Linux στην υπηρεσία της Επιστήμης, της Εκπαίδευσης και της Κοινωνίας.

Salih Emin | Δευ, 06/30/2008 - 22:55 | 18' | 4

Οι Σαμάνοι, οι Μάγοι και οι Αλχημιστές ανά τους αιώνες, εξερευνούσαν τις ατραπούς τις ύλης, της φύσης και των “αόρατων” δυνάμεων που τις κυριαρχούσαν. Ο κόσμος, τους έτρεμε, ένοιωθε δέος απέναντί τους. Οι γνώση που κατείχαν, ήταν δύναμη τους, επτασφράγιστη και προστατευμένη απο κάθε ανίδεο που θα προσπαθήσει να την “κλέψει”. Η γνώση αυτή κληρονομούνταν από τον μαθητή τους και από κανέναν άλλον. Όπως αντιλαμβάνεστε σε αυτή την περίπτωση η γνώση που παράγεται καιμεταδίδεται απο τον Μέντορα στον μαθητή, συσσωρεύεται” αργά και μόνο για ιδίων όφελος, παρά για το κοινωνικό σύνολο. Αυτό αποτελεί ενα πρότυπο κλειστής αρχιτεκτονικής ως μέθοδο παραγωγής γνώσης. Η επιστήμη σε αντίθεση με τις απόκρυφες γνώσεις, χρησιμοποιεί αντίθετη
μεθοδολογία για την παραγωγή της γνώσης. Η πηγή αλλά και η ιδία η γνώση είναιπροσβάσιμη απο όλους. Όταν παράγεται η γνώση απο κάποιον, ανακοινώνεται στην επιστημονική κοινότητα και αυτόματα γίνεται αγαθό της ανθρωπότητας. Απο εδώ και πέρα οποιοσδήποτε μπορεί να πάρει αυτή τη γνώση και να την εξελίξει η να την συνδυάσει με κάποια άλλη για να παράξει μια καινούρια γνώση. Αναμενόμενο είναι οτι με την μέθοδο αυτή η γνώση “συσσωρεύεται” ταχύτατα αλλά και η ποιότητα αυτής της γνώσης επαληθεύεται ανα πάσα στιγμή. Ο όλη φιλοσοφία αυτής της μεθόδου είναι να ωφεληθεί το κοινωνικό σύνολο. Αυτό αποτελεί ένα πρότυπο ανοιχτής αρχιτεκτονικής ώς μέθοδο παραγωγής γνώσης.

Τον πρόλογο αυτο τον έκανα για να γίνει κατανοητό οτι σε κάθε πτυχή της ανθρωπότητας η επιλογή του “ανοιχτού” έναντι του “κλειστού” τρόπου, έφερε ραγδαίες και επαναστατικές εξελίξεις. Μια τέτοια επανάσταση έχουμε όσον αφορά τον προσωπικό υπολογιστή το 1981. Τότε η ΙΒΜ αποφάσισε να αφήσει ανοικτή την αρχιτεκτονική του λεγόμενου ΙΒΜ PC και άνοιξε ο δρόμος σε τρίτους κατασκευαστές για την κλωνοποίηση του μηχανήματος PC (ASUS, SONY VAIO, HP, DELL κλπ.). Έτσι η συγκεκριμένη αρχιτεκτονική, από πατέντα μιας εταιρείας, έγινε το standard στη βιομηχανία των υπολογιστών, με αποτέλεσμα να παραγκωνίσει την κλειστή αρχιτεκτονική των υπολογιστών της Apple, που μέχρι και σήμερα κανένας δέν μπορει να κατασκευασει έναν Mac.

