Εγκατάσταση νέων εφαρμογών στο Linux

dimitris | Κυρ, 01/13/2008 - 23:05 | 8' | 3

Η εγκατάσταση νέων εφαρμογών στο Linux γίνεται με δύο τρόπους:

A. Με μεταγλώττιση από τον πηγαίο κώδικα της εφαρμογής που θα βρειτε σε 'tarballs'. Αυτός είναι ο δύσκολος τρόπος και δεν συνίσταται για αρχάριους, αν και κάποια στιγμή θα το κάνετε.

B. Με εγκατάσταση 'πακέτων' που περιέχουν έτοιμη, δηλαδή μεταγλωττισμένη, την εφαρμογή. Αυτός είναι ο πιο δημοφιλής και εύκολος τρόπος.

Τι είναι τα 'tarballs' και τι είναι τα 'πακέτα'; Πως τα ξεχωρίζουμε;

Τα 'tarballs' είναι συμπιεσμένα αρχεία που περιέχουν τα αρχεία με τον πηγαίο κώδικα, δηλαδή το πρόγραμμα, της εφαρμογής. Τα ξεχωρίζουμε από τις καταλήξεις τους που είναι είτε someapp.tar.bz2 ή someapp.tar.gz. Αν είστε αρχάριοι, μην ασχοληθείτε προς το παρόν με αυτά, αλλά αν σας ενδιαφέρει διαβάστε αυτό το tutorial.

Από την άλλη μεριά, τα 'πακέτα' είναι αρχεία που περιέχουν τη μεταγλωττισμένη εφαρμογή και όλα της τα παρελκόμενα, μαζί με μια περιγραφή για το που θα εγκατασταθεί στο σύστημά σας και τι απαιτεί για να τρέξει (οι λεγόμενες 'εξαρτήσεις' του προγράμματος).

Τα πακέτα τα ξεχωρίζουμε από τις καταλήξεις τους που συνήθως είναι δύο ειδών: .rpm και .deb.

Για παράδειγμα το πακέτο wine.i386.rpm περιέχει μεταγλωττισμένη την εφαρμογή Wine για i386 επεξεργαστές. Όμοια το wine-i386.deb. Γιατί έχουν ξεχωριστές καταλήξεις; Γιατί κάθε πακέτο φτιάχνεται για συγκεκριμένη διανομή και ξεχωριστή αρχιτεκτονική υπολογιστών. Τα RPM προορίζονται για διανομές όπως οι Fedora, Mandriva, SUSE ενώ τα DEB προορίζονται για διανομές όπως οι Debian, Ubuntu, κλπ. Συνήθως στο όνομα του πακέτου υπάρχει και μια συντομογραφική ένδειξη για το σε ποια διανομή απευθύνεται. Π.χ. wine-mdr-i386.rpm που είναι για Mandriva και i386 επεξεργαστή.

Γιατί είναι πιο εύκολη η εγκατάσταση εφαρμογών από πακέτα και όχι από tarballs;

Για δύο λόγους:

A. Γιατί όλες σχεδόν οι διανομές έχουν ένα πρόγραμμα που λέγεται διαχειριστής πακέτων (package manager) από τον οποίο μπορείτε πολύ εύκολα να βρείτε μια εφαρμογή και να την εγκαταστήσετε με ένα κλικ, υπό την προϋπόθεση ότι είστε συνδεδεμένοι με το Διαδίκτυο. Συνήθως υπάρχει ένα πεδίο στο διαχειριστή πακέτων όπου γράφετε αυτό που ψάχνετε, π.χ. dvd player. Μετά, πατάτε Enter και σας εμφανίζει όλα τα πακέτα που περιέχουν σχετικές με dvd player εφαρμογές. Εσείς απλά επιλέγετε αυτή που θελετε και πατάτε Install. Ο διαχειριστής αναλαμβάνει 'όλα τα υπόλοιπα'...

Β. Το 'όλα τα υπόλοιπα' που είπαμε παραπάνω σημαίνει πάρα πολλά πράγματα. Το σημαντικότερο είναι ότι ο Διαχειριστής Πακέτων αναλαμβάνει να βρει και να εγκαταστήσει ότι 'εξαρτήσεις' έχει μια εφαρμογή για να τρέξει. Με τον όρο εξαρτήσεις (dependancies) εννούμε συνήθως άλλες εφαρμογές και βιβλιοθήκες που είναι απαραίτητες για να τρέξει η συγκεκριμένη εφαρμογή. Αυτό μπορεί να είναι πολύ δύσκολη δουλειά, γιατί μια εφαρμογή μπορεί να εξαρτάται από άλλες δέκα, αλλά ευτυχώς ο Διαχειριστής Πακέτων (τις περισσότερες φορές) καταφέρνει να βρει ότι εξαρτήσεις υπάρχουν. Αν αντίθετα προσπαθούσατε να εγκαταστήσετε μια εφαρμογή από τον πηγαίο κώδικα (π.χ. από το tarball: wine-0.9.25.tar.gz) τότε θα έπρεπε να βρείτε και να εγκαταστήσετε μόνοι σας όλες τις εξαρτήσεις.

