και πληκτρολόγιο και θα τον χειρίζομαι από μακρια μέσω της εφαρμογής απομακρυσμένη επιφάνεια εργασίας αρα χρειάζομαι αυτόματο login.
Eπίσης θα με βοηθούσατε αν κάποιος από την ομάδα ήξερε πώς μπορώ να ορίσω να γίνεται netlogon ( δηλ. οταν γινεται login σε καποιον υπολογιστή του τοπικού δικτύου να γινεται αυτόματα login Και στον server με αρχεία που θα εχουν οριστεί για τον συγκεκριμένο χρήστη ).
Σας ευχαριστώ εκ των προταίρων για την βοήθεια και συγνώμη αν ρωτάω πράγματα χιλιοειπωμένα.

Σωκράτης.

Φόρουμ
Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Αγαπητέ φίλε sargirio,

δεν είμαι κανένας ειδικός απλά αυτό που έχω να πω είναι ότι υποθέτω έχεις εγκαταστήσει τον ntfs-3g driver ο οποίος χρειάζεται για να διαβάσεις και να γράψεις σε ntfs partitions. Αν όχι τότε κανονικά από synaptic κάνε την εγκατάσταση.
Επίσης κατά την εγκατάσταση του λειτουργικού πρέπει να δημιούργησες έναν χρήστη πέραν του root. Όταν λες ότι μπαίνεις μόνο ως root τι ακριβώς γίνεται? Προσπάθησες να μπεις ως άλλος χρήστης και σου βγάζει μήνυμα λάθους? Τι εμφανίζεται γενικότερα?

Αγαπητέ φίλε.

Oχι δεν δημιούργησα άλλον χρήστη. Επειδή μπερδέυτηκα λίγο συνηθισμένος από την εγκατ/ση του ubuntu οταν κατά την εγκατ/ση μου εβγαλε επιλογή για να δηλώσω χρήστη εκανα cancel. Οπότε δεν εχω δηλώση κάποιο χρήστη και κάνω σύνδεση με το παρακάτω username.

Βάζω username root
Pass: Password

Θέλω λοιπόν να δηλώσω κάποιον χρήστη με δικαιώματα admin.

Ευχαριστώ.

σαν root δωσε απο κονσολα useradd και τον users που θα φτιαξεις βαλε τον στα group root,adm,wheel,uucp,users και το uid που πρεπει να δωσεις πρεπει να είναι όσο το δυνατον μικροτερο. (80 gia uid ειναι αρκετα καλα) αρκει να μην το εχει αλλος user αυτο το id.
Για να δεις τα id's των users δες στο passwd σαν root.

[oprime@dexter]$uname -r|awk '{print $1}'

Τότε θα δημιουργήσεις έναν νέο χρήστη από το configure my computer (pcc) στο tab system settings. Βέβαια δε θα έχει άμεσα δικαιώματα admin, κάθε φορά που θα θέλεις να κάνεις κάποια ενέργεια θα χρειαστεί να δίνεις των κωδικό του root που έτσι είναι και καλύτερα. Για περαιτέρω πληροφορίες θα σου απαντήσω πιο αργά σήμερα διότι δεν είμαι μπροστά σε pclinuxos αυτή τη στιγμή (είμαι στο γραφείο). Α, και κάτι άλλο είσαι σε Gnome ή KDE έκδοση?

Εχω εκδοση KDE το γραφικο περιβάλλον μ΄αρέσει περισσότερο.

