Προβληματισμός για την αγορά Asus Eee PC...

linuxer | Τρί, 05/06/2008 - 23:39 | 5' | 6

Χαιρετώ τους απανταχού Linuxάδες! Είμαι νέο μέλος του forum! Καλώς σας
βρήκα!

Αρχικά, δεν είμαι σίγουρος αν είμαι στην κατάλληλη ενότητα, για το συγκεκριμένο θέμα...

Θα ήθελα να αναφερθώ και να ζητήσω την άποψη σας για τα Eee Pc της Asus.

Η ιδέα ενός φτηνού (υπέρ)φορητού, ο οποίος τρέχει και linuxακι είναι από μόνη της αρκετή, να σε ωθήσει να αγοράσεις, ένα τέτοιο μηχανάκι. Όταν παίρνεις την απόφαση όμως και μελετάς τα διαθέσιμα μοντέλα (2 κατά βάση) και αφού διαβάσεις τα σχετικά reviews στο internet και ζητήσεις και άλλες γνώμες, δημιουργείται η απορία:
Ποιο να διαλέξω τελικά? Θα μου πείτε λοιπόν σωστά...αυτό που νομίζεις ότι καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες σου, με βάση τα χρήματα που διαθέτεις...

Μετά τον πρόλογο λοιπόν, να πω πως έχω σκοπό να αγοράσω ένα μοντέλο της Asus(ο πρώτος μου φορητός) προκειμένου, να έχω τον φορητό πάντα μαζί μου, φυσικά να έχει linux, γιατί θέλω να ασχοληθώ πιο σοβαρά με το λογισμικό και να κάνω απλές καθημερινές εργασίες όπως surfing στο internet, μουσική, προβολή ταινιών και πολλά άλλα(εντάξει όχι παιχνίδια...). Όταν βγήκε το 701, ανακοινώθηκε μετά από λίγο το καινούργιο μοντέλο το 900 το οποίο, θα βελτίωνε κάποια στοιχεία του αρχικού, με σημαντικότερο όλων την μεγαλύτερη οθόνη. Είπα λοιπόν να περιμένω να δω το καινούργιο μοντέλο. Τις τελευταίες μέρες βγήκαν τα πρώτα reviews και συγκρίσεις των δύο μοντέλων.

Στα πλεονεκτήματα του καινούργιου μοντέλου περιλαμβάνεται η μεγαλύτερη οθόνη με την μεγαλύτερη ανάλυση, η διπλάσια μνήμη ram, ο μεγαλύτερος χώρος αποθήκευσης(20GB για την Linux έκδοση), η καλύτερη webcam και το multitouch touchpad.

Στα αρνητικά ωστόσο συγκαταλέγεται η μικρή μπαταρία του νέου μοντέλου(4400mhA) κάτι που σημαίνει μικρότερη αυτονομία, η λίγο πιο αδύναμη κεραία ασύρματης δικτύωσης (σύμφωνα με το www.eeeuser.com) και τελικά η υψηλότερη τιμή του γύρω στα 100-130€ παραπάνω. Σε σχέση με την ανταγωνιστική τιμή του 701 και την καλύτερη αυτονομία του, εσείς τι γνώμη έχετε για τα συγκεκριμένα μοντέλα? Ποιο
θα προτιμούσατε ή ποιο προτιμήσατε?

Πιστεύετε ότι με δεδομένο τα θετικά και αρνητικά του καινούργιου μοντέλου, συμφέρει
το καινούργιο μοντέλο? (και σε συνδυασμό με την αυξημένη τιμή)

Η μικρή οθόνη του 701, βολεύει για την άνετη χρήση του φορητού?

Εν τω μεταξύ η Asus έχει ήδη ανακοινώσει την νέα έκδοση Eee PC με τους επεξεργαστές Αtom και κάποια νέα χαρακτηριστικά. Ωστόσο μήπως με τις βελτιώσεις αυτές θα έχουμε και άλλη μια ακόμα αναθεώρηση της τιμής, προς τα πάνω, που τελικά θα αναιρεί την φιλοσοφία του φτηνού φορητού?