Το ίδιο ακριβώς ζήτημα εμφανίζεται στη “μάχη” του ανοικτού εναντίον του κλειστού λογισμικού. Οι εταιρίες που κατασκευάσουν κλειστό λογισμικό (όπως οι Αλχημιστές) μπορούν να σχεδιάσουν κάτι που είναι “έξυπνο”, αλλά με την πάροδο του χρόνου και τις αμέτρητες εκδόσεις αυτο το λογισμικό γίνεται τελικά πάρα πολύ περίπλοκο για να συτηρηθεί και να επεκταθεί απο μία εταιρική υπόσταση. Αλλά και η πολιτική και οι στόχοι της επιχείρησης εκείνης θα  περιορίζουν πάντα τις δυνατότητες του. Αντίθετα, η ανοικτή αρχιτεκτονική (όπως οι Επιστημονική κοινότητα) ανταπεξέρχεται πολύ καλά σε ένα σύνθετο περιβάλλον.  Αυτό, διότι οι απαιτήσεις που υπάρχουν απο το λογισμικό για την επίλυση προβλημάτων και κάλυψη αναγκών δεν μπορούν να ικανοποιηθούν απο μία εταιρία και μόνο, αλλά απο ένα ευρύ σύνολο προγραμματιστών οι οποίοι θα προτήνουν τις λύσεις (όπως συμβαίνει και με την πρόοδο της επιστήμης). Στην αρχή της κατασκευής ενός ανοιχτού λογισμικού ίσως κανένας δεν συνειδητοποιεί καθόλου τη “μεγάλη εικόνα” , αλλά αυτό έχει ελάχιστη σημασία αφού η εξέλιξη (κατά Darwin) δεν απαιτεί τη σφαιρική κατανόηση για το πού οδηγεί αυτη, αλλά απαιτεί ακριβώς τις μικρές τοπικές βελτιώσεις του κώδικα (ή DNA) και μια ελεύθερη αγορά (επιβίωση του καταλληλότερου). Έτσι πολλές επιχειρήσεις αρχίζουν αργά, αργά να υιοθετούν την ανοιχτή αρχιτεκτονική, απλά επειδή βλέπουν ότι λειτουργεί καλύτερα από ότι αν είχαν κλειστή αρχιτεκτονική οπου θα αντιμετώπιζαν δυσκολίες επίλυσης των προβλημάτων από μόνες τους.

Η χρήση λοιπόν του ανοιχτού λογισμικού με την πάροδο των χρόνων γίνεται όλο και πιο επιτακτική. Αυτός είναι και ο λόγος που το Linux κερδίζει συνεχώς έδαφος όχι απλώς επειδή είναι άλλο ένα λογισμικό αλλά επειδή αποτελεί την ιδανική πλατφόρμα απο την οποία γεννιούνται ιδέες και λύσεις σε όλους τους τομείς της Επιστήμης και Τεχνολογίας και κατά συνέπεια της Κοινωνίας. Έτσι πολλά πανεπιστήμια κάνουν χρήση του ανοιχτού λογισμικού για ερευνητικούς σκοπούς. Μια αναζήτηση στο Google θα επιστρέψει πολλά link σχετικά με το θέμα.

Αξίζει όμως να αναφερθεί ένα γεγονός λόγο της ιδιαίτερης απόφασης που πάρθηκε για την επίλυση ενός προβλήματος. Όταν λοιπόν το πανεπιστήμιο της μασαχουσέτης1χρειάστηκε έναν υπερυπολογηστή (συγκεκριμένα μια συστοιχία υπολογιστών) για να προσομοιώσει την βαρύτητα που εκδηλώνεται στις μαύρες τρύπες δεν επέλεξε να φτιάξει μια συστοιχία απο PC αλλά επέλεξε την παιχνιδομηχανή της Sony2 το Playstation 3 (PS3)!!!. Αγόρασε για τον σκοπό αυτό 16 PS3 τα οποία και δικτύωσε μεταξύ τους σε μια συστοιχία3. Το λειτουργικό που εγκαταστάθηκε σε αυτόν τον υπερυπολογιστη είναι το Linux. Αυτό έγινε πολύ απλά διότι ένα  PS34 διαθέτει τον οκταπύρηνο επεξεργαστή Cell5 της IBM και κοστολογείται περίπου στα  400 Euro.  Αυτή την στιγμή κανένα PC δεν διαθέτει αυτή την επεξεργαστική ισχύ και να στοιχίζει τόσο!. Όσοι λοιπόν διαθέτετε ενα PS3 ή σκέφτεστε να αγοράσετε μπορείτε (εκτός απο μια παιχνιδομηχανή) να εγκαταστήσετε το Linux  και να του προσθέσετε την ιδιότητα ενός Media Center ή ενός υπολογιστή για τις καθημερινές ανάγκες.

Εστιάζοντας κανείς στους τομείς της Επιστήμης, της Εκπαίδευσης και Κοινωνίας θα βρεί μια πλειάδα απο έργα ανοιχτού λογισμικού. Μια μεγάλη λίστα απο λογισμικά σχετικά με την
επιστήμη της υγείας είναι εδω : http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_open_source_healthcare_software .  Σήμερα υπάρχουν πολλές διαφορετικές διανομές Linux που καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες. Πολλές είναι γενικού σκοπού άλλες ειδικευμένες για συγκεκριμένο σκοπό.