Και που βρίσκει το λογισμικό ο Διαχειριστής Πακέτων;

Απλό! Όλες οι διανομές Linux έχουν στο Διαδίκτυο τα λεγόμενα 'αποθετήρια' ή 'πηγές' (repositories) λογισμικού, δηλαδή servers που έχουν χιλιάδες έτοιμα πακέτα τα οποία μπορείτε να εγκαταστήσετε από το Διαχειριστή Πακέτων της διανομής σας.

Σε κάποιες διανομές, όταν τις πρωτοεγκαταστήσετε, όμως, ο Διαχειριστής Πακέτων δεν γνωρίζει άλλες 'πηγές' για να βρει πακέτα εφαρμογών εκτός από το CD της εγκατάστασης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει λοιπόν να του πειτε εσείς για άλλες πηγές κάνοντας μερικές ρυθμίσεις... Αυτό το κάνετε μία φορά και μόνο.

Πως προσθέτουμε νέες πηγές/αποθετήρια/repositories στις διανομές Linux;

Για Ubuntu, δείτε αυτό το tutorial.

Για Fedora δείτε αυτό το tutorial.

Για openSUSE, δείτε το αυτό το tutorial

Για Mandriva, κάνετε τα παρακάτω.

Ανοίξτε μια κονσόλα (πατήστε ALT+F2 και γράψτε konsole) και δώστε: su <δώστε κώδικό root>

Μετά κάντε copy/paste μία προς μία τις παρακάτω εντολές (και πατήστε Enter στο τέλος) για να προστεθούν οι αντίστοιχες πηγές (λογισμικού):

urpmi.addmedia main ftp://ftp.ntua.gr/pub/linux/mandrake/official/2008.1/i586/media/main/release with media_info/synthesis.hdlist.cz
urpmi.addmedia --update main_updates ftp://ftp.ntua.gr/pub/linux/mandrake/official/2008.1/i586/media/main/updates with media_info/synthesis.hdlist.cz
urpmi.addmedia main_backports ftp://ftp.ntua.gr/pub/linux/mandrake/official/2008.1/i586/media/main/backports with media_info/synthesis.hdlist.cz
urpmi.addmedia contrib ftp://ftp.ntua.gr/pub/linux/mandrake/official/2008.1/i586/media/contrib/release with media_info/synthesis.hdlist.cz
urpmi.addmedia --update contrib_updates ftp://ftp.ntua.gr/pub/linux/mandrake/official/2008.1/i586/media/contrib/updates with media_info/synthesis.hdlist.cz
urpmi.addmedia contrib_backports ftp://ftp.ntua.gr/pub/linux/mandrake/official/2008.1/i586/media/contrib/backports with media_info/synthesis.hdlist.cz
urpmi.addmedia plf-free ftp://ftp.easynet.fr/plf/mandriva/2008.1/free/release/binary/i586/with synthesis.hdlist.cz

Τώρα μπορείτε να προσθέσετε ότι προγράμματα θέλετε ως εξής:
Από το Mενού, πηγαινε στο System/Συστημα και εκεί επέλεξε το 'Install, remove & update software'. Θα εμφανιστεί το Mandriva Control Center (με την καρτέλα Διαχείριση Λογισμικού ή Software management).

Σε εκείνη τη καρτέλα υπάρχει ένα εικονίδιο 'Look at installable Software...' (αυτό με ένα πράσινο +). Κάνε κλικ εκεί και στο νέο παράθυρο γράψε (στο πεδίο Αναζήτηση) το όνομα της εφαρμογής multimedia/codec που θες, όπως π.χ. wine, xine, mplayer, xmms, mp3, vlc (ένα τη φορά, ξεχωριστά) και πάτα Enter σε κάθε ένα από αυτά.

Θα εμφανίζεται από κάτω μια λίστα με εφαρμογές, όπου διαλέγεις αυτή που θέλεις, συμφωνείς (κλικ στο Ναι) με τις προτάσεις για εξαρτήσεις και πατάς Install. Τα πακέτα θα κατεβούν και θα εγκατασταθούν αυτόματα.

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

φίλε linuxformat, το link για το tutorial, που έχεις προσθέσει στο τέλος αυτής της παραγράφου:

"Τι είναι τα 'tarballs' και τι είναι τα 'πακέτα'; Πως τα ξεχωρίζουμε;

Τα 'tarballs' είναι συμπιεσμένα αρχεία που περιέχουν τα αρχεία με τον πηγαίο κώδικα, δηλαδή το πρόγραμμα, της εφαρμογής. Τα ξεχωρίζουμε από τις καταλήξεις τους που είναι είτε someapp.tar.bz2 ή someapp.tar.gz. Αν είστε αρχάριοι, μην ασχοληθείτε προς το παρόν με αυτά, αλλά αν σας ενδιαφέρει διαβάστε αυτό το tutorial."

δεν οδηγεί σε κάποια σελίδα με το αντίστοιχο άρθρο. Μπορείς σε παρακαλώ να βοηθήσεις;

Το σπασμένο link διορθώθηκε.

--Stat rosa pristina nomine, nomina nuda tenemus