Θέλω να πω, πως γίνεται αντιληπτό ότι , αν κάποιος αποφασίσει να περιμένει και το νέο μοντέλο, τελικά μπαίνει σε ένα κύκλο (κάτι που ισχύει στον τομέα της τεχνολογίας γενικότερα), όπου πριν πάρει την τελική απόφαση, εμφανίζεται νέο μοντέλο και μετά κι' αλλο και τελικά συνέχεια αναθεωρεί και δεν βγάζει άκρη.

Εδώ φυσικά μπαίνει το θέμα των πραγματικών αναγκών που έχει ο καθένας. Απλά θα ήθελα και την άποψη σας για το θέμα, γενικότερα, αλλά και για την περίπτωση μου.

Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.(και με συγχωρείτε για την μεγάλη έκταση του μηνύματος)

Δώσε αστέρια!

MO: (ψήφοι: 0)

Σχόλια

'Αποψή μου: Αν μπορείς από οικονομικής απόψεως να δώσεις κάτι παραπάνω και να πάρεις ένα κανονικό laptop κάντο. Και στο μέλλον αν μπορείς πάρε και ένα eee pc, έτσι για να κάνεις το κέφι σου και φιγούρα. Γιατί κατά τη γνώμη μου μόνο για φιγούρα είναι αυτά...

Είμαι ένας λίαν πρόσφατος (από τις 23 Απριλίου) και αρκετά ευτυχής κάτοχος ενός 701 4G (not the surf edition), το οποίο απέκτησα από το e-shop στην τιμή των 345 €. Συνεπώς θα μιλήσω για το εν λόγω μηχάνημα, από οποίο μάλιστα γράφω και αυτές τις γραμμές.

Καταρχάς όσον αφορά τα βασικά το κύριο ζήτημα είναι μέγεθος, το οποίο έχει και τα θετικά του και τα αρνητικά του. Για μένα μέχρις στιγμής τα θετικά είναι περισσότερα, αλλά πρέπει να διευκρινίσω ότι δεν τον χρησιμοποιώ ως τον κύριο υπολογιστή με τον οποίο δουλεύω.

Οι μέχρι στιγμής εντυπώσεις μου από το software της Asus είναι γενικά καλές. Παρόλο που το λειτουργικό χρησιμοποιεί εκδόσεις προγραμμάτων οι οποίες είναι παλιές θεωρώ ότι τη δουλειά του για έναν υπολογιστή, ο οποίος είναι ουσιαστικά τσέπης, την κάνει μια χαρά. Γενικά με την πρόσβαση στο διαδίκτυο δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα έως τώρα, με εξαίρεση την έκδοση του Skype, η οποία νομίζω ότι μου βγάζει προβληματάκια, πιθανότατα γιατί είναι παλιά. Παρόλα αυτά η κάμερα λειτουργεί πολύ καλά μέχρις στιγμής.

Από την άλλη οι δυνατότητες επεξεργασίας κειμένου είναι οι κλασικές και φυσικά πολύ καλές του Ο.Ο., δυστυχώς όμως μιας παλιάς έκδοσης 2.0, η οποία δεν μπορεί να υποστηρίξει ούτε ελληνική διόρθωση ορθογραφίας στον κειμενογράφο λόγω του τρόπου με τον οποίο έχει ενσωματωθεί στο λειτουργικό. Φυσικά πρακτικά δεν έχω δει την αληθινή του χρήση, διότι αν τελικά, με βάση τις δικές μου ανάγκες, απλώς μετατραπεί σε έναν φορητό ανάγκης και σημειώσεων περισσότερο, παρά πλήρους επεξεργασίας κειμένου, κάτι το οποίο δεν το αποκλείω, τότε πιθανότατα το λειτουργικό του να αποδειχτεί υπεραρκετό για επεξεργασία κειμένου. Στα υπέρ σημειώνω ότι αναγνώρισε αμέσως τον εκτυπωτή HP της κοπέλας μου και μου έκανε εκτύπωση κανονική. Κάτι το οποίο με άγχωνε αρχικά ήταν το μέγεθος της οθόνης, το οποίο όμως, όπως αποδείχτηκε, αν και απέχει πολύ από το ιδανικό, σίγουρα είναι λειτουργικό, ειδικά αν στον κειμενογράφο μεγαλώσεις λίγο τη γραμματοσειρά και το μέγεθος απεικόνισης της σελίδας. Αυτό μπορεί να είναι λίγο κουραστικό με τις ιστοτελίδες μερικές φορές.