Έτσι γενικά για τις Βιολογικές επιστήμες επικρατεί ο όρος BioLinux6. Σε αυτήν θα βρούμε :

Debian-med7 :  Είναι μια τροποποιημένη διανομή Debian με το στόχο να αναπτυχθεί ένα  λειτουργικό σύστημα που είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για τις απαιτήσεις της ιατρικής αλλά και της ιατρικής έρευνας. Ο στόχος του debian-MED είναι ένα πλήρες σύστημα για όλους τους στόχους στη ιατρική φροντίδα που στηρίζεται εντελώς στο ελεύθερο λογισμικό.

DNA Linux 8: Αποτελεί μια Live διανομή Linux (δέν χρειάζεται εγκατάσταση) η οποία περιέχει πλειάδα λογισμικού βιοπληροφορικής.

BIOLINUX9: μια μεγάλη διανομή (DVD) για να εργαστεί κανείς στο σπίτι ή από οπουδήποτε δεν έχει πρόσβαση στις εφαρμογές βιοπληροφορικής. Δέν απαιτήται εγκατάσταση.

Bio Knoppix10 : μια διανομή για τους μοριακούς βιολόγους.

Vigyaan Linux11 : Το Vigyaan είναι ένας ηλεκτρονικός χώρος εργασίας για τη βιοπληροφορική, την υπολογιστική βιολογία και την υπολογιστική χημεία. Έχει ως σκοπό να ικανοποιήσει τις ανάγκες και των αρχαρίων και των έμπειρων.

Στον χώρο της εκπαίδευσης έχουμε :

Edubuntu12 : Αποτελεί μια  διανομή Linux με στόχο τα σχολεία και άλλα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα. Είναι ένα πλήρες λειτουργικό σύστημα, που στηρίζεται στη δημοφιλή διανομή Ubuntu, η οποία περιλαμβάνει ένα πακέτο προγραμμάτων Office, μηχανή αναζήτησης Ιστού, πολλές εκπαιδευτικές εφαρμογές, και πολύ περισσότερο. Το Edubuntu σχεδιάζεται για έναν δάσκαλο ή έναν διαχειριστή δικτύων για να είναι σε θέση να διαχειριστεί την οργάνωση μια τάξης γρήγορα και εύκολα.

Knosciences CD 13: Το CD Knosciences σας επιτρέπει να εξετάσετε πολλές νέες και ελεύθερες εφαρμογές για την εκπαίδευση χωρίς να το εγκαταστήσετε αλλά απο ένα Live CD

Skolelinux 14: Το Skolelinux είναι μια πλήρης προσαρμοσμένη λύση λογισμικού για τις ανάγκες οποιουδήποτε εκπαιδευτικού ιδρύματος ή σχολείου. Είναι ένα έτοιμο λειτουργικό σύστημα Linux για συγκρότημα ηλεκτρονικών υπολογιστών ενός σχολείου.

OLPC15 : Αποτελεί μια ιδιαίτερη κατηγορία απο μόνη της. Η αποστολή του ενός laptop ανά παιδί είναι να αναπτυχθεί ένας χαμηλού κόστους το laptop για την εκπαίδευση των παιδιών παγκόσμια. Ο στόχος είναι να παραχθεί ένα εκπαιδευτικό εργαλείο για τα παιδιά όλου του κόσμου ώστε να έχουν τις ευκαιρίες να εξερευνήσουν, να πειραματιστούν, και να εκφράσουν την δημιουργικότητά τους μέσα απο αυτό.

Οι πιστοί των δύο μεγάλων θρησκειών διαμόρφωσαν και αυτόι συμφωνα με τις αναγκες τους :

Ubuntu Christian Edition16 : Η χριστιανική έκδοση Ubuntu είναι βασισμένη στη διανομή Ubuntu και περιέχει κάποιο πρόσθετο λογισμικό σχετικά με τον χριστιανισμό, εργαλείο φιλτραρίσματος ιστοσελίδων και βιβλικής μελέτης.

Ubuntu Muslim Edition17 : Η μουσουλμανική έκδοση Ubuntu περιέχει ένα σύνολο πακέτων που προσαρμόζει το Ubuntu με την εγκατάσταση του σε ένα οικείο περιβάλλον εργασίας με ισλαμικό λογισμικό (εργαλείο φιλτραρίσματος ιστοσελίδων, εργαλείο ένδειξις χρόνων προσευχής, μελέτης του Κορανίου κλπ.).