Eκανες πολυ καλα, που δοκιμασες & καποια αλλη διανομη.
Την απλουστερη, κατ' εμε, διανομη που υπαρχει.
Τα δες & μονος σου ειναι απλα, οπως ειπες. Απλα.... ubuntιζεις ακομα :P
Εδω εχουμε μια διανομη, οπου τα παντα, φυσικα γινονται & απο κονσολα, οπως σε καθε διανομη αλλωστε, μα επειδη η συγκεκριμενη διανομη, απευθυνεται ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ, σε νεους χρηστες (ακομα & για υπολογιστες) ΟΛΑ, μα ΟΛΑ εδω γινονται & με το πολυ ομορφο, γραφικο περιβαλλον, της διανομης.
Θα σου πω, τι να κανεις ευκολα & γρηγορα, να δημιουργησεις & αλλον/αλλους χρηστες.
ΟΧΙ!! Δε θα δωσεις δικαιωματα root, σε ΚΑΝΕΝΑ χρηστη. Ολογος ειναι οτι ουτως η αλλως η διανομη, σου προσφερει απο το boot, στο γραφικο, το δικαιωμα να επιλεξεις χρηστη η root. Ειναι ΜΕΓΑΛΟ λαθος ενας χρηστης να εχει δικαιωματα root, σε μονιμη βαση.Αλλωστε αν εισαι μεσα σα χρηστης & θες να δουλεψεις σα root & δεν ξερεις απο κονσολα,κανεις το εξης απλο:
Πατας: Alt+Ctr+Backspace. κανει επανεκινηση το γραφικο περιβαλλον & σε ελαχιστα δευτερολεπτα θα εισαι μεσα στο λογαριασμο του root, επιλεγοντας να μπεις σε αυτον.
Γενικα δε θα χρειαστει να κανεις κατι τρομερο στις ρυθμισεις του root. Μπορεις να δουλεψεις, πειραξεις, κανεις οτι θες, τη διανομη, σαν χρηστης.
Ας προσθεσουμε, τωρα & τους χρηστες. Παμε στο στρογγυλο εικονιδιο, με τα εργαλεια, το: Configure your Computer
Σε αυτη τη φαση θα μπεις αμεσως επειδη εισαι ηδη root.
Εκει θα δεις ολες τις αναγκαιες ρυθμισεις. Ειναι πολυ απλες. Ευκολα θα μπορεσεις να τα βρεις.
Αφου λοιπον κανεις νεο χρηστη, επανεκιμας το γραφικο πριβαλλον, μπαινεις σα χρηστης.
Οτι θες πια θα το βρισκεις στο Configure, που ειπαμε. Αν ειναι κατι που απαιτει δικαιωματα root, απλα θα σου ζηταει το κωδικο του root. Ετσι θα εχεις ενα συστημα ασφαλες & ενα απο τα πιο απλα & ευχρηστα λειτουργικα, που υπαρχουν.
Ακομα αν κοιταξεις τα θεματα εδω, θα βρεις πολλα screens, tips & συμβουλες για το PCLOS.

Για τα περι root, users κλπ απαντησαν οι προηγουμενοι
Για δικαιωματα read write χρηστων σε ntfs partition, παραθετω μερος απο το /etc/fstab μου
/dev/sda1 /mnt/win ntfs-3g umask=0,rw 0 0

αυτο σε μενα δουλευει
(απαιτειται φυσικα το πακετο ntfs-3g )

Υπαρχει και το πακετο ntfs-config στα αποθετηρια που κανει τις ρυθμισεις απο γραφικο περιβαλλον. Αυτο μολις εγκατασταθει κρυβεται στο μενου/συστημα/ρυθμισεις/υλικο

Για το αυτοματο login, παλι απο το pcc επιλεγεις εκκινηση/αυτοματη συνδεση :)

---

always look on the Tux side of life

Εγκατέστησα το ntfs-config,ρύθμισα και το γραφικό περιβάλλον αλλά και πάλι δεν μ'αφήνει να κάνω τίποτα μέσα στον δίσκο κανέναν φάκελλο. Μου γράφει Αδύνατη η δημιουργία του φακέλου μέσα στο /mnt/win_d/Νέος Φάκελος. Ο δίσκος είναι ο media/hda6.
Καμμιά ιδέα για το τι συμβαίνει?

Ευχαριστώ.