Σε επίπεδα επεξεργασίας ήχου και εικόνας είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από τα προγράμματα που έχει, τα οποία είναι αντίστοιχα άλλων εφαρμογών Linux που κυκλοφορούν στις υπόλοιπες διανομές.

Ένα ζήτημα που με προβληματίζει είναι ότι ζεσταίνεται αρκετά γρήγορα και ζεσταίνεται, αρκετά, δηλαδή δεν μπορείς έυκολα να το ακουμπίσεις πάνω σου για να γράψεις, όπως άλλους φορητούς, ενώ ακόμα και κατά τη διάρκεια της πληκτρολόγησης αισθάνεσαι κάπως τη ζέστη στα χέρια σου. Στα ερωτηματικά είναι η αυτονομία της μπαταρίας, η οποία φαίνεται να φτάνει το τρίωρο, αλλά δεν γνωρίζω, αν αυτό εξαρτάται από τη μακροπρόθεσμη διαχείριση που της κάνει κάποιος με τη φόρτιση και ειδικότερα, αν πρέπει να μένει η μπαταρία, όταν δουλεύει κάποιος με το ρεύμα.

Για να σε βοηθήσω περισσότερο θα σου πω ότι είμαι δικηγόρος και οι ανάγκες μου είναι σχετικά περιορισμένες. Για το λογο αυτό μου άρεσε η ιδέα του απλοποιημένου λειτουργικού της Asus που βασίζεται στο Xandros και για το λόγο αυτό θεώρησα ότι αφού έχω το desktop να πειραματίζομαι με Linux θα ήταν βολικό να έχω μια διανομή που θεώρησα ότι θα είναι out of the box και ότι εν θα ρειάζεται πολλά σεταρίσματα. Εδώ λιγάκι την πάτησα γιατί οι άλλες διανομές Linux είναι πολύ πιο φιλικές στην εγκατάταση γλώσσας και τοπικών ρυθμίσεων. Κοινώς το λειτουργικό είναι φτιαγμένο βασικά για Αμερική και Κίνα! Χωρίς βοήθεια από το forum Linuxformat δεν θα είχα ελληνικά και ελληνικό πληκτρολόγιο στον δικό μου. Θεωρώ ότι η Asus είναι foul στον τομέα αυτό και ότι η υποστήριξη της θα έπρεπε να είναι αντίστοιχη των άλλων διανομών, καθώς και οι εκδόσεις των προγραμμάτων της. Παρόλα τα ανωτέρω εγώ είμαι ευχαριστημένος με την επιλογή μου.
Κλείνοντας προτείνω τη δημιουργία ενός thread μόνο για το EeePC, γιατί πιστέυω ότι έχει συγκεκριμένα ζητήματα και ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Βρε παιδιά, υπάρχουν ήδη δύο συζητήσεις για το EeePC - ειδικά στο:
eeepc στα multirama, το e-Shop και αλλού...
Θα βρειτε πολλές απόψεις, αρνητικές και θετικές. Υπάρχει και αυτό:
ASUS EeePC: Linux φορητός από 199$

Το σωστό θα ήταν να κάνετε post εκεί - μην ανοίγουμε κι άλλο thread. Ήθελα να το κλειδώσω αυτό εδώ, αλλά με πρόλαβε ο Sagemonk και ποσταρε. Τέσπα, λοιπόν, ας το συνεχίσουμε...