Τέλος, θα ήταν παράλυψη μου να μην αναφέρω και τις Ελληνικές διανομές :

iloog18 : Το iloog είναι ένα ελληνικό live CD (βασισμένο στο Gentoo Linux) το οποίο αναπτύσσεται από μέλη της Ένωσης Χρηστών Λίνουξ Ιωαννίνων (Ioannina Linux User Group — I.L.U.G.) και προορίζεται, κυρίως, για μαθητική και επιστημονική χρήση. Σκοπός του είναι να καταστεί ένα πολυχρηστικό εργαλείο το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες της διαρκούς αυξανόμενης βάσης χρηστών μας μέσω μίας διαδικασίας ανάπτυξης που ακολουθεί το μοντέλο "release early, release often" του ανοιχτού λογισμικού.

Hamster Linux19 :  Ξεκίνησε ως ένας πειραματισμός σε μια ειδική διανομή της Mandriva Linux το mandriva MCN live το οποίο είναι ένα live cd το οποίο μπορεί κανείς να επανασχεδιάσει, σύμφωνα με τις ανάγκες του εύκολα και γρήγορα. Επίσης ένα εκπληκτικό χαρακτηριστικό του είναι έχει και επιλογή στο μενού για την δημιουργία και εγκατάστασή του σε usb.  Έτσι προέκυψε ένα ελληνικό,  μικρό Linux που τρέχει απο usb.

Slackel Linux20 : Είναι μια συλλογή λογισμικού GNU/Linux που εκτελείται πλήρως από CD και είναι βασισμένη στο Slackware Linux. Mπορεί να προσαρμοστεί και να χρησιμοποιηθεί ως CD επίδειξης GNU/Linux, CD μαθημάτων κατάρτισης, ως σύστημα ανάκτησης ή ως πλατφόρμα για εμπορικές επιδείξεις προϊόντων λογισμικού. Δεν είναι απαραίτητο να εγκατασταθεί τίποτα στον τοπικό δίσκο. Χρησιμοποιώντας διάφανη συμπίεση, μπόρεσαν να χωρέσουν στο CD 2400 MB εκτελέσιμου λογισμικού.

Όπως γίνεται αντιληπτό, το Linux με την "βιοποικιλότητα" του αλλά και όλη η φιλοσοφία του ανοιχτού λογισμικού είναι εδώ για να καλύψει όλες τις ανάγκες. Η Καθημερινή21 σε ένα άρθρο της την Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2007 με γλαφυρό τρόπο αναφέρει :
Αν δεν είστε καν σίγουροι τι σημαίνει ο όρος ελεύθερο λογισμικό (free software), όπου να ’ναι θα μάθετε. Τα ιδιαίτερα αυτά προγράμματα έχουν ξεφύγει για τα καλά από τον στενό κύκλο των ειδικών και έχουν επεκταθεί σε εκατομμύρια υπολογιστές σε όλο τον κόσμο. Η υιοθέτησή τους από κυβερνήσεις, δήμους και οργανισμούς είναι απλώς μια αναγνώριση των προτερημάτων τους - και μία έμμεση υπενθύμιση σε εταιρείες όπως η Microsoft ότι η μονοκρατορία δεν είναι αιώνια.”

Βεβαίως, η κλειστή αρχιτεκτονική θα συνεχίσει να υπάρχει, αλλά ο βαθμός της επιρροής του στην αγορά θα συρρικνωθεί κατά πολύ. Εδώ καλούμαστε να σκεφτούμε πάνω στα λόγια του Gandhi22 σε πιο στάδιο βρίσκεται αυτή η διανοητική επανάσταση :
1.Πρώτα σε αγνοούν
2.Μετά σε περιγελούν 
3.Έπειτα σε πολεμούν
4.Μετά κερδίζεις.

Όλοι οφείλουμε κάποια στιγμή να απαγκιστρωθούμε απο την εξάρτησή μας απο μια κατέυθηνση και τρόπο χρήσης του PC και να το προσαρμόσουμε σύμφωνα με τις ανάγκες μας και όχι μια μόνο εταιρία να αποφασίζει πώς πρέπει να χρησιμοποιεί κάποιος τον υπολογιστή23. Όμως ποιός είναι αρκετά ισχυρός να ανταπεξέλθει σε ένα Stockholm syndrome24 που έχει με την Microsoft :?