Μπορείς να κάνεις μια αντιγραφή τι περιέχει το αρχείο fstab ;;; Άνοιξε μια κονσόλα γράψε cat /etc/fstab και δες τι καταχωρήσεις έχει :)

Το σίγουρο είναι ότι 8α πρέπει να επεξεργαστείς την καταχώρηση που έχει /media/hda6 και να προσθέσεις μια παράμετρο όπως αυτήν που έχει παραπάνω ο lynx την ntfs-3g

--------------------
happy_linux_downloads

Λοιπόν φίλε σου κάνω paste το αποτέλεσμα της εντολής. Δες αν εχει κάποιο λάθος και πές μου τι χρειάζεται να διορθώσω:

[sargirio@noname ~]$ cat /etc/fstab
# /etc/fstab: static file system information.
#
#

/dev/hda1 / ext3 defaults 1 1
/dev/hda2 /home ext3 defaults 1 2
/dev/hda5 /mnt/win_c ntfs-3g defaults,user,exec,noauto,locale=en_US.UTF-8 0 0
/dev/hda6 /mnt/win_d ntfs-3g defaults,user,exec,noauto,locale=en_US.UTF-8 0 0
none /proc proc defaults 0 0
none /dev/pts devpts mode=0620 0 0
none /proc/bus/usb usbfs defaults 0 0
/dev/hda3 swap swap defaults 0 0

[sargirio@noname ~]$

Ευχαριστώ.

Χμ δεν βλέπω κάτι περίεργο,αλλά ας δοκιμάσουμε 1-2 πραγματάκια.Πάτα ALT+F2 θα εμφανιστεί ένα παράθυρο και εκεί γράψε

kdesu kwrite /etc/fstab

με αυτό θα ανοίξει το αρχείο /etc/fstab.Πήγαινε στη γραμμή που θέλεις να αλλάξεις και πρόσθεσε την παράμετρο rw δηλαδή θα γίνει:

/dev/hda6 /mnt/win_d ntfs-3g defaults,rw,user,exec,noauto,locale=en_US.UTF-8 0 0

αποθήκευσε το και δες τι γίνετε.Αν έχεις κάποιο άλλο πρόβλημα ξαναπόσταρε :) νομίζω χρειάζεται να ξαναγίνει mount o σκληρός για να δουλέψουν οι αλλαγές.

--------------------
happy_linux_downloads

Το πρόβλημα παραμένει. Δεν άλλαξε τίποτα. Και κάτι ακόμα. Οταν ειμαι σαν χρήστης μέσα δεν μου κάνει mount τους δίσκους και μετά τους εξαφανίζει από τα ΜΕΣΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ. Ενώ οταν ειμαι σαν root τοτε τους κάνει κανονικά mount αλλά δεν μ`αφήνει να κάνω τίποτα μέσα στους δίσκξους.

sargirio]Το πρόβλημα παραμένει. Δεν άλλαξε τίποτα. Και κάτι ακόμα. Οταν ειμαι σαν χρήστης μέσα δεν μου κάνει mount τους δίσκους και μετά τους εξαφανίζει από τα ΜΕΣΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ. Ενώ οταν ειμαι σαν root τοτε τους κάνει κανονικά mount αλλά δεν μ`αφήνει να κάνω τίποτα μέσα στους δίσκξους.

Αφαιρεσε την παραμετρο noauto απο το fstab

---

always look on the Tux side of life

lynx]

sargirio]Το πρόβλημα παραμένει. Δεν άλλαξε τίποτα. Και κάτι ακόμα. Οταν ειμαι σαν χρήστης μέσα δεν μου κάνει mount τους δίσκους και μετά τους εξαφανίζει από τα ΜΕΣΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ. Ενώ οταν ειμαι σαν root τοτε τους κάνει κανονικά mount αλλά δεν μ`αφήνει να κάνω τίποτα μέσα στους δίσκξους.

Αφαιρεσε την παραμετρο noauto απο το fstab

---

always look on the Tux side of life

Tο πρόβλημα παραμένει. Εκείνο που με ξενίζει ειναι οτι οταν ειμαι σαν root μέσα δεν μ'αφήνει να αλλάξω τις άδειες στους δίσκους. Μου γράφει permission denied. Δεν καταλαβαίνω εφ'όσον ειμαι υπερχρήστης με ολα τα δικαιώματα γιατί με κόβει?. Πιστεύω οτι εκεί ειναι το πρόβλημα οτι οι δεν μπορώ να άλλάξω τις άδειες. Αλλά ακόμα και σαν υπερχρήστης δεν μ'αφήνει να δημιουργήσω φάκελλο μέσα στους δίσκους ουτε να αντιγράψω κάτι.