Το Eee 701 το πήρα με το που εμφανίστηκε για την κοπελιά μου - και κάνει τη δουλειά του: email, surfing, συγγραφή κειμένων, κανά παιχνιδάκι κοκ, χώρια ότι τρέχει σχεδόν κάθε Debian εφαρμογή. Η αυτονομία του είναι πολύ μεγάλη - απλώς δεν συγκρίνεται με "κανονικό laptop", εκτός κι αν σκάσεις 1500 ευρώ για να πάρεις Sony Vaio. Ως προς την τιμή, απλώς δεν συγκρίνεται. Ακόμα και 400 ευρώ, είναι πολύ λιγότερα από τα 600+ που κάνει το φθηνότερο noname laptop της αγοράς.

Αν ήταν να το έπαιρνα τώρα, θα περίμενα για το μοντέλο με τη μεγαλύτερη οθόνη. Γιατί; Γιατί το njam δεν παίζει σε ανάλυση 800x480. Εσύ δεν το καταλαβαίνεις, τι εστί "μουρμούρα" :P Δεν έχω δοκιμάσει όμως το νέο μοντέλο και δεν ξέρω πόσο θα μ' επηρεάζε η μειωμένη αυτονομία που αναφέρεις.

Την θερμότητα που αναφέρει ο SageMonk την έχω δει και εγώ, αν και δεν τη βρίσκω ενοχλητική σε καμία περίπτωση. Κάποιος άλλος μπορεί να ενοχλείται όμως...

--Stat rosa pristina nomine, nomina nuda tenemus

Ωχ, συγγνώμη, τώρα είδα τα άλλα θέματα!
Κλειδώσε αν είναι αυτό και μετάφερε τη συζήτηση γιατί πιθανώς θα γίνει χάος...

το σκεφτομουν και γω πολυ σοβαρα. το εψαξα πολυ διαβαζοντας πολλα σε forum κλπ.
χαλαστικα που δεν μπορουσα να βρω το κανονικο eeepc 4g και επρεπε να παρω το surf.
περα απο την καμερα η μεγαλυτερη διαφορα τους ειναι οτι το surf δεν εχει απο κατω πορτακι για ευκολη τοποθετηση ram και για να την αναβαθμισης πρεπει να το εγχειρησεις κανονικα (ασε που πρεπει να κοψεις την ταινια γνησιοτητας και εχεις προβληματα με την ασφαλεια μετα).
λενε οτι μονο το μαυρο απο τα surf εχει πορτακι.
εν τελει το ξανασκεφτηκα και αποφασισα οτι αυτο που με ενδιαφερε ηταν η φορητοτητα και τπτ αλλο οποτε κατεληξα σε pda (το οποιο μου βγηκε και πιο φθηνο παρεπιπτωντος).
οποτε το μονο που εχω να σου πω ειναι προσεξεις λιγο αυτο με την πορτα για την ram γιατι νμζω ειναι κατι βασικο.

Κατ'αρχάς σας ευχαριστώ όλους, για τις απαντήσεις.

Το κανονικό το 4g το φέρνει το e-shop(345€)όπως ανέφερε και ο SageMonk(ο οποίος και το αγόρασε). Την σημαντική αυτή λεπτομέρια για το surf, δεν την ήξερα.

Αν και θα προτιμούσα από την αρχή το 4g και όχι το surf λόγω της μεγαλύτερης μπαταρίας του.

Σε αυτή την φάση δεν με ενδιαφέρει το PDA, οπότε θα παραμείνω σε αυτή την κατηγορία. Θα περιμένω λίγο να δω πως θα πάει το 900 και ανάλογα θα πράξω.