Για μελετηρούς :

1 University of Massachusetts http://www.umassd.edu/engineering/phy/news_events/news_article.cfm?article=1647
2 Sony Open Platform http://www.playstation.com/ps3-openplatform/index.html
3 PS3 cluster http://www.linuxscrew.com/2007/10/18/linux-8ps3-cluster-for-gravity-simulation/
4 PS3 Wiki http://en.wikipedia.org/wiki/PlayStation_3
5 Cell IBM http://domino.research.ibm.com/comm/research.nsf/pages/r.arch.innovation.html

6 BioLinux http://en.wikipedia.org/wiki/BioLinux
7 Debian-Med http://wiki.debian.org/DebianMed http://wiki.debian.org/DebianMed?action=fullsearch&value=linkto%3A%22DebianMed%22&context=180
8 DNALinux http://dnalinux.com/
9 BIOLINUX http://nebc.nox.ac.uk/live_dvd.html
10 BIOKNOPPIX http://bioknoppix.hpcf.upr.edu/
11 VIGYAAN http://www.vigyaancd.org/

12 Edubuntu http://www.edubuntu.org/
13 KnoSciences http://knosciences.tuxfamily.org/doku.php?id=knosciences:welcome
14 Skolelinux http://www.skolelinux.org/en/
15 One Laptop Per Child (OLPC) http://www.laptop.org/ http://wiki.laptop.org/go/The_OLPC_Wiki

16 Ubuntu Christian Edition http://www.whatwouldjesusdownload.com/christianubuntu/2006/07/about-ubuntu-christian-edition.html
17 Ubuntu Muslim Edition http://www.ubuntume.com/

18 iloog http://el.wikipedia.org/wiki/Iloog http://ilug.gr/
19 Hamster linux http://www.linuxinsider.gr/forum/forums/linux/hamster-linux
20 Slackel Linux www.slackel.gr/

21 Καθημερινή http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_18/12/2007_252806
22 Gandhi http://en.wikiquote.org/wiki/Mahatma_Gandhi
23 Office Hours: How Bill Gates uses Office http://office.microsoft.com/en-us/help/HA102402071033.aspx
24 Stockholm syndrome http://en.wikipedia.org/wiki/Stockholm_syndrome

l

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

My WebSite : http://cerebrux.synthasite.com/

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

Ωραίος!!!!

 

Παρ'όλα αυτά το PS3 δεν κάνει και τόσο για multimedia centre γιατί δεν υπάρχει driver για την κάρτα γραφικών. Η Sony δεν την έχει "ανοίξει" πλήρως την κονσόλα και το γραφικό περιβάλλον σσσσσσσσσέρνεται. Όλη η επεξεργασία περνά απο τον linux kernel και όχι απο την κάρτα γραφικών, που στην ουσία είναι άχρηστη όταν τρέχεις linux. Τώρα η IBM έχει κάνει customize τον linux kernel και έτσι ο πυρήνας βλέπει όλους τους πυρήνες εκτός από έναν. Ενώ από default μια οποιαδήποτε διανομή βλέπει έναν η δύο άντε το πολύ 4 πυρήνες του cell.

 

Αυτά ίσχυαν τουλαχιστόν μέχρι και πριν απο 8 περίπου μήνες όπου εγκατέστησα linux σε ένα PS3 όπου και το παράτησα όταν είδα το overhead από την επεξεργασία των γραφικών.

 

Επίσης δεν μπορείς να μπείς youtube. Γιατί; Επειδή για powerPC (cell) δεν υπάρχει flash πεχτήρι εκτός απο το Gnash που δεν είναι και τόσο ώριμο ακόμα. Οπότε τι κάνεις...Βάζεις qemu (χωρίς kqemu) για να κάνεις x86 emulation και σηκώνεις άλλη διανομη με επιπλέον γραφικό περιβάλλον οπότε όπως καταλαβαίνετε γινεται "ΑΙΜΑΤΟΧΥΣΙΑ". Αυτά ίσχυαν και μέχρι πριν από λίγο καιρό. Τώρα αν έχει αλλάξει κάτι please update...!!! Το θέμα είναι καυστικό (με καίει!).

Eμένα το θέμα μου κίνησε το ενδιαφέρον λόγο της επεξεργαστικής ισχύος που μπορουν να προσφέρουν αυτά τα μηχανάκια, και που είναι ότι πρέπει για τις εφαρμογές ήχου τις οποίες επιθυμούμε να τρέξουμε στο στούντιο.
Βέβαια δεν ξέρω τι γίνεται με τις κάρτες ήχου στην περίπτωση που φτιαχτεί μία τέτοια custom κατασκευή.
Από επεξεργαστική ισχύ πάντως έτσι όπως το είδα είναι ότι πρέπει!

Εντάξει όπου να'ναι οι τετραπύρινοι θα είναι σούπα... λίγη υπομονή...
Να παρακαλάτε μην έρθουν μέρες που θα θέλετε 8 πυρήνες για να τρέξετε ένα writer... ;-)

Νικόλαος